Siis mun teki niin kovasti mieli uunissa paistettua juustokakkua, että ei auttanut muu kuin leipoa sellainen täksi viikonlopuksi. Tällä kertaa makumaailma pyörii hyvin jouluisissa mauissa. Nam! 🤎
Kakun pohja on valmistettu piparkakuista jaa täytteessä maistuvat mm. piparirahka, kaneli ja appelsiini. Minähän tunnetusti rakastan kinuskia ja tungen sitä aina joka paikkaan. Sitä löytyy myös tästä kakusta suolalla maustettuna. Koristelun pursotuksissa maistuvat sekä vanilja että kinuski ja helppo murupinta on saatu aikaan murskaamalla piparkakkuja hienoksi muruksi.
Kakku oli oikein hyvää mutta ehkä laitoin aavistuksen verran liikaa kanelia tuohon täytteeseen. Laitoin sitä yhteensä 2 tl mutta suosittelisin laittamaan vähemmän. Toki jos tykkäät oikein kanelisesta mausta niin sitten voit hyvin laittaa kaksikin teelusikallista sitä.
Kakun paisto onnistui tällä kertaa just eikä melkein. Täytteen rakenne oli ihanan pehmeä ja suussa sulava. Joskus näiden kakkujen paisto venähtää liian pitkäksi ja täytteestä tulee kuiva ja raskas. Onneksi nyt kaikki meni nappiin! 😁
Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.
Pohja:
180 g piparkakkuja
75 g voita
Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g piparkakkurahkaa (Arla)
1,5 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
1-2 tl kanelia
0,5 appelsiinin kuoriraaste
2 rkl appelsiinimehu
0,5 dl maissitärkkelystä
2 munaa
+ 1 dl kinuskikastiketta (Kotimaista)
ripaus suolaa
Koristelu:
50 g maitosuklaata
50 g valkosuklaata
2 dl vispikermaa
vaniljasokeria
tomusokeria
1-2 rkl kinuskikastiketta (Kotimaista)
3-4 kpl piparkakkuja
kultaisia pieniä nonparelleja
Ota vuoka ja vuoraa se leivinpaperilla; pohja ja sisäreuna. Laita kaksi isoa foliopalaa ristikkäin ja nosta vuoka niiden keskelle. Kääri folion reunat ylös vuoan ulkoreuna vasten muodostaen vallimaisen reunan. Näin paiston aikana valuva rasva ei pääse uunin pohjalle. Lämmitä uuni 160 asteeseen.
Murskaa piparkakut hienoksi muruksi, sulata voi ja yhdistä nämä. Painele seos vuoan pohjalle ja vähän myös reunoille. Esipaista pohjaa noin 8-10 minuuttia.
Valmista täyte. Sekoita keskenään tuorejuusto, rahka, sokerit ja kaneli. Pese appelsiini hyvin ja raasta sen kuori. Lisää kuoriraaste ja puristettu mehu massaan. Sekoita joukkoon seuraavaksi maissitärkkelys. Lopuksi sekoita varovasti nostellen munat yksitellen massaan.
Kaada valmis täytemassa esipaistetun pohjan päälle ja tasoita.
Sekoita kinuskin joukkoon suola ja lusikoi kinuskia klönteiksi täytteen päälle marmoroi pintaa esim. veitsen kärjellä. Paista uunin keskitasolla noin 45-55 minuuttia. Kakku saa olla keskeltä vielä hyllyvää. Tarkkaile kypsyyttä ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Huom! Älä paista kuitenkaan liikaa, ettei täytteestä tulee kuivaa. Jätä kakku vielä uunin jälkilämpöön noin 25-30 minuutiksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten peitettynä jääkaappiin yöksi.
Valmista tässä vaiheessa koristeeksi tulevat suklaat. Sulata suklaat erillisissä astioissa ja lusikoi jouluiseen silikonimuottiin. Kopauta muottia muutamia kertoja pöytää vasten, jotta mahdolliset ilmakuplat lähtevät pois. Laita jääkaappiin jähmettymään.
Irrota kakku seuraavana päivänä vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle.
Vaahdota kerma vanilja- ja tomusokerin kera. Jaa valmis vaahto kahteen osaan ja sekoita toiseen puoliskaan kinuskikastiketta. Lisää kinuskia vähän kerrallaan, ettei vaahdosta tule liian löysää.
Laita haluamasi tylla isoon pursotuspussiin ja lusikoi näitä kahta eri vaahtoa vuorotellen pussiin. Pursota kakun reunoille koristeet. Murskaa piparit hienoksi muruksi ja laita murut kakun keskelle pursotusreunan sisäpuolelle. Irrota jähmettyneet suklaat muotista ja aseta kakun päälle koristeeksi. Viimeistele pienillä nonparelleilla.
Jouluinen fiilis kyllä tuli, kun söi tätä kakkua. Nam! ✨
Harmitti vain vähän tosiaan, kun sitä kanelia omaan makuun vähän liikaa. Se ehkä peitti alleen appelsiinin raikkautta. Joten malttia sen kanelin kanssa sitten. 😅




Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätä viesti Herkkukatille