14. maaliskuuta 2016

RISTIÄISKAKKU PIENELLE TYTTÖVAUVALLE


Tämän vaaleanpunaisen ristiäiskakun sain toteuttaa kaverini lapsen ristiäisiin. Sain muutamia kuvia erilaisista kakuista ja niiden pohjalta sain sitten vapaat kädet toteuttaa kakun. Tätä oli tosi kiva tehä! :)

Kakku oli oikeastaan ensimmäinen oikein kunnon kerroskakku, jonka olen tehnyt. Joten vähän meinasi jänskättää, kuinka mun käy kakun kanssa mutta onneksi kaikki meni hyvin. :) 

Pohjiksi paistoin sienikakkupohjat, kostutus appelsiinimehulla, välissä valkosuklaamousse ja mansikkamascarponemousse tuoreilla mansikoilla ja kuorrutus/koristeet sokerimassasta. :) Molemmat kakut kokosin omille kakkupahveille ja alimpaan kerrokseen laitoin vielä paksut muoviset tuet, jotta se kestäisi ylimmän kakun painon.

Kakku on tehty 20 cm ja 16 cm irtopohjavuoilla.

Pohjat:
5 munaa
2½ dl sokeria
1,2 dl vettä
3,8 dl jauhoja
1,9 tl leivinjauhetta

Kostutus: appelsiinimehua

Mansikkamascarponemousse:
3 liivatetta
2 rkl sitruunamehua
2½ dl vispikermaa
200 g ranskankermaa
250 g mascarponea
1½-2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
250 g mansikoita soseutettuna
+tuoreita mansikoita

Valkosuklaamousse:
3 liivatetta
2 rkl vettä tai sitruunamehua
noin 200 g valkosuklaata
2½ dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
200 g ranskankermaa
1 tl vaniljasokeria

Voikreemi: 
500 g voita huoneenlämpöisena
125 g sokeria
200 g vettä
1 maustemitta vaniljauutetta

Kuorrutukset + koristeet:
vaaleanpunaista-, valkosita-, vihreää-, ihonväristä sokerimassa, 
vaaleita sokerihelmiä

Aloite tekemällä jo täyttöä edellisenä päivänä kakkupohjat. Ota esille vuoat ja vuoraa ne leivinpaperilla, pohjat + reunat. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita. Kiehauta vesi ja lisää se ohuena nauhana munasokerivaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sihtaa kuivat aineet parissa erässä joukkoon ja nostele sekaisin nuolijan avulla. Kaada valmis kakkumassa vuokiin tasaisesti ja paista 175 asteessaa, alatasolla noin 40-50 min tai kunnes ovat kypsiä. Jäähdytä.

Tee täytteet. Mansikkatäytettä varten soseuta mansikat kevyesti. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita erillisessä kipossa keskenään ranskankerma, mascarpone, sokerit ja mansikkasose. Lisää sokeria tarpeen mukaan oman maun mukaan. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan vatkaten. Viimeiseksi sekoita joukkoon varovasti kermavaahto. Tuoreet mansikat riopotellaan sitten täyttövaiheessa täytteen päälle/sekaan. 

Valkosuklaatäytettä varten sulata suklaa varovasti mikrossa ja jätä jäähtymään. Laita liivatteet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita erillisessä astiassa keskenään vaniljatuorejuusto, ranskankerma ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon sula suklaa ja sekoita hyvin sekaisin. Kuumenna vesi tai sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lopuksi sekoita varovasti joukkoon kermavaahto. 

Leikkaa kakkupopohjat kolmeen osaan. Vuoraa kakkupohjavuoat kelmulla ja kokoa kakut niihin. Täytä kakut täytteillä ja kostuta samalla appelsiinimehulla. Anna täytettyjen kakkujen hyytyä rauhassa jääpissa ainakin viisi tuntia tai jos mahdollista niin yön yli. 

Valmista voikreemi, jolla kakut kuorrutetaan ennen sokerimassan laittamista. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi. Kiehauta vesi ja sokeri keskenään - jäähdytä. Lisää jäähtynyt seos ohuena nauhana voin joukkoon koko ajan samlla vatkaten. Jatka vatkaamista vielä niin kauan, että kreemi on vaaleaa ja kuohkeaa. Mausta halutessasi vaniljauutteella. Huom! Voikreemiä tulee melko iso satsi tällä ohjeella, joten sitä jää jonkin verran yli kakkujen kuorruttamisen jälkeen. 

Irrota hyytyneet kakut vuoista ja kumoa ne suoraan kakkupahveille. Alemmassa pohjakakussa saa olla isompi alusta, mutta pienempi kakku pitää kumota täsmällään saman kokoiselle alustalle. Kuorruta kakut mahdollisimman tasaisesti voikreemillä. Anna jähmettyä jonkin aikaa jääkapissa. Lisää tarvittaessa vielä toinenkin kerros kreemiä mahdollismman tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. 

Kuorruta kakut sokerimassalla. Kaulaa vaaleanpunaista massaa ja päällystä sillä isompi kakku. Tässä vaiheessa tein "salmiakkikuvioinnin" viivoittimen avulla kakkuun ja laitoin helmet paikoilleen sokerikuorrutteella. Kaulaa sitten valkoista massaa ja kuorruta sillä pienepi kakku. Mittaa kakkutuet oikean pituisiksi ja paina ne alemman kakkupohjan keskelle. Aseta pieni kakku isomman kakun päälle, niin että kakku tulee asetettujen tukien päälle. Koristele kakku. Ruusut/lehdet ja vauvakoristeet kannattaa tehdä jo paria päivää aikaisemmin, jotta ne kerkeävät kunnolla kuivaa. Nimikirjaimet voi myös tehä aikaisemmin, mutta itse tein ne vasta koristelupäivänä.


Kyllä tästä ihan hieno kakku tuli vaikka itse sanonkin. :D


Kaverinikin oli oikein tyytyväinen kakkuun, mikä teki minut hyvin onnelliseksi. :)


Vaikka nämä tälläiset kakut ovatkin pientä näpertämistä, niin jotenkin mulla vain mieli lepää näitä tehdessä. Nämä ovat oikeaa terapiaa mulle! :)


Ruusutkin sain onnistumaan kivasti. Sekoitin keskenään valkoista ja vaaleanpunaisat massaa, niin sain kukkiin aikaiseksi vähän tuollaista marmoriluukkia. :) Vähän muuten sipaisin kukkien keskustaan vaaleanpunaista glitteriä. :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille