18. joulukuuta 2024

JOULUHALKO


Mulla on pitkään pyörinyt idea tällaisesta jouluhalosta ja viimeinkin sain sen aikaiseksi toteuttaa. Tässä jouluisessa herkussa maistuvat raikas appelsiini, valkosuklaa, piparkakku ja tumma suklaa. 

Tummaan pohjaan käärittynä löytyy ihanan pehmeää valkosuklaatäytettä piparkakkumurujen kera. Täytteen alla on vielä reilu kerros appelsiininarmeladia, joka raikastaa kivasti leipomusta. Halko on kuorrutettu tummasta suklaasta valmistetulla ganachella ja voin sanoa, että kokonaisuudesta tuli todella herkullinen. Nam! ✨

Pohja on leivottu uunin syvällä pellillä. 

Pohja:
3 munaa
180 g sokeria
110 g perunajauhoja 
40 g kaakaojauhetta
5 g leivinjauhetta (1 tl)

Täyte:
240 g appelsiinimarmeladia 

2 dl vispikermaa 
100 g valkosuklaata 
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
60 g tomusokeria 
1 tl vaniljasokeria 

noin 8-10 kpl piparkakkuja

Kuorrute:
100 g tummaa suklaata 
2 dl vispikermaa 

Koristelu:
pipareita
punaherukoita yms. 

Leivinpaperoi uunipelti valmiiksi ja lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja sihtaa parissa erässä vaahdon joukkoon. Nostele varovasti sekaisin nuolijan avulla. Älä enää vatkaa sähkövatkaimella tässä vaiheessa.

Kaada valmis massa pellille ja tasoita tasaiseksi levyksi. Paista uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Kumoa valmis pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja poista varovasti päälle oleva leivinpaperi. Tämä paperi on siis ollut paiston aikana pohjan alla. 🙂 Kääri pohja varovasti rullalla leivinpaperin avulla niin, että paperi jää myös rullan sisään ja anna jäähtyä rauhassa. Itse rullasin pohjan lyhyemmältä sivulta rullaksi. Ei ole väliä kummalta sivulta rullaat. 😁 Halusin saada muhkean rullan aikaiseksi, niin siksi rullasin lyhyemmältä sivulta. 

Valmista täyte. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja anna jäähtyä hetki. Notkista tuorejuustoa kulhossa ja lisää vaniljasokeri. Lisää joukkoon sitten sulatettu suklaa koko ajan sekoittaen alhaisella nopeudella. Sekoita hyvin sekaisin. Lisää sitten tomusokeri ja sekoita taas hyvin. Lopuksi nostele joukkoon vaahdotettu kerma ja sekoita täyte napakaksi massaksi. 

Avaa rullalla jäähtynyt pohja. Levitä päälle varovasti appelsiinimarmeladi ja valkosuklaatäyte. Murskaa päälle vielä piparkakkuja ja painele niitä kevyesti täytteeseen. Rullaa pohja tiiviiksi rullaksi ja kääri leivinpaperiin ja peitä päät etteivät ne pääse kuivumaan. Anna rullan oleentua ja maustua jääkaapissa.

Valmista suklaakuorrute. Jos sinulla on kiire, valmista tämä kuorrute jo edellisenä päivä jääkaappiin odottamaan. Muussa tapauksessa voit tehdä sen pohjan täyttämisen jälkeen ja kuorruttaa halon vasta seuraavana päivänä. 

Pilko suklaa pienemmiksi paloiksi. Mittaa kerma kattilaan ja lämmitä se lähes kiehumuspisteeseen asti. Ota kattila pois liedeltä ja lisää mukaan suklaa. Anna sulaa hetki rauhassa ja sitten sekoita tasaiseksi. Laita suklaan päälle kelmu niin, että kelmu osuu ihan suklaaseen asti. Laita jääkaappiin kylmettymään. Seoksen pitää olla ihan jääkaappikylmää, jotta sen kanssa voi jatkaa hommia. 

Kun suklaaseos on kylmettynyt tarpeeksi, vatkaa se kuohkeaksi sähkövatkaimella. 

Ota rulla pois leivinpaperista. Ota myös esille tarjoilualusta. Siisti rullan päät leikkaamalla kanttipalat pois. Leikkaa myös rullan toisesta päästä isompi pala vähän viistosti pois. Aseta nyt sitten isompi rulla tarjoilualustalle ja tämä viistosti leikattu pala sen viereen muodostaen oksan. Kuorruta halko vaahdotetulla suklaaganachella ja koristele. 

Sitten vain nauttimaan ihanasta jouluherkusta! ✨


Ai että... Tämä oli sitten pojat hyvää!! ✨


Hieman aluksi epäilin, miten kaikki maut toimivat yhdessä mutta turhaan. Lopputulos oli super herkullista! 🧡


Nam nam! 🎄

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille