27. marraskuuta 2013

ARABIALAINEN MAUSTEKAKKU




Mielessäni on pitkään pyörinyt ajatus leipasta vanhan kunnon perinteinen arabialainen maustekakku. Muistan aina kuinka mummu ja äiti tapasi aina tehdä tätä  kuivakakkua kahvin makuisella herkkukuorrutuksella. Ohjeen tähän kakkuun katsoin mummullani olleesta vanhasta Kotilieden Onnistuneet Juhlat - kirjasesta. Kirjasessa oli tämän lisäksi paljon muitakin herkullisen kuuloisia reseptejä, joita täytyy kyllä joskus testata. :)

Massa:
200 g voita tai margariina
3 3/4 dl sokeria
3 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
½ leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 dl mantelijauhetta/ rouhetta
2 dl kevytkermaa

Kuorrute:
6 rkl voisulaa
1 kananmunan keltuainen
3-4 dl tomusokeria
2 ½ tl kanelia
2-3 rkl kahvia

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja valmistele tilava torvivuoka voitelemalla. 

Vaahdota keskenään rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon koko ajan vatkaten. Sekoita keskenään vehäjauhot, sooda, leivinjauhe, kaneli, vaniljasokeri, kaakaojauhe ja mantelijauhe/rouhe ja lisää nämä massan joukkoon. Sekoita lopuksi joukkoon kerma. 

Kaada valmis massa voideltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 50-60 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä tikulla ja lisää tarvittaessa paistoaikaa. Anna kakun olla vähän aikaa vuoassa uunista oton jälkeen ja kumoa sitten kakkuritilälle jäähtymään. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista. 

Kuorrutteen valmistus. Keitä kahvi hyvissä ajoin ja anna sen jäähtyä kylmäksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita sitten kaikki kuorrutteen aineet sekaisin keskenään. Päällystä kakku kauttaaltaan kuorrutteella tai tee raidat kaatamalla kuorrutetta kakun yläpinnalle ja anna sen valua reunoille. Sitten pääsetkin herkuttelemaan! :)


Vähän kakku pääsi pohjasta kärtsäämään ja tuosta keskeltä se kohosi jotenkin omituisesti! :D


Leikkasin pohjasta palaneet kohdat pois ja tasoitin pohjan sahalaitaisella puukolla. Päältä puolin kakku näyti mielestäni oikein onnistuneelta. :)


Tässä kakku on saanut ylleen herkullisen kuorrutteen. NAM!! :)


Vähän tuosta kuorrutteesta tuli liian löysähköä omaan makuuni. Tämän takia sillä ei olisi pystynyt vuoraamaan koko kakkua, vaan tekemään vain tuollaiset raidat. Taisin olla liian malttamaton ja laitoin kahvin kuorrutteen joukkoon vähän lämpimänä. Ehkä siinä syy löysyyteen tai sitten voita lorahti liikaa. Mutta hyvää kakku oli näinkin! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille