20. maaliskuuta 2016

SITRUUNABEBET



Mulle on näkojään tullut ihan perinteeksi, että näin pääsiäisen tienoilla pitää tehdä jossain vaiheessa bebe-leivoksia. :) Tällä kertaa makuna oli raikas sitruuna ja vähän makua tuomaan lisää, laitoin jokaisen leivoksen sisällä mangomarmeladisydämen. Ei huono yhdistelmä ollenkaan! :)

Nuo leivospohjan kannattaa valmistaa jo vaikka edellisenä päivä täyttämistä, mikäli vain mahdollista. Mutta onnistuu kyllä myös tehdä kaikki vaiheet samana päivänä. :) Itsellä vain ajanhallinan vuoksi, jaoin vaiheet parille eri päivälle. :)

Tein ohjeella 12 kappaletta leivoksia. Pohja taikinasta tulee huomattavasti enemmän kuin vain tuo 12 kappaletta, mutta päädyin tekemään lopputaikinasta pikkuleipiä. :) Täytteen ohje on mitoitettu juuri tuolle 12 kappaleelle leivoksia.

Pohja:
200 g voita huoneenlämpöisenä
1½ dl sokeria
1 muna
4½ dl jauhoja

Täyte:
2 rkl sokeria
2 tl perunajauhoja
2 keltuaista
1 dl kuohukermaa
100 g pehmeää voita
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
+ mangomarmeladia

Kuorrute + koristelu:
2½ dl tomusokeri
noin 2 rkl sitruunamehua + vettä tarpeen mukaan
keltaista pastaväriä
keltaisia nonparelleja
pehmeitä sokerikuulia

Valmista pohjat. Ota esille bebevuoat ja voitele ne hyvin. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Lopuksi jauhot ja sekoita nopeasti sekaisin. Kääri taikina kelmuun ja laita hetkeksi jääkaappiin, jotta taikinaa on helpompi työstää. 

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kaulaa taikina levyksi ja ota siitä esimerkiksi lasilla pyöreät palat. Painele palat vuokien pohjille ja reunoille. Paista pohjia uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia tai kunnes pohjat ovat saaneet kauniin kultaisen värin. Anna jäähtyä hetki ja irrota sitten pohjat vuoista. 

Valmita täyte. Mittaa kattilaan sokeri, perunajauhot, keltuaiset ja kerma. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Huom! Älä anna seoksen kiehua. Siirrä kattila liedeltä ja sekoita kunnes seos on jäähtynyt. Vaahdota pehmeä voi ja lisää se parissa erässä jäähtyneen täytteen joukkoon. Mausta seos lopuksi vaniljasokerilla ja sitruunaraasteella. 

Täytä leivokset. Laita jokaisen pohjan päälle noin ½ tl mangomarmeladia. Laita täyte pussiin ja pursota se pohjien päälle. Voit myös lusikoita täytteen pohjiin. Tasoita pinta ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Kun täyte on jähmettynyt, valmista kuorrute. Mittaa kippoon tomusokeri ja sitruunamehu. Sekoita sekaisin ja lisää vettä pienissä erissä, kunnes saat sopivan koostumuksen kuorrutteeseen. Kuorrute ei saa olla liian juoksevaa aika myöskään liian jämäkkää. :) Värjää kuorrute lopuksi keltaisella pastavärillä. Lusikoi kuorruta noin ½ - 1 rkl jokaisen leivoksen päälle ja tasoita kuorrute kauniisti reunoja kohti. Koristele jokainen leivos heti kuorruttamisen jälkeen. Säilytä valmiita leivoksia jääkaapissa. 


Voi että, nämä olivat niin ihanan raikkaita! :)


Nam! Vaikka näissä leivoksissa on aika kova työ, niin on ne vain sen vaivan arvoisia. :)


Tämä jos mikä sopii hyvin pääsiäisen herkutteluun! Suosittelen kokeilemaan. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille