1. helmikuuta 2020

RUNEBERGIN JUUSTOKAKKU



Taas on se aika vuodesta kun saa leipoa ja herkutella Runebergin tortuilla. Itse en ehkä niin kovasti perinteisistä tortuista välitä mutta tämä juustokakkuversio on kyllä aivan toista maata. Se on aivan älyttömän herkullista! ♥

Olen aikaisempinakin vuosina tehnyt tällaista juustokakkuversiota. Tällä kertaa kokeilin tehdä tuon vadelmakiilteen hieman eri tavalla. Näin Perinneruokaa prkl- blogissa kivan idean kuinka tuo kakun keskusta oli toteutettu. Vadelmakiekko oli hyydytetty erillisessä kakkuvuoassa/renkaassa ja painettu sitten lopuksi valmiin täytteen päälle. Tosi kiva idea mun mielestä! Alkuperäisen idea voit kurkata täältä. :)

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla ja korkealla säädettävällä reunavuoalla.
Vadelmakiekko on valmistettu 16 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
125 g pehmeää voita
100 g sokeria
2 munaa
20 g appelsiininkuoripaloja
20 g mantelirouhetta
1 g kardemummaa
2½ g leivinjauhetta
120 g jauhoja

Kostutus:
omenamehua

Täyte:
3 liivatetta
100 g valkosuklaata
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g maitorahkaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl tomusokeria
1½ rkl vettä

Vadelmakiekko:
2 liivatetta
2 dl vadelmahilloa/marmeladia
2 rkl sitruunamehua

Koristelu:
vadelmia (tuore tai pakaste)
mantelirouhetta

Aloita kakun valmistus pohjasta ja vadelmakiekosta. Itse tein niin, että ensin tein pohjan/kiekon ja annoin niiden levätä yön yli ja seuraavana päivänä tein kakun loppuun saakka. 

Valmista pohja. Ota esille  18 cm vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan vielä leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 180 asteeseen.
Vaahdota keskenään pehmeä voi ja sokeri. Lisää joukkoon munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää massan joukkoon. Sekoita hyvin sekaisin. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista kakkua uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Jäähdytä, laita pussiin ja yöksi jääkaappiin.

Valmista vadelmakiekko. Leivinpaperoi 16 cm vuoka (pohja + sisäreuna). Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Mittaa kulhoon vadelmahillo/marmeladi. Kuumenne sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota pehmenneet liivatteet siihen. Kaada liivateseos hillon joukkoon ja sekoita voimakkaasta. Kaada seos vuokaa ja tasoita. Anna hyytyä jääkaapissa jonkin aikaa ja siirrä sitten pakkaseen yön ylitse. 

Seuraavana päivänä. Tasoita kakkupohjaa tarvittaessa jos se on liian pyöreä päältä. Laita pohja tarjoiluvadille ja aseta ympärille korkea reunavuoka. Aseta reunavuoan sisäreunaan reunakalvo. Kostuta pohja reilulla määrällä omenamehua.

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun jäähtymään. Vaahdosta vaniljakerma ja jätä myös sivuun odottamaan. Sekoita kulhossa tuorejuusto, rahka, vaniljasokeri ja tomusokeri. Kiehuta vesi mikrossa ja liuota pehmenneet liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen ja sekoita hyvin sekaisin. Lisää joukkoon ja suklaa ja sekoita. Lopuksi nostele täytteen sekaan vaniljavaahto. Kaada valmis täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. 

Ota pakkasesta vadelmakiekko ja irrota se vuoasta. Aseta kiekko täytteen keskelle vuokaan ja paina sitä hieman täytteeseen. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.

Irrota hyytynyt kakku vuoasta. Koristele kakku vadelmilla ja mantelirouheella.


 Nam! Tämä on vain niin hyvää, ihan mun lemppari! ♥


Pohja toimii hyvin valkosuklaatäytteen kanssa ja maun kruunaa vielä kakun päällä oleva vadelmakiekko. Namskis! :)


Oli kyllä helppo ja kiva tapa tehdä tuo vadelmakiekko kakun päälle. Alkuperäisessä ohjeessa kiekko oli hyydytetty vain jääkaapissa. Itse pelasin varman päälle ja laitoin kiekon pakkaseen, jotta sitä oli varmasti helppo käsitellä ja asettaa kakun päälle. :) 


Kyllä tällä kelpaa herkutella Runebergin päivän kunniaksi. ♥


Tykkään käyttää noita appelsiininkuoripaloja pohjassa, sillä ne tuo kivasti lisämakua ja purutuntumaa kakkupohjaan. Mikäli niistä ei tykkää, voi ne aivan hyvin jättää kakusta poiskin. :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille