26. maaliskuuta 2013

MARMORILEIVÄT

 
 
Eräänä päivänä mieleeni tulivat lapsuudestani tutut marmorileivät, joita mummuni ja äitini tapasi aina silloin tällöin leivoskella herkuteltavaksi. Muistan myös että näitä pikkuleipiä valmistettiin aina ennen meidän perheessä kaikkiin juhliin. :) Niinpä rimpautin äitille ja pyysin häntä lähettämään mulle näiden herkullisten pikkuleipien ohjeen.
 
En ole ennen leiponut näitä itse, joten jännityksellä odotin millaisen lopputuloksen saisin aikaiseksi. Nämä pikkuleivät olivat aika työläitä ja veivät paljon aikaa. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä olin varannut koko illan varta vasten näiden valmistukseen. :)
 
Alla olevalla ohjeella tuli itselläni noin 40-45 pyöreää pikkuleipää, joidenka halkaisija on noin 4 cm.

Taikina:
200 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
 
Täyte:
1½ dl kuohukermaa
3/4 dl sokeria
3/4 dl fariinisokeria
2 tl voita
1 tl vanilliinisokeria
 
Koristelu:
225 g tomusokeria
1 kananmunanvalkuainen
 ½-1 rkl vettä
1 tl kaakaojauhetta

Aloita vaahdottamalla voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää sitten joukkoon kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Anna taikinan kovettua jääkaapissa noin tunnin ajan.
 
Kaaviloi kovettunut taikina kolmeksi ohueksi levyksi ja ota pyöreällä muotilla paloja, jotka ovat halkaisijaltaan noin 4 cm. Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia.
 
Valmista täyte. Mittaa kattilaan kuohukerma, sokeri ja fariinisokeri. Keitä seosta hiljalleen noin 10 minuutin ajan välillä sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon voi ja vanilliinisokeria. Anna seoksen jäähtyä.
 
Täytä paistetut keksit täysin jäähtyneenä. Laita täytettä noin ½ tl keksin pohjapuolella ja aseta toinen keksi kanneksi varovasti painaen.
 
Sekoita tomusokerin joukkoon valkuainen ja vesi. Mikäki tahna tuntuu kovin jähmeältä, lisää vettä vähän kerrallaan kunnes seos tuntuu notkealta ja hyvältä levittää keksien päälle. Erota tahnasta noin 1 ruokalusikallinen toiseen astiaan ja sekoita tähän kaakaojauhe. Laita täytettyjen keksien päälle noin ½ tl valkoista tomusokerimassaa ja kasta sitten esimerkiksi haarukan kärki ruskeaan massaan ja tee sillä koristees valkoiseen massaan. Voit myös käyttää koristeviivojen käyttöön hammastikkua. Koristele tällä tavalla kaikki pikkuleivät ja voit käyttää mielikuvitusta ruskeiden koristeviivojen teossa. :) Huom! Älä koristele kovin montaa pikkuleipää yhdellä kertaa, ettei valkoinen tomusokerimassa kerkiä kuivaa ennen koristeviivojen tekoa.

 
NAMI NAM... :D



 
Mielestäni nämä pikkuleivät onnistuivat hyvin ja maistuivat aivan siltä kuin muistelinkin niiden maistuvan. :) Vaikka aikaa näihin menikin kauan, niin olivat ne kuitenkin sen arvoisia. :)
 
 

4 kommenttia:

  1. Nää on kyllä hyviä, eipä oo itekään tullu tehtyä pitkään aikaan :) Anni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, ihan super hyviä! :) Oli aivan pakko laittaa osa pakkaseen, etten olis syöny kaikkia kerralla. :)

      Poista
  2. Voi kun ihanaa kun löysin sivuiltasi marmorileipien ohjeen! Meilläkin aikoinaan tehtiin näitä kaikkiin juhliin, mutta nyt olen paperisen ohjeen kadottanut. Onneksi googlettamalla sen täältä löysin, ja kiitos sinun, nyt päästään kevään juhlissa taas herkuttelemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu, nyt ei muuta kuin leipomaan! :) Nämä ovat kyllä ihan omia lemppareita - vaikkakin melko kovatöisiä, mutta ovat ne sen arvoisia. :D

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille