15. kesäkuuta 2020

SUOLAKINUSKI-SUKLAAPIIRAKKA


Mulla on nyt ilmeisesti meneillään kinuski+suklaa villitys leivonnassa. Koko ajan tekisi mieli vain leipoa jotain, mikä sisältää kinuskia tai suklaata tai niitä molempia. :) 

Tähänkin leivonnaiseen sain idean Liisa Westerbegin blogista, kun hän oli leiponut herkullisia mokkapaloja suolakinuskikuorrutteella. Hänen reseptinsä voit halutessasi käydä kurkkaamassa täältä. Omiin paloihini otin suoraan tuon suolakinuskiohjeen Liisalta mutta pohjana käytin samaa pohjaa, millä yleensä teen kinderpiirakan. 

Näistä tuli aivan älyttömän hyviä! ♥♥♥

Palat on leivottu 20x20 cm vuoalla ja paloja tulee 9 kpl.

Pohjamassa:
0,75 dl fariinisokeria
0,75 dl sokeria
1,25 dl vehnäjauhoja
½ tl vaniljasokeria
1 lt leivinjauhetta
1½ rkl kaakaojauhetta
0,75 dl kiehuvaa vettä
75 g voita sulatettuna
1 muna 

Kuorrute + koristelu:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
½ dl kermaa
2 dl tomusokeria
vajaa ½ tl suolaa
+ sormisuolaa

Ota esille vuoka ja laita siihen valmiiksi leivinpaperi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Sekoita pohjamassaa varten kuivat aineet keskenään. Sulata voi, kiehuta vesi ja yhdistä nämä sitten keskenään. Lisää massan joukkoon ja sekoita. Lopuksi sekoita varovasti joukkoon muna. Kaikki sekoitusvaiheet voit tehdä ilman sähkövatkainta. Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa.

Valmista kuorrute. Mittaa kattilaan voi, fariinisokeri ja kerma. Kuumenna kunnes sokeri sulaa ja ota kattila pois liedeltä. Sihtaa joukkoon tomusokeri ja sekoita hyvin sekaisin. Mausta suolalla. Anna kuorrutteen jäähtyä/asettua hetken aikaa. 

Anna pohjan olla siinä vuoassa, jossa se paistettiin. Voit halutessa kääntää pohjan toistepäin vuoassa niin, että pohjapuoli tulee ylös. Kaada kuorrute pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Anna jähmettyä jonkin aikaa ja viimeistele piirakka sormisuolalla. Anna piirakan olla jääkaapissa kunnes kuorrute on kunnolla jähmettynyt.

Irrota piirakka vuoasta. Siisti reunat leikkaamalla pienet palat pois. Leikkaa piirakka sitten 9 palaan (3x3) tai haluamasi kokoisiin paloihin.


Siis ai että, kun näistä tuli hyviä! Täytyy tunnustaa, että söin kaikki palat yksin. :D


Pohja oli ihana mehevä ja tuo kuorrute on kyllä aivan parasta. 
Se on vain niin herkullista! ♥


Sen mokan tein tuossa sormisuolan kanssa, että laitan sitä liian nopeasti kuorruttamisen jälkeen piirakan päälle... Kinuski ei ollut vielä kerennyt kunnolla jähmettyä ja se oikein imaisi kaikki suolapalat sisäänsä. Eihän tämä toki haitannut maullisesti mutta esteettiseltä kannalta se ei ollut kivan näköinen. Kannattaa siis odottaa rauhassa ennen kuin lähteeä ripotteleen sormisuolaa piirakan päälle. :)


Lurps! Nämä maistuivat NIIN hyviltä kahvin kyytipoikana. Helppoa ja nopea valmistaa ja ennen kaikkea herkullista. Varmasti tulen tekemään jatkossa uudestaan! :)



5 kommenttia:

  1. Nämä kuulostaa niin hyviltä, että pakko testata! �� Haluiasin tehdä isomman määrän, niin luuletko että määrät tuplaamalla saisi oikean määrän normaalikokoiseen uunipeltiin?

    Terkuin Riina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ihana kuulla että meinaat leipoa näitä herkkupaloja.🙂

      Tuo pohjan ohjeen olen aikoinaan bongannut Tarun Taikakakut blogista. Sieltä löytyy ohje suoraan pellilliselle piirakkaa;
      http://taikakakut.blogspot.com/2013/04/kinder-piirakka-suklaa-piirakka.html?m=1

      Kuorrute voisi riittää tuplana mutta jos haluaa paksumman kerroksen niin sit sen voisi ehkä tehdä 2,5 kertaisena. 🙂

      Poista
    2. Kiitos paljon!

      Poista
  2. Voiskohan tätä pakastaa, kärsiskö kinuskikuorrutus siitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itse kokeillut vielä tämän pakastusta mutta luulisin sen kyllä onnistuvan ihan hyvin. Kinuski voi tosin alkaa vähän hikoilla pakkasesta ottamisen jälkeen. Sormisuolan laittaisin koristeeksi sitten vasta pakastuksen jälkeen. 🙂

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille