22. toukokuuta 2025

SITRUUNA-KOOKOSKAKKU


Edellisten limeleivosten innoittamana syntyi tämä sitruunainen kookoskakku valkosuklaakuorrutuksella. En osaa millään sanoa, kunnasta tuli parempaa, lime vai tästä sitruunaversiota. Molemmat ovat todella hyviä ja tästä sitruunakakusta tuli todella herkullista! 💛

Sitruunatahna ja -kuoriraaste yhdistettyinä luottopohjaani, saivat aikaan aivan ihanan makuisen pohjan tähän kakkuun. Tämän päälle vielä kookos-kauratäyte ja kunnon kerros valkosuklaista kermakuorrutetta. Ai että, niin hyvää! Kepeästi meni monta palaa kahvin kanssa. 😋

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla ja täytteen valmistukseen on käytetty 18 cm irtopohjavuokaa. 

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
2 rkl sitruunatahnaa (lemoncurd)
1 sitruunan kuoriraaste
1 kananmuna 
3/4 dl öljyä 
200 g ranskankermaa 

Kookos-kauratäyte:
80 g maustamatonta tuorejuustoa 
45 g kaurakeksiä
40 g kookoshiutaleita 
1-2 rkl tomusokeria 

+ 2-3 rkl sitruunatahnaa täyttövaiheessa 

Valkosuklaakuorrute:
100 g valkosuklaata 
2 dl vispikermaa 
1-2 rkl tomusokeria 
120 g maustamatonta tuorejuustoa 

Koristelu:
kaurakeksejä
suklaapaloja
kookoshiutaleita 
sitruunan kuorta

Ota 20 cm vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sekoita pohjan kuivat aineet sekaisin. Lisää joukkoon kaikki loput aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna pohjan jäähtyä. 

Valmista täyte. Vuoraa 18 cm vuoka leivinpaperilla. Murskaa kaurakeksit hienoksi muruksi. Sekoita sitten kaikki täytteen ainekset hyvin sekaisin keskenään. Levitä täyte vuokaan tasaiseksi kerrokseksi lusikan avulla ja anna jähmettyä jääkaapissa. 

Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja aseta suoraan tarjoilulautaselle. Jos pohja on kovin kupera keskeltä, leikkaa sitä puukolla tasaisemmaksi. Levitä sitten päälle kerros sitruunatahnaa. Irrota jähmettynyt kaura-kookostäyte vuoasta ja aseta se pohjan päälle. Painele kevyesti jotta täyte tarttuisi sitruunatahnaan kiinni. 

Valmista kuorrute. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota kerma ja tomusokeri vaahdoksi. Notkista tuorejuustoa kulhossa ja sekoita sitten joukkoon sula suklaa koko ajan hyvin sekoittaen. Sekoita hyvin tasaiseksi ja kuohkeaksi. Lopuksi kääntele joukkoon vaahdotettu kerma. Levitä valmis kuorrute kakun päälle tasaisesti ja niin, että kaura-kookostäyte ei näkyisi kakun reunassa. Koristele kakku haluamallasi tavalla käyttäen keksimurua, suklaata, kookoshiutaleita ja sitruunan kuorta. Sitten vain herkuttelemaan! 💛


Hyvvee oli ja kivan raikas kakku! 💛


Kookos-kauratäyte jäi melko ohueksi ja sitä ei pahemmin palakuvasta erota. Jos siitä haluaa paksumman ja erottuvamman, niin se kannattaa tehdä pienemmällä 16 cm vuoalla. 😊


Nam! ☀️


4. toukokuuta 2025

LIME-VALKOSUKLAALEIVOKSET KOOKOS-KAURASYDÄMELLÄ


Siis apua, miten hyviä näistä leivoksista oikein tulikaan!! Ihan hetken mielijohteesta aloin leipoa näitä vappupäivänä kun sain inspiraation jääkaapissa lojuneesta limecurd-purkista. Onneksi aloin leipoa, sillä näistä tuli aivan ihania! 💚

Herkut ovat siis lime-valkosuklaaleivoksia, joiden sisältä löytyy kookos-kaurakeksipalloja. Ai että, ihana täydellisiä ainakin omana makuuni. 

Pohjana toimii (taas) luottopohjareseptini mutta tällä kertaa lisäsin mukaan limen kuorta ja sitä limecurdia. Aah... Pohjista tuli todella herkulliset! Halusin myös jollain tapaa yhdistää leivokseen kookoksen ja niinpä leivoksien sydämiksi valmistui pienet kookos-kaurakeksipallot. Lopuksi leivokset vielä kuorrutetaan pehmeällä ja makoisalla valkosuklaatuorejuustokuorrutteella. Oijoi, mitä herkkua! 💚🥥

Käytin itse leivonnassa sellaista leivontapeltiä, jossa 12 neliön muotoista koloa, vähän niin kuin muffinsipellissä. Jos et omista juuri tällaista peltiä, leivokset onnistuvat varsin hyvin ihan tavallisella muffinsipellilläkin. Näkisin nämä herkut myös vallan mainiosti, yhden ison kakun muodossa. Siinä olisikin jo idea seuraavaan kakkukokeiluun. 😁

Leivokset leivottu 12 kokoisella leivospellillä. 

Pohjat:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria 
0,5 tl soodaa 
0,5 tl suolaa
1 limen kuoriraaste 
2 rkl limecurdia
1 kananmuna 
3/4 dl öljyä
200 g ranskankermaa 

Kookos-kaurapallot:
80 g maustamatonta tuorejuustoa 
45 g kaurakeksiä
35 g kookoshiutaleita
1-2 rkl tomusokeria
+ kookoshiutaleita pinnalle

+ limecurdia pallojen alle leivosten kokoamisvaiheessa

Kuorrute:
100 g valkosuklaata 
2 dl vispikermaa 
120 g maustamatonta tuorejuustoa 
1-2 rkl tomusokeria

Koristelu:
limecurdia
kookoshiutaleita
valkosuklaata
pohjamassaa murustettuna
limen kuorta

Ota esille leivospelti ja sprayaa kolot hyvin vuokaspraylla. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Yhdistä pohjamassan kuivat aineet keskenään yhdessä raastetun limen kuoren kanssa. Lisää joukkoon loput aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Annostele massa lusikan avulla tai pursota pursotuspussillan pellin koloihin. Paista uunin keskitasolla noin 15-18 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna valmiiden leivosten jäähtyä pari minuuttia pellillä ja kumoa ne sitten jäähtymään leivinpaperin päälle. 

Valmista kookos-kaurapallot. Mittaa tuorejuusto kulhoon. Murskaa keksit hienoksi muruksi ja lisää ne tuorejuuston joukkoon. Lisää mukaan myös kookoshiutaleet ja haluamasi määrä tomusokeria. Sekoita tasaiseksi massaksi. Maista ja lisää oman maun mukaan keksimurua/kookoshiutaleita/tomusokeria. Ota massasta 12 kappaletta noin 12 gramman painoisia kasoja ja pyöritä kostutetuin käsin palloiksi. Kierittele pallot lopuksi vielä kookoshiutaleissa. Anna jähmettyä jääkaapissa. 

Käännä jäähtyneet leivokset ylösalaisin niin, että pohjasta tulee leivoksen yläpuoli. Koverra jokaisen leivoksen keskelle reikä omenaporalla, noin puoleen väliin leivosta. Ei missään nimessä pohjaan asti! Säästä koverrettu pohja koristeluun.
Täytä jokainen koverrettu kolo limecurdilla. Koloon menee niin 0,5 tl limecurdia. 
Paina jokaiseen koloon kevyesti yksi kookos-kaurapallo. 

Valmista kuorrute. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota kerma kevyesti vaahdoksi tomusokerin kanssa. Notkista tuorejuustoa erillisessä kulhossa ja lisää sitten valkosuklaa joukkoon koko ajan sekoittaen. Lopuksi sekoita mukaan vaahdotettu kerma. Siirrä valmis kuorrute tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja pursota kuorrute leivosten päälle niin, että pallot jäävät peittoon kuorrutteen alle. 

Koristele leivokset haluamallasi tavalla. Itse pursotin pieniä limecurdipalloja sinne tänne ja laitoin vielä valkosuklaarouhetta, limen kuorta, kookoshiutaleita ja murustin yli jääneitä pohjapaloja.


Aah, nämä olivat vain niin hyviä!  💚


Lime ja valkosuklaa, ne sopivat aina hyvin yhteen leivonnassa. Kookos toi vielä kivaa makulisää ja sopi tosi hyvin tähän leivokseen. 🤎


Olin liian hätäinen kuvauksen ja maistelun suhteen, etten tajunnut ottaa kunnon kuvaa leikatusta leivoksesta. Kuvan laatu on vähän huono, mutta kyllä siitä vähän näkee, millainen leivos on sisältä. 😊