11. heinäkuuta 2013

VANILJA-PÄÄRYNÄJUUSTOKAKKU

 
 
Töistä innoituksen saaneena mun oli aivan pakko viime viikonloppuna kokeilla tehdä päärynäinen juustokakku. Aivan samoilla aineksilla en pystynyt kakkua väsäämään kuin töissä mutta mielestäni pääsin aikasta lähelle samaa makua töissä tehdyn kakun kanssa. :)
 
Harmittaa vain kun laitoin vähän liian monta liivatelehteä täytteeseen, niin siitä tuli melko jämäkkä. Laitoin tosiaan kuusi kappaletta liivatelehteä ja se oli kyllä vähän liikaa. Sanoisin että neljä tai maksimissaan viisi liivatetta olisi hyvä määrä tähän kakkuun. Nooh, ensi kerralla tiiän sitten vähän paremmin, näin sitä oppii ja viisastuu kantapään kautta. :D

Pohja:
175 g tummia täytekeksejä (Rainbow)
noin 50 g sulaa margariinia
 
Täyte:
6 liivatelehteä (parempi määrä 4 tai 5 kpl!!)
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
150 g vanilja-päärynäjugurttia
½ dl päärynämehua (Juissi)
vihreää pastaväriä
 
Kiille:
2 liivatelehteä
1½ dl päärynämehua
vihreää pastaväriä
 
Koristeluun: tummaa suklaata

Kakussa on käytetty halkasijaltaa 18 cm:n irtopohjavuokaa. Aloita pingoittamalla leivinpaperi vuoan pohjalle. Sulata margariini mikrossa ja anna jäähtyä sen aikaa, kun murskaat keksit. Mursaamisessa voit käyttää apuna pakastepussia ja kaulinta tai sitten tehosekoitinta. Yhdistä sula rasva ja keksimurska ja tapauttele mössö vuoan pohjalle tasaisesti. Älä taputa liian tiiviisti ettei pohjasta tule liian kovaa. :) Laita pohja jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.
 
Täytettä varten, laita liivatelehdet kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike kuohkeaksi ja lisää siihen tuorejuusto ja jukurtti. Sekoita tasaiseksi. Voit tässä vaiheessa jo lisätä pastaväriä täytteeseen tuomaan vihreää väriä. Väriä ei tarvita paljon, hammastikun kärjellinen riittää. :) Kuumenna ½ dl mehua mikorssa kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Lisää mehu-liivateseos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli.
 
Valmista kiille. Värjää päärynämehua vielä vihreämmäksi pastavärin avulla. Ota mehusta noin ½ dl ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää kylmässä vedessä olleet liivatteet kiehuvaan mehuun ja kaada tämä lopun mehun joukkoon ja sekoita. Anna jäähtyä hetkisen ja sen jälkeen kaada vuokaan täytteen päälle. Hyydytä jääkapissa.
 
Koristelin kakun vain perinteisellä tummalla suklaalla tehdyille viivoille, kun kiille oli jähmettynyt kunnolla. Mielestäni yksinkertainen koristelu on joskus kaikista paras tapa koristella kakku. :) Koristelussa saa toki käyttää mielikuvitusta oman mielen mukaan. :)



 
On kyllä aika hurjan värinen tuo päällinen ja se näyttää aivan joltain myrkyltä. :D

 
NAM!

 
 Hyvää oli! :)

 
Taisin syyä melkein koko kakun yksin, kun se oli niin hyvää! :)
 
 
 

Mikäli haluaa, niin täytteen sekaan voisi aivan hyvin laittaa päärynän palasia sinne tänne. Nämä olisivat ikään kuin pieniä yllätyksiä kakun ottajalle. :) Palat kannattaa asettaa pohjan päälle ja sitten vasta kaataa täyte niiden päälle.

Kakku olisi mielestäni saanut maistua vielä enemmän päärynältä. Ehkä ensi kerralla voisi tuplata jugurtin määrän tai laittaa päärynäsosetta täytteeseen. Mikäli omistaa päärynän makuista aromia, niin sitäkin voi aivan hyvin lisätä täytteeseen. :)

 
 



8 kommenttia:

  1. Moikka! Ajattelin tehdä synttärikutsuille sinun ohjeellasi vanilja-päärynä juustokakun :) Juustokakkujen teko on tuttua, mutta ajattelin kysäistä kuitenkin kokeneemmalta vinkkiä! Teen kakun 24cm vuokaan, ja ajattelin käyttäväni kaksi 150g päärynäjogurtti purkkia. Onkohan viisi liivatelehteä sopiva määrä että koostumus pysyy kasassa, vai kannattaako tähän määrään käyttää 6 liivatelehteä? Tai onko jotain muuta ainemäärävinkkiä että täytettä tulee varmasti tarpeeksi korkeasti 24cm vuokaan? Kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Uskoisin että 5 liivatetta on hyvä määrä kahdelle jukurttipurkille. Riippuu tietty millaisen koostumuksen haluat kakulle, jos laitat 6 liivatetta niin silloin täytteestä tulee "jämäkempää". Itse tykkään vähän moussemaisemmasta täytteestä. :) 24 cm vuokaan laittaisin ehkä tuplamäärän eli 5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta, niin silloin korkeutta pitäisi tulla riittävästi. Pohjaan laittaisin myös enemmän keksejä, tuolla 175 g tulee melko ohut pohja isompaan vuokaan.

      Toivottavasti näistä oli jotain apua! Tule kertomaan sitten kuinka kävi kakun kanssa. :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! Kerkesin jo ostaa vain yhden vaniljakastikkeen, mutta ongelmia tuotti jogurtin löytäminen laktoosittomana. Löysin vastaavaa laktoosittomana viilinä, mitä luulet, toimiiko resepti myös niillä vai onko ihan tuhoon tuomittu? Pitääkö lisätä sokeria kun ei käytä jogurttia?

      Teen torstaille koevedoksen, sunnuntaina vasta "viralliset" juhlat :)

      Poista
    3. Aah, enpä ole ennen viiliä kokeillut laittaa hyydykekakkuihin. Mutta mikseipä sekin voisi toimia hyvin jukurtin sijaan! :) Monestihan noissa makuviileissä on jo sokeria jonkin verran mukana, joten kannattaa ihan kokeilla maistamalla tarviiko massa lisää sokeria vai ei. Oman maun mukaan! :)

      Ilmoittele ihmeessä kuinka viilin kanssa kävi, olen kovin utelias sen suhteen. :)

      Poista
  2. Viilin ja kakun kanssa kävi ihan hyvin, kauppansa ainakin teki :) lisäsin sokeria ja vaniljasokeria oman maun mukaan, mutta valmiissa kakussa viilun happamuus puski silti läpi. Ei ollut pahaa, eikä ainakaan makeaa :D ajattelin tehdä kuitenkin jonkinlaisen kermavaahto-tuorejuusto-päärynäsekoituksen varsinaisiin juhliin, että tulisi enemmän makeutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun jaksoit tulle kertomaan koeleipomuksestasi. :) Täytyy kyllä itsekin laittaa tuo viili kokeilulistalle. :)

      Poista
  3. Ihan huikeen hyvät sivut sulla, onneks eksyin tänne! Pääsit heti mun selaimen suosikkeihin ;) Tosi hyvät ohjeet ja paljon oot jaksanu kuvia lisätä, josta saat paljon pointseja! Leivokset näyttää enemmän kun herkullisilta, näitä rupeen kyllä kokeilemaan!
    -Emmi-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kiitos paljon! Kiva kuulla että tykkäät sivuistani. :) Näin kesällä tämä blogin päivittäminen meinaa jäähä vähän vähemmälle, mutta pyrin kyllä aina vain kun mahdollista lisäilemään uusia tuotoksia tänne. :)

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille