5. huhtikuuta 2017

ENTREMET KAKKU; VALKOSUKLAA-SITRUUNA-MUSTIKKA + PEILIKIILLE


Tämän tyylinen kakku on ollut to do-listallani jo iän päivät ja viimeinkin sain sen toteutettua. Jes! :) 

Tykkään tuosta vuokamallista aivan älyttömästi ja mielestäni sillä saa todella kivoja kakkua aikaiseksi. Tilasin vuokasetin juhlakauppa.com:sta ja setti pitää sisällään pienemmän ja isomman silikonimuotin, jolla saa tehtyä kakun sisuksen ja ulkokuoren. Olin aivan innoissani kun aloin tehdä kakkua! Kakussa on aika monta eri vaihetta ja siksi melko kovatöinen mutta lopputulos on kaiken vaivan arvoinen. :) 

Kakku on valmistettu Silikomartin savariini silikonivuoilla. 

Sitruunamousse:
3 liivatetta
200 g sitruunatuorejuustoa
60 g maitorahkaa
1-2 tl sokeria
puolikkaan sitruunan kuoriraaste
2 dl kuohukermaa
2 rkl sitruunamehua
+ keltaista pastaväriä

Mustikkamakuraita:
1 liivate
1 dl mustikoita soseutettuna
1½ - 2 tl sokeria

Valkosuklaa-riisimuropohja:
70 g valkosuklaata
2 dl riisimuroja

Valkosuklaamousse:
3 liivatetta
125 g maitorahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
200 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
2 rkl vettä

Peilikiille:
20 g liivatejauhetta
120 g vettä
300 g glukoosia
300 g sokeria
150 g vettä
200 g kondensoitua maitoa
300 g valkosuklaata
+ valkoista / keltaista / violettia pastaväriä

Aloitetaan valmistus kakun sisälle tulevista täytteistä. Tähän tarvitaan pienempi savariinivuoka. Valmista sitruunamousse. Laita liivatteet kylmään veteen noin 8-10 minuutiksi.  Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, sokeria, raastettu sitruunan kuori ja maitorahka. Kuumenna sitruunamehu ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen ja koko ajan sekoittaen. Nostele lopuksi joukkoon kermavaahto ja värjää keltaisella pastavärillä. Kaada valmista täytettä vuokaan. Huom! Täytettä tuli aika reilusti, joten älä käytä kaikkia. Jätä vuokaan tilaan mustikkaraidalle ja riisimuropohjalle.  Tasoita pinta ja laita jääkaappiin.

Seuraava vaihe on valmistaa mustikkaraita. Laita liivate kylmään veteen ja soseuta mustikat. Lisää oman maun mukaan sokeri. Kuumenna osa soseesta kuumaksi ja liuota liivatteet siihen. Yhdistä lopun soseen kanssa ja sekoita hyvin. Kaada valmis mustikkatäyte vuokaan sitruunamoussen päälle. Laita pakkaseen. 

Sitten tehdään tämän pienen vuoan mustikkaraidan päälle riisimuropohja. Mittaa kulhoon riisimurot. Sulata suklaa mikrossa varovasti ja yhdistä murojen kanssa. Painele seosta varovasti hieman jähmettyneen mustikkaraidan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita kakku takaisin pakkaseen ja anna sen olla siellä yön yli tai vähintään 4-5 tuntia.

Sitten valmistetaan isommalla savariinivuoalla kakun uloin kerros eli valkosuklaamousse. Laita taas liivatteet kylmään veteen. Sulata suklaa mikrossa. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, maitorahka ja sokeri. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen tuorejuustoseoksen joukkoon. Sekoita joukkoon sulatettu suklaa ja lopuksi nostele varovasti massaan kermavaahto. Kaada täytettä isoon vuokaan noin puoleen väliin. Ota pienenpi vuoka pakkasesta ja irrosta jäätynyt "minikakku" vuoasta. Upota se valkosuklaamousseen ja lisää valkosuklaamoussea kunnes vuoka on täynä. Laita vuoka pakkaseen ja anna sen olla siellä seuraavaan päivään. 

Valmista kakun pintaan laitettava peilikiille. Yhdistä liivatejauhe ja vesi 120 g keskenään. Jätä sivuun turpoamaan. Pilko suklaa pienemmiksi paloiksi. Mittaa kattilaan glukoosi, sokeri ja vesi 150 g - kiehauta ja ota pois liedeltä. Lisää joukkoon turvonnut liivateseos. Lisää joukkoon kondensoitu maito ja sekoita sekaisin. Kaada seos suklaan joukkoon ja sekoita sauvasekoittimella sekaisin kunnes suklaa on sulanut joukkoon ja seon on tasaista. Värjää tässä vaiheessa seos valkoisella värillä ja sekoita vielä sauvasekoittimella ilmakuplat pois. Pidä sauvasekoitinta koko ajan paikoillaan seoksessa, älä tee nostelevaa liikettä, sillä se vain lisää ilmakuplia ja ne halutaan seoksesta pois. Jäähdytä seos noin 32-35 asteiseksi. Jäähtymisen loppuvaiheessa voit ottaa jo kakun pakkasesta, irrottaa vuoasta ja asettaa esim ritilän päälle, jonka alla on iso astia, johon ylimääräinen kuorrute pääseen valumaan. 

Itse odotin seoksen jäähtyneen 38 asteeseen ja sitten erotin seoksesta kahteen eri kippoon pienet määrää seosta ja värjäsin toisen keltaiseksi ja toisen violeteksi. Ota iso kippo ja kaada siihen vuorotellen valkoista, keltaista ja violettia seosta niin kauan että ne loppuvat pienemistä kipoista. Sitten vain ripeillä liikkeillä ala kaataa kiilleseosta kakun pintaan käyden läpin koko kakun. Jos jää laiskoja kohtia, johon kiillettä ei tullut, kaada vain lisää kiillettä siihen kohtaan. Kiillettä on sen verran reilusti että sitä voi huolettaa käyttää kuorrutuksesta. Sitä meinaan jää sitten aika paljon vielä yli! :) Anna ylimääräisen kiilteen valua alla olevan astiaan ja siisti sitten kakun alareuna esim paletin tai veitsen avulla. Siirrä kakku tarjoilautaselle ja anna sen rauhassa sulaa jääkapissa ennen tarjoilua. 

Huom! Voit kerätä ylimääräisen kiilteen talteen, pakastaa sen ja käyttää myöhemmin uudestaan. :)


Olin kyllä erittäin tyytyväinen kakkuun ja varsinkin tuohon kiilteeseen. Se oli hyvää ja onnistui vielä kaiken lisäksi täydellisesti. :)


Makukin oli kohdillaan kakussa. Valkosuklaa, mustikka ja sitruuna toimivat hyvin yhdessä! :)


Kivaa vaihtelua pohjaan toivat nuo riisimurot ja se oli oikeasti hyvän makuista. Eihän se voinut pahaa olla kun siinä oli valkosuklaata. ;)


Mulle tuli tästä kakusta ihan mieleen pääsiäinen keltaisen värin perusteella. Tämä voisikin olla hyvä idea pääsiäisen herkkupöytään. :)


Instagrammissa näkyy nykyään paljon näitä tämän tyylisiä kakkuja ja ne ovat mielestäni aivan mahtavan nökäisiä. Niitä tapaankin aina ihailla kun pyörin instassa. :) 




6 kommenttia:

  1. Wau! Tosi kaunis, ja ihana makuyhdistelmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon. :) Mun mielestä nämä peilikiillekakut ovat vain niin ihania. Voisin tehdä niitä koko ajan. :D

      Poista
  2. Todella kaunis ja herkullisen näköinen kakku! Olisi mahtavaa jos kuvia olisi ollut kakun teon välivaiheista, vaikka ohjeet onkin hyvin ja helposti muotoiltu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoskiitos :) Tarkoitukseni oli kyllä ottaa vaihekuvia ja liittää ne reseptin yhteyteen mutta innostukseltani unohdin ivan ottaa kuvia. Ehkä sit ensi kerralla. :)

      Poista
  3. Tosi makee kakku! Kauan tuo lopullinen sulaminen kesti kuorruttamisen jälkeen? Esim. jos kakun kuorruttaa aamulla ja tarjoaa iltapäivästä niin ehtiikö sulaa n.4-5 h aikana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos paljon! 🙂 Anteeksi kun vastaamisessa kesti näin kauan. Kyllä siinä sulamisessa meni aika kauan aikaa. En ihan tarkalleen muista aikaa mutta kyllä se aika lähellä tuota 4-5 tuntia oli. 🙂

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille