27. joulukuuta 2015

GLÖGIJUUSTOKAKKU



Voi voi, mikä ähky tässä on ollut koko joulunpyhien ajan! Ruokaa ja kaiken maailman herkkuja on tullut syötyä niin että napa paukkuu. :D Joulun kunniaksi meidän kahvipöytää koristi muun muassa tämä punaisella glögikiilteellä tehty juustokakku. Nam, tämä oli kyllä hyvää! :)

Kakku on tehty 18 cm irtopohjavuokaan. 

Pohja:
170 g pipareita
80 g voita

Täyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
½ tl kanelia
½ tl kardemummaa
1 appelsiinin kuori raastettuna
½ appelsiinin mehu

Kiille:
4 liivatelehteä
1 dl vettä
3 dl glögitiivistettä (Marli)

Koristelu:
valkoisia sokerimassahiutaleita
piparimurua

Pingota vuoan pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunalle reunakalvo. Jos ei ole reunakalvoa, leivinpaperikin käy tai voit kevyesti öljytä sisäreunan ja tomusokeroida sen. Murskaa piparit monitoimikoneella tai pussissa kaulimen avulla. Sulata voi ja yhdistä piparimurskan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Laita täytteen liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Laita tuorejuustot toiseen kulhoon ja notkista vatkaimen avulla. Sekoita joukkoon tomusokeri, kaneli, kardemumma ja appelsiinin raastettu kuori. Sekoittele kunnes seos on tasaista. Purista puolikkaan appelsiinin mehu ja kuumenna se mikrossa kiehuvaksi. Liuota liivatteet siihen ja sekoittele hetki mikäli seos on kuumaa. Kaada se sitten ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon lopuksi vaahdotettu kerma ja sekoita varovasti tasaiseksi massaksi. 

Kaada valmis täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita hyytymään jääkaappiin noin neljäksi tunniksi. Kokeile varovasti pintaa sormella, jotta tiedät milloin kakku on hyytynyt tarpeeksi.

Valmista kiille. Laita kiilteen liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivatevesiseos glögitiivisteen joukkoon ja jäähdyttele hetki. Kaada kiille varovasti hyytyneen kakun päälle ja laita jääkaappiin hyytymään mielellään yön ylitse. 

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta se tarjoiluvadille. Murskaa piparia kaulimen avulla ja ripottele sitä kakun pinnalle renkaan muotoon. Koristele kakku vielä valkoisilla sokerimassasta tehdyillä lumihiutaleilla.

Nuo limihiutaleet kannattaa tehdä jo vaikka paria päivää aikaisemmin, niin ne kerkeävät kunnolla kuivaa ennen kakun päälle laittamista.


Siinä kiiressä ja hötäkässä en oikein kerennyt kunnolla kuvaamaan kakkua ja siksi sainkin vain kaksi onnistunutta kuvaa kakusta. :/ Mut ehkä noista nyt näkee kuitenkin hyvin millainen kakku oli. :) 

Omaan makuun tuo glögikiille oli ehkä himpun verran liian makea, mutta ei se nyt kuitenkaan pahaa ollut. Ihan koko kiille määrää en laittanut kakun pinnalle, koska siitä olisi mielestäni tullut liian paksi paksu kerros. Nytkin tuota kiillettä oli jo aika isohko kerros. :) 

Täytteeseen olisin ehkä lisännyt tuota kerman määrää vähän enemmän, nyt siinä oli 2 dl niin olisin ehkä laittanut 4 dl kermaa, niin täytekerroksesta olisi tullut hieman paksumpi. Eikä makukaan olisi ollut sitten niin vahvasti tuorejuuston makuinen. Hyvä tietää ensin kerralla kun tekee tällaista kakkua. :)

Mutta kaiken kaikkiaan kakku oli hyvää ja maistui hyvin kahvin kanssa raskaan jouluruuan jälkeen. :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille