23. syyskuuta 2016

KINUSKI-SUOLAPÄHKINÄPIIRAKKA


Jaahas, taas tuli leivottua sellaista herkkua kokeilumielessä että oksat pois. :D Kinuskikissan blogista bongasin jokin aika sitten herkullisen ohjeen Twix-piirakalle, jonka arkistoin samantien kokeiltavien leivonnaisten listalle. Halusin kuitenkin jotenkin tuunata reseptiä ja päädyin lisäämään piirakkaan suolapähkinöitä ja voin sanoa, ettei ollut mikään huono idea. Piirakasta tulia aivan älyttömän herkullista, suolainen ja makea, ne vain toimivat niin hyvin yhdessä taas kerran. :) 

Piirakka on tehty pitkulaiseen irtopohjaiseen piirakkavuokaan 9,5 x 33 cm.

Pohja:
100 g voita
3/4 dl sokeria
1 keltuainen 
2 dl jauhoja

Täyte:
100 g voita
1 dl kermaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa

+ noin 100 g suolapähkinöitä

Kuorrute:
140 g maitosuklaata

Koristelu:
suolapähkinöitä

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa piirakkavuoan pohjalle pohjan kokoinen pala leivinpaperia ja voitele/sprayaa vuoan reunat hyvin. 

Vaahdota keskenään voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon keltuainen. Sekoita joukkoon jauhot parissa erässä. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Aseta foliota tukemaan piirakan reunoja paiston ajaksi, ettei reunat valahda alas. Paista uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. Jäähdytä hetken ja irrota pohja varovasti vuoasta. 

Valmita toffeetäyte. Mittaa kaikki täytteen (ei suolapähkinöitä) kattilaan ja kiehauta seos. Keitä miedolla lämmöllä kunnes seos saavuttaa 116 asteen rajan. Käytä tässä apuna digitaalista lämpömittaria. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä ihan vähän aikaa.

Rouhi pähkinöitä hieman pienemmiksi ja ripottele ja jäähtyneen pohjan päälle. Kaada valmist toffeetäyte pähkinöiden päälle niin, että ne peittyvät ja muodostuu tasainen toffeepinta. Anna piirakan jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan. 

Valmita kuorrute. Sulata suklaa varovasti mikrossa. Kaada suklaa vuokaan täytteen päälle, levitä suklaa tasaisesti piiran päälle ja voit halutessasi kuvioida suklaata lusikan avulla. Laita jääkaappiin siksi aikaa kunnes suklaa on jähmettynyt. Leikkaa piirakka haluamasi laisiksi paloiksi, itse leikkasin kolmioita, ja koristele vielä jokainen pala muutamalla suolapäkinällä. Sitten vain suut makiaksi! :)


Nami nam! Makeaahan tämä oli mutta kyllä se hyvin meni alas kahvin kyytipoikana. :)


Suolapähkinät olivat kyllä hyvä lisä piirakkaan. Tämä muistutti aika paljon Snickers-patukkaa. :)


Slurps! Ihan tulee vesi kielelle kun ajattelinkin vain tätä piirakkaa. :) 


Tämä oli kyllä hyväksi todettu resepti taasen Kinuskikissalta. 
Varmasti tulee tehtyä tätä joskus toistekin. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille