17. helmikuuta 2017

SUKLAA-MUSTIKKAKAKKU



Jaahas, taas tuli testattua kotikeittiössä uusia reseptejä menneen viikonlopun aikana. En kyllä osaisi olla yhtäkään viikonloppua kotona leipomatta mitään. Se vain on niin kivaa puuhaa! :) 

Siitä lähtien kun näin muutama vuosi sitten Koko Suomi leipoo- ohjelmassa Hanna Lindblomin loihtiman suklaisen mustikkakakun, on kakun kuva jäänyt kummittelemaan mieleni perukoihin. :) Leivontakärpäsen iskiessä päätin viimein toteuttaa saman tyylisen kakun kuin Hannalla, mutta hieman oman maun mukaan tuunattuna. Suklaapohjan reseptin nappasin suoraan Hannalta hänen blogistaan, Unelmaa leipomassa, mutta muuten täytteet ja kuorrutus on sitten omasta päästä vedetty. Voinpas jälleen kerran todeta, että oli melkoisen herkullista kakkua! :)

Kakku on tehty 18 cm irtopohjavuoalla.

Suklaakakkupohja:
150 g voita
150 g tummaa suklaata
1 dl sokeria
5 kananmunan keltuaista
1 dl vehnäjauhoja
1/3 dl kaakaojauhetta
1/3 dl perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta
5 kananmunan valkuaista
½ dl sokeria

Mustikkatäyte:
3 liivatetta
2½ dl vispikermaa
150 g mustikkasosetta (Bonne)
200 g vaniljarahkaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1½ rkl sitruunamehua

Kostutus: vaniljasokerilla maustettua maitoa

Suklaakuorrute kakun reunoille:
200 g tummaa suklaata
2 - 2½ dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl tomusokeria

Valuva suklaakuorrute:
1 dl kermaa
100 g tummaa/maitosuklaata
nokare voita

Koristelu:
noin 200 g pensasmustikoita

Aloita valmistamalla kakkupohja. Vuoraa valmiiksi kakkvuoka leivinpaperilla; pohja + reunat. Lämmitä uuniu 175 asteeseen. 

Mittaa kattilaan voi ja suklaa. Sulata miedolla lämmöllä tasaiseksi seokseksi. Erottele eri kippoihin munan keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keskenään 1 dl sokeria ja keltuaiset. Lisää tämä seos hieman jäähtyneeseen voi-suklaaseokseen kevyesti vatkaten. 

Yhdistä keskenään kuivat aineet ja sihtaa massan joukkoon. Nostele varovasti sekaisin. 

Vaahdosta keskenään ½ dl sokeria ja valkuaiset. Lisää massaan lopuksi valkuaisvaahto varovasti nostellen. Kaada valmis massa vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 60 minuuttia tai kunnes kypsä. Anna jäähtyä.

Valmista mustikkatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen about 8-10 minuutiksi. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi. Sekoita keskenään mustikkasose, rahka ja sokeri. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lopuksi nostele sekaan kermavaahto.

Kokoa kakku. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Koko kakku kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan. Jaa täyte tasaisesti kakun kahteen väliin ja kostuta pohjia täyttämisen aikana vaniljasokerimaidolla. Anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin nelisen tuntia tai mielellään yön yli.

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Valmista kakun kuorruttamiseen tuleva suklaamassa. Sulata suklaa mikrossa varovasti ja anna jäähtyä hetken aikaa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja notkista erillisessä kipossa tuorejuustoa. Sekoita tuorejuuston sekaan tomusokeri ja sulatettu suklaa. Sekoita lopuksi joukkoon kerma. Mikäli seoksesta tulee liian jämäkkää, voit lämmittää massa hieman lämpimässä vesihauteessa jolloin siitä tulee notkeampaa ja helpommin levitettävää. Kuorruta kakun pinta ja reunat suklaamassalla kauttaaltaan. 

Valmista valuva suklaakuorrute. Pilko suklaa pienemmiksi paloiksi. Mittaa kerma kattilaan ja kuumenna se kiehumispisteeseen saakka, mutta älä keitä! Kaada kuuma kerma suklaan päälle ja sekoitte kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon. Lisää mukaan pieni nokare voita tuomaan kiiltoa ja sekoittele kunnes voi on sulanut kuorrutteeseen. Kaada valmis kuorrute kakun päälle, tasoita paletilla niin että kuorrutetta lähtee valumaan kakun reunoille. Laita hetkeksi kakku jääkaappiin, noin viideksi minuutiksi ja viimeistele sitten pensasmustikoilla. Valmista tuli! :)


Tästä kakusta tuli mielestäni niin ihanan näköinen, ettei sitä meinannut raaskia syödä ollenkaan! :)


Suklaa ja mustikka toimivat yhdessä kyllä todella hyvin. Tämä kakku oli ihanan suklainen ja maistui kuitenkin kivasti myös samalla mustikalle. Nam! :)


Aah, rakastan tuota täytteen väriä. Se on niin ihan pirteän värinen!! <3


Täytteessä olisi kyllä voinut mustikka maistua voimakkaammin. Ehkä ennemmin tekisin tuon täytteen aidoista mustikoista eikä tuosta valmiista Bonnen mustikkasoseesta. Aidoista marjoista tulee kuitenkin luonnollisempi ja voimaakkaampi maku. :)


Tykkäsin tuosta suklaapohjasta erityisesti. Tulen jatkossa varmasti käyttämään samaista pohjaa kakuissa, sen verran herkkua se oli. :)


Olihan mulla taas oma luottoleipuri menossa mukana - Tepakolli! :) Hän tykkäsi erityisesti noista mustikoista, mikä on musta aika outoa kissoille. :D Arvaatko miten kävi hetken päästä tuon kuvan ottamisesta...??? Kaikki mustikat lensivät lattialle, kun Tepa vähän liian ahkerasti haisteli rasiaa. Siinä sitä sitten sai keräillä mustikoita yksitellen keittiön lattialta. Eihän siinä voinut muuta kuin nauraa vain. :D:D 



2 kommenttia:

  1. Tämä vaikuttaa kyllä juuri niin täydelliseltä yhdistelmästä että pakko laittaa kokeilu listalle ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kyllä lämpimästi suositella! Tämä oli herkkua, mustikka ja suklaa sopivat hyvin yhteen. 🙂

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille