26. lokakuuta 2016

HALLOWEEN: LAKRITSIKEKSIT/PIKKULEIVÄT



Mä oon nyt innostunut tekeen noita pikeerillä koristeltuja pikkuleipiä. Niitä on kiva näpertää! :) 
Aikaa niihin tosiaan menee jonkin verran, mutta niistä vain saa niin kivan näköisiä, kun rauhassa jaksaa ahertaa niiden parissa. 

Näin Halloweenin lähestyessä pitihän sitä tehä teemaan liittyviä pikkuleipiä. :) Pääkallo- ja luupikkuleivät on koristeltu juuri tuolla pikeerillä. Halusin myös kokeilla koristelua ihan tavallisella sokerimassalla ja näin ollen lepakot saivat ylleen mustan sokerimassapuvun. :) 

Pikkuleipämassalla pystyn antamaan tarkan reseptin. Pikeerit ja sokerimassat tein vain "mututuntumalla" enkä niin hirveesti mitannut/punninnut aineksia. Pikeerin valmistaminen oikeaksi koostumukseksi tuottaa vielä jonkin verran harmaita hiuksia mutta pikku hiljaa alkaa tulla tuntumaa, millaista pikeerin tulee olla reunaviivoissa ja isojen tasaisten pintojen koristeluissa. Harjoitus tekee mestarin. :) 

Pikkuleipämassalla tulee noin 20-25 kappaletta pikkuleipiä, riippuen tosin millaisia muotteja käyttää.

Massa:
125 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1-2 tl lakritsijauhetta

Vatkaa pehmä voi ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon muna hyvin vatkaten. Yhdistä loput kuivat aineet keskenään ja lisää massan joukkoon, sekoita hyvin sekaisin mutta varo vatkaamasta liikaa. 

Pyöritä massasta tiivis pallo ja kääri se kelmun sisään. Laita taikina jääkaappiin noin tunnin ajaksi, jotta sitä on helpompi työstää. 

Kaulaa pienissä erissä taikinasta levyjä ja ota niistä muotilla palat. Lämmitä uuuni 200 asteeseen ja paista uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia uunin tehosta riippuen. Jäähdytä keksit.

Kuorrutus:
munan valkuaista
tomusokeria
sitruunamehua
pastaväriä
mustaa sokerimassaa

Kuorrutusta varten erottele munan valkuainen ja keltuainen erilleen. Lisää valkuaisen joukkoon tomusokeria sen verran, että saat haluamasi koostumuksen pikeerille. Sekoita joukkoon myös muutama tippa sitruunamehua. Ääriviivoja varten pikeerin tulee olla aika jämäkkää ja sekoittaessa pikeerin tulee muodostua selviä huippuja, jolloin koostumus alkaa olla lähellä oikeaa. Halutessasi värjää pikeeriä pastaväreillä. 

Laita pikeeri pursotuspussiin, jossa on pieni pyöreäpäinen tylla. Pursota pikkuleiville ääriviivat ja anna kuivahtaa jonkin aikaa.

Ääriviivojen välisten alueiden värittämiseen tulevan pikeerin tulee taas olla juoksevaa, jotta se asettuu tasaiseksi pinnaksi pikkuleiville. Tällöin munanvalkuaisen joukkoon lisätään vain vähemmän tomusokeria, jolloin koostumuksesta saadaan juoksevampaa. Voi myös ääriviivapikeeriä ohentaa varovasti vedellä. Laita valmis pikeeri taas pussiin (et tarvitse välttämättä tyllaa ollenkaan) ja väritä halutut alueet. Anna pikeerin kuivua kaikessa rauhassa. Kuivan pikeerin päälle voit halutessasi piirtää elintarviketussilla yksityiskohtia, kuten itse tein noille pääkalloille nenät ja suut. 

Lepakkopikkuleipiä varten kaulaa mustaa sokerimassaa ja ota siitä samalla muotilla palat, joilla tein itse pikkuleivät. Sivele massan taakse ohuelti vettä ja paina massa pikkuleivän päälle varovasti kiinni.


Aika kivasti nuo kuorrutukset onnistuivat vaikka itse sanonkin. :) 


Pikkuleivissä oli ihanan hento lakritsinen maku. Maku olisi jopa voinut olla voimakkaampikin. En tohtinut vain laittaa lakritsijauhetta paljon, kun en tiennyt miten se käyttäytyy massassa. Näin jälkeenpäin sanottua, olisi jauhetta voinut laittaa ainakin 2½ tai jopa 3 teelusikkaa. :) Mutta hyviä olivat näinkin. :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille