16. maaliskuuta 2019

ECLAIR-LEIVOKSET VANILJAKREEMILLÄ JA SUKLAAKUORRUTTEELLA



Nämä herkulliset eclair-leivokset olivat taas sellaisia to do- listallani olleita herkkuja. Idea näihin on muhinut päässä jo jonkin aikaa. Hieman aikaa ja vaivaa nämä leivokset vaativat mutta lopputulos on kyllä sen arvoista. :) 

Itse eclairmassaan halusin kokeilla jotain vähän erilaista kuin vain tavallista tuulihattumassaa. Löysin Valion sivuilta hyvältä kuulostavan ohjeen, mikä sopi tähän mielestäni kuin nenä päähän. Puolitin ohjeen, niin sain hyvän määrän näin kotileivontaan. :) Leivosten sisälle halusin valmistaa vaniljakreemin aivan itse alusta saakka, ilman mitään valmiita jauheita tai miksejä. Mielestäni kaikki itsetehdyt tuotteet ovat vain niin paljon parempia. Tämän vaniljakreemin valmistukseen käytin löytämääni reseptiä leipojat.fi nettisivulta. Kuorrutteeksi valmistin tavallisen suklaaganachen. Herkullista! :)

Eclair-ohjeella tulee noin 30 kpl leivospohjia.
Vaniljakreemi ja kuorrute riittää noin 20-30 leivokseen riippuen leivosten koosta. 

Eclair-massa:
160 g täysmaitoa
160 g voita
160 g vettä
4 g suolaa
160 g jauhoja
280 g munia
6 g vaniljasokeria

Vaniljakreemi:
5 dl täysmaitoa
55 g sokeria
½ vaniljatanko
2 tl vaniljasokeria/esanssia
45 g keltuaisia
55 g munia
35 g maissitärkkelystä
30 g tomusokeria
30 g voita paloiteltuna
(1 tl vaniljatahnaa halutessaan)

Suklaaganache:
25 g voita
1 dl kermaa
150 g tummaa suklaata

Koristelu:
suolapähkinöitä rouhittuna
pakastekuivattuja vadelmia muruina

Mikäli et kerkeä valmistaa kaikkia leivosten osia samana päivänä. Nämä leivospohjat voit valmistaa jo hyvissä ajoin ja pakastaa ne myöhempää täyttöä ja koristelua varten. 

Valmista eclairpohjat. Mittaa kattilaan maito, voi, vesi ja suola. Kiehauta seos. Lisää jauhot kerralla kattilaan ja sekoita massa tasaiseksi esim. puulastaa apuna käyttäen. Sekoita seosta reippaasta. Pidä kattilaan levyllä koko sekoituksen ajan, jotta jauhot hieman kypsyvät. Kun massa alkaa olla kiinteä pallo ja irtoaa kattilan reunoista - lopeta sekoittaminen. Jäähdytä massa. Parhaiten tämä onnistuu yleiskoneessa lapavatkaimella sekoittaen. Kun seos on jäähtynyt, lisää munia pienissä erissä hyvin sekoittaen jokaisen lisäyksen jälkeen. Mausta massa lopuksi vielä vaniljasokerilla. 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Lusikoi massa pursotinpussiin, jossa on haluamanlaisesi tylla. Pursota massasta pitkulaisia pötköjä pellille ja muista jättää leviämisvara. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia tai kunnes kypsiä. Seuraa paistumista, valmiit leivokset ovat saaneet väriä pintaan ja tuntuvat kevyiltä. Älä kuitenkaan avaa uunin luukkua kuin vasta paiston loppuvaiheessa etteivät leivokset lässähdä. Jäähdytä leivospohjat. 

Valmista vaniljakreemi. Irrota vaniljatangot siemenet ja yhdistä sokerin kanssa. Hiero vaniljasiemet hyvin sokerin joukkoon. Mittaa kattilaan maito, itsetehty vaniljasokeri ja myös erillinen vaniljasokeri/esanssi. Keitä seosta miedolla lämmöllä. Yhdistä tällä välin keskenään keltuaiset, munat, maissitärkkelys ja tomusokeri. Sekoita tasaiseksi. Kun maitoseos on liedellä valmista  - kaada ensin kuumaa seosta vähän munaseoksen joukkoon ja sekoita. Lisää sitten tämä muna-maitoseos kokonaisuudessaan kattilaan kuuman maidon joukkoon. Sekoita hyvin pohjia myöten. Pidä seosta liedellä koko ajan sekoittaen kunnes seos selvästi sakenee. Ota poista liedeltä ja lisää joukkoon voi pieninä paloina. Anna hetken sulaa ja sekoita voi hyvin massan joukkoon. Tadaa, valmista tuli! Maista vielä lopuksi vaniljakreemiä ja jos tuntuu että seos ei maistu tarpeeksi vaniljalta, lisää joukkoon vaniljatahnaa. Niin tein itse ja hyvää tuli. :) Anna vaniljakreemin jäähtyä kunnolla ennen sen käyttöä. Kreemi kannattaa peittää tiiviisti kelmulla, jotta sen pintaan ei muodostu erillistä kalvoa. 

Täytä leivokset. Lusikoi valniljakreemiä pursotuspusiin, jossa on pitkäpäinen "munkintäyttö tylla". Paina tylla leivospohjan toisesta päästä sisään ja pursota kreemiä leivos täyteen. Liuta tyllaa vähän vähän kerrallaan pois leivoksen sisältä, niin täytettä levittyy tasaisesti koko leivokseen. 

Valmista suklaakuorrute. Mittaa kattilaan voi- anna sen sulaa ja lisää joukkoon kerma. Kuumenna seos kiehumispisteeseen mutta älä anna kiehua. Kaada joukkoon paloiteltu suklaa - anna seoksen seistä hetkinen ja sekoita sitten tasaiseki. Dippaa leivokset yksitellen suklaakurrutteeseen. Anna ylimääräisen kuorrutteen valua takaisin kattilaan ja siisti reuna.

Koristele leivokset suolapähkinä- ja pakastevadelmamuruilla. Laita hetkeksi jääkaappiin niin suklaakuorrute jähmettyy paremmin. Sitten vain herkuttelemaan! :)


Ai että, nämä ne vasta olivat herkullisia! Kerralla meni heti useampi leivos. :D


Jo itsessään nuo pelkät leivospohjat maistuivat hyviltä ja niihin yhdistettynä itsetehty vaniljakreemi... Aah että! ♥


Leivoksen kruunasi herkullinen suklaakuorrute.
 Sekin onnistui hyvin, kun sain siitä noin ihanan kiiltävän. :)


Itse tein just niin, että valmistin jo pakkaseen valmiiksi nuo pohjat. Itse täyttövaiheessa otin pakkasesta sitten vain noin 10 kappaletta pohjia täyttöä ja koristelua varten. Toki tuota kreemiä ja kuorrutetta jäi sitten vähän yli mutta en viitsinyt sen enempää tehdä kerralla yksin syötäväksi. :D:D


Tykkäsin myös visuaalisesti näistä pienistä herkuista. 
Koristelussa käytetty vadelmamuru oli niin kiva kontrasti tummaa suklaakuorrutetta vasten. ♥


Sen kyllä sanon, että jatkossa valmistan vaniljakreemin aina tällä ohjeella. Se oli aivan taivaallisen hyvää!! ♥ Aivan erilaista kuin valmiista jauheista valmistettuna. Tuo itsetehty kreemi säilyy tiivissä rasiassa jääkaapissa noin kolme vuorokautta.


Onneksi näitä pohjia jäi vielä pakkaseen jonkin verran. Mielessä pyörii jo idea lemoncurditäytteisistä leivoksista ja siihen jokin kiva keltainen kuorrute tulevaa pääsiäistä ajatellen. ♥



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille