23. marraskuuta 2025

JOULUINEN JUUSTOKAKKU UUNISSA


Siis mun teki niin kovasti mieli uunissa paistettua juustokakkua, että ei auttanut muu kuin leipoa sellainen täksi viikonlopuksi. Tällä kertaa makumaailma pyörii hyvin jouluisissa mauissa. Nam! 🤎

Kakun pohja on valmistettu piparkakuista jaa täytteessä maistuvat mm. piparirahka, kaneli ja appelsiini. Minähän tunnetusti rakastan kinuskia ja tungen sitä aina joka paikkaan. Sitä löytyy myös tästä kakusta suolalla maustettuna. Koristelun pursotuksissa maistuvat sekä vanilja että kinuski ja helppo murupinta on saatu aikaan murskaamalla piparkakkuja hienoksi muruksi. 

Kakku oli oikein hyvää mutta ehkä laitoin aavistuksen verran liikaa kanelia tuohon täytteeseen. Laitoin sitä yhteensä 2 tl mutta suosittelisin laittamaan vähemmän. Toki jos tykkäät oikein kanelisesta mausta niin sitten voit hyvin laittaa kaksikin teelusikallista sitä.
Kakun paisto onnistui tällä kertaa just eikä melkein. Täytteen rakenne oli ihanan pehmeä ja suussa sulava. Joskus näiden kakkujen paisto venähtää liian pitkäksi ja täytteestä tulee kuiva ja raskas. Onneksi nyt kaikki meni nappiin! 😁

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
180 g piparkakkuja
75 g voita

Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa 
200 g piparkakkurahkaa (Arla)
1,5 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria 
1-2 tl kanelia
0,5 appelsiinin kuoriraaste 
2 rkl appelsiinimehu
0,5 dl maissitärkkelystä 
2 munaa

+ 1 dl kinuskikastiketta (Kotimaista)
    ripaus suolaa

Koristelu:
50 g maitosuklaata
50 g valkosuklaata 

2 dl vispikermaa 
vaniljasokeria 
tomusokeria
1-2 rkl kinuskikastiketta (Kotimaista)

3-4 kpl piparkakkuja
kultaisia pieniä nonparelleja

Ota vuoka ja vuoraa se leivinpaperilla; pohja ja sisäreuna. Laita kaksi isoa foliopalaa ristikkäin ja nosta vuoka niiden keskelle. Kääri folion reunat ylös vuoan ulkoreuna vasten muodostaen vallimaisen reunan. Näin paiston aikana valuva rasva ei pääse uunin pohjalle. Lämmitä uuni 160 asteeseen. 

Murskaa piparkakut hienoksi muruksi, sulata voi ja yhdistä nämä. Painele seos vuoan pohjalle ja vähän myös reunoille. Esipaista pohjaa noin 8-10 minuuttia. 

Valmista täyte. Sekoita keskenään tuorejuusto, rahka, sokerit ja kaneli. Pese appelsiini hyvin ja raasta sen kuori. Lisää kuoriraaste ja puristettu mehu massaan. Sekoita joukkoon seuraavaksi maissitärkkelys. Lopuksi sekoita varovasti nostellen munat yksitellen massaan. 

Kaada valmis täytemassa esipaistetun pohjan päälle ja tasoita. 
Sekoita kinuskin joukkoon suola ja lusikoi kinuskia klönteiksi täytteen päälle marmoroi pintaa esim. veitsen kärjellä. Paista uunin keskitasolla noin 45-55 minuuttia. Kakku saa olla keskeltä vielä hyllyvää. Tarkkaile kypsyyttä ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Huom! Älä paista kuitenkaan liikaa, ettei täytteestä tulee kuivaa. Jätä kakku vielä uunin jälkilämpöön noin 25-30 minuutiksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten peitettynä jääkaappiin yöksi. 

Valmista tässä vaiheessa koristeeksi tulevat suklaat. Sulata suklaat erillisissä astioissa ja lusikoi jouluiseen silikonimuottiin. Kopauta muottia muutamia kertoja pöytää vasten, jotta mahdolliset ilmakuplat lähtevät pois. Laita jääkaappiin jähmettymään. 

Irrota kakku seuraavana päivänä vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. 

Vaahdota kerma vanilja- ja tomusokerin kera. Jaa valmis vaahto kahteen osaan ja sekoita toiseen puoliskaan kinuskikastiketta. Lisää kinuskia vähän kerrallaan, ettei vaahdosta tule liian löysää. 

Laita haluamasi tylla isoon pursotuspussiin ja lusikoi näitä kahta eri vaahtoa vuorotellen pussiin. Pursota kakun reunoille koristeet. Murskaa piparit hienoksi muruksi ja laita murut kakun keskelle pursotusreunan sisäpuolelle. Irrota jähmettyneet suklaat muotista ja aseta kakun päälle koristeeksi. Viimeistele pienillä nonparelleilla. 


Jouluinen fiilis kyllä tuli, kun söi tätä kakkua. Nam! ✨


Harmitti vain vähän tosiaan, kun sitä kanelia omaan makuun vähän liikaa. Se ehkä peitti alleen appelsiinin raikkautta. Joten malttia sen kanelin kanssa sitten. 😅


Hyvin kakku kuitenkin maistui ja pakkaseen jäi laitettavaksi vain pieni palanen myöhempiä herkkuhetkiä varten. 

Kyllä tässä varmaan tulee leivottua uunijuustokkakkua vielä toistamiseen ennen joulua. Ne ovat vain niin herkkua! 🤎



16. marraskuuta 2025

LUUMUKAKKU


Mikäli olet luumun ystävä, niin tämä kakku on luultavammin sinun makuusi. Luumuhilloa tästä kakusta ei meinaan puutu!😁 Idea tähän kakkuun lähti oikeastaan koristelusta, kun halusin käyttää siinä minitorttuja luumuhillolla leivottuna. Sen ympärille alkoi sitten muodostua kakun kokonaisuus. Nyt kun joulukin alkaa jo lähestyä kovaa kyytiä, leipomukset alkavat myös olla sen mukaisia. ✨

Pohja on leivottu luottoreseptilläni ja tällä kertaa maustoin massan kanelilla. Tuli muuten todella herkullinen pohja! Pohjan kaveriksi tulee reilusti luumuhilloa ja sitä saadaan pohjaan vielä enemmän pohjaan porattujen reikien avulla. Namskis! Päälle valmistetaan vielä herkulllinen täyte, josta löytyy mm. kermaa, vaniljarahkaa, vähän valkosuklaata ja luumuhilloa. Koristeeksi vähän kermapursotuksia ja niitä minitorttuja. 

Kakusta tuli hyvää mutta jotain jäi kuitenkin ehkä puuttumaan ollakseen ihan super herkullista. Mä luulen, että makeutta olisi saanut olla enemmän. Näin makeahiirenä tarvitsen kunnolla makeutta leivonnassa, jotta lopputulos on hyvä. 🙂Luumuhilloa tässä kakussa on tosiaan reilusti ja näin jälkikäteen mietinkin, että ehkä tuon pohjan ja täytteen väliin tulevan hillon olisikin voinut korvata esimerkiksi kinuskilla. Uskon, että se olisi voinut myös toimia hyvin! Tai sitten olisi pitänyt tuosta täytteestä vain tehdä makeampi. Noh, täytyy katsoa jos joskus tulee tehtyä tätä uudestaan, niin muistaa nämä muokkausideat. :)

Hyvää kakku oli jokatapauksessa ja tykkäsin erityisesti tuosta pohjasta. Meinaan kyllä jatkossakin käyttää tätä kanelituunausta pohjassa. Oli herkkua! 🤎

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja: 
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
0,5 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1 kananmuna
3/4 dl öljyä
200 g ranskankermaa

Pohjan päälle:
noin 150-200 g luumuhilloa (Dronningholm)
2-3 kpl piparkakkua

Täyte:
30 g valkosuklaata
1,5 dl vispikermaa
100 g vaniljarahkaa
120 g luumuhilloa
1-2 rkl tomusokeria

Koristelu:
1 dl kermaaa + vaniljarahkaa + tomusokeria
minitorttuja
piparkakkumurua

Pohjaa varten vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla; pohja ja sisäreuna. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon muna, öljy ja ranskankerma. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada massa vuokaan, tasoita pinta ja paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Muuta paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna pohjan jäähtyä.

Laita jäähtynyt pohja suoraan tarjoilulautaselle. Poraa esim. omenaporalla pohjaan paljon reikiä. Huom! Älä poraa reikiä ihan pohjaan asti, noin puoleen väliin pohjaa. Levitä päälle luumuhilloa niin, että se peittää reiät kokonaan ja koko pohjan päälle jää myös kerros hilloa. Murskaa päälle vielä piparkakut. 

Valmista täyte. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota kerma. Sekoita keskenään rahka, hillo ja tomusokeria. Lisää tähän seokseen sulatettu suklaa hyvin sekoittaen. Lopuksi sekoita mukaan vaahdotettu kerma. 

Levitä valmis täyte pohjan päälle haluamallasi tavalla. Itse levitin täytteen tasaiseti koko kakun päälle ja tasoitin pinnan. 

Koristelua varten vaahdota kerma ja lisää mukaan vähän täytteestä jäänyttä vaniljarahkaa. Makeuta vielä myös vähän tomusokerilla. Pursota halumasi tavalla koristeita kakun päälle ja viimeistele koristelu minitortuilla ja piparimurulla. 

Huom! Minitortut koristelua varten voit valmistaa jo hyvissä ajoin ennen koristeluvaihetta. Käytin niihin kaupan valmista pakastetaikinaa ja valmistin yhdestä levystä 8 kpl pientä torttua luumuhillon kera. 


Luumua, luumua... 🤎


Vaikka olisikin kaivannut hieman lisää makeutta kakkuun, niin hyvää tämä oli kuitenkin! 😋


Noi minitortut on kyllä niin kivoja!


Joulu alkaa hyvin vahvasti näkyä ja maistua leivonnaisissa. ✨




9. marraskuuta 2025

MAAPÄHKINÄVOIKEKSIT


Miten kauan olenkaan yrittänyt saada aikaan omaan makuun täydellistä maapähkinävoikeksireseptiä. Nyt kuitenkin uskon, että olen siinä onnistunut! 😄

Nämä keksit ovat ihanan pehmeitä ja eivät mielestäni maistui mitenkään liikaa maapählinävoille. Maku on aika maltillinen, ainakin omasta mielestäni. Minähän kylläkin rakastan maapähkinöitävoita, joten sitä ei voi ikinä olla liikaa missään. 😄

Keksit ovat todella herkullisia ihan vain sellaisenaan, mutta halusin myös kokeilla, miten valkosuklaapalat sopisivat keksitaikinan joukkoon. Hyvinhän ne sopivat!! Jos siis haluat vähän överimpiä keksejä, suosittelen ehdottomasti lisäämään valkosuklaarouhetta mukaan. En osaa oikeastaan edes päättää, kunnat ovat parempia - suklaalla vai ilman. Molemmat ovat herkullisia, nam!

Voit halutessasi jakaa keksimassan tekovaiheessa puoliksi ja lisätä vain toiseen puoleen suklaapaloja. Näin saat yhdellä kertaa kahdenlaisia keksejä. Kätevää, eikö vain! 😋 Voit siis itse päättää leivotko kaikki keksit ilman suklaapaloja, lisäätkö niitä vain puoleen massaan vai leivotko jopa koko massan suklaapalojen kera. Vaihtoehtoja löytyy!

Reseptillä tulee noin 16 kpl á 35 g keksiä. Valkosuklaa kanssa keksejä tulee enemmän. 

Massa:
110 g pehmeää voita
110 g maapähkinävoita (natural)
75 g sokeria 
75 g fariinisokeria 
1 tl vaniljasokeria 
1 muna
150 g vehnäjauhoja 
0,5 tl soodaa
1 tl suolaa
(+ 50 g tai 100 g valkosuklaarouhetta)

Leivinpaperoi valmiiksi kaksi uunipeltiä ja lämmitä uuni 180 asteeseen. 

Mittaa kulhoon pehmeä voi ja maapähkinävoi - vaahdota kuohkeaksi. Lisää mukaan sokerit ja jatka vatkaamista parin minuutin ajan. Sekoita kananmuna hyvin joukkoon. 

Yhdistä keskenään jauhot, sooda ja suola. Lisää nämä massaan ja sekoita nuolijan avulla sekaisin. 

Tässä vaiheessa massa on valmis jos et halua käyttää valkosuklaata!

Jos haluat lisätä mukaan suklaata, toimi seuraavasti;

Rouhi 50 g suklaata jos lisäät sitä vain puoliskaan massaan ja 100 g jos käytät sitä koko massaan. 
Jaa massa puoliksi ja lisää vain toiseen puoliskaan valkosuklaapalat (50 g).
Lisää koko massaan suklaapalat (100 g).

Ota lusikalla massasta paloja ja pyöritä palloiksi. Punnitse pallot á 35 g, jolloin saat kekseistä tasalaatuisia. Jätä pallojen väliin hyvin tilaa pellillä.

Paista uunin keskitasolla noin 10-12 minuuttia uunin tehosta riippuen. Itse paistoin omia keksejä noin 11 min. Ota pelti uunista ja pudota se muutamia kertoja ilmasta pöydälle, jolloin tärähdyksen ansiosta keksit leviävät vielä hieman. Anna jäähtyä hetken aikaa pellillä ja siirrä sitten pöydälle/ritilän päälle jäähtymään loppuun asti. 


Näihin jäi aivan koukkuun! 🤎


Keksit olivat ihanan pehmeitä sisältä ja oikein sulivat suussa. Todella herkullisia näin maapähkinävoin ystävälle. 😋


En tosiaan osannut päättää kummat olivat parempia, suklaapalojen kera vai ilman. Molemmat olivat herkkua! ✨


Tämä resepti tulee kyllä varmasti jäämään aktiiviseen käyttöön. Helppo ja herkullinen! 🤎





1. marraskuuta 2025

HALLOWEENKAKKU


Mun mielestä tämän vuoden halloweenkakusta tuli aikasta kiva. Viime vuoden pääkalloteemalla jatkui tämänkin kakun koristelu. 🤎

Kakkupohjat on tehty luottoreseptilläni ja tällä kertaa tein pohjista kaksiväriset tiikerikakun ideaa myötäillen. Tavallinen vaalea pohjamassa jaetaan kahteen ja toiseen osaan lisätään kaakaojauhetta. Nämä massat yhdistämällä saadaan pohjiin tiikerikakkumainen kuvio. Täytteenä kakussa on herkullinen suklaamousse ja vähän keksimurua mukana. Kuorrutus vielä suklaisella kuorrutteella sekä tummasta suklaasta tehdyt valumat. Koristelun viimeistelevät pensasmustikat, vadelmat ja suklaakallot. 🤎

Nam, oli hyvää! 🧡 Tämän kakun myötä on hyvä päättää halloweenleipomukset ja suunnata katse kohti jouluisia juttuja. 

Kakku on leivottu 2 x 16 cm irtopohjavuoalla.

Pohjat:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria 
2 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa
1 muna
3/4 dl öljyä 
200 g ranskankermaa 
+ 1 rkl kaakaojauhetta 

Täyte:
90 g tummaa suklaata 
1 dl vispikermaa 
100 g maustamatonta tuorejuustoa 
70 g turkkilaista tai maustamatonta jogurttia 
vajaa 1 tl vaniljasokeria 
1 rkl tomusokeria 
+ 3 kpl Biscoff-keksiä 

Kuorrute:
80 g tummaa suklaata 
1,5 dl vispikermaa 
60 g maustamatonta tuorejuustoa 
noin 1 tl vaniljasokeria 
noin 1 tl tomusokeria 
1,5 tl kaakaojauhetta 

Valumat:
50 g vispikermaa 
50 g tummaa suklaata 

Koristelu:
noin 100 g tummaa suklaata 
pensasmustikoita 
vadelmia 

Pohjia varten vuoraa kaksi 16 cm vuokaan leivinpaperilla: pohjat ja sisäreunat. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Yhdistä pohjien kuivat aineet keskenään. Lisää mukaan muna, öljy ja ranskankerma - sekoita tasaiseksi massaksi. Ota vähän vajaa puolet massasta eri kulhoon ja sekoita sen joukkoon kaakaojauhe.

Jaa massat tasaisesti kahteen vuokaan. Laita vaaleaa ja tummaa massaa vuorotellen vuokaan ja sekoita niitä kevyesti keskenään. 

Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä. Jäähdytä ja leikkaa sitten molemmat pohjat kahteen osaan.

Valmista täyte. Sulata suklaa ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota kerma. Sekoita keskenään tuorejuusto, jogurtti ja sokerit. Lisää mukaan sula suklaa ja sekoita hyvin sekaisin. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma ja sekoita taas tasaiseksi massaksi.

Kokoa kakku 16 cm irtopohjavuokaan. Laita vuoan pohjalle leivinpaperi ja sisäreunaan raunakalvo tai leivinpaperisuikale. Jaa täyte kolmeen väliin ja jokaiseen väliin täytteen päälle ripottele keksipaloja/muruja. Peitä täytetty kakku kelmulla ja anna oleentua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Valmista suklaavaluman seos tässä vaiheessa. Mittaa aineet kulhoon ja lämmitä varovasti mikrossa lyhyissä pätkissä. Sekoittele tasaiseksi seokseksi. Jätä jäähtymään. Voit myös laittaa jääkaappiin nopeuttaaksesi jäätymistä. Varo ettei seos jähmety liikaa. 

Valmista kuorrute. Sulata suklaa ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, sokerit ja kaakaojauhe. Lisää mukaan sula suklaa ja sekoita hyvin sekaisin. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma ja sekoita taas tasaiseksi massaksi.

Irrota kakku vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. Kuorruta kakku tasaisesti kuorrutteella. Kun valuman suklaaseos on sopivan oloista, levitä se kakun päälle ja anna valua reilusti reunojen yli. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Koristeita varten sulata suklaa mikrossa ja lusikoi se pääkallomuotteihin. Anna jähmettyä jääkaapissa ja irrota sitten varovasti muotin koloista. Koristele kakku suklaakalloilla, vadelmilla ja pensasmustikoilla. Namskis! 🧡


Ai että kun tästä tuli kiva! 🤎


Suklaata tästä kakusta ei kyllä puutu ja hyvää oli. Nuo kallot on kyllä mun osalta tosi kivat. 🖤


Kyllä tässä kelpaa nyt herkutella. 😋


🧡🤎🖤