Oli ihan pakko vielä palata tähän jouluksi leipomaani kakkuun, sillä tämä oli vain niin kertakaikkisen herkullista. En aluksi meinannut kirjoittaa tästä reseptiä tänne mutta muutinkin mieleni. 🙂
Kakussa on ihanan mehevä ja joululta maistuva pohja. Välissä kinuskia, piparipaloja ja herkullista appelsiini-valkosuklaamoussea. Kuorrutteeksi valikoitui perinteisen porkkanapiirakan kuorrute vaniljalla maustettuna. Ai että... Tämä oli vain niin hyvää! Tuhosin kakun yksiksenä kahdessa ja puolessa päivässä. 😂
Kakku on leivottu 18 cm irtopohjavuoalla.
Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
vajaa 0,5 tl inkivääriä
vajaa 0,5 tl neilikkaa
0,5 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1 x kananmuna
3/4 dl öljyä
200 g ranskankermaa
Kostutus:
noin 0,5-1 dl vaniljasokerimaitoa
Väliin:
2-3 rkl karamellisoitua kondensoitua maitoa
4 kpl piparkakkuja (tai muuta keksiä)
Täyte:
100 g valkosuklaata
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 appelsiinin kuoriraaste
Kuorrute:
100 g huoneenlämpöistä voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl tomusokeria
1-2 tl vaniljasokeria
Koristelu:
pieniä piparkakkupoikia
kanelia (Ceylon)
Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita myös vuoan sisäreunaan leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon muna, öljy ja ranskankerma - sekoita tasaiseksi massaksi. Levitä valmis massa vuokaan tasaisesti. Paista uunin keskitasolla noin 30-35 tai kunnes kypsä. Tarkkaile kypsyyttä ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Jäähdytä pohja.
Leikkaa jäähtynyt pohja varovasti kolmeen osaan.
Valmista täyte. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja jätä se myös odottamaan. Yhdistä kulhossa hyvin sekoittaen tuorejuusto, tomusokeri, vaniljasokeri ja appelsiinin kuoriraaste. Lisää sitten joukkoon sulatettu suklaa koko ajan sekoittaen sähkövatkaimen alhaisimmalla teholla. Sekoita hyvin sekaisin. Lopuksi yhdistä seos vaahdotetun kerman kanssa ja sekoita tasaiseksi täytteeksi.
Kokoa kakku suoraan tarjoilulautaselle. Kostuta pohjat täytön aikana vaniljasokerimaidolla. Levitä pohjan päälle ohut kerro karamellisoitua kondensoitua maitoa ja murra päälle keksi/piparipaloja. Levitä puolet täytteestä ja tasoita. Toista toinen täyteväli samalla tavalla. Aseta kakun ympärille tukeva reunakalvo tai säädettävä reunavuoka. Anna kakun olla jääkaapissa jonkin aika ennen kuorruttamista.
Kuorrutetta varten ota voi ja tuorejuusto hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Vaahdota voi vaaleaksi vaahdoksi. Notkista tuorejuustoa toisessa kulhossa useamman minuutin ajan sähkövatkaimella. Sekoita sitten hyvin keskenään voi ja tuorejuusto. Lisää vaniljasokeri joukkoon ja tomusokeri parissa erässä nuolijalla käännellen. Lopuksi vatkaa reippaasti kuorrutetta vielä sähkövatkainmella kunnes se on kuohkeaa ja jämäkkää.
Kuorruta kakku kauttaaltaan. Teen ensin ohut kuorrutekerros ja laita kakku jääkaappiin hetkeksi. Kuorruta sitten uudestaan lopulla kuorrutteella. Koristele kakku pienillä piparkakku-ukoilla ja sihtaa päälle vähän kanelia. Valmista tuli!
Namii, niin hyvää! ✨
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätä viesti Herkkukatille