3. huhtikuuta 2019

HAMPAATON-KAKKU; SITRUUNAINEN HYYDYKEKAKKU PEILIKIILTEELLÄ


Mun täytyy tunnustaa että olen aivan kauhea Hampaaton-fani. :D:D Eli kyseessähän on lohikäärmehahmo lasten animaatioelokuvasta Näin koulutat lohikäärmeesi. Muutama vuosi sitten katsoin kummipojan kanssa tämän trilogian ensimmäisen osan ja olin heti aivan myyty. Hampaaton on vain niin ihana! ♥♥

Tämä kakku syntyi vain omaksi iloksi, kun halusin kokeilla tehdä sokerimassasta tuon lohikäärmehahmon. Sitten aloin miettiä millaiseen kakkuun se sopisi koristeeksi. En halunnut tehdä mitään tavallista sokerimassakakkua, sillä en oikeen välitä itse sellaisista kakuista. Sitten, yhtäkkiä mieleeni juolahti tuo peilikiille ja kaapista löytyi vielä aivan käyttämätön silikonikakkuvuoka. Siinähän sitä oli sitten idea kasassa. :) 

Pohjasta vinkkaan sen verran, että tuo 150 g keksiä oli hieman liikaa tähän kakkuun - vähempikin  olisi riittänyt hävikin minimoimiseksi. Luulen että 120-130 g keksiä voisi olla sopivanpi määrä ja voi siihen suhteutettuna oikein. :) 

Kakku on valmistettu Silikomartin silikonisella Saturn-vuoalla.
Halkaisija noin 20 cm ja tilavuus 1,2 litraa. 

Sitruunatäyte:
4 liivatetta
2½ dl vaahtouvaa vaniljakermaa
200 g vaniljarahkaa
1-1½ dl lemoncurdia
1 rkl vettä
+ mansikkahilloa täytteen sisälle

Pohja:
150 g digestivekeksejä
50 g voita 

Peilikiille:
10 g liivatejauhetta
60 g vettä
150 g glukoosia
150g sokeria
75 g vettä
100 g kondensoitua maitoa
150 g valkosuklaata
+ pastavärejä

Koriste:
sokerimassaa

Aivan ensimmäiseksi valmista tuo sokerimassakoriste kuivamaan hyvissä ajoin ennen itse kakun tekoa. 

Valmista sitruunatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Vaahdota vaniljakerma ja sekoita joukkoon rahka sekä lemoncurd. Kiehauta vesi ja liuota pehmenneet liivatteet siihen. Jäähdytä hetken jos seos on liian kuumaa. Kaada seos ohuena nauhana massan joukkoon koko ajan sekoittaen ja sekoita hyvin sekaisin. Ota esille silikonivuoka ja levitä noin puolet täytteestä vuokaan ja tasoita pinta. Laita vähän mansikkahilloa pursotuspussiin ja pursota sitä täytteen päälle keskelle raita. Levitä lopputäyte vuokaan ja tasoita pinta. Vuoka ei tule aivan täyteen, vaan raunasta jää noin 1 cm tyhjää. Laita vuoka jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. 

Valmista keksipohja. Murskaa keksit ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos varovasti vuokaan täytteen päälle ja tasoita pinta tasaiseksi. Nyt pohjan kanssa vuoka on täynä aivan reunaan saakka. Anna kakun hyytyä vielä jääkapissa parisen tuntia ja siirrä se sitten pakkaseen ja anna olla siellä seuraavaan päivään asti. 

Valmista peilikiille. Rouhi valkosuklaa jo valmiiksi ja jätä sivuun odottamaan. Punnitse liivatejauhe ja yhdistä 60 g veden kanssa  - jätä turpoamaan. Mittaa kattilaan glukoosi, sokeri ja vesi 75 g. Kiehauta seos välillä sekoittaen. Ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon turvonnut liivateseos. Lisää joukkoon kondensoitumaito ja sekoita. Laita valkosuklaarouhe kulhoon ja kaada kuumaseos suklaan päälle. Sekoita seosta sauvasekoittimella kunnes suklaa on sulanut joukkoon. Värjää seos tässä vaiheessa valkoisella pastavärillä ja jatka sekoittamista. Vältä ilmakuplien syntymistä pitämällä sauvasekoitinta paikoillaan sekoituksen ajan. Kaada valmis seos sihvilän läpi toiseen kulhoon. Mahdolliset ilmakuplat jäävät sihvilään. Aseta seokseen lämpömittari ja kelmu tiiviisti pinnan päälle. Näin pintaan ei synnyt erillistä kalvoa. Anna seoksen jäähtyä noin 32-35 asteiseksi. Jäähtymiseen menee aikaa jonkin verran. Eli tässä vaiheessa ei ole mitään kiirettä. :) 

Seoksen ollessa lähellä oikeaa lämpötilaa - ota kakku pakkasesta ja irrota varovasti vuoasta. Aseta kakku sopivalle alustalla ja suojaa pöytä. Voit laittaa kakun alustan kanssa esim. ison pellin päälle, niin tällöin ylivaluja kuorruta valuu pellille ja siitä se on siten helppo siivota. 

Kun seos on 38 asteessa. Kaada seosta erillisiin astioihin ja värjää eri pastaväreillä. Itse käytin mustaa, tumman sinistä, harmaata, turkoosia ja vähän jätin tuota perus valkoista. Värjäysvaihe pitää tehdä nopeasti ettei seokset pääse jäähtymään liikaa. Kun olet värjännyt kaikki seokset, kaada seoksia vuorotellen isoo kulhoon. Sitten vain kuorruttamaan kakkua. Kaada kuorrutetta isosta kulhosta kakun päälle tasaisesti ja katso että kuorrutetta tulee kauttaaltaan kakun päälle ja reunoille. Anna kakun valua hetken aikaa rauhassa ja siisti lopuksi alareuna paletin tai veitsen avulla. Siirrä valmis kakku tarjoilulautaselle ja laita hetkeksi jääkaappiin. Aseta lopuksi sokerimassakoriste kakun päälle. 


Olin aivan tyytyväinen ensimmäiseen Hampaaton hahmoon mutta parantamisen varaa jäi vielä. :) 


Ensin vähän kuvia ilman koristetta niin pääsee tuo kaunis peilikiille kunnolla esille. :) 


Muutama ilmakupla kiilteeseen jäi vielä mutta eipä se mua haitannut kun muuten kakun pinnasta tuli todella kaunis. ♥ 


Ainakin kiille onnistui hyvin kun se kiilsi niin kauniisti ja siitä näki jopa oman kuvansa. :D Värimaailmasta olisin kyllä halunnut vähän tummemman mutta hyvä noinkin. Värejä olisi pitänyt sekoitella vähän eri suhteissa niin pinnasta olisi saanut tummemman. :)


Kakku maistui todella hyvältä, raikkaalta lemoncurdin ansiosta. Itselle ei nyt niin tuo maku ollut tässä kakussa pääosassa. Halusin vain tehdä Hampaaton-koristeen ja treenata peilikuorrutetta. :) 


En tiiä miks oon kammonnut tuon peilikiilteen tekoa mutta se on loppupeleissä todella helppo valmistaa. Hieman se tietty vie enemmän aikaa mutta ei ole mitenkään vaikeaa. Täytyy alkaa useammin tehdä peilikiillettä. :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille