Piti keksiä jotain käyttöä pilkullisille banaaneille, jotka vaan lojuivat kaapissa ilman sen kummempaa käyttötarkoitusta. Halusin myös jotenkin yhdistää vapun tähän leipomukseen, kun ollaan jo kuitenkin niin lähellä kyseistä juhlapäivää. Niinpä sitten syntyi tälläinen, aivan ihanan herkullinen, banaani-suolakinuskipiirakka minidonitsi koristein. Oon aina myös jotenkin liittänyt popparit vappuun, joten niitäkin piti sitten vielä vähän tehdä piirakan kaveriksi. Ihanaa herkkua! 💛
Piirakkapohjana toimi, taas jälleen kerran, luottopohjareseptini banaanilla, kanelilla ja suklaalla tuunattuna. Tekovaiheessa jo pohjamassa itsessään maistui super hyvältä ja sitä se oli myös paistonkin jälkeen. Mielestäni piirakka suorastaan huusi päälleen vielä kerroksen omaa ehdotonta lemppariani eli suolakinuskia. Ai että, niin herkkua!
Kivat minidonitsit valmistuivat nopeasti piirakan koristeiksi ja toivat mukanaan juuri sitä vapputunnelmaa. Puolet donitseista pyörittelin kanelisokerissa ja puolet kuorrutin Caramello-suklaalla ja tein vielä Biscoff-levitteellä raidat. Nam! Kinuskin teosta kun jäi kermaa vielä purkkiin, niin tein siitä vaan tuollaiset pienet pursotukset palojen päälle. Vähän hassun näköiset ehkä, mutta sopivat aika kivasti kuitenkin makumaailmaan. 😊
Tämän herkun kohdalla saa oikeastaan kaksi herkkua yhden hinnalla, piirakkaa ja donitseja. Ei huono! 🤤👌🏼
Piirakka on leivottu noin 25x25 cm vuoalla ja leikattu 8 palaan. Donitsit on tehty minidonitsipellillä 24 kpl.
Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
0,5 tl suolaa
0,5 tl soodaa
3/4 dl öljyä
200 g ranskankermaa
1 muna
120 g banaania (ilman kuorta)
100 g tummaa suklaata
Donitsit:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl fariinisokeria
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 muna
0,5 dl öljyä
1 dl maitoa
Kinuski:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
0,5 dl kermaa (vispi tai kuohu)
2 dl tomusokeria
noin 0,5 tl suolaa
Donitsien kuorrutteet:
noin 30 g voisulaa + kanelisokeria
65 g Caramello-suklaata + 0,5-1 tl öljyä
2 isoa tl Biscoff-levitettä
kultaisia nonparelleja
Koristelu:
minidonitseja
poppareita
noin 1,5 dl kermaa + tomusokeria
Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Sekoita pohjan kuivat aineet ensin keskenään. Muussaa banaani haarukan avulla. Lisää massan joukkoon öljy, ranskankerma, muna ja muusattu banaani. Sekoita kevyesti niin, että aineet sekoittuvat tasaiseksi massaksi. Rouhi suklaa paloiksi ja sekoita ne vielä kevyesti massan joukkoon. Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna pohjan jäähtyä täysin vuoassaan.
Leivo donitsit. Ota esille minidonitsipelti ja sprayaa vuokaspraylla kolot hyvin.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa munat, öljy ja maito. Lisää nesteseos kuivien aineiden joukkoon parissa erässä kevyesti sekoittaen. Siirrä valmis massa pursotuspussiin ja pursota pellin koloihin. Paista uunin keskitasolla noin 5-8 minuuttia. Anna valmiiden donitsien olla pellillä parisen minuuttia paiston jälkeen ja kumoa ne sitten leivinpaperin päälle jäähtymään.
Aika pian paiston jälkeen, ota puolet donitseista käsittelyyn ja sivele ne pullasudilla kauttaaltaan voisulalla. Kieritä tämän jälkeen ne kanelisokerissa.
Loppuja donitseja varten sulata Caramello-suklaa varovasti mikrossa ja sekoita sen verran öljyä joukkoon, että saat hyvän koostumuksen dippaamista varten. Dippaa donitsit yksitellen suklaaseen ja ravistaa ylimääräinen suklaa pois. Aseta leivinpaperin päälle dipatut donitsit. Raitoja varten notkista Biscoff-levitettä mikrossa ja siirrä pieneen spritsauspussiin. Spritsaa raidat ja viimeistele vielä nonparelleilla. Laita jääkaappiin jähmettymään.
Kun piirakkapohja on täysin jäähtynyt, valmista suolakinuski. Mittaa pieneen kattilaan voi, fariinisokeri ja kerma. Lämmitä liedelle kunnes kaikki aineet on sulanut tasaiseksi seokseksi. Huom! Ei tarvitse sen kummemmin keittää seosta. Ota kattila liedeltä ja sihtaa tomusokeri parissa erässä joukkoon hyvin sekoittaen. Mausta lopuksi suolalla ja sekoita.
Anna pohjan olla vuoassa ja kaada kinuski sen päälle. Levitä tasaisesti ja laita jääkaappiin jähmettymään.
Kun kinuski on jähmettynyt, irrota se vuoasta ja aseta leikkuulaudan päälle. Leikkaa reunoista kantit pois ja sitten kahdeksaan palaan. Tai niin moneen palaan kuin itse haluat.
Koristelua varten vaahdota kerma tomusokerin kanssa napakaksi vaahdoksi. Valmista poppareita; mikrossa tai kattilassa. Koristele piirakkapalat donitseilla, kermavaahdolla ja poppareilla.
Näillä herkkupaloilla saa kyllä varmasti suut makeaksi. 💛🤎
Olisiko nämä ollut vähän niin kuin vappu etkot herkkujen suhteen. Nam nam! 😋