17. lokakuuta 2013

PUOLUKKA-KINUSKIKIKAKKU


Tässä tuleepi aikaisemmin lupaamani puolukkainen kinuskikakku. :) Tämänkin kakun väsäsin siis samoille synttäreille, kun tuon edellisen possukakun. Tämä kakku oli enemmänkin aikuisempien makuun. Omasta mielestäni kakku oli SUPER hyvää! :)

Makea kinuski ja happaman kirpeä puolukka sopivat aivan loistavasti yhteen. Suosittelen kyllä kokeilemaan tätä jos yhtäänkin tykkäät kinuskista ja puolukoista. :) Idea täytteestä on napattu Kinuskikissalta ja vähän itse muutettu ainesten suhteita. :)

Kakkua tein kolmena eri päivänä. Yhtenä paistoin pohjan, toisena täytin kakun ja kolmantena päivänä kuorrutin ja koristelin kakun ennen h-hetkeä. :) 

Pohja:
6 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl perunajauhoa
1½ dl vehnäjauhoja
(1 tl leivinjauhetta)

Täyte:
2 dl kuohukermaa 
1½ dl fariinisokeria

3 liivatelehteä
vesitilkka
2½ dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
vaniljakreemijauhetta
200 g puolukoita

Kostutus: vaniljamaitoa

Koristelu:
300 g Valion laktoositonta kinuskitäytettä
muutama pala tummaa suklaata sulatettuna
omenamamarmeladia
5 dl vispikermaa
tomusokeria 
vaniljakreemijauhetta

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa 24 cm irtoreunavuoka leivinpaperilla, pohja + reunat.
Vatkaa munat ja sokeri kovaksi, kuohkeaksi vaadoksi. Tein tämän vaiheen yleiskoneella. Vaahdotuksen aikana mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita keskenään. Kun vaahto on tarpeeksi jämäkkää sihtaa kuivat aineet varovasti muutamassa erässä joukkoon varovasti nuolijalla sekoittaen. Kaada valmis massa vuokaa ja paista uunin alatasolla noin 35-45 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla! 
Laita kakku jääkaappiin muovipussissa odottamaan seuraavab päivän täyttöä.

Valmista kinuskikastike samana päivänä kuin pohja, päivää ennen varsinaista kakun täyttämistä. Laita kuohukerma ja fariinisokeria pieneen kattilaan ja anna seoksen kiehahtaa. Älä keitä!! Riittää että seos vain kiehahtaa ja ota se sitten heti pois levyltä. Anna jäähtyä hetken ja siirrä jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään. Kastikkeen on oltava kylmää, kun sitä tarvitaan täytteen tekemisessä loppuun saakka. 

Ennen täyttämistä, leikkaa pohja kolmeen osaan. Vuoraa irtokakkupohja kelmulla kauttaaltaan. Kakku kootaan tähän vuokaan. Aloita valmistamaan täytettä. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vispää tällä välin jääkaappikylmä kinuskikastike vaahdoksi. Vispaa myös vispikerma vaahdoksi vaniljakreemijauheen kanssa ja lisää tuorejuusto joukkoon. Ydistä sitten kinuskivaahto ja tuorejuusto-kermavaahto keskenään, sekoita hyvin sekaisin. Kiehauta pieni vesitilkka ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi jäiset puolukat ja sekoita. 

Aloita täyttäminen. Kostuta pohjapalat molemmin puolin vaniljamaidolla ja laita ensimmäiseen kerrokseen puolet täytteestä ja toiseen väliin loppu täyte. Saat siis kaksi täyteväliä kakkuun. :) Kääri kelmu kakun pohjan päälle ja laita hyytymään jääkaappin muutamaksi tunniksi tai yön yli, niin kuin mä tein. :)

Koristeluvaihe kannattaa aloittaa suklaan sulattimisella ja pursotuspussiin laittamisella. Laita sitten ohut kerros omenamarmeladia kakun pinnalle enne kinuskin laittamista. Marmeladi estää kinuskia imeytymästä itse kakkuun. Lämmitä vasta tämän jälkeen kinuskitäyte kattilassa. Huom! Kinuski saa olla enintään noin 60-70 astetta, ei kuumempaa. Käytä apuna mittaria, jos sinulla on tähän mahdollisuus. Sekoita kinuskia koko ajan ettei se pala pohjaan. Kun kinuski on saavuttanut halutun lämpötilan, kaada se kakun päälle ja levitä palettiveitsellä tasaiseksi. Pursota pinnalle nopeasti sulalla tummalla suklaalla raidat ja tee terävän veitsen avulla pintaan marmorointikuvio. Tässä vaiheessa saat olla suhteellisen nopea, ettei kinuski kerkeä jähmettymään liikaa ennen marmorointikuvion tekemistä. :) Anna kinuskin jähmettyä hetken jääkaapissa ennen kermapursotuksia. 

Lopuksi vaahdota kerma vaahdoksi, mausta tomusokerilla ja vaniljakreemijauheella. Pursota kermaa kakun reunoille, tasoita paletilla ja vedä raidat koristeluraapalla. Pursota vielä kiehkurat kakun pinnalle reunaan. Sitten onpi kakku valmis! :)



Marmorointikekniikalla saa tehtyä todella nopeasti ja helposti näyttävän pinnan kakuille. Tämän tekniikan olen oppinut työpaikaltani. Toki olen nähnyt näitä ennenkin vaikka kuinka paljon, mutta töissä opin itse tekemään marmorointia. :D


Kinuskitäytteen, jota kakun päällä käytettiin, ostin työpaikalta pienessä purkissa. Tätä tuotetta tulee meille töihin Valiolta sellaisissa isoissa ämpäreissä. :) Tuo kinuski on vain niin taivaallisen hyvää, että sitä voisi syyä ihan tuollaisenaan! 


Ylhäällä vielä yhteiskuva molemmista synttäreille lähteneistä kakuista! :)

2 kommenttia:

  1. Vesi herahti kielelle! Niin herkullisen näköinen ja kuuloinen kakku. :P Pakko kokeilla joskus, tosi taitaa meikäläiseltä jäädä marmoroinnit väliin. :D Muutenki kuolattiin yhtenä iltana Teron kanssa näitä sun leipomuksia. Ne Bounty -leivokset jäi etenki mieleen, varmaan pitää kokeilla joskus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kantsii kyllä kokeilla molempia, sekä kinuskikakkua että bounty-leivoksia. Molemmat oli ainakin omasta mielestäni tosi hyviä! :)

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille