27. huhtikuuta 2025

BANAANI-SUOLAKINUSKIPIIRAKKA


Piti keksiä jotain käyttöä pilkullisille banaaneille, jotka vaan lojuivat kaapissa ilman sen kummempaa käyttötarkoitusta. Halusin myös jotenkin yhdistää vapun tähän leipomukseen, kun ollaan jo kuitenkin niin lähellä kyseistä juhlapäivää. Niinpä sitten syntyi tälläinen, aivan ihanan herkullinen, banaani-suolakinuskipiirakka minidonitsi koristein. Oon aina myös jotenkin liittänyt popparit vappuun, joten niitäkin piti sitten vielä vähän tehdä piirakan kaveriksi. Ihanaa herkkua! 💛

Piirakkapohjana toimi, taas jälleen kerran, luottopohjareseptini banaanilla, kanelilla ja suklaalla tuunattuna. Tekovaiheessa jo pohjamassa itsessään maistui super hyvältä ja sitä se oli myös paistonkin jälkeen. Mielestäni piirakka suorastaan huusi päälleen vielä kerroksen omaa ehdotonta lemppariani eli suolakinuskia. Ai että, niin herkkua! 

Kivat minidonitsit valmistuivat nopeasti piirakan koristeiksi ja toivat mukanaan juuri sitä vapputunnelmaa. Puolet donitseista pyörittelin kanelisokerissa ja puolet kuorrutin Caramello-suklaalla ja tein vielä Biscoff-levitteellä raidat. Nam! Kinuskin teosta kun jäi kermaa vielä purkkiin, niin tein siitä vaan tuollaiset pienet pursotukset palojen päälle. Vähän hassun näköiset ehkä, mutta sopivat aika kivasti kuitenkin makumaailmaan. 😊

Tämän herkun kohdalla saa oikeastaan kaksi herkkua yhden hinnalla, piirakkaa ja donitseja. Ei huono! 🤤👌🏼

Piirakka on leivottu noin 25x25 cm vuoalla ja leikattu 8 palaan. Donitsit on tehty minidonitsipellillä 24 kpl. 

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 
1 tl kanelia 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
3/4 dl öljyä 
200 g ranskankermaa 
1 muna 
120 g banaania (ilman kuorta)
100 g tummaa suklaata 

Donitsit:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1 dl fariinisokeria 
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta 
0,5 tl suolaa 
1 muna
0,5 dl öljyä 
1 dl maitoa

Kinuski:
50 g voita 
1 dl fariinisokeria 
0,5 dl kermaa (vispi tai kuohu)
2 dl tomusokeria 
noin 0,5 tl suolaa

Donitsien kuorrutteet:
noin 30 g voisulaa + kanelisokeria
65 g Caramello-suklaata + 0,5-1 tl öljyä
2 isoa tl Biscoff-levitettä 
kultaisia nonparelleja 

Koristelu:
minidonitseja
poppareita
noin 1,5 dl kermaa + tomusokeria 

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Sekoita pohjan kuivat aineet ensin keskenään. Muussaa banaani haarukan avulla. Lisää massan joukkoon öljy, ranskankerma, muna ja muusattu banaani. Sekoita kevyesti niin, että aineet sekoittuvat tasaiseksi massaksi. Rouhi suklaa paloiksi ja sekoita ne vielä kevyesti massan joukkoon. Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna pohjan jäähtyä täysin vuoassaan.

Leivo donitsit. Ota esille minidonitsipelti ja sprayaa vuokaspraylla kolot hyvin. 

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa munat, öljy ja maito. Lisää nesteseos kuivien aineiden joukkoon parissa erässä kevyesti sekoittaen. Siirrä valmis massa pursotuspussiin ja pursota pellin koloihin. Paista uunin keskitasolla noin 5-8 minuuttia. Anna valmiiden donitsien olla pellillä parisen minuuttia paiston jälkeen ja kumoa ne sitten leivinpaperin päälle jäähtymään. 

Aika pian paiston jälkeen, ota puolet donitseista käsittelyyn ja sivele ne pullasudilla kauttaaltaan voisulalla. Kieritä tämän jälkeen ne kanelisokerissa. 

Loppuja donitseja varten sulata Caramello-suklaa varovasti mikrossa ja sekoita sen verran öljyä joukkoon, että saat hyvän koostumuksen dippaamista varten. Dippaa donitsit yksitellen suklaaseen ja ravistaa ylimääräinen suklaa pois. Aseta leivinpaperin päälle dipatut donitsit. Raitoja varten notkista Biscoff-levitettä mikrossa ja siirrä pieneen spritsauspussiin. Spritsaa raidat ja viimeistele vielä nonparelleilla. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Kun piirakkapohja on täysin jäähtynyt, valmista suolakinuski. Mittaa pieneen kattilaan voi, fariinisokeri ja kerma. Lämmitä liedelle kunnes kaikki aineet on sulanut tasaiseksi seokseksi. Huom! Ei tarvitse sen kummemmin keittää seosta. Ota kattila liedeltä ja sihtaa tomusokeri parissa erässä joukkoon hyvin sekoittaen. Mausta lopuksi suolalla ja sekoita.

Anna pohjan olla vuoassa ja kaada kinuski sen päälle. Levitä tasaisesti ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Kun kinuski on jähmettynyt, irrota se vuoasta ja aseta leikkuulaudan päälle. Leikkaa reunoista kantit pois ja sitten kahdeksaan palaan. Tai niin moneen palaan kuin itse haluat. 

Koristelua varten vaahdota kerma tomusokerin kanssa napakaksi vaahdoksi. Valmista poppareita; mikrossa tai kattilassa. Koristele piirakkapalat donitseilla, kermavaahdolla ja poppareilla. 


Näillä herkkupaloilla saa kyllä varmasti suut makeaksi. 💛🤎


Olisiko nämä ollut vähän niin kuin vappu etkot herkkujen suhteen. Nam nam! 😋

18. huhtikuuta 2025

PÄÄSIÄISEN UNELMAKÄÄRETORTTU


Unelmatortun teko on pyörinyt mielessäni jo pitemmän aikaa mutta en vain ole saanut aikaiseksi tehtyä kyseistä herkkua. Nyt kuitenkin päätin tehdä tortun pääsiäisen kunniaksi. Tästä tuli aikasta kiva ja tosi herkullinen! 🤎💛

Torttupohja on leivottu uunin omalla syvällä pellillä. 

Pohja: 
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta 
1 tl leivinjauhetta 

Täyte:
300 g mascarponea
100 g voita
2- 2,5 dl tomusokeria 
1 tl vaniljasokeria 
1-2 tl sitruunan kuorta raastettuna 
1 rkl sitruunamehua

Suklaavalumat:
100 g tummaa suklaata 
100 g kermaa 

Suklaapursotus:
1 dl vispikermaa 
noin 75 g maustamatonta tuorejuustoa 
2 rkl tomusokeria 
1 rkl kaakaojauhetta 

Koristelu:
erilaisia suklaamunia

Leivo pohja. Leivinpaperoi pelti valmiiksi ja lämmitä uuni 225 asteeseen.

Vaahdota keskenään munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (noin 10 min). Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet ja sihtaa parissa erässä vaahdon joukkoon varovasti nuolijalla nostellen/käännellen.

Kaada valmis massa pellille ja levitä tasaisesti. Paista uunin keskitasolla noin 7-9 minuuttia. Laita paiston aikana pöydällä puhdas ja pohjaa isompi pala leivinpaperia. Ripottele päälle vähän sokeria. Kumoa valmis pohja sokeroidun paperin päälle ja poista päällä oleva leivinpaperi varovasti vetämällä. Anna jäähtyä ihan hetki ja rullaa sitten kevyesti pohja rullalle leivinpaperin kanssa. Anna jäähtyä rullattuna. 

Valmista täyte. Huom! Muista ottaa täytteen voi ja mascarpone hyvissä ajoin huoneen lämpöön. Notkista mascarponea sähkövatkaimella. Vatkaa voita erillisessä kulhossa vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä voi ja mascarpone - sekoita hyvin sekaisin. Pese sitruuna hyvin, raasta kuori ja purista mehu. Lisää kuoriraaste, mehu ja vaniljasokeri täytteen joukkoon ja sekoita. Lopuksi sekoita joukkoon tomusokeri parissa erässä. Vatkaa kuohkeaksi. 

Avaa rullalla ollut pohja ja levitä täyte tasaisesti sen päälle. Rullaa pohja lyhyemmältä sivulta napakaksi rullaksi. Kääri leivinpaperin sisään ja anna oleentua jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön yli. 

Poista torttu leivinpaperista ja leikkaa päädyistä kanttipalat pois. Aseta torttu tarjoilualustalle.

Valmista suklaakuorrute valumia varten. Punnitse mikron kestävään kulhoon suklaa ja kerma. Lämmitä mikrossa pienissä erissä välillä sekoittaen kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Anna jäähtyä, jolloin seos jähmettyy ja valumien teko on helpompaa. Voit laittaa seoksen jääkaappiin, jolloin se jähmettyy hieman nopeampaa. Kun seos on tarpeeksi jämäköitynut, levitä sitä lusikan avulla tortun päälle. Suklaata riittää hyvin myös koko tortun kuorruttamiseen, jos niin haluat. Laita jääkaappiin jähmettymään. 

Mittaa kaikki pursotusmassan aineet kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Siirrä massa pursotuspussiin ja pursota haluamallasi tavalla tortun päälle. Viimeistele koristelu erilaisilla suklaamunilla. 


Sitruunainen mascarponetäyte oli kyllä aivan ihanaa ja niin raikasta. Sopi todella hyvin tumman pohjan kaveriksi. 💛


Suklaavalumat tekevät tavallisestakin kääretortusta heti paljon juhlavamman näköisen. 🙂


Hyvää pääsiäistä ja suut makiaksi!
 Nami! 🤎 


15. huhtikuuta 2025

KINDERKAKKU



No nyt tuli leivottua todella herkullinen Kinderkakku. Tästä tuli kertakaikkisen ihana ja just täydellinen omaan makuun. Nyt tiedän ainakin, mikä kakku meillä tulee olemaan pääsiäisenä herkkupöydässä. 🤎

Luottopohjani pääsi taas tositoimiin. Tällä kertaa Kinder Maxi-patukoilla tuunattuna. Pohjan päältä löytyy kunnon kerros valkosuklaavoikreemiä ja vielä ihanan pehmeää suklaatäytettä Kinder Maxista tehtynä. Tämä oli vain niin hyvää! 🤎

En pidä yhtään leivonnassa siitä, että purkkeihin ja rasioihin jää raaka-aineita pyörimään jääkaappiin. Siksi pyrinkin aina suunnittelemaan reseptit niin, että kaikki aineet tulisi käytettyä. Niinpä tähän kakkuun tein vielä nuo pursotukset koristeeksi, niin sai kaikki ainekset käyttöön eikä tullut hävikkiä. 😁

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja 
0,5 dl kaakaojauhetta 
1 dl sokeria 
0,5 dl fariinisokeria 
1 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa
0,5 tl soodaa
1 muna
3/4 dl öljyä 
200 g ranskankermaa 

+ 3-4 kpl Kinder Maxi-patukkaa

Valkosuklaavoikreemi:
50 g valkosuklaata 
75 g pehmeää voita
1,5 dl tomusokeria 
1 tl vaniljasokeria 
50 g maustamatonta tuorejuustoa 

Suklaatäyte:
6 kpl Kinder Maxi-patukkaa 
1,5 dl vispikermaa 
100 g maustamatonta tuorejuustoa 

Koristelu:
0,5 dl vispikermaa 
50 g maustamatonta tuorejuustoa 
tomusokeria 
erilaisia Kinder suklaita yms.

Vuoraa vuoan pohja ja sisäreuna leivinpaperilla. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää mukaan muna, öljy ja ranskankerma - sekoita kevyesti, kuitenkin niin, että aineet sekoittuvat kunnolla. Rouhi suklaa pienemmiksi paloiksi ja nostele massan joukkoon.

Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 30-35 minuuttia tai kunnes kypsä. Jäähdytä.

Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle.

Valmista valkosuklaavoikreemi. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja jätä vielä sivuun odottamaan. Vaahdota pehmeä voi vaaleksi ja kuohkeaksi. Kaada joukkoon sula valkosuklaa koko ajan sekoittaen - sekoita hyvin sekaisin. Lisää mukaan vaniljasokeri ja puolet tomusokerista, sekoita. Notkista tuorejuustoa erillisessä kulhossa ja lisää se sitten kreemin joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi loput tomusokerista mukaan ja sekoita kuohkeaksi kreemiksi. 

Levitä valmis kreemi pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa hetken aikaa. 

Valmista suklaatäyte. Sulata suklaa varovasti mikrossa. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita sula suklaa tuorejuuston joukkoon hyvin sekoittaen ja yhdistä lopuksi vaahdotetun kerman kanssa. Levitä valmis täyte jähmettymään kreemin päälle haluamallasi tavalla. Anna taas jähmettyä kylmässä hetken aikaa.

Koristelua varten valmista pieni määrä pursotettavaa kuorrutetta. Mittaa kulhoon kerma, tuorejuusto ja tomusokeria oman maun mukaan. Vaahdota napakaksi vaahdoksi ja pursota kakun päälle. Käytä koristelussa myös lopuksi erilaisia suklaamakeisia. Nam!


Nam, niin hyvää ja niin pääsiäiseen sopiva kakku! 🤎


Suklaa on vain parasta. 🤤


Tämä kakku jos mikä, sopii aivan loistavasti tulevan pääsiäisen herkkupöytään kahvin kaveriksi. 🤎👌🏼




8. huhtikuuta 2025

BISCOFF-PIIRAKKA


Perinteinen, pääsiäisen herkullinen Kinderpiirakka on kyllä nyt saanut kovan haastajan tästä Biscoff-piirakasta. Kinderpiirakasta inspiroituneena halusin kokeilla, miten Biscoff toimisi saman henkisessä leivonnaisessa. Hyvin toimi! 🤎

Piirakassa on kinuskikreemillä maustettu pohja ja tämä pohja on NIIN herkullista. Voisin syödä sitä ihan vain pelkästään, ilman mitään lisukkeita. Pohjan päällä on perinteinen voista ja tomusokerista valmistettu kreemi. Piirakan kruunaa kunnon kerros Biscoff-levitettä ja marmoroidut valkosuklaaraidat. Jos haluat oikein kunnon makeaa herkkua, niin sitä tämä kyllä on. Makeudessa ei ole pihistelty ja kovin paljoa tätä, ei pysty syömään kerralla. En edes minä! 😁

Piirakka on leivottu noin 25x25 cm vuoalla ja leikattu 16 palaan.

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
1 tl leivinjauhetta 
3/4 dl öljyä 
1  muna
200 g kinuskikreemiä (Valio)

Kreemi:
75 g pehmeää voita
2 dl tomusokeria 
1,5 tl vaniljasokeria 
1 rkl maitoa 

Kuorrute + koristelu:
200 g Biscoff-levitettä 
noin 30 g valkosuklaata

Leivinpaperoi vuoka ja lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sekoita ensin pohjan kuivat aineet  keskenään. Lisää joukkoon öljy, muna ja kinuskikreemiä. Sekoita massa tasaiseksi. 

Kaada massa vuokaan ja tasoita. Paista uunin keskitasolla noin 20- 25 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Anna pohjan jäähtyä.

Valmista kreemi. Vaahdota pehmeä voi vaaleksi ja kuohkeaksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja tomusokeri parissa erässä hyvin sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon vielä maito ja sekoita tasaiseksi. 

Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja aseta esimerkiksi leikkuulaudan päälle. Levitä kreemi pohjan päälle tasaisesti. Anna jähmettyä jääkaapissa. 

Punnitse Biscoff-levite mikron kestävään kulhoon ja notkista mikrossa varovasti lämmitäen lyhyitä pätkiä. Jätä sivuun odottamaan. 

Sulata myös valkosuklaa varovasti mikrossa ja laita pieneen, leivinpaperista tehtyyn spritsauspussiin. 

Levitä Biscoff-levite nopeasti kreemin päälle palettia apuna käyttäen. Spritsaa heti suklaaraidat päälle ja vedä koktail/hammastikulla marmorointikuvio raitojen päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa.

Leikkaa reunoista kantit pois. Leikkaa piirakka 16 palaan (4x4) tai miten isoiksi paloiksi haluat. Pienet palat ovat mielestäni hyviä kun piirakka on niin makeaa. 🙂


Lurps, olipas hyvää! 🤎


Tällä saa kyllä nopeasti makean himon taltutettua. 🤤


Piirakkaa riitti myös pakkaseen asti. Tätä onkin aina hyvä sulatella pala jos toinenkin, kun alkaa tehdä mieli jotain herkkua. 🧡