28. kesäkuuta 2016

BRITAKAKKU RAPARPERILLA JA MANSIKOILLA


Juhannuksena meidän herkkupöytää koristi muun muassa tämä ihanan kesäinen britakakku. Oli muuten ihka ensimmäinen kerta, kun tein britakakkua. Aina olen miettinyt, että sitä pitää tehä mut sitten se on vain jäänyt. Nyt kuitenkin valmistin tätä makeaa herkkua kakun muodossa runsaalla täytteellä. Nam, hyvä oli! :)

Kakkupohjat on paistettu kolmella 18 cm irtopohjavuoalla. 
Halutessaan tämän voi myös valmistaa uunipellillä, puolittaa pohja ja koota puolikkaista kakku. :)

Pohjat:
150 g huoneenlämpöistä voita
1,25 dl sokeria
4 munan keltuaista
2½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,25 dl maitoa

Marenki:
4 munan valkuaista
2 dl sokeria

Täyte:
tuoreita mansikoita
2½ dl vispikermaa
noin 250-300 g vaniljatuorejuustoa

Raparperihilloke:
500 g raparperia pestynä, kuorittuna ja paloiteltuna
tilkka vettä
2 dl sokeria
1 dl ruokokidesokeria

Koristelu:
tuoreita mansikoita
pensasmustikoita
tomusokeria

Aloita kakun valmistelu tekemällä raparperihilloki valmiiksi. Tämän vaiheen voi tehdä jo hyvissä ajoin, päiviäkin etukäteen. :) Mittaa kattilaan raparperit, tilkka vettä ja sokerit. Kiehauta seos ja alenna lämpöä. Keitä noin 10-15 minuuttia kunnes raparperit ovat pehmenneet.Ota kattila pois liedeltä, jäähdytä seos ja purkita esim. lasipurkkiin.

Valmista kakkuun pohjat. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon yksitellen erotellut keltuaiset. Yhdistä keskenään jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää seos vuorotellen maidon kanssa vaahdon joukkoon nuolijalla käännellen. Aloita ja lopeta jauhoseoksella. Jaa pohjamassa leivinpaperoituihin vuokiin (pohja+reunat) tai uunin pellille ja tasoita pinta tasaiseksi.

Valmista marenki. Huom! Tarkista että kaikki työkalusi ovat ehdottoman puhtaita tässä vaiheessa. Vaahdota valkuaiset ja lisää sitten sokeri ruokalusikallinen kerrallaan joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes marenki on paksua ja kiiltävää. Jaa marenki pohjien/pohjan päälle ja tasoita. Paista 175 asteessa, keskitasolla, noin 25-30 minuuttia kunnes pohjat ovat kypsiä ja marenki on kauniin väristä. Jäähdytä pohjat.

Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Kokoa kakku suoraan tarjoilulautaselle. Jaa täyte kakun kahteen väliin, levitä päälle raparperihilloketta ja upota täytteen joukkoon tuoreita mansikan paloja. Kannen päälle asettele koristeeksi tuoreita mansikoia, pensasmustioita ja sihtaa vielä vähän tomusokeria. Valmista tuli, ei muuta kuin herkuttelemaan! :)


Joo-o, herkkua oli tämäkin kakku. Ihan kivasti kakku onnistui näin ensimmäiseksi britaksi. :)


Kakku kannattaa täyttää vasta hiukan ennen tarjoilua, jotta marenki pysyy hyvänä ja rapsakkana. 


Kakkupohjat voi aivan hyvin tehä ennakkoon pakkaseen ja ottaa sieltä juuri ennen täyttöä. Pakastettuja pohjia on huomattavasti helpompi käsitellä, eivätkä ne mene niin helposti rikki. Itse tein juuri näin, että tein pohjat jo täyttöä edeltävänä päivänä ja laitoin ne pakkaseen. :) 

Kakku oli ihanan raikas raparperin ja maniskoiden ansiosta. Erittäin hyväksi havaittu yhdistelmä britassa; mansikka + raparperi. :) Täytyy tunnustaa että söin koko kakun melkein kokonaan yksin!! :)

Palakuvaa en kakusta kerennyt siinä juhannuskiireiden keskellä ottamaan. :/ Leikkauspinta oli mielestäni tosi kivan näköinen, kun tuoreet mansikat pilkottivat täytteen seasta. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille