14. joulukuuta 2024

JOULUN TIIKERIKAKKU


Mun on jo pitemmän aikaa tehnyt mieli tiikerikakkua. Se on kyllä sellainen herkku, mitä tulee tehtyä aivan liian harvoin vaikka se niin hyvää onkin. Perinteisen kahvikakun sijaan, päätinkin viime hetkellä tehdä kakusta pienemmän version ja tuunata joulun mauilla. Tuli aika hyvää vaikkei kaikki mennytkään ihan niin kuin piti! 😅

Massaa tehdessä, mulle sattui pieni laskuvirhe veden määrän suhteen ja sitä tuli tuplamäärä puolikkaaseen reseptiin nähden. Tajusin heti virheeni, kun olin lisännyt veden massan ja ihmettelin, kun oli niin löysää taikinaa. Noh, ei se aina vaan onnistu. 😅 Jouduin sit vähän lisäämään myös jauhoja ja tämä kaikki vaikutti lopullisen tuotteen rakenteeseen, tehden siitä melko tiiviin ja raskaan. Kaikesta huolimatta kakku oli hyvää ja tuli syötyä melkein kokonaan yhden päivän aikana, et eipä se virhe sit kovin paljoa haitannut loppu peleissä. Mietin vaan, et kuinkahan hyvää tämä olisi voinut olla ilman harmillista mittausvirhettä, kun nytkin maistui niin hyvälle. 😄

Leivoin kakun rakkaan Rausku-mummoni reseptillä ja puolitin määrät, jotta sain tehtyä tällaisen kivan ja pienen kahvikakun. Kakun tumman raitaosuuden maustoin jouluisilla mausteilla ja kakun kuorrutteeksi valmistin vielä herkullista kanelikinuskia. Kakun olisi voinut kuorruttaa ihan kauttaaltaan tuolla kinuskilla mutta halusin tällä kertaa tehdä vain tuollaiset kivat valumat. Kinuskia olisi vallan mainiosti riittänyt koko kakun päälle. 

Tämän kahvikakun myötä oli taas kiva fiilistellä saapuvaa joulua ja onhan nämä kakut vain niin hyviä. Nykyään vain ihan liian aliarvostettuja mun mielestä. ✨

Kakku on leivottu noin 18-20 cm torvivuoalla. 

Massa:
2 kananmunaa 
2,25 dl sokeria 

75 g voita 
0,75 dl vettä

2,6 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
0,5 tl vaniljasokeria 

1,5 tl kaakaojauhetta 
kanelia/kardemummaa/neilikkaa/inkivääriä

Kanelikinuskia:
50 g voita
1 dl fariinisokeria 
0,5 dl kermaa
2 dl tomusokeria 
3/4 tl kanelia
ripaus suolaa 

Koristelu:
piparimurua
sokeri koristeita

Voitele tai sprayaa vuokaspraylla pieni torvivuoka hyvin. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Vaahdota keskenään munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. 

Sulata voi mikrossa ja sekoita joukkoon vesi. 

Yhdistä keskenään kaikki kuivat aineet paitsi kaakaojauhe. 

Lisää munasokerivaahtoon voivesiseos varovasti sekoittaen koko ajan sähkövatkaimen pienellä teholla. Lopuksi lisää kuivat aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi massaksi. Sekoita lopuksi vielä nuolijalla reunoja myöden.

Ota massasta noin 1,5 - 2 dl erilliseen kippoon ja sekoita siihen kaakaojauhe ja mausteet. 

Kaada vuokaan ensin noin 1/3 vaaleaa massaa ja sitten noin puolet tummasta massasta. Sitten taas kerros vaaleaa ja tämän päälle loput tummasta massasta. Sitten lopuksi vielä loput vaaleasta massasta. Marmoroi massoja hieman sekaisin esim. veitsen tai tikun avulla. 

Paista uunin alatasolla noin 35-45 minuuttia tai kunnes kypsä. Tarkkaile paistoa koska uunien tehot vaihtelevat suuresti. Vähennä tai lisää tarvittaessa paistoaikaa. Anna valmiin kakun jäähtyä hetken aikaa vuoassa ja kumoa sitten kakku ritilän päälle jäähtymään. Anna vuoan jäädä kakun päälle jäähtymään ajaksi, jolloin kakku pysyy mehevänä.

Kun kakku on täysin jäähtynyt, valmista kinuski. 

Mittaa kattilaan voi, fariinisokeri ja kerma. Lämmitä levyllä kunnes voi ja sokeri ovat sulaneet ja seos on tasaista. Ota kattila pois levyltä ja sihtaa tomusokeri parissa erässä joukkoon hyvin sekoittaen. Mausta lopuksi suolalla ja kanelilla. Anna jäähtyä jämäkämmäksi koostumukseksi, jotta kuorruttaminen on helpompaa.

Levitä  kinuskia kakun päälle valumiksi tai vaihtoehtoisesti kuorruta koko kakku kinuskilla. Koristele piparimurulla ja sokerikoristeilla. 


Tikrukakkua joulun mauilla, nam. ✨


Nam nam, hyvää oli ja kakusta tuli just sopivan kokoinen eikä yhtään liian pieni tai iso. 🙂


Tuo kinuski oli kyllä ihan älyttömän hyvää. Olisin voinut syödä vaan suoraan kattilasta.  😋


Ens kerralla täytyy tehdä ihan normi kokoinen kakku niin ehkä välttyy turhilta mittausvirheiltä. 😅


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille