23. lokakuuta 2019

PORKKANAKAKKU


Mun alkoi ihan hirveästi tehdä mieli porkkanakakkua ja eihän siinä sitten muu auttanut kuin käydä kaupassa ostamassa ainekset kakkua varten. Näin halloweenin alla kakku oli kiva koristella teeman mukaisesti. Käytin samoja sokerimassasta tehtyjä hämähäkkejä kuin edellisissä muffinseissakin. Mun mielestä ne sopivat tosi kivasta koristamaan tätä herkullista porkkanakakkua. :) Leivoin kakun perinteisellä, hyväksi havaitsemallani, Emma Iivanaisen reseptillä. ♥

Kakku on valmistettu 2 x 16 cm irtopohjavuoalla. 

Pohjat: 
2½ dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/4 tl suolaa
2 munaa
½ dl maitoa
1 tl sitruunamehua
1 dl öljyä
250 g porkkanoita

Täyte:
150 g huoneenlämpöistä voita
1½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl maitoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
1 dl tomusokeria

Kuorrute:
50 g huoneenlämpöistä voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2½ dl tomusokeria
1tl vaniljasokeria

Koristelu:
erilaisia pähkinöitä
mantelirouhetta
sokerimassahämähäkkejä

Valmista kakkupohjat. Ota esille kaksi 16 cm irtopohjavuokaa ja pingota pohjalle leivinpaperi ja laita vielä sisäreunaan leivinpaperisuikale. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Yhdistä kuivat aineet keskenäänja toisessa kulhossa munat, maito, öljy ja porkkanaraaste. Sihtaa kuivat aineet nesteiden joukkoon ja kääntele massa tasaiseksi. Jaa valmis massa kahteen vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Jäähdytä ja leikkaa molemmat pohjat kahtia.

Valmista täyte. Vatkaa kulhossa pehmeä voi, 1½ dl tomusokeria, vaniljasokeri ja maitoa kuohkeaksi kreemiksi. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto ja 1 dl tomusokeria tasaiseksi. Yhdistä nämä kaksi seosta keskenään varovasti sekoittaen. 

Kokoa kakku samaan vuokaan, jossa pohja paistettiin. Tee tarvittaessa leivinpaperista korkeammat reunat vuokaan. Jaa täyte tasaisesti kakun kolmeen väliin. Anna kakun hyytyä/maustua jääkaapissa mielellään yön yli. 

Valmista kuorrute. Vatkaa pehmeää voita kulhossa vaaleaksi vaahdoksi. Toisessa kulhossa notkista tuorejuusto. Yhdistä voi ja tuorejuustoa hyvin sekoittaen ja lisää joukkoon vaniljasokeri. Sihtaa tomusokeri joukkoon parissa erässä ja vatkaa kuohkeaksi. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Kuorruta kakku tasaisesti kuorrutteella. Viimeistele kakku koristelemalla pähkinöillä, mantelirouheella ja hämähäkeillä. 


Ai että, kyllä mikään ei taida voittaa porkkanakakkua. Se on vain niin hyvää!! ♥


Tästä kakusta tuli aika kivan ja söpön näköinen noiden hämäkäkkien ansiosta. :)


Onneksi tein vain pienen kakun tätä herkkua ettei herkuttelu olisi mennyt aivan överiksi. :D


Kakun voi myös valmistaa yhdessä 18 cm vuoassa, jolloin kakkuun tulee vain kaksi täyteväliä. Olen nyt viime aikoina tykännyt tehdä kakut aina kahdella pienellä vuoalla, niin niistä saa korkeampia ja näyttävämmän näköisiä. :)


Aijai, niin ihanan mehevää ja suussasulavaa! ♥♥

16. lokakuuta 2019

HÄMÄHÄKKIMUFFINSIT



Tuossa jokin aika sitten valmistin aikani kuluksi sokerimassasta pieniä hämähäkkikoristeita. Koristeet tehtyäni aloin vasta miettiä, missä leivonnaisessa voisin niitä käyttää koristeina. Mieleeni juolahti silloin suklaiset muffinsit. En edes muista milloin viimeksi olisi tullut leivottua muffinseja - siitä on todella pitkä aika. Niinpä sitten syntyivät nämä suklaiset muffinsit herkullisella Oreo-kuorrutteella. Ohjeen tuohon kuorrutteeseen olen napannut Manuela Kjeilen blogista ja alkuperäisen reseptin voit kurkata täältä. :)

Ohjeella tulee 12 kappaletta muffinseja.

Massa:
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 dl sokeria
1½ tl vaniljasokeria
½ rkl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g voita sulatettuna
1½ dl ranskankermaa 
2 munaa
2 dl suklaarouhetta

Oreo-kuorrute:
5 dl kuohukermaa
1 prk (250g) mascarponea 
150-195 g tomusokeria
2 tl vaniljatahnaa
10 kpl Oreokeksiä

Koristeet:
mustaa sokerimassaa
oransseja nonparelleja

Koristeet kannattavat tehdä jo hyvissä ajoin kuivamaan ennen muffinsien koristelua. Muovaile sokerimassasta pieniä hämähäkkejä ja paina oranssit nonparellit silmiksi. 

Valmista muffinsit. Ota esille muffinsivuoka ja aseta koloihin paperiformut valmiiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata voi ja anna jäähtyä hetken aikaa. Rouhi suklaa pieniksi paloiksi. Sekoita keskenään kuivat ainekset. Yhdistä sitten voisula, ranskankerma ja munat - sekoita sekaisin. Sekoita nopeasti keskenään kuivat aineet ja nesteseos. Lopuksi nostele joukkoon suklaarouhe. Huom! Voit kaikki sekoitusvaiheet tehdä ilman sähkövatkainta. :) Jaa valmis massa vuokiin ja paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Jäähdytä.

Valmista kuorrute. Rouhi keksit TODELLA hienoksi muruksi. Mittaa isohkoon kulhoon kerma, mascarpone, tomusokeri ja vaniljatahna. Sekoita kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimelle. Tähän menee muutamia minuutteja. Lopuksi sekoita käsin joukkoon keksimuru. Pursota kuorrute tyllan avulla muffinsien päälle isoiksi keoiksi. Jos keksipalat ovat jääneet liian isoiksi - kuorrute ei pursotu nätisti tyllan läpi. Koristele muffisinsit juuri ennen tarjoilua hämähäkeillä. Mikäli et laita kuorrutteen ja hämäkin väliin mitään kreemiä, niin ne alkavat sulaa kuorrutteen vaikutuksesta. Siksi koristeet kannattavat laittaa vasta ennen tarjoilua kuorrutteen päälle.

Sitten vain herkuttelemaan! :)


Iik, mun mielestä noista hämähäkeistä tuli oikeastaan aika söpöjä! ♥


 Muffinsit olivat todella herkullisia ja oli kiva pitkästä aikaa leipoa niitä. Suklainen maku oli todella vahva ja ranskankerman ansiosta muffareista tuli tosi meheviä. :) 


Ja mitä tulee kuorrutteeseen... Voi että kun se oli sitten hyvää!! 
Tosi helppo valmistaa ja ennen kaikkea niin herkullista. ♥ 

Tuolla reseptillä kuorrutetta tulee aika iso satsi ja itsellä ainakin jäi sitä jonkin verran yli. Olisi voinut hyvin kuorruttaa enemmänkin sitä muffareiden päälle mutta eipä se ylimääräisen kuorrute hukkaankaan mennyt. ;)



12. lokakuuta 2019

SNICKERSKAKKU ELI SUKLAA-MAAPÄHKINÄKAKKKU KINUSKIKUORRUTTEELLA



Tästä herkkukakusta saan kiittää Liisa Westergia. Hän on luonut tämän todella herkullisen kakkureseptin ja hänen alkuperäisen ohjeen voit käydä kurkkaamassa täältä. Pienen muutoksen tein kakun pohjaan mutta muuten seurasin Liisan reseptiä orjallisesti. :D

Heti kun törmäsin tähän reseptiin Makeaa-blogissa - tiesin että mun on aivan pakko leipoa kakkua. Tästä tuli ihan törkeän herkullista ja näin Snickersin ystävänä tämä kakku sopi mulle kuin nenä päähän. :D

Kakku on valmistettu 20 cm korkeareunaisella irtopohjavuoalla.

Pohja:
180 g kaurakeksejä
70 g voita

Suklaatäyte:
200 g tummaa suklaata
1 tl öljyä
200 g tuorejuustoa
125 g maitorahkaa
½ dl sokeria
2 dl kermaa

Maapähkinätäyte:
2 liivatetta
1½ dl maapähkinävoita
200 g tuorejuustoa
125 g maitorahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljatahnaa /vaniljasokeria
2 dl kermaa
2 rkl vettä

Kinuskikiille:
2 liivatetta
2  dl kermaa
1½ dl fariinisokeria

Koristelu:
3 munan valkuaista
1½ dl sokeria
suolapähkinöitä
snickers-patukoita

Ota esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi. Laita sisäreunaan reunakalvo, leivinpaperisuikale tai öljyä + tomusokeroi reuna. Murskaa keksit mahdollisimman pieneksi muruksi ja yhdisä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi. 

Mittaa suklaa ja öljy kulhoon. Sulata varovasti mikrossa välillä sekoittaen. Jätä sivuun hetkeksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, maitorahka, sokeri ja vaniljatahna. Lisää suklaa tähän tuorejuustoseokseen ja sekoita hyvin sekaisin. Lopuksi nostele joukkoon vatkattu kerma. Kaada valmis täyte vuokaan ja tasoita pinta. Laita takaisin jääkaappiin. 

Valmista maapähkinätäyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vatkaa kerma valmiiksi ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita keskenään notkistettu maapähkinälevite, tuorejuusto, maitorahka, sokeri ja vaniljatahna. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota puristellut liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Lopuksi nostele joukkoon vatkattu kerma. Kaada seos varovasti suklaatäytteen päälle ja tasoita. Anna hyytyä jonki aikaa jääkaapissa. 

Valmista kinuskikiille. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri. Keitä noin kaksi minuuttia ja ota pois levyltä. Sekoita joukkoon pehmenneet liivatteet ja anna kinuskin jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kinuskikattilan kylmään veteen. Sekoittele kiillettä välillä. Kun kinuski on jäähtynyt tarpeeksi, kaada se varovasti hyytyneen maapähkinätäytteen päälle. Anna hyytyä jaakaapissa mielellään yön yli. 

Koristelua varten valmista kuumamarenki. Mittaa kuumuutta kestävään kulhoon munan valkuaiset ja sokeri. Aseta kulho kattilan päälle vesihauteeseen. Kulhon pohja ei saa osua veteen. Lämmitä seosta hiljokseen sekoittaen, kunnes sen lämpötilä on 65 asteista. Ota kulho pois vesihauhteesta ja jatka vatkaamista sähkövatkaimelle kunnes marenki on huoneenlämpöistä. 

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Laita marenki pursotuspussiin ja pursota haluamallasi tavalla kakun päälle. Ruskista marengin pintaa kaasupolttimella. Viimeistele kakku koristelemalla suolapähkinöillä ja snickers-patukoilla. 


Tässä kakussa kaikki maut olivat kyllä kohdillaan ja jokainen komponentti täydensi toinen toistaan. :)


Kakku oli kerrasaan herkullista - ei mulla oikeastaan muuta sanottavaa tästä ole! ♥


Kyllä tätä kakkua kelpasi herkutella kahvikupposen äärellä. Nam nam! :)


8. lokakuuta 2019

FUDGE BROWNIE KINUSKIKUORRUTTEELLA



Nyt täytyy kyllä todeta, että en ole koskaan tehnyt niin hyvää brownieta ennen kuin nyt tällä reseptillä! ♥♥ Bongasin reseptin Passion for baking- blogista, jota pitää ihana Norjalainen Manuela Kjeilen. Hänen alkuperäisen reseptin löydät täältä.

Tuo ihanan suussasulava fudge brownie on siis valmistettu Manuelan reseptillä ja valmistin vielä brownien päälle herkullisen kinuskikuorrutteen, jota on maustettu pienellä määrällä suolaa. Siis voi pojat kun tämä oli herkullinen yhdistelmä. Ihan parasta pitkään aikaan!! ♥

Käytin muuten tuossa browniessa tuota Dr. Oetkerin uutta kaakaojauhetta, mikä lisäsi ennestään suklaan herkullista makua. :)

Brownie on valmistettu noin 20 x 30 cm vuoassa. 
Paloja tulee noin 20-25 kpl riippuen koosta. 

Browniemassa:
250 g tummaa suklaata
120 g voita
4 munaa
350 g sokeria
2 tl vaniljatahnaa
60 g vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta (Dr. Oetker)
1 tl suolaa


Kinuski:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
25 g voita
½ tl suolaa

Koristelu:
sormisuolaa

Ota esille vuoka ja laita siihen leivinpaperi. Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Mittaa isohkoon kulhoon suklaa ja voi. Sulata ne varovasti mikrossa välillä sekoittaen ja jätä sivuun hetkeksi. Ota toinen kulho ja sekoita siinä keskenään munat, sokeri ja vaniljatahna. Sekoita vain sen verran, että aineet ovat sekoittuneet. Ota vielä kolmas kulho ja sekoita siinä jauhot, kaakaohjauhe ja suola. 

Lisää suklaavoi-seokseen munasokeri-seos ja sekoita kevyesti sekaisin. Lopuksi sekoita joukkoon todella varovasti kuivat aineet. Vältä liikaa sekoittelua, vain sen verran että aineet ovat juuri ja juuri sekoittuneet. 

Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia uunista riippuen. Älä paista liikaa! Jäähdytä kunnolla.

Kun brownie on kunnolla jäähtynyt, nosta se varovasti pois vuoasta ja irrota leivinpaperista. Laita brownien alle uusi ja puhdas leivinpaperi. Tämä vaihe helpottaa sinua valmiin browien leikkaamista ja palojen irrottamista leivinpaperin päältä. 

Valmista kinuski. Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri. Keitä seosta noin 10-15 minuuttia tai kunnes kinuski on valmista. Tee vesilasitesti, eli tiputa kinuskia kylmään veteen ja jos kinuski pysyy kiinteänä pallona lasissa, niin se on valmista. Muussa tapauksessa jatka keittämistä ja toista testi niin monta kertaa että saat kiinteän pallon lasin pohjalle. Ota valmis kinuski pois levyltä ja anna jäähtyä parisen minuuttia. Sekoita joukkoon sitten voi ja suola. Sekoittele kunnes voi on sulanut kinuskin joukkoon. Kaada valmis kuorrute browniepohjan päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa mielellään yön yli ja leikkaa sitten haluamasi kokoisiksi paloiksi. Koristele palat juuri ennen tarjoilua vielä sormisuolalla. Nam! :)


Siis ei tässä voi muuta sanoa kuin että NAM! 
Tämä herkku vei kyllä ihan sydämeni ja tulen takuuvarmasti tekemään tätä vielä monet kerrat. ♥

Ihana kun en kuvausvaiheessa humannut tuota yksittäistä karvaa, mikä komeilee kinuskin päällä. Tähän olen kyllä toisaalta tottunut kissataloudessa - karvoja löytyy joka paikasta! :D:D:D


Tavalliseen kakkumaiseen brownieen verrattuna tämä fudge  on sitkeämpää ja paljon kosteampaa. Mun makuun aivan täydellistä! ♥ Rasvan ja jauhojen suhde on tässä fudge versiossa tärkeintä. Enemmän rasvaa ja vähemmän jauhoja, niin saat täydellistä fudge brownieta. :)


Aijai, kyllähän tätä herkkua tuli nautittua "muutama" pala. :D Sormisuola vielä täydensi makumaailmaa loistavasti. Suola tasapainotti hyvin muuten niin makeaa herkkupläjäystä. :D


30. syyskuuta 2019

MÖRKÖDONITSIT



Ai että, tämä olikin kiva pikku projekti. :) Pääsin Confetin tuotetestaajaksi ja testaukseen sain Dr. Oetkerin uutta leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta. Aluksi olin ehkä hieman skeptinen jauhetta kohtaa, sillä olen aina käyttänyt Van Houten kaakaojauhetta ja pitänyt sitä parhaana mahdollisena. Nyt joudun kuitenkin ehkä syömään sanani sillä tämä uusi kaakaojauhe oli aivan SUPER hyvää!

Ensimmäisenä kiinnitin huomiota siihen, kuinka helposti ja siististi purkin sai avattua. Kannen alla oli suojafolio, joka oli todella helppo aukaista siihen tarkoitetun "lirpakkeen" avulla. :D Olin myös yllättynyt kuinka tasaista jauhea oli ilman mitään paakkuja. Kaakaojauheen tuoksu oli myös voimakkaan suklainen ja minulle tuli siinä vaiheessa todella hyvä fiilis jauheen käytössä leivonnasa. 

Pienen pohdinan jälkeen päätin tehdä uunissa paistettavia donitseja ja käytin tätä uutta kaakaojauhetta sekä donitsimassassa että kuorrutteessa. Käytin myös tilaisuuden hyväksi ja koristelin donitsit lähestyvän Halloween teeman mukaisesti. :)

Donitsit on valmistettu Suklaapossun reseptillä, joitakin omia muutoksia tehden. Alkuperäisen reseptin löydät täältä. 

Ohjeella tulee 12 kpl isoa donitsia. 

Massa:
½ dl öljyä
1,25 dl ranskankermaa
1 muna
1 dl fariinisokeria
½ tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta (Dr. Oetker)
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
1 tl vaniljatahnaa

Kuorrute:
110 g valkosuklaata
1-2 tl kaakaojauhetta (Dr. Oetker)
loraus öljyä

Koristeet:
noin 80 g valkosuklaata
sokerimassasilmiä (tee itse tai käytä valmiita)

Ota esillä donitsivuoka ja voitele/sprayaa kolot huolellisesti. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Sekoita kulhossa keskenään öljy, ranskankerma, muna ja fariinisokeri. Ota toinen kulho ja sekoita siinä kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet nesteiden joukkoon ja sekoita käsin vain sen verran että aineet ovat sekoittuneet keskenään. 

Siirrä valmis massa pursotuspussiin ja pursota massa vuoan koloihin. Voit myös lusikoida massan vuokaan. Paista donitseja uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Älä paista liikaa etteivät donitsit kuiva liikaa. Anna valmiiden donitsien jäähtyä muutama minuutti vuoissa ja kippaa sitten leivinpaperin päälle jäähtymään kunnolla. 

Kuorrutetta varten sulata valkosuklaa varovasti mikrossa. Lisää joukkoon haluamasi määrä kaakaojauhetta ja sekoita hyvin sekaisin. Sekoita joukkoon vielä öljyä sen verran, että saat suklaasta tarpeeksi notkeaa donitsien dippausta varten. Lisää öljyä vähän kerrallaan niin pystyt helpommin säädellä suklaan notkeutta. 

Dippaa donitsit yksitellen suklaaaseen ja aseta leivinpaperin päälle jähmettymään. Koristelua varten sulata valkosuklaa taas varovasti mikrossa ja siirrä sula suklaa pieneen pursotuspussiin (kertakäyttöiseen tai itse tehtyyn leivinpaperista). Spritsaa raitoja sikin sokin donitsien päälle. Laita lopuksi vielä donitseille silmät. Silmät tarraavat hyvin kiinni vielä pehmeään suklaakuorrutteeseen. Huom! Mikäli teet itse silmät - valmista ne jo hyvissä ajoin ennen koristelua. Anna donitsien kuorrutuksen jähmettyä jääkaapissa jonkin aikaa ja sitten vain herkuttelemaan. 


Pöö! Tulipas näistä kivan näköisiä - sopivat passelisti Halloween teemaan. :)


Silmät valmistin itse valkoisesta sokerimassasta ja maalasin mustat pupillit pastavärillä. Helpommalla pääsee kun ostaa silmät valmiina mutta ajattelin nyt tehdä silmät itse kun kaapissa sattui olemaan pieni pala valkoista sokerimassaa. :)


Täytyy kyllä sanoa, että tykkäasin todella paljon tuosta testattavasta kaakaojauheesta. Luulen että siitä tuli kyllä nyt mun vakiotuote leivontakaappiini. :) 


Vaikka en itse tuossa donitsimassassa käyttänyt suklaata ollenkaan, maistuivat ne  aivan siltä kuin olisin suklaata käyttänyt. Tämä siis vain tuon kaakaojauheen ansiosta. :) 

Dr. Oetkrin premium kaakaojauhe saa siis täydet pisteet multa ja ehdottomasti tulen käyttämään tuotetta jatkossa leivonnassa. ♥♥♥



21. syyskuuta 2019

SUKLAA-MUSTIKKAKAKKU



Tämä oli ihan puhtaasti testikakku. Halusin kokeilla kuinka mustikkatäyte toimii paseerattuna versiona usein tekemäni mehevän suklaapohjan kanssa. Mielestäni suklaa ja mustikka toimivat hyvin yhdessä ja niinpä halusin testata sitä tämän pienen kakun muodossa.

Koristelussa kokeilin myös uutta suklaakoristelutekniikkaa. Siinä suklaakoristeet on valmistettu rypistetyn folion avulla ja maalattu sitten kultaisella tomuvärillä. Aika kiva tekniikka! :)

Kakku on valmistettu 2 x 16 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
2½ dl vehnäjauhoja
2½ dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
½ tl suolaa
1 muna
1 dl maitoa
½ dl öljyä
1 dl kuumaa vettä

Kostutus: 
vaniljasokerilla maustettua maitoa

Mustikkatäyte:
3 liivatetta
250 g mustikoita (pakaste)
noin 1 dl sokeria
250 g mascarponea
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 tl vaniljasokeri
+ kokonaisia vadelmia 

Suklaavaluma:
100 g tummaa suklaata
1 dl kermaa 
nokare voita

Koristelu:
pensasmustikoita
noin 50 g tummaa suklaata
kultaista tomuväriä

Valmista kakkupohjat. Ota esille vuoat ja pingota pohjille ja sisäreunaan leivinpaperi. Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Sekoita pohjien kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon muna, öljy ja maito. Sekoita hyvin sekaisin. Kiehuta vesi mikrossa ja lisää massaan koko ajan sekoittaen sähkövatkaimelle ja jatka vatkaamista hetken aikaa. Jaa massa tasaisesti kahteen vuokaan ja tasoita pinnat. Paisto pohjia uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Tarkista kypsyys tikulla ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Jäähdytä pohjat hyvin ja leikkaa molemmat pohjat kahteen osaan. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Mittaa kattilaan mustikat ja sokeri. Kiehauta seos ja paseeraa marjat siivilän läpi. Liuota liivatteet kuumaan mustikkamehuun hyvin sekoittamalla ja anna seoksen jäähtyä hetken aikaa. Tällä välin vaahdota vaniljakerma valmiiksi ja jätä sivuun odottamaan. Notkista mascarpone ja lisää joukkoon vaniljasokeri. Kun mustikkaliivateseos on jäähtynyt hiukan, lisää se ohuena nauhana koko ajan sekoittaen mascarponen joukkoon. Sekoita hyvin sekaisin. Kääntele lopuksi joukkoon vatkattu vaniljavaahto. 

Kokoa kakku 16 cm korkeareunaiseen vuokaan ja tee leivinpaperista vielä hiukan korkeammat reunat vuoalla, sillä kakusta tulee melko korkea. Kokoa kakku vuokaan, kostuta pohjia samalla vaniljasokerimaidolla ja jaa täyte tasaisesti kolmeen täyteväliin. Upota täytekerroksiin samalla kokonaisia vadelmia sattumiksi. Peitä kakku ja anna hyytyä ja maustua jääkaapissa yön yli. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Kakkuun ei tule erillistä kuorrutetta vaan täytevälien ylipursunnutta täytettä vain levitetään kakun päälla ja ympärille. Laita kakku jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat suklaavaluman. 

Pilko valumaan tuleva suklaa pieniksi paloiksi. Lämmitä kerma melkein kiehumispisteeseen ja lisää joukkoon suklaapalat. Sekoittele tasaiseksi ja lisää joukkoon nokare voita tuomaan kiiltoa. Sekoittele niin kauan että voi sulaa ja seos on tasaista ja kiiltävää. Levitä valmista suklaaseosta kakun päälle niin, että sitä lähtee valumaan nätisti kakun reunoja pitkin. Tasoita pinta tasaiseksi. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään.

Koristeiksi tulevien suklaakoristeiden valmistus kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin, jotta ne kerkeävät kunnolla jähmettyä. Jos jaksaa, niin suklaa kannattaisi temperoida ennen koristeiden tekoa. Tällöin niiden käsittely olisi helpompaa ja niistä tulisi kauniimpi. Itse en tätä kuitenkaan jaksanut tehdä vaan menin sieltä missä aita oli matalin. :D:D Eli, sulata suklaa varovasti mikrossa. Ota foliota ja rypistä sitä kevyesti. Tasoita folio sitten mahdollisimman tasaiseksi pöydällä ja levitä suklaata sen päälle melko ohkaiseksi kerrokseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään. Kun suklaa on jähmettynyt kunnolla, maalaa se kultaisella tomuvärillä ja irrota folio varovasti suklaasta. Murra epämääräisiä paloja kakun koristeeksi. Kaikkea suklaata ei tarvi kullata vaan voi osan jättää myös ihan suklaanväriseksi. Halutessasi voi myös kullata muutaman mustikan samalla. Koristele kakku mustikoilla ja suklaakoristeilla. 


Ai että kun tykkäsin tämän kakun värimaailmasta. Ihana tuo mustikan violettinen väri. 
Kakusta tuli myös jotenkin todella elegantin näköinen kullan ansiosta. ♥


Makuun olin ehkä hieman pettynyt. Ei tämä missään nimessä pahaa ollut mutta ei niin hyvää kuin olin odottanut. Mustikan maku oli melko vaisu ja olisin toivonut sen maistuvan paljon voimakkaammin. Pohjan maku on melko dominoiva tässä ja peittää mustikan vahvasti. :/ Vadelmat täytteen joukossa olivat kiva piristys ja toi kivasti vadelmaista makua. 


Tuota suklaakuorrutetta tuli tehtyä aivan liian iso annos kakkuun nähden. Alunperin mun piti loppu suklaa jähmettää ja pursottaa kakun päälle koristeiksi mutta vaihdoinkin lennosta suunnitelmaa ja päädyin tekemään nuo foliokoristeet. Eli ei missään nimessä kannata tehdä noin isoa määrää suklaakuorrutetta pelkkiin valumiin. :D


Bongasin tuon foliokoriste-idean instagrammista joltain ulkomaalaiselta kondiittorilta ja halusin heti kokeilla sitä itsekin. Tosi kiva idea ja sillä sai kyllä tosi kivan näköiset koristeet aikaiseksi. ♥


Huomasin muuten sen, että kun en kakkuun tehnyt mitään erillistä kuorrutetta, niin täytekerrokset alkoivat ajan kuluessa hieman pullistua eli ehkä yksi liivate lisää niin kakku olisi pysynyt paremmin kuosissa. Tosin jos tähän olisi tehnyt jonkin kuorrutteen, tuo 3 liivatetta olisi riittänyt. :)


Kyllä tätä tuli silti syötyä kiitettävästäi vaikkei makumaailma nyt ihan ollutkaan kohdallaan. 
Kyllä mulle aina kakku kelpaa! :D

15. syyskuuta 2019

OMENAJUUSTOKAKKU UUNISSA



Näin syksyllä on ihana leipoa omenaisia leivonnaisia. Ja mikä olisikaan parempaa kuin yhdistää omenat ja paistettu juustokakku. Ai jai, tästä tuli NIIN herkullinen kakku! ♥

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoassa.

Pohja:
160 g kaurakeksejä
1½ rkl fariinisokeria
60 g voita

Täyte:
2 normaalin kokoista omenaa (Red delicious)
2 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia
nokare voita

600 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
150 g ranskankermaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1-2 tl vaniljatahnaa tai 2-3 tl vaniljasokeria
½ tl kanelia
½ dl maissitärkkelystä (Maizena)
3 munaa

Kauramuru:
75 g voita
1 1/4 dl fariinisokeria
1 1/4 dl vehnäjauhoja
2/3 dl kaurahiutaleita
2 tl kanelia

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja voitele/srpayaa rasvalla vuoan sisäreuna. Aseta vuoan alle foliota pitkät suikaleet ja kääri vuoan ylimenevästä osasta reunat vuoan ympärille. Tämä estää vuotavan rasvan valumisen uunin pohjalle paiston aikana. 

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon fariinisokeri. Sulata voi ja sekoita keksiseoksen kanssa. Painele seos vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. 

Esipaiston aikana karamellisoi omenat. Kuori ja pilko omenat pieniksi paloiksi. Laita omenat paistinpannulle voin kanssa ja paista seosta. Lisää hetken päästä joukkoon fariinisokeri ja kaneli - sekoita hyvin sekaisin. Hauduta seosta hetken aikaa miedolla lämmöllä. Levitä valmis omenaseos esipaistetun pohjan päälle tasaisesti. 

Valmista täyte. Sekoita kulhossa käsin, esim. lusikan avulla, tuorejuusto ja ranskankerma. Lisää joukkoon sokerit, vaniljatahna tai vaniljasokeri, kaneli ja maizena. Lopuksi sekoita varovasti munat yksitellen täytteen joukkoon. Kaada valmis täyte vuokaan omenakerroksen päälle ja tasoita pinta. Paista uunin keskellä noin 30-35 minuuttia.

Valmista paiston aikana kauramuru. Pehmennä voita hiukan mikrossa. Sekoita kaikki murun ainekset keskenään murumaiseksi seoksi.

Ota kakku pois uunista kun sen pinta on hiukan jähmettynyt noin 30-35 minuutin paiston jälkeen. Murustele kauramuruseos täytteen päälle tasaisesti ja jatka paistamista vielä noin 10-15 minuutin ajan. Kakun keskusta saa olla vielä hiukan hyllyvää kun otat kakun uunista. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin yöksi.

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Sitten vain kakun kimppuun! :)


Siis voi että kun tämä oli vain niin herkullista! 
Vaikkakin melko makeaa mutta silti niin hyvää! ♥


Kaikki tässä kakussa sopivat loistavasti yhteen ja makumaailma oli omasta mielestäni täydellinen syksyiseksi omenajuustokakuksi. :)


 Paistokin onnistui täydellisesti ja täyte oli samettisen pehmeää ja ihanan vaniljaisen makuista vaniljatahnan ansiosta, jota käytin täytteessä. Karamellisoidut omenat täytteen alla toivat kivasti purutuntumaa täytteeseen kuin myös kanelinen kauramurupäällinen. ♥


Nam, muuta en vain voi sanoa tästä! 
Sen takaan että tätä kakkua tulee takuuvarmasti leivottua vielä useaan otteeseen. :) 

Kakun kaveriksi sopisi loistavasti vaniljakastike tai vaikka vaniljajäätelö. 
Kumpaakaan ei sattunut löytymään kaapista herkutteluhetkellä. Hyvin kakku kuitenkin maistui ilman niitäkin. :D



10. syyskuuta 2019

BANOFFEE


Voi pojat kun tämä aivan perus banoffee on sitten herkullista! Tästä on nyt jo jonkin aikaa kun leivoin kyseistä herkkua mutta en ole vain kerennyt päivittää ohjetta tänne blogin puolelle. :)

Vaikka tämä herkku onkin sieltä makeimmasta päästä, niin silti sitä tuli syötyä paljon ja siihen vain jäi koukkuun. Tykkään tästä kyllä kovasti ja mikä parasta tässä on myös se, että valmistus on helppoa ja nopeaa. ♥

Banoffee on valmistettu noin 25 cm piirakkavuoassa.

Pohja:
200 g kaurakeksiä
50 g voita
1 tl kanelia
1 rkl sokeria

Täyte:
1 prk (á 396 g) karamellisoitua kondensoituamaitoa
½ tl suolaa
1-2 kpl banaania

Kuorrute:
2- 2½ dl kermaa
200 g vaniljarahkaa

Koristelu:
kaakaojauhetta

Ota esille piirakkavuoka. Vuokaa ei tarvitse voidella. Murskaa keksit hienoksi muruksi ja sekoita joukkoon kaneli ja sokeri. Ydistä seos sulatetun voin kanssa ja painele keksiseos vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. Laita jääkaappin hetkeksi.

Notkista karamellisoitu maito ja sekoita joukkoon suola. Suolan voi myös halutessaan jättää pois. Levitä seos varovasti keksipohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Viipaloi banaanit ja asettele banskut kinuskin päälle. 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon vaniljarahka. Pursota kermaseos tyllan avulla nätiksi ruusukkeiksi banaanien päälle. Voit myös vain levittää kerman lusikan avulla ilman pursotuksia. Sihtaa lopuksi vähän kaakaojauhetta koristeeksi. 


Aijai, NIIN hyvää! ♥♥

Suosittelen muuten tuohon kuorrutteeseen käyttämään 2½ dl kermaa. Itse laitoin vain tuon 2 dl ja se oli aivan hiukkasen liian vähän. Uskon että tuo isompi määrä kermaa olisi juuri passeli määrä ja varsinkin silloin jos tekee kuorrutuksen pursottamalla. :)


Pohjassa voi käyttää myös valmiiksi kanelisia keksejä niin silloin ei tarvitse lisätä keksien joukkoon erikseen kanelia ja sokeria. Itselläni sattui tekovaiheessa olemaan vain noita kaurakeksejä kaapissa niin piti vähän soveltaa. :) Tai mikäpä ei estäisi käyttää pelkästään kaurakeksejä - ihan oman maun mukaan. :)

Voi kunpa tätä olisi vielä jäljellä! Ehkä mun täytyy tehä banoffeeta pian uudestaan. ♥



4. syyskuuta 2019

VADELMAINEN KAHDEN SUKLAAN PIIRAS vol. 2



Tuossa jokin aika sitten tuli leivottua semmoinen kahden suklaan piiras vadelmilla höystettynä. Kyseisen piirakan löydät täältä. Tuon piirakan jälkeen jäin miettimään, että kuinkahan maut toimisivat piirakassa toisinpäin. Niin, että täyte olisikin tummasta suklaasta ja piirakan kuorrute olisi valkosuklaata. Eihän siinä auttanut muu kuin alkaa testata! :D


Piirakka on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
170 g keksejä (digestive/kaurakeksi)
1 rkl sokeria
1 rkl kaakaojauhetta
70 g voita

Täyte:
200 g tummaa suklaata
2 dl kermaa
50 g voita
+ pohjan päälle vadelmia

Kuorrute:
100 g valkosuklaata
1 rkl öljyä

Koristelu:
vadelmia
mustikoita
suklaakeksipalloja
suklaarouhetta

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan vielä leivinpaperisuikaleet.

Murskaa keksit ja yhdistä sokerin, kaakaojauheen ja voisulan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin hetkeksi.

Ripottele keksipohjan päälle vadelmia. Rouhi suklaa pienemmiksi paloiksi. Mittaa kattilaan voi ja anna sen sulaa. Lisää sitten kattilaan kerma ja kuumenna melkein kiehumispisteeseen. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon rouhittu suklaa. Anna suklaan hetken aikaa sulaa rauhassa ja sekoittele seos sitten vasta tasaiseksi ja kiiltäväksi. Kaada valmis suklaaganache varovasti vuokaan pohjan ja vadelmien päälle. Anna hyytyä jääkaapissa parisen tuntia tai yön yli. Niin kauan kuitenkin että suklaaganache on kunnolla jähmettynyt.

Kuorrutetta varten sulata valkosuklaa varovasti mikrossa ja sekoita joukkoon öljy. Kaada seos jähmettyneen suklaatäytteen päälle ja levitä nopeasti tasaiseksi kerrokseksi. Huom! Ole nopea, sillä valkosuklaa jähmettyy aika nopeasti kylmän suklaatäytteen päällä. Laita hetkeksi jääkaappin jotta valkosuklaakerros jähmetty ja koristele piirakka sitten haluamallasi tavalla. 


Joo-o, kyllä tämä piirakka toimi näinkin päin hyvin! :) 
Ehkä tämä oli jopa hitusen parempaakin kuin se edellinen versio. Tämä ei ollu niin makeaa mielestäni ja paljon täyteläisempää edelliseen verrattuna.


Täytteen seassa olevat vadelmat eivät vain näy niin kivasti tummansuklaan seasta leikkauspinnassa mutta maistuvat silti ihanasti sieltä. :) 


Hetken mielijohteesta sekoitin tuohon pohjakeksin joukkoon vielä kaakaojauhetta ja sokeria. Näin jälkeenpäin ajateltuna ne olisi voinut jättää ihan hyvin poiskin. Ehkä pohja olisi ollut parempi ihan vain tavallisena vaaleana versiona. Ei tuokaan pahaa ollut mutta ehkä tuo maku sekoittui liikaan tummaan suklaatäytteeseen. Noh, ensi kerralla olen taas viisaampi. :) 

Valkosuklaakuorrute päällä oli ehkä hitusen kovaa leikatessa, mutta kyllä se leikkaantui ihan hyvin kun varovasti leikkasi kuumalla veitsellä. Jos piirakan antaa olla hetken huoneenlämmössä ennen leikkausta, niin pinta vähän pehmenee. :) 

31. elokuuta 2019

MUSTIKKA-PANNACOTTAPIIRAKKA



Juhannuksena tein Kinuskissan reseptillä raparperipannacottapiirakkaa vegaanisena versiona. Siitä inspiroituneena kehitin tällaisen mustikkaisen version pannacottapiirakasta. Voin sanoa että aikasta hyvä piirakka tuli ainakin omaan makuun. Tykkäsin kovasti! ♥

Hyvää tässä piirakassa on myös se, että herkku valmistuu ilman vehnäjauhoja. Oon viime aikoina pyrkinyt välttää vehnäjauhon käyttöä kaikin mahdollisin tavoin sen mun vehnäjauhopölyallergian takia. Kyllä sitä keksii vaikka mitä leivottavaa myös ilman vehnäjauhoja. :D

Piirakka on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
180 g kaurakeksejä
80 g voita

Mustikkatäyte:
2 liivatetta
200 g mustikoita
1 rkl sokeria
1 rkl sitruunamehua

Pannacottatäyte:
2 liivatetta
100 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
2 rkl ruokosokeria
2 dl turkkilaista jukurttia
1 tl vaniljasokeria

Koristelu:
pensasmustikoita
vadelmia
valkosuklaarouhetta
kultarakeita

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita vielä sisareunaan leivinpaperisuikaleet. 

Murskaa keksit pussissa kaulimen avulla ja sekoita sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja myös reunoille. Laita jääkaappin siksi aikaa kun valmistat mustikkatäytteen.

Valmista mustikkatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Soseuta mustikat sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon sokeri. Kiehauta sitruunamehu mikrossa ja liuota pehmenneet liivatteet siihen. Kaada seos mustikkasoseen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen ja sekoita hyvin sekaisin. Kaada valmis täyte keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkapissa noin 1-2 tuntia tai kunnes pinta tuntuu koskiessa kiinteältä. 

Valmista pannacottatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Rouhi valkosuklaa ja jätä sivuun odottamaan. Mittaa kattilaan kerma ja ruokosokeri. Kiehauta seos sekoitellen ja ota pois liedeltä. Liuota liivatteet kuuman kerman joukkoo hyvin sekoittaen. Lisää seokseen suklaarouhe ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Jäähdytä seosta. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan kylmään vesiastiaan. Kun seos on jäähtynyt sopivasti, sekoita joukkoon jukurtti ja mausta lopuksi vaniljasokerilla. Kaada valmis pannacotta varovasti hyytyneen mustikkatäytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli.

Irrota hyytynyt piirakka varovasti vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele mustikoilla, suklaarouheella ja kultarakeilla. 


Lurps, tämä oli herkullista! Mustikkatäyte sopi loistavasti yhteen pannacotan kanssa. ♥


Kaurakeksit olivat myös oiva valinta tähän piirakkaan. 
Toivat enemmän makua piirakkaan kuin tavalliset digestivet. :)


Tätä piirakkaa pysty syömään parikin palaa kerrallaan sillä se ei ollut ainakaan omaan makuun yhtään liian makeaa. ♥


Piirakan leikkauspinta on myös mielestäni tosi kivan näköinen. 
Tumma mustikkatäyte tuo kivaa kontrastia vaaleaan pannacottatäytteeseen. :)


Tätä piirakkaa tulee kyllä varmasti tehtyä vielä uudestaan ja ehkäpä voisi kokeilla myös vaihtaa tuon mustikkatäytteen vadelmaan. Se voisi kans toimia hyvin. :)

Mietin myös tuossa tekovaiheessa että tuohon mustikkatäytteeseen olisi voinut lisätä pienen tujauksen kardemummaa. Se toisi varmasti vielä kivan lisän makumaailmaan. En sitten kuitenkaan viitsinyt laittaa sitä - ehkä sit ensi kerralla voisi kokeilla. ;)



27. elokuuta 2019

KIHLAJAISKAKUT



Viikko takaperin juhlittiin siskon poikani kihlajaisia. Sain tehtäväkseni leipoa juhliin täytekakut ja tällaiset niistä sitten tuli. :)

Kakkujen pohjana on oma lempparini, mehevä suklaapohja ja täytteeksi valmistin punaherukkamoussea kokonaisten vadelmasattumien kera. Nam! Tää on nykyään ihan mun lemppariyhdistelmä kakussa. :) Kostukkeena kakuissa käytin vaniljasokerilla maustettua maitoa ja kuorrutus on kerman ja rahkan sekoitusta. Koristeina käytin aitoja kukkia, pensasmustikoita, pehmeitä hopeahelmiä ja sokerimassasta valmistettuja nimilaattoja. Kaikki kakut on laktoosittomia, osa tavallisilla vehnäjauhoilla leivottu ja yksi valmistui gluteenittomaksi.


Kuvat ovat nyt vähän mitä sattuu nopeesti kännykällä otettuja ja valotuksetkin on vähän miten sattuu. Mutta nooh... :D


Mielestäni kakut onnistuivat kivasti ja olin kyllä tyytyväinen lopputulokseen. ♥