21. syyskuuta 2019

SUKLAA-MUSTIKKAKAKKU



Tämä oli ihan puhtaasti testikakku. Halusin kokeilla kuinka mustikkatäyte toimii paseerattuna versiona usein tekemäni mehevän suklaapohjan kanssa. Mielestäni suklaa ja mustikka toimivat hyvin yhdessä ja niinpä halusin testata sitä tämän pienen kakun muodossa.

Koristelussa kokeilin myös uutta suklaakoristelutekniikkaa. Siinä suklaakoristeet on valmistettu rypistetyn folion avulla ja maalattu sitten kultaisella tomuvärillä. Aika kiva tekniikka! :)

Kakku on valmistettu 2 x 16 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
2½ dl vehnäjauhoja
2½ dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
½ tl suolaa
1 muna
1 dl maitoa
½ dl öljyä
1 dl kuumaa vettä

Kostutus: 
vaniljasokerilla maustettua maitoa

Mustikkatäyte:
3 liivatetta
250 g mustikoita (pakaste)
noin 1 dl sokeria
250 g mascarponea
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 tl vaniljasokeri
+ kokonaisia vadelmia 

Suklaavaluma:
100 g tummaa suklaata
1 dl kermaa 
nokare voita

Koristelu:
pensasmustikoita
noin 50 g tummaa suklaata
kultaista tomuväriä

Valmista kakkupohjat. Ota esille vuoat ja pingota pohjille ja sisäreunaan leivinpaperi. Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Sekoita pohjien kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon muna, öljy ja maito. Sekoita hyvin sekaisin. Kiehuta vesi mikrossa ja lisää massaan koko ajan sekoittaen sähkövatkaimelle ja jatka vatkaamista hetken aikaa. Jaa massa tasaisesti kahteen vuokaan ja tasoita pinnat. Paisto pohjia uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Tarkista kypsyys tikulla ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Jäähdytä pohjat hyvin ja leikkaa molemmat pohjat kahteen osaan. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Mittaa kattilaan mustikat ja sokeri. Kiehauta seos ja paseeraa marjat siivilän läpi. Liuota liivatteet kuumaan mustikkamehuun hyvin sekoittamalla ja anna seoksen jäähtyä hetken aikaa. Tällä välin vaahdota vaniljakerma valmiiksi ja jätä sivuun odottamaan. Notkista mascarpone ja lisää joukkoon vaniljasokeri. Kun mustikkaliivateseos on jäähtynyt hiukan, lisää se ohuena nauhana koko ajan sekoittaen mascarponen joukkoon. Sekoita hyvin sekaisin. Kääntele lopuksi joukkoon vatkattu vaniljavaahto. 

Kokoa kakku 16 cm korkeareunaiseen vuokaan ja tee leivinpaperista vielä hiukan korkeammat reunat vuoalla, sillä kakusta tulee melko korkea. Kokoa kakku vuokaan, kostuta pohjia samalla vaniljasokerimaidolla ja jaa täyte tasaisesti kolmeen täyteväliin. Upota täytekerroksiin samalla kokonaisia vadelmia sattumiksi. Peitä kakku ja anna hyytyä ja maustua jääkaapissa yön yli. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Kakkuun ei tule erillistä kuorrutetta vaan täytevälien ylipursunnutta täytettä vain levitetään kakun päälla ja ympärille. Laita kakku jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat suklaavaluman. 

Pilko valumaan tuleva suklaa pieniksi paloiksi. Lämmitä kerma melkein kiehumispisteeseen ja lisää joukkoon suklaapalat. Sekoittele tasaiseksi ja lisää joukkoon nokare voita tuomaan kiiltoa. Sekoittele niin kauan että voi sulaa ja seos on tasaista ja kiiltävää. Levitä valmista suklaaseosta kakun päälle niin, että sitä lähtee valumaan nätisti kakun reunoja pitkin. Tasoita pinta tasaiseksi. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään.

Koristeiksi tulevien suklaakoristeiden valmistus kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin, jotta ne kerkeävät kunnolla jähmettyä. Jos jaksaa, niin suklaa kannattaisi temperoida ennen koristeiden tekoa. Tällöin niiden käsittely olisi helpompaa ja niistä tulisi kauniimpi. Itse en tätä kuitenkaan jaksanut tehdä vaan menin sieltä missä aita oli matalin. :D:D Eli, sulata suklaa varovasti mikrossa. Ota foliota ja rypistä sitä kevyesti. Tasoita folio sitten mahdollisimman tasaiseksi pöydällä ja levitä suklaata sen päälle melko ohkaiseksi kerrokseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään. Kun suklaa on jähmettynyt kunnolla, maalaa se kultaisella tomuvärillä ja irrota folio varovasti suklaasta. Murra epämääräisiä paloja kakun koristeeksi. Kaikkea suklaata ei tarvi kullata vaan voi osan jättää myös ihan suklaanväriseksi. Halutessasi voi myös kullata muutaman mustikan samalla. Koristele kakku mustikoilla ja suklaakoristeilla. 


Ai että kun tykkäsin tämän kakun värimaailmasta. Ihana tuo mustikan violettinen väri. 
Kakusta tuli myös jotenkin todella elegantin näköinen kullan ansiosta. ♥


Makuun olin ehkä hieman pettynyt. Ei tämä missään nimessä pahaa ollut mutta ei niin hyvää kuin olin odottanut. Mustikan maku oli melko vaisu ja olisin toivonut sen maistuvan paljon voimakkaammin. Pohjan maku on melko dominoiva tässä ja peittää mustikan vahvasti. :/ Vadelmat täytteen joukossa olivat kiva piristys ja toi kivasti vadelmaista makua. 


Tuota suklaakuorrutetta tuli tehtyä aivan liian iso annos kakkuun nähden. Alunperin mun piti loppu suklaa jähmettää ja pursottaa kakun päälle koristeiksi mutta vaihdoinkin lennosta suunnitelmaa ja päädyin tekemään nuo foliokoristeet. Eli ei missään nimessä kannata tehdä noin isoa määrää suklaakuorrutetta pelkkiin valumiin. :D


Bongasin tuon foliokoriste-idean instagrammista joltain ulkomaalaiselta kondiittorilta ja halusin heti kokeilla sitä itsekin. Tosi kiva idea ja sillä sai kyllä tosi kivan näköiset koristeet aikaiseksi. ♥


Huomasin muuten sen, että kun en kakkuun tehnyt mitään erillistä kuorrutetta, niin täytekerrokset alkoivat ajan kuluessa hieman pullistua eli ehkä yksi liivate lisää niin kakku olisi pysynyt paremmin kuosissa. Tosin jos tähän olisi tehnyt jonkin kuorrutteen, tuo 3 liivatetta olisi riittänyt. :)


Kyllä tätä tuli silti syötyä kiitettävästäi vaikkei makumaailma nyt ihan ollutkaan kohdallaan. 
Kyllä mulle aina kakku kelpaa! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille