19. syyskuuta 2013

HAMPURILAISSÄMPYLÄT



Viime viikonloppuna perjantain kunniaksi päätin leipoa itse sämpylät hampurilaisia varten. Mietin myös, että kun mustahan nyt pitäisi muutaman vuoden sisällä valmistua leipuri-kondiittoori, niin pitäähän mun osata leipoa leipää, sämpylöitä yms. noiden makeiden herkkujen rinnalla. :)

Mielestäni nuo sämpylät onnistuivat melko hyvin, vaikkakin nostatuksen kanssa meinasi olla vähän ongelmia. Kyllä niistä ihan syötäviä tuli ja tuoksuivat ihan samalle kuin meillä töissä tehdyt hampparisämpylät. :)

Tein vain puolikkaan taikinan ja sillä tuli 8 kappaletta sämpylöitä. Jos haluaa, niin ohjeen määrät voi tuplata ja tehä 16 kappaletta sämpylöitä ja vaikka pakastaa osa myöhempää käyttöä varten. 

Taikina (8 kpl) :
25 g hiivaa
25 g voita 
2½ dl maitoa
1 tl sokeria
½ tl suolaa
noin 6 litraa vehnäjauhoja

Voitelu: maitoa

Paistolämpötila: 225 astetta

Murenna hiiva kulhoon. Sulata rasva, kaada maidon joukkoon ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi 37 astetta. Liuota hiiva pieneen määrään nestettä ja lisää sitten loput nesteet mukaan. Lisää sokeri, suola ja niin paljon jauhoja, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Ripottele pinnalle vähän jauhoja ja anna kohota liinan alla peitettynä kaksinkertaseiksi. Tässä menee noin puolisen tuntia tai vähän enemmän. 

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle työalustalle. Vaivaa joukkoon loput jauhot. Jaa taikina ensin neljään osaa ja sitten vielä jokainen pala kahtia, näin saat yhteensä 8 taikinapalaa. Painele palat pyöreiksi levyiksi ja nosta leivinpaperoidun pellin päälle. Pistele haarukalla reikiä paloihin ja kohota vielä liinalla peitettynä noin puolituntia. 

Voitele palat maidolla ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10-12 minuuttia. Sämpylät ovat valmiita, kun ne ovat kauniin kullanruskeita. Jäähdytä ritilällä liinalla peitettynä.



Näistä sämpylöistä kokosin sitten herkullisia hampurilaisia, joihin tein vielä itse jauhelihapihvitkin ja valmistin kyytipohjaksi vielä herkkusieni-lime-chili -mössöä. Nam, hyvää oli!!! :)


Hamppareitten välissä oli pippurikastiketta,jääsalaattia, paprikaa, punasipulia, koskenlaskijajuustoa ja tietty nuo pihvit. :) 



Kyllä näiden herkkujen kanssa kelpasi viettää perjantai-iltaa kotosalla! :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille