21. joulukuuta 2025

PIPARKAKKUMUFFINSIT


Tuossa viikolla eräänä päivänä alkoi ihan hirveästi tehdä mieli leipoa jotain hyväskää. Hetken aikaa surffailin netissä inspiraatiota etsien ja sitten keksin nämä jouluiset muffinssit. Näistä tuli tosi hyviä! 🤎

Muffinsipohjassa maistuvat joulun mausteet ja laitoinpa mukaan myös vähän tummaa siirappia. Se sopi todella hyvin näihin herkkuihin. Valmiiden muffinsien keskelle tein reiät ja täytin ne Biscoff-tahnalla. Biscoffin tilalla voisi vallan mainiosti käyttää myös esimerkiksi kinuskia. Mulla vain sattui olemaan jämät Biscoff-tahnasta jäljellä, niin päädyin käyttämään sitä. Kuorrutteen halusin pitää maltillisen makuisena, ettei se olisi jyrännyt liikaa itse muffinsien makua. Tykkäsin kyllä kovasti tästä makukokonaisuudesta, nam! 🤎

Ohjeella tulee 12 kpl normaalin kokoista muffinsia. 

Massa:
160 g vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta 
0,5 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria 
2 tl kanelia 
1 tl inkivääriä 
1/4 tl neilikkaa
150 g sokeria 
60 g pehmeää voita
0,6 dl öljyä
1 muna
25 g turkkilaista jogurttia (tai ranskankermaa, rahkaa tms.)
20 g tummaa siirappia 
1,2 dl maitoa 

Täyte:
noin 80 g Biscoff-tahnaa

Kuorrute:
2 dl vispikermaa 
2 rkl fariinisokeria 
100 g maustamatonta tuorejuustoa 

Koristelu:
pieniä piparkakkuja
piparimurua

Ota esille muffinsipelti ja aseta koloihin valmiiksi paperiset muffinsiformut. Lämmitä uuni 180 asteeseen. 

Sekoita kulhossa massan kuivat aineet keskenään. 

Mittaa toiseen kulhoon sokeri, pehmeä voi ja öljy. Sekoita sähkövatkaimella hyvin sekaisin tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon muna, jogurtti ja siirappi - sekoita. 

Lisää nesteseokseen vuorotellen kuivia aineita ja maitoa. Aloita ja lopeta lisäys kuivilla aineilla. Sekoita tasaiseksi massaksi. 

Jaa valmis muffinsimassa vuokiin, noin 3/4 täyteen. Paista uunin keskitasolla noin 20-22 minuuttia tai kunnes muffinssit ovat kypsiä. Testaa kypsyyttä puutikun avulla ja lisää/vähennä paistoaikaa tarvittaessa. Anna valmiiden muffinsien jäähtyä muutama minuuttia vuoissa ja siirrä ne sitten ritilän päälle jäähtymään täysin. 

Kun muffinssit ovat täysin jäähtynyt, poraa niiden keskelle reiät esim. omenaporan avulla. Notkista Biscoff-tahnaa ihan hetken aikaa mikrossa. Lusikoi tahna reikiin. 

Kuorrutetta varten vaahdota kerma ja fariinisokeri löysäksi vaahdoksi. Lisää mukaan tuorejuusto ja sekoita sopivan jämäkäksi vaahdoksi.  Jos haluat kuorrutteesta makeampaa, lisää halutessasi mukaan vielä tomusokeria tai muuta makeutta. 

Laita valmis kuorrute tyllalla varustettuun pursotuspussiin. Pursota ruusukkeet muffinsien päälle. Kuorrute riittää maltillisesti pursotettuna kaikkiin 12 muffinsiin. Laita koristeiksi pieniä piparkakkuja ja vähän vielä keksimurua. Sitten vain herkuttelemaan! 


Nämä olivat kyllä herkullisia! ✨


Muffinsi itsessään oli ihanan pehmeä ja Biscoff-sydän oli kiva lisä makumaailmaan. Nam! 🤎


Tykkäsin kun tuo kuorrute ei ollut yhtään liian makea ja suht neutraalin makuinen, jolloin muffinsin maut pääsivät hyvin esille. 🙂


Näitä meni helposti useampi kappale kerralla, kun herkuttelun makuun pääsi. 😅 Nämä toimisivat myös varmasti hyvin joulun jälkkäripöydässä. 🤎



16. joulukuuta 2025

KOOKOS-VALKOSUKLAA-PANNA COTTA-PIIRAKKA


Idean tähän leivonnaiseen sain ihanalta naapuriltani, kun päivittelin yksi päivä instassa, ettei mulla ole mitään leivontaideaa viikonlopun herkuksi. Hän ehdotti jotain kookoksista herkkua ja silloin mulla alkoi päässä raksuttaa. Halusin koittaa yhdistää kookoksen jotenkin jouluiseen teemaan ja niinpä sitten syntyi tämä herkullinen panna cotta-piirakka kookoksen ja valkosuklaan mauilla. Jouluista twistiä piirakkaan toi piparkakuista valmistettu pohja.  Nam! 😋

Piirakka on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla. 

Pohja:
200 g piparkakkuja 
90 g voita

Kookostäyte:
100 g kookoshiutaleita 
200 g kondensoitua maitoa 

Panna cotta:
2 liivatetta
100 g valkosuklaata 
2 dl kermaa 
2 rkl fariinisokeria 
200 g vaniljarahkaa

Koristelu:
1,5 dl vispikermaa
50 g maustamatonta tuorejuustoa 
tomusokeria
vaniljasokeria 

piparigranolaa
kookoshiutaleita
minipiparkakkuja
itse tehdyt pienet kookospallot

Vuoraa vuoan pohja ja sisäreuna leivinpaperilla. 

Murskaa piparkakut hienoksi muruksi, sulata voi ja yhdistä nämä keskenään. Painele seos vuoan pohjalle ja vähän myös reunoille. Laita pohja hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

Valmista kookostäyte. Sekoita keskenään kookoshiutaleet ja kondensoitumaito. Levitä seos varovasti pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään. Huom!! En laittanut ihan kaikkea täytettä pohjan päälle vaan säästin pienen määrän ja tein siitä söpöjä pieniä palloja, jotka päällystin tummalla suklaalla. Voit tehdä itsekin näin tai vaihtoehtoisesti laittaa kaiken täytteen pohjan päälle. 🙂

Valmista panna cotta. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Rouhi valkosuklaa pieniksi paloiksi. 

Laita pieneen kattilaan kerma ja fariinisokeri. Lämmitä rauhallisesti sekoitellen kunnes kerma saavuttaa kiehumispisteen. Älä anna kuitenkaan kiehua! Ota kattila pois liedeltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet kuumaan kermaan. Lisää joukkoon suklaapalat ja sekoittele kunnes palat ovat sulaneet ja seos on tasaista. Jäähdytä noin kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka parissa erässä. Kaada valmis panna cotta varovasti kookostäytteen päälle. Anna hyytyä rauhassa jääkaapissa 4-5 tuntia tai yön yli. 

Koristelua varten vaahdota kerma. Lisää loppuvaiheessa mukaan tuorejuusto ja sokerit. Laita vaahto tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja pursota ruusukkeet piirakan reunoille. Viimeistele koristelu kookoshiutaleita, granolalla, pipareilla ja kookospalloilla. 


Jouluista ja ah niin ihanaa kookokselta maistuvaa piirakkaa. 🥥🤎


Panna cotta on ehdottomasti yksi lemppareistani ja se yhdistettynä herkullisen kookostäytteen kanssa. Namskis! 😋


Ei ole enää pitkä aika jouluun! Vielä kun keksis, mikä tulisi olemaan joulupöydän herkkukakkku. ✨



7. joulukuuta 2025

KINUSKI-PIPARIKAKKU


No nyt tuli kyllä kakku mun makuun, ai että! Oli kyllä todella hyvää ja kakusta tuli juuri sellainen kuin olin suunnitellutkin. Nam nam! 🤎

Luottopohjan tuunasin tällä kertaa joulun mausteilla ja pohja maistuikin mielestäni aivan piparkakulle. Hyvää! Pohjaan poratut reiät peitin suolalla maustetulla kinuskikreemillä ja päälle tuli vielä kerros ihanan herkullista voi-tuorejuustokuorrutetta. Laitoin tuohon kuorrutteeseen ripauksen kardemummaa ja se sopi kyllä todella hyvin siihen. 

Kakku oli kaikin puolin herkullista ja kokonaisuus oli suussa sulavaa. Nam... Tämä voisi olla jopa tulevana jouluna meidän herkkupöydässä. 🤎

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1 dl sokeria 
0,5 dl fariinisokeria 
1 tl vaniljasokeria 
1 tl kanelia 
0,5 tl neilikkaa 
noin 0,5 tl inkivääriä 
noin 0,5 tl kardemummaa 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
3/4 dl öljyä 
1 muna
200 g ranskankermaa 

Väliin:
200 g kinuskikreemiä (Valio)
ripaus suolaa

Kuorrute:
75 g pehmeää voita 
150 g maustamatonta tuorejuustoa 
1,5 tl vaniljasokeria 
ripaus kardemummaa 
2,25 dl tomusokeria 

Koristelu:
pipareita
valkosuklaarouhetta
pieniä kultaisia nonparelleja 

Vuoraa vuoan pohja ja sisäreuna leivinpaperilla. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Yhdistä ensin pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon öljy, muna ja ranskankerma - sekoita tasaiseksi massaksi.
Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia tai kunnes kypsä. Jäähdytä. 

Sekoita valmiin kinuskikreemin joukkoon suola. 

Aseta jäähtynyt pohja suoraan tarjoilulautaselle. Poraa pohjaan reikiä omenaporalla. Huom! Ei ihan pohjaan asti. Levitä kinuskikreemiä pohjan päälle niin, että reiät peittyvät. Käytä koko kreemi tähän kakun reikien peittämiseen ja muutenkin pohjan päälle. 

Valmista kuorrute. Vaahdota pehmeä voi vaaleaksi vaahdoksi. Notkista toisessa kulhossa tuorejuustoa sähkövatkaimella useampi minuutti. Lisää tuorejuuston joukkoon vaniljasokeri ja kardemumma - sekoita. Yhdistä voi ja tuorejuusto hyvin sekoittaen. Sihtaa tomusokeri muuttamassa erässä joukkoon ensin nuolijalla käännellään  sekaisin. Lopuksi vatkaa hetken aikaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. 

Levitä valmis kuorrute pohjan päälle ja tasoita. Tein koristeraapalla vielä pienet viivat kakun päälle. Koristele kakku piparimurulla ja pienillä piparikoristeilla. Viimeistele suklaarouheella ja nonparelleilla. 


Kyllä vain, nyt tuli aikasta nappi suoritus tämän kakun kohdalla. Tai siis, itse ainakin tykkäsin todella paljon kakusta. 😋


Tuo kuorrutehan on siis samaa, mitä tulee porkkanakakun päälle. Niin hyvää! Kovasti siihen sopii myös kardemumma, kun lisäsin sitä vähän mukaan. 🤎


Ei jäänyt kuin pieni pala kakusta jäljelle. Se kertoo siitä, että nyt oli hyvää kakkua. 😅✨


3. joulukuuta 2025

KUUSILEIVOKSET


Nämä pienet ja söpöt kuusileivokset sopivat mielestäni erittäin hyvin joulun alla herkutteluun. Nämä voisivat olla myös oiva tarjottava pikkujoulujen herkkupöydässä. Sen voin jo paljastaa, että näistä leivoksista ei makeutta puutu! Nämä ovat kunnon makeapläjäyksiä. 😋

Leivosten pohjana toimii ihan tavallisella pyöreällä kakkuvuoalla leivottu mutakakku. Näin jälkikäteen sanoisin, että mutakakku ei ehkä ollut se kaikkein parhain valinta tähän, sillä palat alkoivat levitä leikkausvaiheessa, eivätkä meinanneet pysyä muodossaan. Jokin vähän tukevampi pohja olisi ollut parempi valinta mutta onneksi näistä tuli ihan kelvollisia. :) Kakun päälle valmistin vielä suolakinuskin ja tässä on tärkeää, että maustaa kinuskin kunnolla suolalla, jotta se vähän taittaisi muuten melko makeaa kokonaisuutta. Kuitenkin oman maun mukaan saapi maustella menemään. 🙂 Leikkaamisen jälkeen palat on vielä kuorrutettu valkosuklaalla, johon on sekoitettu piparimurua joukkoon. Koristeluiksi kermapursotukset ja vähän sokerihelmikoristeita. 

Näistä tuli aika kivoja! 

Tässä leivonnaisessa käytetyn helpon ja nopean mutakakkureseptin olen löytänyt Emma Iivanaiselta. Kiitos hänelle ihanasta ohjeesta. ❤️

Pohjakakku on leivottu pienellä 16 cm irtopohjavuoalla. Valmiita leivoksia tulee yhteensä 8 kpl.

Mutakakku:
100 g voita
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Kinuski:
25 g voita
0,5 dl fariinisokeria
0,25 dl kermaa
1 dl tomua
suolaa

Kuorrute:
200 g valkosuklaata
noin 2 rkl öljyä
2 kpl piparkakkuja

Koristelu:
1,5 dl kermaa
1-2 rkl vaniljarahkaa
1 rkl tomusokeria
sokerihelmia/tähtiä

Leivo ensin mutakakku. Vuoraa vuoka leivinpaperilla; pohja ja sisäreuna. Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Sulata voi ja jätä jäähtymään hetkeksi. Sekoita kevyesti pallovispilällä munat ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon voisula ja sekoitus. Yhdistä kuivat aineet ja lisää massaan. Sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat tasaiseksi massaksi. 

Kaada valmis massa vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Jäähdytä. Kakku voi ihan hyvin olla yön yli jääkaapissa ja sitten vasta jatkaa leivontaa eteenpäin. (Helpottaa huomattavasti palojen leikkaamista. )

Valmista pohjan päälle kinuski. Kakku saa edelleen olla omassa vuoassaan. 
Mittaa kattilaan voi, fariinisokeri ja kerma. Lämmitä liedellä kunnes seos on sulanut tasaiseksi ja ota kattila sitten pois levyltä. Ei siis tarvi sen enempää keitellä seosta. Sihtaa joukkoon tomusokeri ja sekoita kunnolla sekaisin. Mausta lopuksi suolalla oman maun mukaan. Kaada valmis kinuski tasaisesti koko pohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa.

Kun kinuski on jähmettynyt, irrota kakku varaovasti vuoasta. Leikkaa kakku kahdeksaan yhtä isoon palaan. Työnnä jokaseen palaan jäätelötikku.

Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa pienissä erissä ja aina hyvin sekoittaen jokaisen lämmityskerran jälkeen. Lisää joukkoon öljyä vähän kerraallaan, kunnes saat sopivan koostumuksen suklaaseokseen. Murskaa piparit hienoksi muruksi ja sekoita ne suklaan joukkoon.

Kuorruta jokainen leivos valkosuklaakuorrutteella kauttaaltaan (pohjaa ei tarvitse). Laita kuorrutetut leivokset leivinpaperoidun alustan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa. 

Vaahdota kerma ja mausta vaniljarahkalla ja tomusokerilla. Pursota kerma leivosten päälle ja koristele sokerihelmillä/tähdillä. 

 
Idea tällaisista leivoksista on pyörinyt jo pitemmän aikaa mielessäni. Viimeinkin sain aikaiseksi toteuttaa sen. ✨


Näistä tuli tosi kivoja, vaikka aikasta makeita olivatkin. 😁


Varioimalla kakkupohja ja käyttämällä erilaisia mausteita ja kuorrutteita, tästäkin leivonnaisessa saa tehtyä vaikka minkälaisia versioita. 🤎


Eräänä ideana olisi leipoa ihan tavallinen juustokakku, tökätä palat tikkuun ja kuorruttaa samalla tavalla kuin nämäkin leivokset. Ehkä täytyy vielä joskus kokeilla tätäkin versiota. 😋