12. toukokuuta 2020

ÄITIENPÄIVÄKAKKU



Viime viikonloppuna juhlittiin taas äitejä. Omalle äidilleni leivoin tälläisen raikkaan mustikka-sitruunakakun. Oli muuten aika hyvää kakkua vaikka itse sanonkin. :)

Kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä mustikkacurdia ja se onnistui hyvin. Makuun en ehkä ollut aivan täysin tyytyväinen mutta hyvää se oli silti. Olisin kaivannut siihen ehkä vielä enemmän mustikanmakua. Käytin tosin kaupasta ostettuja mustikoita tähän ja mielestäni ne eivät ole läheskään niin hyvän makuisia kuin itsepoimitut. :D Ohjeen tähän mustikkatahnaan nappasin Valion sivuilta ja voit halutessasi kurkata alkuperäisen reseptin täältä.

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla ja säädettävällä korkealla reunavuoalla.

Pohja:
3 munaa
2½ dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
75 g voita sulatettuna
1½ dl kermaa

Mustikkacurd:
200 g mustikoita (pakaste)
1 dl hillosokeria
1 keltuainen
50 g voita

Sitruunamousse:
3 liivatetta
200 g turkkilaista jukurttia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
½ tl vaniljasokeria
1-2 tl sitruunan kuoriraastetta
3 rkl sitruunamehua
3 dl kuohukermaa

Kostutus: 
n. 2 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Kuorrutus:
n. 1 dl kermaa 
tuorejuustoa 
tomusokeria

Koristelu:
pensasmustikoita
valkosuklaarouhetta
keksimurua

Leivo kakkupohja jo täyttöä edeltävänä päivänä. 
Pingota vuoan pohjalle leivinpaperi ja laita vielä vuoan sisäreunaan leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Vaahdota kulhossa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään, sulta voi ja mittaa kerma. Lisää vaahdon joukkoon koko ajan hiljaisella teholla vatkaten voisula, kerma ja lopuksi kuivat aineet. Sekoita vain sen verran että massa tasaista. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin alatasolla noin 40-45 minuuttia riippuen uunin tehosta. Tarkista kypsyys tikulla ja lisää paistoaikaa tarvittaessa. Anna pohjan jäähtyä hetken aikaa vuoassa ja irroita se sitten. Kääri pohja kelmuun ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Siirrä yöksi jääkaappiin. 

Valmista mustikkacurd myös täyttöä edeltävänä päivänä. Kiehuta mustikat ja soseuta ne kattilassa sauvasekoittimelle. Laita kattila takaisin liedelle ja lisää joukkoon hillosokeri ja keltuainen. Keitä miedolla lämmöllä 5-8 minuuttia koko ajan sekoittaen kunnes seos vähän sakenee. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hetken aikaa. Lisää joukkoon voi kuutioina ja sekoita kunnes voi on sulanut. Kaada tahna lasipurkkiin, jäähdytä ja säilytä kannella suljettuna jääkaapissa.

Täyttöpäivänä valmista sitruunamousse. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Sekoita keskenään jukurtti, tuorejuusto, sokeri, vaniljasokeri ja raastettu sitruunankuori. Purista sitruunamehu valmiiksi ja vatkaa kerma myös vaahdoksi. Kiehauta 1,5 rkl sitruunamehua ja liuota puristellut liivatteet siihen. Yhdistä lopun sitruunamehun kanssa hyvin sekoittaen. Kaada liivateseos jukurttimassaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, sekoita hyvin sekaisin. Nostele lopuksi joukkoon vatkattu kerma. 

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku suoraan tarjoilulautaselle, korkean säädettävän reunavuoan avulla. Kostuta pohjia vaniljasokerimaidolla täytön aikana. Sivele pohjien päälle mustikkacurdia ja jää sitruunmousse tasaisesti kahteen väliin. Peitä kakun pinta kelmulla ja anna hyytyä/maustua jääkaapissa yön yli.

Irrota reunavuoka kakun ympäriltä. Valmista kuorrute vatkaamalla kermaa noin 1 dl ja lisää joukkoon vähän tuorejuustoa ja mausta tomusokerilla oman maun mukaisesti. Sivele ohuehko kerros kuorrutetta kakun reunoilla ja paksumpi kerron kakun päälle. Koristele pensasmustikoilla, valkosuklaarouheella ja keksimurulla. 


Nam, herkullista oli ja äitikin tykkäsi kakusta! ♥


Pohja oli mielestäni tosi hyvä, vähän sellainen tiviimpi verrattuna tavalliseen sokerikakkupohjaan. 
Tulen jatkossa kyllä tekemään tällaista pohjaa useammin. :)


Sitruunamousse oli ihanan raikas ja maistui kunnolla sitruunalta. Laitoin itse 2 tl sitruunankuoriraastetta täytteeseen mutta jos haluaa vähän miedomman sitruunan maun niin sitten 1 tl raastetta on sopiva määrä. 

Kakun leikkauspinta oli tosi kivan näköinen mustikkacurdin ansiosta ja täyte oli sopivan jämäkkää siistin palan saamiseksi. Sipaisin vielä muuten tuota mustikkacurdia vähän kakun reunoille kuorruttamisen yhteydessä, niin sai kivan elävän pinnan reunaan. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille