7. toukokuuta 2013

PERHOS- JA SYDÄNKEKSIT



Olen jo kauan aikaa halunnut kokeilla tehdä pikkuleipiä, joiden päälle tulee pikeerikoristelut pikkuleivän muodon mukaisesti. Muistaakseni se oli ensimmäinen Koristeelliset kakut-lehti, jossa tehtiin tällaisia perhosen muotoisia pikkuleipiä pikeerikoristuksineen. Niinpä rydyin tuumasta toimeen viime lauantai-iltana ja vääsin muutaman pellin perhos- ja sydänpikkuleipiä. :)
 
Pikkuleipien koristeet olivat kyllä kaukana täydellisyydestä, mutta eihän sitä nyt täydellisyyttä voikaan odottaa ensimmäisellä kerralla. :D Tämä oli tosiaan eka kertani, kun teen tällaiset koristeet pikkuleipiin. Ensimmäinen koristelu oli täysi katastrooffi mutta kyllä se siitä sitten alkoi pikku hiljaa sujua aina paremmin ja paremmin. :)
 
Pikuleipien ohje on siis otettu juuri tuosta Koristeelliset kakut-lehdestä ja tällä ohjeella mulle taisi tulla noin 20-25 pikkuleipää. Määrä riippuu tietty minkä kokoisia pikkuleipiä haluaa tehdä.

Taikina:
125 g suolatonta voita
1½ dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljauutetta
4 dl jauhoja
 
Koristeluun:
noin 8 dl tomusokeria
2 munan valkuaiset
1 tl sitruunamehua
pastavärejä
vettä tarpeen mukaan
koristekuulia

Valmista pikkuleipätaikina. Sekoita sokeri ja voi sähkövatkaimella, kunnes seos on kevyttä ja kermamaista. Lisää joukkoon muna ja vaniljauute ja sekoita hyvin. Siivilöi ensin puolet jauhoista seokseen ja sekoita. Sitten siivilöi loput jauhot mukaan ja sekoita vielä tasaiseksi. Vaivaa taikinaa kunnes se on sileää. Laita taikina kelmuun ja anna sen asettua jääkaapissa noin puolisen tuntia.
 
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Kauli jauhotetulla alustalla taikinasta ohut levy ja ota muotilla taikinasta palat ja laita pellille. Paista uunissa noin 10-15 minuuttia tai sen verran että leipiin tulee vähän väriä. Varo ettet polta pikkuleipiä! :) Anna jäähtyä kunnolla ennen koristelua.
 
Valmista pikeeri (valkuaiskuorrutus).  Siivilöi tomusokeri kulhoon. Lisää joukkoon munan valkuaiset ja sitruunamehu. Sekoita ainekset keskenään ja vatkaa sähkövatkaimella noin 4-5 minuuttia. Kuorrutteen koostumus on oltava sileään ja kiiltävää. Värjää kuorrutetta eri väreillä mikäli haluat.
 
Tee ensin pikkuleiville reunaviivat. Tätä varten kuorrutteen on oltava paksuhkoa, jotta se pysyy pikkuleivän päällä. Laita kuorrutetta pursotuspussiin tai mihin tahansa pieneen pussiin ja pursota reunat. Kun olet saanut tehtyä kaikki reunat lisää kuorrutteen joukkoon vettä, jotta siitä tulee juoksevampaa. Kuorrutteen on oltava melko löysää, jotta reunojen täyttämisestä tulee mahdollisimman tasainen lopputulos. Lisää vettä aina vähän kerrallaa, sekoita ja tarkista koostumus. Laita taas kuorrutetta pussiin ja pursota pikkuleipien keskustat. Huomaat että juoksevampi kuorrute ikään kuin stoppaa aikaisemmin tehtyihin reunohin. :)




Aluksi tuo kuorrutteen pursotus tuntui todella vaikealta ja oli vaikeaa saada tasaista lopputolosta. Pienen harjottelun jälkeen onneksi homma alkoi luistaa paremmin. :) Ehkä ensi kerralla menee jo sitten vähän paremmin!

 
Yllä olevat minusydämet olivat hyvisä yhden suupalan keksejä ja kivoja napostella kahvin kanssa. :)




Olihan mulla taas ahkera leipuri apurina! Alla pieni kuvasarja Teuvon "leikkimisestä" pikkuleipien kanssa. :D
 
 
"Miu, tahdon tuon sydänkeksin!" :)



 
Aivan lopuksi Teukka sai vähän nuolaista tuota isoa sydänkeksiä. Olisi varmaan syönyt koko keksin, jos en olisi ottanut sitä pois siltä. Ihme katti! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille