16. toukokuuta 2024

PORKKANAKAKKU HERKKUKATIN TYYLIIN


Ai että... Porkkanakakku se vain osaa olla sitten hyvää, todellista herkkua! Tämä ihanuus lähti äitini kahvipöytään viikonloppuna olleen äitienpäivän kunniaksi. 🧡

Vaikka se perinteinen versio porkkanakakusta onkin ehkä kaikkein parasta, niin halusin kuitenkin kokeilla tällä kertaa vähän jotain uutta ja erilaista. Inspiraation sain Anna Jaatisen ja Laura Nikolan Herkkuruletti-kakkukirjasta ja yhdistin mehevän pohjan kanssa lemon curdia. Oli muuten erittäin toimiva yhdistelmä! Pohjana toimii oma luottopohjani, joka taipui erittäin hyvin myös tähän porkkanakakkuversioon. Kuorrutteena on rahkainen kermaseos, josta löytyy myös vähän mascarponea ja hitunen kanelia. Rouskuvaa tekstuuria kakkua sai paahdetusta valkosuklaata ja pähkinöistä. Nam, oli hyvää! 🧡

Joskus vielä haluan kokeilla tehdä kakun perinteisemmässä muodossa; Samalla pohjalla kuin tämä mutta ilman lemon curdia ja perinteisellä voi/tuorejuustokuorrutteella. Ai... Ihan kuola alkaa valua kun ajattelen kakkua. 😁

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1 dl hienoasokeria 
0,5 dl fariinisokeria 
1 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa
vajaa 0,5 tl kardemummaa
1,5- 2 tl kanelia
3/4 dl öljyä 
200 g kermaviiliä 
1 muna
100 g porkkanaraastetta

Väliin:
noin 2-3 rkl lemon curdia (kaupan valmista)
noin 70 g paahdettua valkosuklaata 

Kuorrute:
2 dl vispikermaa 
200 g vaniljarahkaa
65 g mascarponea 
0,5 dl tomusokeria 
1 tl kanelia (Ceylon)

Koristelu:
pohjapalat
mantelirouhetta 
saksanpähkinöitä 
valkosuklaarouhetta yms. 

Leivinpaperoi vuoan pohja ja sisäreuna. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Raasta porkkanaraaste valmiiksi. Yhdistä kulhossa ensin kaikki pohjan kuivat aineet. Lisää joukkoon öljy, kermaviili ja muna - sekoita kevyesti sekaisin nuolijalla sekoittaen. Lisää sekoituksen loppuvaiheessa mukaan porkkanaraaste ja sekoita vain sen verran että aineet sekoittuvat ja massa on tasaista. Kaada valmis pohjamassa vuokaan ja tasoista pinta. Paista uunin keskitasolla noin 30-35 minuuttia ja tarkista kypsyys tikun avulla. Vähennä tai lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna pohjan jäähtyä rauhassa.

Samalla kun uuni on lämmin pohjan paistamisesta - paahda samalla valkosuklaa. Pilko valkosuklaa leivinpaperoidulle pellille pieniksi paloiksi. Paahda 175 sateisessa uunissa noin 8-10 minuuttia. Muista tarkkailla paistoa, sillä suklaa palaa herkästi. Jäähdytä. 

Kun pohja on täysin jäähtynyt, täytä ja kuorruta kakku. Aseta pohja suoraan tarjoilulautaselle. Tee omenaporalla reikiä pohjaan tasaisin välein ja säästä palat koristeluun. Levitä päälle lemon curdia niin, että reiät peittyvät ja pohjan päälle tulee tasainen kerros sitruunatahnaa. Ripottele päälle paahdetun valkosuklaan palat. Voit vielä halutessasi rouhia paloja puukolla jos ne olivat jääneet liian isoiksi paloiksi. 

Kuorrutetta varten, vaahdota kerma  ja jätä sivuun odottamaan. Yhdistä kulhossa rahka, mascarpone, tomusokeri ja kanelia. Sekoita lopuksi mukaan vaahdotettu kerma ja sekoita tasaiseksi kuorrutteeksi. Varo, ettet vatkaa liikaa! Levitä valmis kuorrute pohjan päälle, tasoita kanteen halutessasi pintaan kuviota paletin avulla. Voit myös jättää kuorrutteen rennosti epätasaiseksi. Koristele lopuksi haluamallasi tavalla käyttäen esimerkiksi pois porattuja pohjapaloja, mantelirouhetta, erilaisia pähkinöitä ja valkosuklaarouhetta.  Valmista tuli! 😊

 
Namiiii!! 🧡


Pohja oli ihanan mehevä ja lemon curd sopi aivan loistavasti yhteen tähän makunaailmaan. En olisi kyllä uskonut mutta kyllä näin vaan oli. 😁


Perinteistä porkkanakakkua ei kyllä voita mikään mutta tämä oli oikein hyvä haastaja sille. Ei ollenkaan huono! 😊

 
Jos haluat herkullista kakkua helposti ja nopeasti, niin voin lämpimästi suositella kokeilemaan tätä herkkua. 🧡





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille