16. huhtikuuta 2019

LIME-KOOKOS-MACARONS



Muutaman viikko takaperin kävin kavereiden kanssa minilomalla Budapestissa. Siellä kävimme sellaisessa macarons kahvilassa kuin Artisan Chez Dodo Macarons & Cafe. Aivan kertakaikkisen ihana paikka. ♥♥ Kahvila oli pieni mutta heidän vitriininsä oli todella herkullisen näköinen ja parasta oli katselle työtekijöiden leipomista siinä paikan päällä. Suosittelen käymään kahvilassa mikäli jos joskus matkustat Budapestiin.

Kahvilan innoittaman päätin taas kokeilla näiden macaronssien valmstamista. Maistoin tuolla kahvilassa lime-kookos makuparia ja voi pojat kun se oli hyvää. Tässä tulee nyt sitten oma yrityksenä jäljitellä tuota makua. Eihän nämä omat macaronssit olleet mitään verrattuna ammattilaisten tekeleisiin mutta eivät nämä nyt pahojakaan ollut. :D En vain ymmärrä miksi kuoret jäävät itellä aina ontoiksi. Kokeilin nyt valmistaa kuoret italialaisella marengilla ensimäistä kertaa ja tulos oli ehkä hitusen parempi kuin aikaisemmin. Täydellisyys on kuitenkin vielä pitkän matkan päässä! :)

Valmistin nämä macaronsit Suklaapossun reseptillä. Löydät sen täältä. Käytin vain tomusokerin sijaan limen makuista tomusokeria. Ohjeella tulee noin 25-30 kappaletta täytettyjä macaronsseja riippuen kuorien koosta. 

Kuorimassa:
150 g mantelijauhoa
150 g makutomusokeria lime
60 g valkuaista
35 g hienoasokeria
60 g valkuaista
150 g hienoasokeria
50 g vettä
+ mintunvihreää pastaväriä

Kookostäyte:
100 g voita
3 dl tomusokeria
3-4 tl kookoskermaa
1 dl kookoshiutaleita

Valmista kuoret. Mittaa siivilöity mantelijauho ja makutomusokeri kulhoon ja jätä sivuun odottamaan. Mittaa kulhoon 60 g valkuaista ja jätä mantelijauho-tomusokeri-seoksen viereen odottamaan. 

Mittaa 60 g valkuaista isoon vatkauskulhoon ja sen vierelle 35 g sokeria odottamaan.

Mittaa 150 g sokeria ja 50 g vettä kattilaan ja kuumenna hämmentämättä keskilämmöllä. Anna poreilla ja mittaa lämpötilaa digitaalisella lämpömittarilla. Tähtää 110 asteeseen.

Vatkaa tällä välin valkuaisia ja kun ne alkaa muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää joukkoon 35 g sokeria pienissä erissä ja vatkaa vaahtoa kunnes se muodostaa pehmeitä huippuja. Kun sokeriliemi on 110 asteista, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on jäähtynyt, noin 5 minuuttia. 

Sekoita jäljelle jääneet 60 g valkuaista mantelijauho-tomusokeriseokseen ja lisää joukkoon pastaväriä. 

Sekoita jäähtynyt marenkivaahto joukkoon käätelemällä nopeasti ja mahdollisimman vähin liikkein. Taikina on valmista kun nostaessasi nuolijaa taikian valuu siitä paksuna nauhana ja pinnalle piirretty viiva tasoittuu noin 20 sekunnissa. Mitä enemmän sekoitata sitä ohuemmaksi taikina muuttuu. Siirrä taikin pursotuspusiin, jossa pyöreäpäinen tylla. Pursota taikinaympyrät leivinpaperoiduille pelleille. Kopauta peltejä voimaakkasti pohjasta, jotta mahdolliset ilmakuplat häviää. Anna kuorien levätä noin 30-60 minuuttia tai kunnes kuoret tuntuvat kuivilta koskiessa. Paista 160 asteessa noin 14 minuuttia. Jäähdytä täysin ennen täyttöä. 

Valmista täyte. Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kookoskerma ja kookoshiutaleet. Pursota täyte kuorien väliin. Säilytä valmiita macaronsseja jääkaapissa tiiviissä rasiassa. Huom! Itsellä ainakin jäi aika paljon tuota täytettä yli. Pienempi määrä  täytettä varmaan riittäisi hyvin. 


 Pursotin kolme peltiä kuoria - ensimmäisen pellin sain heittää suoraan roskiin, toinen ja kolmas pelti onnistuivat suht hyvin. Näiden valmistus on aina yhtä vaikeaa ja jännittävää kun ikinä ei tiedä millainen on lopputulos. :D


Ontto näistäkin taas tuli mutta ei ihan niin pahasti kuin aikaisempina kertoina. Maku näissä oli hyvä ja raikas. Limetomusokeri oli hyvä valinta näihin. Täyte oli myös herkullista ja tykkäsin kookoshiutaleiden tuomasta purutuntumasta täytteessä. :)

Sitkeästi täytyy vain jatkaa harjoittelua, että näistä saa sellaisia kuin niiden pitäisi olla. Kovin usein näitä ei vain jaksa tehdä, kun ovat kuitekin melko aikaavieviä herkkuja. :D


Pääsiäispöydän herkuiksi nämä sopivat kivasti! ♥


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille