24. helmikuuta 2013

KORVAPUUSTIT

 

 
Aloitin kaksi viikkoa sitten oppisopimukselle työskentelyn ja opiskelun eräässä leipomossa täällä Vaasan lähettyvillä. Melkeinpä ensimmäisiä asioita mitä pääsin leipomon puolella tekemään oli korvapuustien valmistaminen ja siitä lähtien mun on tehnyt ihan hirveesti mieli näitä kanelisia herkkuja. Niinpä rohkaisin itseni ja tein eilen elämäni ensimmäisen kerran pullataikinan ja valmistin ison satsin korvapuusteja. :)
 
Jo ensimmäinen pellillisen jälkeen kämppääni levisi ihana pullan ja kanelin tuoksu, enkä malttanut millään odottaan että pääsen maistamaan itse tehtykä korvapuusteja. Sain kuitenkin hillittyä itseni ja paistoin ensin kaikkia pullat ennen kuin aloin herkutella pullia. Ai että, iso lasillinen kylmää maitoa ja lämpimiä korvapuusteja. Mikä voisikaan olla tämän parempaa! :)
 
Ohjeen pullataikinaan otin Valion sivuilta ja olin oikein tyytyväinen ohjeeseen ja lopputulokseen. Kyllä pullat maistuivat ihan normaalilta pullilta näin ensi kertalaisen tekemäksi. Paistoin kaksi pellillistä näitä korvapuusteja ja yhden pellilisen tein ihan normaale pyöreitä pullia, joihin tuli päälle vain raesokeria. Nam nam! :)


Pullataikina:
 
50 g hiivaa
5 dl maitoa
2 munaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
noin 16 dl vehnäjauhoja
noin 200 g margariinia
 
Täyte:
 
100 g margariinia sulatettuna
1 dl sokeria
noin 2-3 rkl kanelia
 
Voiteluun: noin 2 munaa
Pinnalle: raesokeria


Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi.
   
Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi sulatettu margariini.
   
Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Tässä meni noin tunti, jotta taikina oli kohonnut kunnolla.
   
Korvapuusteja varten kauli taikinasta kaksi noin 60 x 30 cm levyä. Levitä pinnalle sulatettu rasva pullasudilla. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Kääri taikinalevyt rulliksi pitkältä sivulta. Jätä saumakohta alapuolelle. Leikkaa rullat veitsellä paloiksi ja paina pullat palojen keskeltä omaan muotoonsa. Kohota pullia liinan alla.
Pyöreitä pullia varten, tee taikinasta tasainen pötkö ja leikkaa se yhtä suuriin paloihin. Pyöritä palat palloiksi ja anna kohota liinan alla.
   
Voitele kohonneet åullat ja ripota pinnalle raesokeria. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 8 minuuttia.

Tästä taikinamäärästä tuli pullia yhteensä noin reilu 30 kappaletta. Määrä riippuu tietysti siitä kuinka suuria pullia haluaa tehdä.

 



Olen aina jotenkin pitänyt pullien leipomista kovin työläänä. Muistan lapsuudestani, kuinka äiti aina valitteli että kyllä pullien tekeminen on sitten vaivalloista ja pitkävetäistä puuhaa. :) Mutta eihän tämä nyt niin vaivalloista ollut. Päinvastoin, pullinen leipominen oli oikein mukavaa ja tällä taikinamäärällä aikaakaan ei mennyt kovin kauaa.

Muistaakseni taikinasta taisi tulla vähän yli 30 pullaa. Osan jätin kaappiin syötäväksi ja suurimman osan laitoin pakkaseen odottamaan seuraavaa herkutteluhetkeä. :)


2 kommenttia:

  1. Nam! Mäki leivoin korvapuusteja pari viikkoa sitten. Tein Kinuskikissan ohjeella, ja siinä laitettiin puustien väliin fariinisokeria ja mantelijauhetta. Tuli kyllä super hyvää! :P niitä on kätevä ottaa pakkasesta aina kun tulee vieraita, ja on hyviä sulatettuinaki! :)

    Ootko viihtynyt hyvin leipomossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korvapuustit on kyllä niin hyviä! Pitääpäs kans joskus testata tota fariinisokeria ja mantelijautta, kuulostaa tosi hyvältä. :)

      Oon viihtynyt todella hyvin tuolla leipomossa, kivat työkaverit ja työympäristö. Tänään menin ensimmäistä kertaa viideksi aamulla töihin, mutta ei ottanut edes koville herätä niin aikaisin. Ja on tosi kiva kun pääsee jo siinä puoli yhden aikaan päivällä kotiin. :)

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille