24. elokuuta 2017

LAKRITSI-LIMEKAKKU


Itse tehdyn lime curdin innoittamana päätin tehdä kakun, johon tuli pehmeä lakritsitäyte ja juuri tuota lime curdia. Aika hyvä yhdistelmä! :)

Halusin myös kokeilla ekaa kertaa tehdä kakkuun marenkivoikreemikuorrutteen, sillä olen kuullut niin paljon kehuja siitä. :)

Olin ajatellut että tekisin tuon lakritsitäytteen Pandan lakritsifudgesta, mutta en löytänyt sitä mistään kaupasta vaikka kiersin Prisman, Cittarin ja vielä meidän lähi K-kaupankin. Luovutin, enkä jaksanut enää ravata kauppoja läpi etsien tuota fudgea. Korvasin fudgen Hopeatoffeilla. Täyte on valmistettu Kinuskikissan reseptin mukaan. Nam! :)

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla. 

Pohja:
3 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta

Kostutus: vaniljamaitoa

Väliin: itse tehtyä lime curdia

Täyte:
1 pss Hopeatoffee- karkkeja
2 dl kuohukermaa
2½ dl vispikermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Marenkivoikreemi:
4 munan valkuaiset
200 g sokeria
260 g huoneenlämpöistä voita
+ vanilja-aromia oman maun mukaan
+ vihreää/mustaa pastaväriä

Koristelu:
mustia/vaal.vihreitä candy meltsejä
rypsiöjyö
lakukarkkeja
sokerihelmiä

Valmista pohja. Voit tehdä pohjan jo etukäteen vaikka pakkaseen tai täyttöä edeltävänä päivänä jääkaappiin valmiiksi. 

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sihtaa parissa erässä vaahdon joukkoon. Sekoita varovasti nuolijalla sekaisin. Kaada valmis massa leivinpaperoituun vuokaan (pohja + reunat) ja tasoita pinta.

Paista uunin alatasolla, 175 asteessa, noin 30-35 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Jäähdytä. 

Valmista toffeetäyte. Mittaa kattilaan kerma ja karkit. Keitä seosta sekoitellen kunnes karkit ovat sulaneet kerman joukkoon. Jäähdytä ja siirrä seos jääkaappiin. Seoksen on hyvä olla jääkaapissa yön yli tai vähintään 5-6 tuntia ennen täytteen teon jatkamista. Ota seos jääkaapista ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota vispikerma ja lisää joukkoon lakuvaahto. Sekoita ja lisää joukkoon vielä vaniljakreemijauhe. Sekoita hyvin sekaisin. HUOM! Lakuseos ei vaahtoudu, jos se ei ole ollu tarpeeksi kauan jääkaapissa!

Leikkaa pohja kolmeen osaan ja kokoa kakku irtopohjavuokaan. Kostuta pohjia täytön aikana vaniljamaidolla ja sipaise pohjien päälle kerros itse tehtyä lime curdia. Jaa lakutäyte tasaisesti kakun kahteen väliin. Anna hyytyä ja maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. 

Valmita marenkivoikreemi. Mittaa kuumuutta kestävään astiaan sokeri ja munan valkuaiset. Laita kattilan pohjalle vähän vettä, laita kattila levyllä niin, että vesi kiehuu. Aseta muna-sokeriastia kattilan päälle ja vatkaa seosta koko ajan käsivispilällä. Vatkaa kunnes seos 65 asteista tai kunnes sokeri on sulanut valkuaisten joukkoon. Vatkaa seosta sitten sähkövatkaimelle kunnes se on jäähtynyt ja lisää joukkoon sitten pieninä nokareina huoneenlämpöinen voi. Jatka vatkaamista vielä muutama minuuttia ja mausta kreemi halutessasi vanilja-aromilla tai vaihtoehtoisesti vaniljasokerilla tai jollain muulla makuaineella. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Kuorruta kakku kreemillä tasaisesti kauttaaltaan. Ota kreemistä pienet nokareet erillisiin kippoihin ja värjää ne mustalla ja vihreällä pastavärillä. Levitä värillisiä kreeminokareita sinne tänne kakun pinnalle ja tasoita. Laita kakku jääkaappiin hetkeksi, jotta kuorrute jähmettyy.

Sulata mikrossa noin 10-15 kappaletta mustia ja vaal.vihreitä candy meltsejä erillisissä kipoissa. Notkista niitä öljyllä, kunnes rakenne on sopivian notkeaa ja hyvin valunvaa. Lusikoi vuorotellen mustaa ja vihreää candy meltsiä kakun reunoille niin, että ne vähän valuvat kakun reunoja pitkin. Koristele lopuksi karkeilla ja sokerihelmikoristeilla. 


Tällainen siitä sitten tuli! Vähän olin kakun ajatellut päässäni eri näköiseksi mutta eihän se päässä oleva visio aina vastaa todellista lopputulosta. :D:D


Aluksi ajattelin kakun mausta, että en tykkää kakusta. Otettuani kakkua vielä toisen palan vähän myöhemmin, kakku maistui huomattavasti paljon paremmalta ja tykkäsin oikeastaan todella paljon lakun ja lime curdin yhdistelmästä. :)


Täyte oli ihan pehmeää ja maistui juuri sopivasti lakritsille. <3
Lime curdi raikasti kakun makua kivasti. :)


Tykkäsin myös todella paljon tuosta marenkivoikreemistä ja luulen, että siitä tuli mun uusi lempikuorrutteeni kakuille. :) Eikä se ollut yhtään vaikea valmistaa vaikka aluksi hieman jännitin kreemin tekovaiheita. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille