12. tammikuuta 2016

MACARON-LEIVOKSET




Voi tätä suurta iloa ja riemua! Voisin melkein hyppiä tasajalkaa ja vain kiljua onnesta. Onnistuin meinaan nyt ensimmäistä kertaa tekemään, omasta mielestäni ainakin, täydellisiä macarons kuoria. En edes enää muista kuinka monta kertaa olen näitä yrittänyt tehdä, mutta aina jokin on mennyt pieleen ja kaikki on aina joutunut heittämään roskiin. Mutta nyt mä onnistuin!! En tiedä mitä tein eri tavalla kuin ennen, mutta nyt ne vain onnistui! Jes! :)

Ohjeella tulee noin 20 kappaletta täytettyä macaron-leivosta. 

Kuorimassa:
80 g mantelijauhetta
140 g tomusokeria
20 g hienosokeria
70 g kananmunan valkuaista
turkoosia pastaväriä

Valkosuklaaganache:
80 g valkosuklaata
½ dl kermaa
noin 1 tl voita
 + vadelmamarmeladia täytteeksi

Mittaa kuorimassa mantelijauhe ja tomusokeri kulhoon. Sihtaa seos pariin kertaan ja heitä siivilään jääneet mantelipalat pois. Erottele valkuaiset keltuaisista puhtaaseen kulhoon. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä joukkoon. Sekoita seosta kunnes se on kiiltävää ja muodostaa teräviä huippuja. Lisää sitten joukkoon pastaväri ja sekoita vain sen verran, että väri on sekoittunut massaan. Lisää sitten noin kolmannes tomusokerimantelijauhe-seoksesta ja sekoita lastalla. Lisää loput kuivat aineet ja sekoita kunnes on massa on sopivan notkeaa ja tasoittuu noin 30 sekunnissa kun tiputat massatipan lautaselle. Varo sekoittamasta liian paljon. Liiän vähänkään sekottaminen ei ole hyväksi, jolloin kuoriin jää huiput. 

Laita valmis massa pursotunpussiin, jossa on pyöräpäinen tylla. Pursota leivinpaperoidulle pellille pieniä kekoja, joiden pitäisi tasoittua hetkisen kuluessa. Kun olet saanut pursotettua kaiken massan. Tiputa pellit parisen kertaa pöytää vasten, jolloin mahdolliset ilmakuplat menevät rikki kuorista. Anna kuorien levätä pellelille noin 30-60 minuuttia, kunnes niiden pintaan on syntynyt kalvo. Sormella koskettaessa kalvo tuntuu ihan selvästi ja sormeen ei jää yhtään taikinaa. 

Paista kuoria uunin keskitasolla, 140 asteessa noin 15-20 minuuttia. Tarkkaile etteivät kuoret saa väriä ja säädä uunin lämpöä tarpeen mukaan. Kuoret ovat kypsiä kun niitä koskettaessa ne eivät "hylly" ja tuntuvat kiinteiltä. Jäähdytä kuoret ja irrota leivinpaperista. Anna kuorien jäähtyä täysin ennen kuorruttamista. 

Valmista valkosuklaaganache kuorien täytteeksi. Pilko suklaa kulhoon. Kiehauta kerma kattilassa ja kaada suklaan päälle, sekoittele kunnes suklaa on sulanut. Lisää joukkoon voi ja sekoita kunnes massa on tasaista. Laita jääkaappiin yön ylitse. Vaahdota jääkaappi kylmä seos sähkövatkaimelle kuohkeaksi ja vaaleaksi. 

Täytä leivokset. Pursota valmista valkosuklaatäytettä kuorien pohjalle rinkulan muotoon. Pursota/lusikoi rinkuloiden keskelle vielä vadelmamarmeladia ja paina kevyesti kannat kuorrutettujen pohjien päälle. Säilytä valmiita leivoksia jääkaapissa. 


 Ylhäällä on kuva juuri uunista tulleista kuorista. Mun oli heti pakko ottaa niistä kuva kun huomasin että yksikään kuorista ei ollut murtunut tai halkeillut ja kaikki olivat saaneet pitsireunuksen. :)


Nam nam! Herkullisia olivat noilla valkosuklaa/vadelma täytteillä. :)


Hieman ehkä innostuin tuon täytteen kanssa ja laitoin sitä hieman liikaa väleihin, mutta olipa ainakin kunnolla täytettä. :D


Kyllä näitä kelpasi tarjota kahvipöydässä vaikka itse sanonkin. :D Olen vain niin iloinen, että kerrankin sain kyseiset leivokset onnistumaan! :)


Jos vain mahdollista, niin tuo valkosuklaatäyte kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Mutta itse en tohtinut lähteä täytteitä tekemään etukäteen, kun en ollut noiden kuorien onnistumisesta läheskään varma. :D 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille