10. joulukuuta 2012

PIPARKAKUT




 
"Piparin tuoksua, tonttujen juoksua, siinäkö joulu on...." Lauantaina otin itseäni niskasta kiinni ja leivoin ensimmäistä kertaa elämässäni pipareita aivan itse alusta lähtien. Enne olen vain päätynyt nauttimaan äitin tekemistä piparkakuista mutta nyt tänä vuonna halusin haastaa itseni ja tehä piparit itse. Kun olin pieni, kotona oli aina tapana leipoa piparit äitin kanssa itsenäisyyspäivä ja samalla piti aina vähän napsia salaa äitiltä taikinaa. Itse aina väsähti leipomiseen puolen tunnin jälkeen mutta äiti se aina jaksoi ahertaa pipareiden kimpussa monta tuntia. :)
 
Halusin tehdä piparit samalla reseptillä, jolla lapsuudessanikin piparit oli valmistettu. Joten ei auttanut muu kuin rimpauttaa äitille ja pyytää respetiä häneltä. Alla olevalla ohjeella valmistui meidän perheen perinteiset piparkakut.

PIPARKAKKUTAIKINA
 
2 munaa
400 g sokeria
3 dl siirappia
3 dl kuohukermaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl inkivääriä
3 tl soodaa
750 g karkeita vehnäjauhoja
500 g hienoja vehnäjauhoja
 
Vatkaa ensin munat sokeri keskenään. Lisää tämän jälkeen ohjeen muuta aineet sokeri-muna vaahdon joukkoon ja sekoita taikina hyvin. Valmis taikina peitetään kelmulla ja annetaan olla viileässä seuraavaan päivään asti. Itse laitoin taikinan vain jääkaappiin kelmuttamisen jälkeen.

Ota taikinasta aina sopivan kokoinen pala kerralla käsittelyä varten. Taikinan käsittelyssä kannattaa käyttää reilusta jauhoja ettei taikina tartu pöytään tai kaulimeen kiinni. Kauli taikinasta ohuehko levy ja ota muoteilla halutunlaisia paloja. Paista pipareita uunin keskitasolla 200 asteessa noin 5-7 minuuttia riippuen uunin tehokkuudesta. Itse huomasin parin ekan pellillisen jälkeen että 5 minuuttia oli juuri sopiva aika paistamiseen.
 
Taikinan tein tosiaan jo perjantaina päivällä ja paistopuuhiin pääsinkin sitten heti lauantaina. Aloitin leipomis ja paistamis operaation muistaakseni siinä kahdeksan aikaan aamulla ja viimeisin pellillisen sain pois uunista noin yhdentoista aikaan. Silloin ymmärsin miksi äiti aina sanoi pipareiden leipomista niin kovin työlääksi puuhaksi. :)
 
Tekemäni taikina oli kyllä aika iso ja valmiita pipareita taisi tulla reilu 200 kappaletta. Eiköhän tuolla määrällä selviä tämän joulun yli. Voipi olla että pipareita löytyy kaapista vielä ensi joulunakin. :)
 
 
 

 
Glögi + piparit = NAM!
 

 
Omasta mielestäni ensimmäiset piparini onnistuivat melkoisen hyvin ja olin aika tyytyväinen lopputulokseen. Taikinaan taisi kuitenkin lorahtaa ehkä hieman liikaa kardemummaa mutta ei toisaalta haittaa mitään. Onpa ainakin makua näissä pipareissa. :)
 

2 kommenttia:

  1. Mä leivoin kans pari vuotta sitten piparit ihan ite, ja kauan siinä kestikin! Nyt ei aika riitä..:/ Ja mulla ois kissa-muottikin!! Oot ollu repas. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä noitten valmistamiseen meni aikaa ihan mukavasti. Mutta oli se kivaakin! :) Voi, kissamuotilla tulisi varmasti aivan ihania joulupipareita. Sun pitää sitten Oliverin kanssa leipoa niitä kun se vähän tuosta vielä kasvaa. :)

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille