22. joulukuuta 2024

PANNA COTTA-PIIRAKKA


Panna cotta-piirakka on kyllä yksi mun lemppareista ja tällä kertaa kokeilin vähän uutta makuyhdistelmää. Tuli oikein mainio joulunalus herkku! Tämä kyllä sopisi mainiosti myös joulun herkkupöytään jälkkäriksi. Tällä kertaa vein piirakan mukanani Lappajärvelle käydessäni vanhempieni luona kylässä. 🙂

Biscoff-kekseistä ja joulupipareista valmistetun pohjan päälle on kerros herkullista nougattia. Tämän päällä puolestaan suussa sulavaa panna voittaa ja nyt kokeilin tehdä panna cottatäytteestä vähän erilaista. Pelkän valkosuklaan sijaan käytin puolet valkosuklaata ja puolet Callebautin caramel gold-suklaata. Turkkilaisen jogurtun tilalle laitoin Valion vaniljarahkaa. Maustoin myös täytteen kardemummalla. Tuli aikasta herkkua!

Piirakka on todella helppo ja nopea leipoa. Hyytymiseen menee eniten aikaa. Tämän herkun kerkeä hyvin leipoa joulun jälkiruoaksi hyvinkin nopeasti. Voin suositella kokeilemaan. 

Piirakka on leivottu 20 irtopohjavuoalla. 

Pohja:
200 g piparkakkuja ja Biscoff-keksejä
90 g voita

Pohjan päälle:
80 g nougattia (Sallinen)

Panna cotta-täyte:
2 liivatetta
2 dl vispi- tai kuohukermaa 
2 rkl fariinisokeria 
50 g valkosuklaata 
50 g Callebautin caramel gold-suklaata
200 g vaniljarahkaa (Valio)
noin 0,5 tl tai oman maun mukaan kardemummaa

Koristelu:
nougattia
pipareita
suklaata
sokerikoristeita

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita myös vuoan sisäreunaan leivinpaperisuikaleet. 

Murskata keksit hienoksi muruksi ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja myös jonkin verran reunoille. Laita pohja hetkeksi jääkaappiin.

Sulata nougat varovasti mikrossa ja levitä pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa. 

Valmista panna cotta. Laita liivatteet kylmään veteen noin 8 minuutiksi. Rouhi suklaat pienemmiksi paloiksi.

Mittaa kattilaan kerma ja sokeri. Lämmitä melkein kiehumispisteeseen rauhallisesti sekoitellen. Ota kattila pois levyltä. Purista pehmenneistä liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää kuuman kerman joukkoon - sekoita tasaiseksi. Kaada joukkoon suklaa ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Anna jäähtyä käden lämpöiseksi.

Sekoita rahka täytteeseen parissa erässä. Sekoita hyvin esim. pallovispilälle ettei täytteeseen jää rahkapaakkuja. Kaada täyte varovasti vuokaan jähmettyneen nougatin päälle ja anna hyytyä jääkaapissa useamman tunnin ajan.

Irrota hyytynyt piirakka vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele haluamallasi tavalla.  


Nyt ei ollut pahemmin aikaa keskittyä piirakan kuvaamiseen, koska kahvipannu porisi jo kovaa kyytiä kun irrotin herkun vuoasta. Nopeasti piirakka äitin kakkulautaselle ja pikaiset kuvat kännykällä, jotta pääsi maistamaan herkkua. 😁


Oli kyllä herkullista piirakkaa! Hentoinen nougatin maku yhdistettynä kardemummaiseen panna cottaan oli oikein hyvä makupari. 😋


Ei ole enää montaa yötä jouluun ja vielä en ole osannut päättää, mitä leivon aaton herkkupöytään. Jotain kakkua se tulee olemaan mutta muuta en sit vielä osakkaan sanoa. Katsotaan mitä tuleman pitää. 😁



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille