14. tammikuuta 2014

SUOLAISTA JA MAKEAA PIIRAKKAA


Ohhoh, kun aika on hurahtanut ihan siivillä viime päivityksestä! En ole varmaan koskaan ollut näin kauaa päivittämättä blogia. :/ Mutta nyt asia korjaantuu! Vuoden vaihteessa ollut muutto uuteen asuntoon ja asunnon remppaaminen on vienyt kaiken aikana näiden muutamien viikkojen aikana. Omaa asuntoa on kylläkin kiva rempata ja laittaa juuri omanlaiseksi. :) 

Viime viikonloppuna tekasin perjantaina työpäivän jälkeen pari piirakkaa, suolaisen kinkku-paprikapiirakan ja makean mustikkapiirakan. Meillä oli muutaman tuttu auttamassa kattorempan kanssa kyseisenä iltana ja halusin tehdä jotain helppoa ja nopeaa tarjottavaa apulaisille. Olen tehnyt aika usein tuota mustikkapiirakkaa samalla ohjeella, kun kerta resepti on hyväksi todettu. :) Kinkkupiirakkakin onnistui hyvin ja oli tosi hyvää! :)

MUSTIKKAPIIRAKKA

Pohja:
125 g voita/margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Täyte:
1 prk (á 200g) vaniljarahkaa
1 prk (á 200g) kuningatarrahkaa
1 dl maitoa
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
noin 200 g mustikoita (jäisiä)

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Valmistele piirakkavuoka (noin 24 cm) voitelemalla pohja ja reunat. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna joukkoon ja sekoita. Yhdistä kuivat aineet ja lisää muuhun taikinaan, sekoita tasaiseksi. Taikina jää melko tahmeaksi. Taputtele taikina jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille. 

Valmista täyte. Yhdistä ja sekoita kaikki muut aineet keskenään paitsi mustikat. Ripottele jäiset mustikat pohjan päälle ja kaada täyte niiden päälle. Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia. 



KINKKU-PAPRIKAPIIRAKKA

Pohja:
100 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
loraus vettä (noin 3 rkl)

Täyte:
400 g ylikypsää kinkkua 
1 iso punainen paprika
noin 1 dl persiljaa silputtuna
1 prk (á 200 g) ruohosipulituorejuustoa
2½ dl sipuliruokakermaa
2 kananmunaa
valkopippuria

Lämmitä uuni 200 asteesen. Voitele piirakkapohja ja valmista pohja. Mittaa jauhot ja suola astiaan. Pilko huoneenlämpöinen rasva joukkoon ja nypi keskenään hyvin sekaisin. Lisää vesi ja muotoile nopeasti taikinan palloksi. Taputtele taikina vuokaan.

Valmista täyte. Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi tai suikaleiksi ja laita kulhoon. Pilko joukkoon myös paprika ja silppua persilja. Lisää mukaan muuta täytteen aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja paista uunin alatasolla noin 40-45 minuuttia. 


Mielestäni tuo sipulikerma sopi todella hyvin suolaiseen piirakkaan. Käytän sitä kyllä toisekin ja muutkin kehuivat piirakin makua. :)



Kovasti odotan, että pääsen testaan uusia leipomuksia uudessa keittiössä. Tosin sitä joudun oottamaan vielä noin kuukauden verran, ennen kun saamme uuden keittiön kalusteineen ja laitteineen. Ei millään malttaisi oottaa! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille