10. heinäkuuta 2025

MAAPÄHKINÄVOIMUFFINSIT KINUSKISYDÄMELLÄ


En tiiä miksi muffinseja tulee tehtyä nykyään niin harvoin, vaikka nehän on tosi kivoja ja helppoja leipoa. Tällä kertaa mielessä kutkutteli taas maapähkinävoin käyttö ja päädyin tekemään todella herkullisia muffinseja kyseisestä raaka-aineesta. Ai että, kun näistä tulikin hyviä! 🤎

Mehevän tumma pohja ja suolakinuskisydän yhdistettyinä aivan järisyttävän herkullisen maapähkinävoikuorrutteen kanssa, oli jotain todella hyvää. Muffinseista tuli todella tuhteja ja makoisia mutta ne olivat vain niin kertakaikkisen herkullisia. Varsinkin tuo kuorrute! 

Olen jo pitkään yrittänyt saada aikaiseksi täydellistä maapähkinävoikuorrutetta ja nyt uskon sen viimein onnistuneen. Tässä kuorrutteessa oikeasti maistuu kunnolla maapähkinävoi ja kuorrute on samalla jotenkin todella kevyt ja erittäin täyteläinen. Just sellainen, mistä tykkään! Tästä taisi tulla mun ehdoton lemppari. 🤎 Parasta kuorrutteessa on myös se, että sen valmistaminen ei vie paljoa aikaa ja tällä ohjeella saa runsaat kuorrutukset 12 muffinsin päälle. Suosittelen ehdottomasti käyttämään sellaista "creamy" versiota maapähkinävoista, sillä saa mielestäni parhaimman lopputuloksen kuorrutteeseen. Tarkista myös kuorrutteen suolan tilanne. Jos käytät sellaista voita ja maapähkinävoita, jotka sisältävät jo suolaa itsessään, ei tarvitse enää lisätä sitä erikseen. Jos sinulla on puolestaan käytössä suolattomat versiot, niin silloin voi olla paikallaan lisätä ripaus suolaa joukkoon. 🙂

Reseptillä tulee 12 kpl normaalin kokoista muffinsia ja reilut kuorrutteen niiden päälle.

Muffinsimassa:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1 dl kaakaojauhetta 
2,5 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta 
0,5 tl suolaa
1 kananmuna 
1 dl maitoa
0,5 dl öljyä
1 dl kuumaa vettä

Kinuskisydän:
200 g kinuskikreemiä (Valio)
noin 0,5 tl suolaa

Kuorrute:
70 g pehmeää voita
115 g tomusokeria 
270 g maapähkinävoita "creamy"
1 tl vaniljasokeria 
0,8 dl vispikermaa 

Koristelu:
kinuskiraidat
suklaarouhetta
suolapähkinöitä

Ota esille muffinsipelti ja laita koloihin valmiiksi paperivuoat. Lämmitä uuni 180 asteeseen. 

Sekoita massan kuivat aineet ensin keskenään sekaisin. Lisää sitten joukkoon muna, maito ja öljy - sekoita hyvin sekaisin sähkövatkaimella muutaman minuutin ajan. Kiehauta vesi mikrossa ja lisää massan joukkoon koko ajan sekoittaen vatkaimen alhaisimmalla teholla. Varo, voi vähän roiskua. 🙂 Jatka sitten vatkaamista täydellä teholla parisen minuuttia tai kunnes saat kuohkean ja ilmavan massan. 

Jaa valmis massa tasaisesti 12 muffinsivuokaan. Täytä vuoka noin 3/4 täyteen. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Tarkista kypsyys tikulla ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna valmiiden muffinsien olla vuoassa hetken aikaa paiston jälkeen ja siirrä ne sitten esim. ritilän päälle jäähtymään kokonaisuudessaan. 

Kun muffinssit ovat täysin jäähtyneitä, koverra niiden keskelle reikä omenaporan tai esimerkiksi tyllan avulla. Sekoita valmiin kinuskikreemin joukkoon suola ja siirrä melkein koko kreemi pursotuspussiin. Jätä vähän kreemiä koristeluun. Pursota kreemiä koloihin. 

Valmista kuorrute. Vatkaa pehmeä voi notkeaksi ja lisää joukkoon tomusokeri. Sekoita taas sekaisin. Lisää sitten mukaan maapähkinävoi ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin sekaisin kuohkeaksi massaksi. Kaavi pariin kertaan reunat alas sekoituksen aikana. Lopuksi lisää kuorrutteeseen kylmä kerma ja vatkaa ilmavaksi ja kuohkeaksi. 

Siirrä valmis kuorrute tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja pursota reilut kuorrutteet jokaisen muffinsin päälle. 

Viimeistele koristelu spritsaamalla kinuskikreemillä raidat. Tee leivinpaperista pieni pursotuspussi, jolla saat kätevästi pursotettua ohuet raidat muffinsin päälle. Rouhi päälle vielä vähän suklaata ja suolapähkinöitä. Nam! 🤎


Oijoi, osu ja uppos meikäläiseen kyllä nämä herkut! 🤎


Itse muffinsi oli ihanan mehevä ja kostea,  varsinkin silloin leivontapäivänä. Seuraavana päivänä kaapissa olleena pohjat olivat ehkä hitusen kuivahtaneet mutta ei se haitannut kun täyte ja kuorrute pelastivat tilannetta hyvin. 😋


Ja siis tuo kuorrute! Joko sanoin, että se oli H-Y-V-Ä-Ä ! 🤤🤎




5. heinäkuuta 2025

RAPARPERI-KINUSKIKAKKU


Nyt pukkaa taas raparperin makuista kakkua. Tällä kertaa luottopohja taipui hienosti raparperin kaveriksi. Ai että, kun tästä tuli hyvää. Niin mehevää ja herkullista! Kinuski oli juuri oikea valinta raparperin kaveriksi tähän kakkuun. Nam! 💚🤎

Ennen pohjan paistoa, päälle ripotellaan reilusti raparperin paloja. Pohjan päälle valmistetaan myös ihanan kirpsakkaa hilloketta raparperista, joka entisestään lisää raparperin makua kakussa. Tämän vastapainoksi kakun kruunaa kinuskinen kuorrute, jota löytyykin ihan kunnon kerros kakun päältä. Huom! Hilloke kannattaa valmistaa jo hyvissä ajoin edeltävänä päivänä ennen kakun leipomista. 

Tykkäsin kyllä kovasti kakusta, oli todella hyvää. Tämä jos mikä sopii kesän herkkuhetkiin. ☀️

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Raparperihilloke:
500 g raparperia
tilkka vettä
2 dl hienoa sokeria
1 dl fariinisokeria

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria 
2 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
3/4 dl öljyä 
1 kananmuna
200 g ranskankermaa 
+ 100 g raparperia paloina 

Kinuskikuorrute:
2 dl vispikermaa 
100 g maustamatonta tuorejuustoa 
200 g kinuskikreemiä (Valio)
(1-2 rkl tomusokeria)

Koristelu:
1 dl vispikermaa + tomusokeria 
kaurakeksejä
valkosuklaata 
vadelmia

Valmista hilloke hyvissä ajoin. Pese, kuori ja pilko raparperit. Laita ne kattilaan sekä tilkka vettä ja sokerit. Lämmitä kunnes seos kiehahtaa ja alenna sitten lämpöä. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla kunnes raparperit ovat sopivan pehmeitä, noin 10-15 minuuttia. Jäähdytä ja säilö puhtaaseen purkkiin. Hilloketta tulee noin 3-4 dl. 

Leivo pohja. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja leivinpaperoi vuoka; pohja ja sisäreuna. Pese, kuori ja pilko raparperit. Jätä ne sivuun odottamaan. Mittaa pohjan kuivat aineet keskenään kulhoon ja sekoita. 
Lisää joukkoon öljy, muna ja ranskankerma - sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele päälle raparperin palat ja painele niitä kevyesti taikinaan. Paista uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia tai kunnes kypsä. Jäähdytä ja kääri kelmuun jos en tee kakkua valmiiksi samana päivänä. 
 
Valmista kuorrute. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita hyvin keskenään tuorejuusto ja kinuskikreemi. Yhdistä kermavaahdon kanssa. Lisää halutessasi tomusokeria jos haluat kuorrutteesta makeamman. Itse en lisännyt tomua ollenkaan. Oman maun mukaan. 🙂Siirrä kuorrute isoon pursotuspussiin.

Laita kakkupohja suoraan tarjoilulautaselle. Pursota kuorrutetta pohjan reunoille valliksi niin, että keskelle jää iso "kuoppa". Täytä tämä kuoppa hillokkeella ja levitä se siihen tasaisesti. Pursota loppu kuorrute hillokkeen ja reunavallin päälle. Tasoita palettiveitsellä pinta niin tasaiseksi kuin mahdollista. Laita jääkaappiin hetkeksi jähmettymään.

Vatkaa koristeeksi tuleva kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa. Pursota sillä koristeet kakun päälle ja viimeistele koristelu kekseillä, suklaalla ja vadelmilla. 


Olipa kyllä hyvää kakkua vaikka itse sanonkin. 😄


Raparperin makua tästä kakusta ei kyllä puuttunut, kun sitä löytyi sekä pohjasta paloina että vielä hillokkeena täytteenä. Namskis 💕


Onneksi kakkua jäi sen verran, että sain pari palaa pakkaseen laitettua. Sieltä on sitten hyvä ottaa sulamaan kun kakkuhimo iskee. 😋



1. heinäkuuta 2025

LIME-RAPARPERIJUUSTOKAKKU UUNISSA


Idea tästä pienestä uunijuustokakusta syntyi oikeastaan ihan sattumalta toisen leivonnaisen yhteydessä. Mulle jäi aika paljon yli itse tehtyä raparperihilloketta ja mietin mihin sitä voisi oikein käyttää. Sitten mieleeni tuli uunijuustokakku ja siihen löytyi melkein kaikki tarvittavat raaka-aineet kaapista. Vähän jouduin soveltamaan itselle tutuksi tullutta reseptiä mutta hyvin toimi näinkin ja kakusta tuli todella herkullinen. 🩷

Pohjana kakussa on ihan tavallinen voi ja kaurakeksiseos. Kaurakeksejä mulla on yleensä aina kaapissa jemmassa, sillä tykkään käyttää niitä paljon leivonnassa. Täytteessä puolestaan maistuu ihanan raikas ja kirpsakka lime sekä tämä itse tehty raparperihilloke. Enemmän kakku kyllä maistui kokonaisuudessaan limeltä ja hillokesattumat olivat kiva lisä täytteen joukossa. Kaiken kaikkiaan oikein kiva ja hyvä minikakku. 🙂

Jos ei muuten itse jaksa alkaa valmistaa hilloketta, niin sen tilalla voi käyttää esimerksi jotain valmista kaupan hilloa tai voi vaikkapa laittaa marjoja. Marjat voisikin sopia aika kivasti. 😋

Koristelun kanssa meinasi ihan tulla tenkkapoo ja luulin jo yhdessä vaiheessa pilanneeni kakun kokonaan. En vain meinannut saada koristelua mieluisaksi ja olin jo ihan menettää toivon sen suhteen. Onneksi kaikki meni kuitenkin loppupeleissä ihan hyvin ja kermapursotukset pelastivat koristelun. Ei se aina vaan onnistu ekalla yrittämällä ja täytyy keksiä "plänB". 😅

Kakku on leivottu pienellä 16 cm vuoalla.

Raparperihilloke:
500 g raparperia
tilkka vettä
2 dl hienoa sokeria
1 dl fariinisokeria

Pohja:
120 g kaurakeksejä 
50 g voita

Täyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa 
150 g kreikkalaista jugurttia 
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria 
1 pienen limen kuoriraaste
2 rkl limemehua
2 rkl maissitärkkelystä 
2 pienehköä kananmunaa

+ noin 4 rkl raparperihilloketta

Koristelu:
1 dl kermaa
noin 1 rkl tomusokeria 
keksimurua 
valkosuklaarouhetta

Huom! Jos teet itse hillokkeen, tee se jo kakkua edeltävänä päivänä valmiiksi.  Pese, kuori ja pilko raparperit. Laita ne kattilaan sekä tilkka vettä ja sokerit. Lämmitä kunnes seos kiehahtaa ja alenna sitten lämpöä. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla kunnes raparperit ovat sopivan pehmeitä, noin  10-15 minuuttia. Jäähdytä ja säilö puhtaaseen purkkiin. Hilloketta tulee noin 3-4 dl. 

Leivinpaperoi vuoan pohja ja sisäreuna. Aseta vuoka kahden ristiin menevän foliopalan päälle ja nosta/rullaa folion reunat ylös. Näin paiston aikana irtoava rasva ei pääse valumaan uunin pohjalla. Lämmitä uuni 160 asteeseen. 

Murskaa keksit hienoksi muruksi, sulata voi ja yhdistä nämä. Painele seos vuoan pohjalle ja myös reunoilla muutaman sentin verran. Esipaista pohjaa noin 8-10 min. 

Valmista täyte sillä aika alun pohja on uunissa. 

Sekoita kulhossa hyvin sekaisin tuorejuusto, jugurtti ja sokerit. Raasta mukaan limen kuori ja purista mehua tarvittava määrä - sekoita. Lisää massaan maissitärkkelys ja sekoita taas hyvin sekaisin. Lopuksi sekoita varovasti munat yksitellen massan joukkoon. Huom! Älä vatkaa enää tässä vaiheessa kovin paljon. Riittää, että aineet ovat vain sekoittuneet tasaisesti keskenään. 

Kaada noin puolet massasta esipaistetun pohjan päälle. Lusikoi pinnalle pieniä hillokekasoja sinne tänne ja sekoita niitä vähän lusikan avulla massan kanssa (marmoroi). Levitä loppu täyte massa ja tasoita pinta. Levitä vielä samalla tavalla hilloketta kakun päälle kuin väliinkin.

Paista uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Tarkkaile kypsyttää. Kakku saa keskeltä olla vielä melko hyllyvää mutta reunoilta kiinteää. Itse pidin lähempänä tuota 50 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä kakku vielä jälkilämpöön noin 25-30 minuutiksi. Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin peitettynä. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä tarjottuna. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. 

Vatkaa kerma ja tomusokeri vaahdoksi. Siirrä vaahto tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja pursota ruusukkeet kakun päälle. Viimeistele keksimurulla suklaarouheella. 


Lime ja raparperi olivat aika kiva makupari. 💚


Nam nam!


Kivan kesäinen kakku herkutteluhetkiin. ☀️


19. kesäkuuta 2025

BLONDIELEIVOKSET


Blondie, tuo brownien ihana vaalea serkku tai sisko tai miten sitä nyt kukin haluakaan kutsua. 🙂 Täytyy kyllä sanoa, että vaikka kuinka hyvää tämä onkin, niin silti tulee leivottua kyseistä herkkua ihan liian harvoin. Yleensä tulee leivottua tavallista suklaista brownieta. Nyt kuitenkin tein poikkeuksen ja leivoin tätä ihanaa vaaleaa herkkua. 

Jälleen kerran saan kiittää Taikinamylly-kirjaa (Anna Jaatinen & Laura Nikola) aivan täydellisen ihanasta reseptistä. 🩷 En halunnut kuitenkaan ihan niin isoa satsia leipoa, mitä alkuperäisessä reseptissä oli, joten puolitin aineet ja tein pienempään vuokaan. Tuli just hyvä määrä herkkupaloja tällä tavalla. Halusin myös vähän jotain ekstraa lisätä paloihin ja niinpä ne saivat ylleen vielä kermapursotukset, mansikoita ja valkosuklaarouhetta. Nam! 🩷❤️

Muista olla tarkkana paistoajan kanssa. Mieluimmin liian vähän kuin liian kauan. Itsellä paisto meni ehkä vähän liian yli ja palat eivät jääneet niin tahmeiksi kuin olisin halunnut. Ensi kerralla muistan sitten pitää unissa hiukan lyhyemmän ajan. 🙂

Blondie on leivottu noin 20x20 cm vuoalla ja leikattu 9 palaan. 

Massa:
100 g voita
1,4 dl fariinisokeria 
1 muna
1,5 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta 
1 tl vaniljasokeria 
ripaus suolaa
125 g valkosuklaata rouhittuna

Koristelu:
2 dl vispikermaa 
1-2 rkl tomusokeria 
mansikoita 
1-2 palaa valkosuklaata

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Sulata voi ja sekoita joukkoon fariinisokeri. Jos seos tuntuu todella kuumalta, anna jäähtyä hetki - lisää sitten kananmuna ja sekoita. 

Yhdistä kuivat aineet ja rouhi suklaa valmiiksi. Lisää massaan kuivat aineet ja sekoita. Lopuksi kääntele joukkoon suklaarouhe. 

Kaada valmis massa vuokaa ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 15-18 minuuttia. Tarkista kypsyys jo ennen tuota 15 minuuttia. Uuneissa kun on niin paljon eroja paistoaikojen suhteen. Anna jäähtyä täysin. 

Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja siisti reunat leikkaamalla kantit pois. Leikkaa pohja haluamasi kokoisiksi paloiksi. Itse leikkasin 9 palaan (3x3). 

Vatkaa kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa. Laita vaahto tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja pursota ruusukkeet palojen päälle. Viimeistele puolitetuilla mansikoilla ja valkosuklaarouheella. Nam! 🩷


Nämä olivat kyllä todella ihania herkkupaloja ja tuli niin kesäinen fiilis syödessä. 🩷


Onneksi tuli tehtyä pienempi satsi paloja, sillä kaikki meni ja olisi mennyt varmaan enemmänkin jos vain olisi ollut. 😅


Nam, valkosuklaa best! 💕



16. kesäkuuta 2025

MAAPÄHKINÄVOIPIIRAKKA


Aah, maapähkinävoi... Voisin syödä sitä vaikka kuinka paljon, NIIN hyvää! En tiiä miksen aikaisemmin ole testannut luottopohjaani tällä herkulla. Nyt siihen tuli muutos, kun leivoin tätä ihanan pehmeää ja herkullista maapähkinävoipiirakkaa suolapähkinöillä. 🤎

Luottopohjaani hieman muokkaillen (aineksista joita kaapissa oli leivontahetkellä) ja maapähkinävoita lisäten, syntyi tämä ihanan herkullinen pohja. Maapähkinävoi ei maistu mitenkään kovin voimakkaana pohjassa mutta on kuitenkin selvästi tunnistettavissa maussa. Lisäsin myös pohjaan valkosuklaarouhetta, sillä mihin valkosuklaa nyt ei vain sopisi. 🤤 Jäähdyttyään pohja sai vielä ylleen maapähkinävoikuorrutteen ja reilusti suolapähkinöitä. Ai että, oli sitten herkullista piirakkaa! 😋👌🏼

Piirakka on leivottu noin 25x25 cm vuoalla ja leikattu 12 palaan. 

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1 dl sokeria 
0,5 dl fariinisokeria 
1 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
1 muna
3/4 dl öljyä 
150 g turkkilaista jogurttia
50 g maapähkinävoita
0,5 dl maitoa 
100 g valkosuklaata 

Kuorrute:
120 g huoneenlämpöistä voita
1 tl vaniljasokeria 
130 g maapähkinävoita
190 g tomusokeria 
1-2 rkl maitoa

Koristelu:
noin 50 g suolapähkinöitä 

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Sekoita ensin keskenään ranskankerma ja maapähkinävoi hyvin sekaisin. Lisää sitten kuivien aineiden joukkoon muna, öljy, maito ja ranskankermaseos - sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää sekoituksen loppuvaiheessa massan joukkoon rouhittu valkosuklaa. 

Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita tasaiseksi kerrokseksi. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä, vähennä tai lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna pohjan jäähtyä täysin. 

Valmista kuorrute. Ota voi hyvissä ajoin huoneen lämpöön. Vaahdota vaaleksi. Sekoita joukkoon maapähkinävoi ja vaniljasokeri. Lisää tomusokeri kahdessa tai kolmessa erässä kuorrutteen joukkoon hyvin sekoittaen sähkövatkaimella. Lopuksi lisää maitoa joukkoon sen verran, että saat kuorrutteesta sopivan notkeaa. 

Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja irrota pohjalla ollut leivinpaperi. Laita pohja esim. leikkuulaudan päälle niin, että pohjapuoli tulee ylöspäin. Levitä kuorrute tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle.

Rouhi suolapähkinöitä pidemmiksi ja ripottele kuorrutteen päälle. Voit kevyesti painella niitä kuorrutteen pintaan. Anna jähmettyä jonkin aikaa jääkaapissa, niin leikkaaminen on helpompaa.

Siisti piirakan reunat leikkaamalla kantit pois. Leikkaa piirakka haluamasi kokoisiksi paloiksi. Itse leikkasin 12 palaan (3x4). Sitten vain herkuttelemaan! 

Huom! Jos pidät leikattuja paloja kauan jääkaapissa, kannattaa säilyttää niitä kannellissa rasiassa aika lähellä toisiaan. Silloin palojen reunat eivät pääse inhottavasti kuivamaan. 


Nam, todella hyvää! 
Kuorrute oli varsinkin niin herkkua. 🤎🧡


Pohjasta tuli melkoisen hyvä myös jogurtilla ja maidolla. Meinaan kuitenkin vielä joskus kokeilla tätä samaa ranskankermalla. Sillä on mielestäni tullut aina mehevin pohja. 😋


Pohjasta tuli myös mielestäni ehkä vähän liian paksu kuorrutteen määrään nähden. Vähän ohuempi pohja niin sit olis makumaailma ollut paremmin balanssissa. Kaikesta huolimatta hyvää tämä oli ja ehkä hiukan kaipaa vielä jatkojalostusta ollakseen ihan täydellinen. Mulle kyllä kelpasi hyvin näinkin! 😅



13. kesäkuuta 2025

AHAA-TRYFFELIPIIRAKKA


Tämä makea piirakka syntyi hetken mielijohteesta, kun halusin tuhota kaapissa olevia Ahaa-suklaita leipomisen merkeissä. Muistin myös tässä vaiheessa nähneeni Taikinamylly-kirjassa (Anna Jaatinen & Laura Nikola) reseptin herkullisesta tryffelipiirakasta, joka sopisi aivan loistavasti suklaiden tuhoamiseen. Niinpä sitten syntyi tämä pieni mutta sitäkin makeampi herkku. Hieman muokkailin kirjan reseptiä omaan visioon sopivaksi ja tästä tuli kyllä aika kelpo piirakka. 🤎

Pohjana toimii tavallinen voikeksipohja ja lisäsin joukkoon vähän myös suolaa. Ajattelin sen sopivan hyvin yhteen makean täytteen kanssa. Laitoin ehkä hitusen liikaa suolaa mutta kyllä se vielä syötävää oli. Reseptiin kirjoitan paremmin sopivan määrän suolalle. 😁 Täytteestä puolestaan löytyy sekä maitosuklaata että Ahaa-suklaata. Nam, Ahaat ovat vain NIIN hyviä! 😋

Suolainen pohja ja makea täyte olivat hyvä yhdistelmä. Kovin suurta palaa tätä ei tarvitse syödä, sillä makeutta kyllä löytyy ihan riittävästi jo pienestäkin palasta. 🤎

Piirakka on leivottu 16 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
120 g kaurakeksejä 
1/4 tl suolaa
50 g voita

Täyte:
50 g maitosuklaata 
130 g Ahaa-suklaata
25 g voita 
1 dl vispikermaa 

Koristelu:
pensasmustikoita 
suklaarouhetta
kultaisia nonparelleja 
kultaista tomuväriä

Vuoraa vuoan pohja ja sisäreuna leivinpaperilla. Murskaa keksit hienoksi muruksi ja sekoita joukkoon suola. Sulata voi ja sekoita hyvin keksimurun kanssa. Painele seos vuoan pohjalla ja myös reunoilla muutaman sentin verran. Anna jähmettyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan. 

Mittaa kattilaan kaikki täytteen ainekset. Lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes se on sulanut ja tasaista. Anna jäähtyä ihan hetken aikaa välillä sekoitellen.

Kaada täyte varovasti vuokaan pohjan päälle ja tasoita. Laita jääkaappiin jähmettymään noin neljäksi tunniksi tai mielellään yön ylitse.

Irrota piirakka vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. Koristele haluamallasi tavalla käyttäen pensasmustikoita ja suklaarouhetta. Voit myös sipaista kultaista tomuväriä sinne tänne jos haluat. 🙂


Todella makeaa mutta silti niin hyvää! 🤎


Mullahan on aina välillä tapana ostaa semmonen about parin kilon iso laatikko noita Ahaa-suklaita. Sieltä on aina hyvä napata pari palaa kun tekee mieli jotain pientä hyvää. 😋


Ahaa 🤎


11. kesäkuuta 2025

OREO-VADELMAKAKKU


Teki mieli leipoa menneenä viikonloppuna  jotain hyvää herkkua. En vain heti saanut selvää visiota siitä, mitä haluaisin leipoa. Niinpä päätin, et tehdään eka suklaiset kakkupohjat ja katsotaan, mitä siitä sitten kehkeytyisi. 😁

Pohjat onnistuivat todella hyvin ja niistä tuli ihanan mehevät. Löysin myös kaapista pari pötköä Oreoita ja niinpä päätin tehdä niistä herkullisen täytteen pohjien kaveriksi. Raikastamaan kakkua laitoin täytteen sekaan vielä täyttövaiheessa vadelmia. Ne sopivat todella tähän todella hyvin ja raikastivat tosiaan kivasti makumaailmaa. Nam! Kakun kuorrute on samaa kuin täyte ja päälle valmistin vielä helpon suklaaganachen kermasta ja tummasta suklaasta. Koristeeksi viimeistelemään kiva ulkonäkö, valikoituivat kermapursotukset, Oreot ja vedelmat. 

Ihanan kesäinen kakku! Vadelmien tilalle sopisivat myös ehdottomasti mansikat.  Siinä vasta olisi lisää kesäfiilistä kakkuun. Olisin itse asiassa halunnutkin käyttää kakussa mansikoita mutta en raaskinut ostaa niitä, kun olivat niin hirmu kalliita kaupassa. Äitin poimimat vadelmat pakkasesta sopivat sen sijaan loistavasti tähän herkkuun. 🩷

Kakkupohjat on leivottu kahdella 16 cm irtopohjavuoalla. 

Pohjat:
2 dl vehnäjauhoja 
0,5 dl kaakaojauhetta 
1,5 dl sokeria 
0,5 tl vaniljasokeria 
0,5 tl soodaa 
0,5 tl suolaa 
1 muna
3/4 dl öljyä 
200 g ranskankermaa 
100 g tummaa- tai maitosuklaata

Kostutus: 
noin 1 dl kaakaota maitoon tehtynä 

Täyte:
3,5 dl vispikermaa 
250 g mascarponea 
3-4 rkl tomusokeria 
1 tl vaniljasokeria 
1 pötkö Oreoita 
+ vadelmia

Suklaaganache:
50 g vispikermaa 
50 g tummaa suklaata 

Koristelu:
1 dl vispikermaa + tomusokeria 
1-2 rkl rahkaa 
Oreoita 
vadelmia

Vuoraa kaksi 16 cm vuokaa leivinpaperilla; pohjat ja sisäreunat. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Mittaa pohjien kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää joukkoon muna, öljy ja ranskankerma - sekoita kevyesti. Rouhi suklaa ja sekoita massan joukkoon. Jaa massa kahteen vuokaan ja tasoita pinnat. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Jäähdytä pohjat. 

Kun pohjat on täysin jäähtyneet, leikkaa molemmat kahteen osaan. Nyt sinulla on yhteensä neljä pohjaa valmiina. 🙂

Valmista täyte. Rouhi ensin Oreot puukolla pieneksi muruksi. Jos käytät 2 desin kermapurkkeja, niin mittaa ensin 50 g kermaa sivuun suklaakuorrutetta varten. Sitten vatkaa loput 3,5 dl löysäksi vaahdoksi. Mittaa toiseen kulhoon mascarpone, tomusokeri ja vaniljasokeri - sekoita hyvin sekaisin. Yhdistä mascarponeseos ja kermavaahto - vatkaa hyvin sekaisin. Huom! Älä kuitenkaan sekoita liikaa. Lopuksi kääntele joukkoon vielä Oreomuru. 

Valmista kaakao, jolla kostutat kakun. Itse käytin ihan tavallista O'boy- kaakaota. 

Kokoa kakku suoraan tarjoilulautaselle. Kostuta pohjia täytön yhteydessä kaakaolla. Jaa täytettä kolmeen väliin tasainen määrä ja painele jokaiseen kerrokseen täytteen joukkoon vadelmia. Muista jättää kuorrutetta myös riittävä määrä kakun kuorruttamiseen! Kuorruta kakku lopuksi tasaisesti täytteellä. Anna kakun jähmettyä ja maustua jääkaapissa.

Valmista suklaakuorrute. Mittaa mikron kestävään kulhoon kerma ja suklaa. Lämmitä pienissä erissä välillä sekoittaen kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Anna jäähtyä, jolloin koostumus jähmettyy. Älä anna jäähtyä liikaa, ettei levittäminen ole vaikeaa. Kaada koko kuorrute määrä kakun päälle ja levitä nopeasti paletin avulla kohti reunoja niin, että se lähtee valumaan reunoja pitkin alaspäin. Anna jähmettyä jääkaapissa. 

Koristelua varten vaahdota kerma tomusokerin kanssa ja sekoita joukkoon vielä vähän rahkaa. Vatkaa napakka vaahto. Pursota kakun päälle ruusukkeet, asettele puolitetut Oreot paikoilleen ja viimeistele vadelmilla ja keksimurulla. 


Aijai, oli todella hyvää kakkua! 🤎


Pohjista tuli ihanan mehevät ja sukulaiset. 🤎


Kakku ei ollut mielestäni yhtään makea ja tuon täytteen makeutta pystyy hyvin itse säädellä tomusokerin määrällä. Olisi ehkä voinut jopa laittaa enemmänkin sitä. 😋


Palakuvasta ei tullut mitään kovin kaunista, vaan se oli aika mössöisen näköinen. Leikkasin kakun jo täyttöpäivänä, niin ehkä se vaikutti asiaan. Täytevälit olivat myös aika ohuet, niin ne sekoittuivat helposti pohjien kanssa. Mutta tämä ei onneksi makuun vaikuttanut yhtään. 😁

1. kesäkuuta 2025

UUNISSA PAISTETTU KORVAPUUSTIJUUSTOKAKKU


Perjantaina oli vika työpäivä ennen kesälomaa ja samoin myös mulle osui viimeinen pullarinkivuoro. Sen kunniaksi leivon tämän herkullisen korvapuustilta maistuvan uunijuustokakun työkavereille. Nam! 🤎

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla. 

Pohja:
180 g keksejä (kaura ja Biscoff)
75 g voita

Täyte: 
400 g maustamatonta tuorejuustoa 
200 g vaniljarahkaa 
1,5 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 
1- 1,5 tl kardemummaa
0,5 tl kanelia 
3 rkl vispikermaa
0,5 dl maissitärkkelystä 
2 kananmunaa

1 dl valmista kinuskikastiketta 
noin 1-2 tl kanelia
pieni ripaus suolaa

Kuorrute:
1,5 dl vispikermaa 
50 g maustamatonta tuorejuustoa 
1 rkl tomusokeria 
1 tl vaniljasokeria 

Koristelu:
keksejä
Pågenin korvapuusteja

Pingota vuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele/sprayaa vuokaspraylla vuoan sisäreuna. Voit myös laittaa leivinpaperisuikaleet sisäreunaan.

Aseta vuoka kahden ristikkäin menevän foliopalan päälle ja nosta folion reunat ylös. Näin paiston aikana valuva rasva ei pääse valumaan uuniin. Lämmitä uuni 160 asteeseen. 

Sulata pohjaan tuleva voi ja murskaa keksit hienoksi muruksi esim. vahvassa pakastepussissa kaulimen avulla. Yhdistä voisula ja keksimuru. Painele seos vuoan pohjalle ja vähän myös reunoille. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia.

Valmista täyte pohjan ollessa uunissa. 

Sekoita kulhossa tuorejuusto, rahka, sokerit ja mausteet. Lisää joukkoon kerma ja sekoita. Mittaa seokseen maissitärkkelys ja sekoita taas. Lopuksi lisää täytteeseen munat yksitellen varovasti sekoittaen. Huom! Voit kaikki sekoitusvaiheet tehdä esim. isolla lusikalla tai nuolijalla. Et tarvitse sähkövatkainta ollenkaan. 

Kaada valmis täyte esipaistetun pohjan päälle, tasoita ja kopauta vuokaa muutaman kerran pöytää vasten niin isoimmat ilmakuplat lähtevät pois. 

Mittaa kinuskikastike astiaan ja sekoita sen joukkoon kaneli ja suola. Lusikoi kinuski vuokaan täytteen päälle sinne tänne klönteiksi. Marmoroi pintaa esimerkiksi lusikan varren avulla. 

Paista kakkua uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia tai kunnes kypsyys tuntuu sopivalta. Kakku saa olla vielä vähän hyllyvää keskeltä. Sammuta uuni ja jätä kakku vielä jälkilämpöön noin 25-30 minuutiksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen jääkaappiin laittamista. Anna olla yön yli jääkaapissa.

Valmista seuraavana päivänä kuorrute. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi tomu- ja vaniljasokeria kanssa. Sekoita sitten tuorejuusto hyvin joukkoon.

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Levitä kuorrute kakun päälle ja koristele haluamallasi tavalla. Sitten vain kahvi porisemaan ja herkuttelemaan. 


Nam, oli kyllä hyvää kakkua. 🤎


Mä voisin ihan helposti elää pelkällä kakulla. 😂


Namskis! 🤎


25. toukokuuta 2025

KOOKOSBROWNIE "BOUNTYPALAT"


Nojaa, nyt tuli leivottua melkoisen hyvää herkkua! Ihanan suklainen brownie yhdistettynä kookostäytteen ja suklaakuorrutteen kanssa - kasassa on kunnon Bounty-herkku! 🤎

Brownien ohjeen nappasin Taikinamylly-kirjasta, joka on Anna Jaatisen ja Laura Nikolain uusin kirja. On muuten aivan ihana kirja, voin lämpimästi suositella. 🩷 Brownie on todella nopea ja helppo valmistaa sekä maistuu taivaallisen hyvälle. Halusin vielä vähän jatkojalostaa leivonnaista ja lisäsin siihen herkullisen kookostäytteen. Täyte vielä puolestaan huusi päälleen suklaakuorrutteen ja näin ollen syntyi taivaallinen Bounty-brownie. Lurps! 🤎

Brownie on leivottu noin 20x30 cm vuoalla ja leikattu 24 palaan. 

Brownie:
175 g voita 
200 g tummaa suklaata 
2,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja 
3 kananmunaa 
50 g tummaa suklaata rouhittuna

Kookostäyte:
200 g kookoshiutaleita
397 g kondensoituamaitoa

Kuorrute ja koristelu: 
200 g tummaa suklaata 
200 g kermaa
+ kookoshiutaleita 

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Mittaa mikron kestävään kulhoon suklaa ja voi. Lämmitä pienissä erissä välillä sekoittaa sen verran, että suklaa ja voi ovat sulaneet tasaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon sokeri, munat ja vehnäjauho sekoittaen aina jokaisen lisäyksen jälkeen. Lopuksi lisää mukaan rouhittu suklaa. 

Kaada valmis massa vuokaan ja tasoista. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. 

Valmista täyte. Sekoita keskenään kookoshiutaleet ja kondensoitumaito. Levitä seos jäähtyneen brownien päälle mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Huom! Anna brownien olla paistovuoassa kun lisäät päälle täytteen ja kuorrutteen. 

Kuorrutetta varten mittaa kulhoon suklaa ja kerma. Voit hieman pilkkoa suklaata pienemmiksi paloiksi puukolla. Lämmitä seosta mikrossa ja sekoita aina välillä. Kun seos on tasaista ja kiiltävää, se on valmista. Levitä kuorrute tasaisesti täytteen päälle. Ripottele päälle koristeeksi kookoshiutaleita. Anna jähmettyä rauhassa jääkaapissa.

Irrota jähmettynyt brownie vuoasta ja siisti reunat leikkaamalla kantit pois. Leikkaa sitten levy haluamasi kokoisiksi paloiksi. Itse leikkasin 4x6 eli 24 palaan. 


Mä rakastan kookosta ja suklaata yhdessä. Nam! 🥥🤎


Palat olivat aika tuhteja mutta todella koukuttavia. 🤤


Nami nami 🤎 Söin näitä herkkuja aikasta monta palaa yhden päivän aikana. 


22. toukokuuta 2025

SITRUUNA-KOOKOSKAKKU


Edellisten limeleivosten innoittamana syntyi tämä sitruunainen kookoskakku valkosuklaakuorrutuksella. En osaa millään sanoa, kunnasta tuli parempaa, lime vai tästä sitruunaversiota. Molemmat ovat todella hyviä ja tästä sitruunakakusta tuli todella herkullista! 💛

Sitruunatahna ja -kuoriraaste yhdistettyinä luottopohjaani, saivat aikaan aivan ihanan makuisen pohjan tähän kakkuun. Tämän päälle vielä kookos-kauratäyte ja kunnon kerros valkosuklaista kermakuorrutetta. Ai että, niin hyvää! Kepeästi meni monta palaa kahvin kanssa. 😋

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla ja täytteen valmistukseen on käytetty 18 cm irtopohjavuokaa. 

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
2 rkl sitruunatahnaa (lemoncurd)
1 sitruunan kuoriraaste
1 kananmuna 
3/4 dl öljyä 
200 g ranskankermaa 

Kookos-kauratäyte:
80 g maustamatonta tuorejuustoa 
45 g kaurakeksiä
40 g kookoshiutaleita 
1-2 rkl tomusokeria 

+ 2-3 rkl sitruunatahnaa täyttövaiheessa 

Valkosuklaakuorrute:
100 g valkosuklaata 
2 dl vispikermaa 
1-2 rkl tomusokeria 
120 g maustamatonta tuorejuustoa 

Koristelu:
kaurakeksejä
suklaapaloja
kookoshiutaleita 
sitruunan kuorta

Ota 20 cm vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sekoita pohjan kuivat aineet sekaisin. Lisää joukkoon kaikki loput aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna pohjan jäähtyä. 

Valmista täyte. Vuoraa 18 cm vuoka leivinpaperilla. Murskaa kaurakeksit hienoksi muruksi. Sekoita sitten kaikki täytteen ainekset hyvin sekaisin keskenään. Levitä täyte vuokaan tasaiseksi kerrokseksi lusikan avulla ja anna jähmettyä jääkaapissa. 

Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja aseta suoraan tarjoilulautaselle. Jos pohja on kovin kupera keskeltä, leikkaa sitä puukolla tasaisemmaksi. Levitä sitten päälle kerros sitruunatahnaa. Irrota jähmettynyt kaura-kookostäyte vuoasta ja aseta se pohjan päälle. Painele kevyesti jotta täyte tarttuisi sitruunatahnaan kiinni. 

Valmista kuorrute. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota kerma ja tomusokeri vaahdoksi. Notkista tuorejuustoa kulhossa ja sekoita sitten joukkoon sula suklaa koko ajan hyvin sekoittaen. Sekoita hyvin tasaiseksi ja kuohkeaksi. Lopuksi kääntele joukkoon vaahdotettu kerma. Levitä valmis kuorrute kakun päälle tasaisesti ja niin, että kaura-kookostäyte ei näkyisi kakun reunassa. Koristele kakku haluamallasi tavalla käyttäen keksimurua, suklaata, kookoshiutaleita ja sitruunan kuorta. Sitten vain herkuttelemaan! 💛


Hyvvee oli ja kivan raikas kakku! 💛


Kookos-kauratäyte jäi melko ohueksi ja sitä ei pahemmin palakuvasta erota. Jos siitä haluaa paksumman ja erottuvamman, niin se kannattaa tehdä pienemmällä 16 cm vuoalla. 😊


Nam! ☀️


4. toukokuuta 2025

LIME-VALKOSUKLAALEIVOKSET KOOKOS-KAURASYDÄMELLÄ


Siis apua, miten hyviä näistä leivoksista oikein tulikaan!! Ihan hetken mielijohteesta aloin leipoa näitä vappupäivänä kun sain inspiraation jääkaapissa lojuneesta limecurd-purkista. Onneksi aloin leipoa, sillä näistä tuli aivan ihania! 💚

Herkut ovat siis lime-valkosuklaaleivoksia, joiden sisältä löytyy kookos-kaurakeksipalloja. Ai että, ihana täydellisiä ainakin omana makuuni. 

Pohjana toimii (taas) luottopohjareseptini mutta tällä kertaa lisäsin mukaan limen kuorta ja sitä limecurdia. Aah... Pohjista tuli todella herkulliset! Halusin myös jollain tapaa yhdistää leivokseen kookoksen ja niinpä leivoksien sydämiksi valmistui pienet kookos-kaurakeksipallot. Lopuksi leivokset vielä kuorrutetaan pehmeällä ja makoisalla valkosuklaatuorejuustokuorrutteella. Oijoi, mitä herkkua! 💚🥥

Käytin itse leivonnassa sellaista leivontapeltiä, jossa 12 neliön muotoista koloa, vähän niin kuin muffinsipellissä. Jos et omista juuri tällaista peltiä, leivokset onnistuvat varsin hyvin ihan tavallisella muffinsipellilläkin. Näkisin nämä herkut myös vallan mainiosti, yhden ison kakun muodossa. Siinä olisikin jo idea seuraavaan kakkukokeiluun. 😁

Leivokset leivottu 12 kokoisella leivospellillä. 

Pohjat:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria 
0,5 tl soodaa 
0,5 tl suolaa
1 limen kuoriraaste 
2 rkl limecurdia
1 kananmuna 
3/4 dl öljyä
200 g ranskankermaa 

Kookos-kaurapallot:
80 g maustamatonta tuorejuustoa 
45 g kaurakeksiä
35 g kookoshiutaleita
1-2 rkl tomusokeria
+ kookoshiutaleita pinnalle

+ limecurdia pallojen alle leivosten kokoamisvaiheessa

Kuorrute:
100 g valkosuklaata 
2 dl vispikermaa 
120 g maustamatonta tuorejuustoa 
1-2 rkl tomusokeria

Koristelu:
limecurdia
kookoshiutaleita
valkosuklaata
pohjamassaa murustettuna
limen kuorta

Ota esille leivospelti ja sprayaa kolot hyvin vuokaspraylla. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Yhdistä pohjamassan kuivat aineet keskenään yhdessä raastetun limen kuoren kanssa. Lisää joukkoon loput aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Annostele massa lusikan avulla tai pursota pursotuspussillan pellin koloihin. Paista uunin keskitasolla noin 15-18 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna valmiiden leivosten jäähtyä pari minuuttia pellillä ja kumoa ne sitten jäähtymään leivinpaperin päälle. 

Valmista kookos-kaurapallot. Mittaa tuorejuusto kulhoon. Murskaa keksit hienoksi muruksi ja lisää ne tuorejuuston joukkoon. Lisää mukaan myös kookoshiutaleet ja haluamasi määrä tomusokeria. Sekoita tasaiseksi massaksi. Maista ja lisää oman maun mukaan keksimurua/kookoshiutaleita/tomusokeria. Ota massasta 12 kappaletta noin 12 gramman painoisia kasoja ja pyöritä kostutetuin käsin palloiksi. Kierittele pallot lopuksi vielä kookoshiutaleissa. Anna jähmettyä jääkaapissa. 

Käännä jäähtyneet leivokset ylösalaisin niin, että pohjasta tulee leivoksen yläpuoli. Koverra jokaisen leivoksen keskelle reikä omenaporalla, noin puoleen väliin leivosta. Ei missään nimessä pohjaan asti! Säästä koverrettu pohja koristeluun.
Täytä jokainen koverrettu kolo limecurdilla. Koloon menee niin 0,5 tl limecurdia. 
Paina jokaiseen koloon kevyesti yksi kookos-kaurapallo. 

Valmista kuorrute. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota kerma kevyesti vaahdoksi tomusokerin kanssa. Notkista tuorejuustoa erillisessä kulhossa ja lisää sitten valkosuklaa joukkoon koko ajan sekoittaen. Lopuksi sekoita mukaan vaahdotettu kerma. Siirrä valmis kuorrute tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja pursota kuorrute leivosten päälle niin, että pallot jäävät peittoon kuorrutteen alle. 

Koristele leivokset haluamallasi tavalla. Itse pursotin pieniä limecurdipalloja sinne tänne ja laitoin vielä valkosuklaarouhetta, limen kuorta, kookoshiutaleita ja murustin yli jääneitä pohjapaloja.


Aah, nämä olivat vain niin hyviä!  💚


Lime ja valkosuklaa, ne sopivat aina hyvin yhteen leivonnassa. Kookos toi vielä kivaa makulisää ja sopi tosi hyvin tähän leivokseen. 🤎


Olin liian hätäinen kuvauksen ja maistelun suhteen, etten tajunnut ottaa kunnon kuvaa leikatusta leivoksesta. Kuvan laatu on vähän huono, mutta kyllä siitä vähän näkee, millainen leivos on sisältä. 😊



27. huhtikuuta 2025

BANAANI-SUOLAKINUSKIPIIRAKKA


Piti keksiä jotain käyttöä pilkullisille banaaneille, jotka vaan lojuivat kaapissa ilman sen kummempaa käyttötarkoitusta. Halusin myös jotenkin yhdistää vapun tähän leipomukseen, kun ollaan jo kuitenkin niin lähellä kyseistä juhlapäivää. Niinpä sitten syntyi tälläinen, aivan ihanan herkullinen, banaani-suolakinuskipiirakka minidonitsi koristein. Oon aina myös jotenkin liittänyt popparit vappuun, joten niitäkin piti sitten vielä vähän tehdä piirakan kaveriksi. Ihanaa herkkua! 💛

Piirakkapohjana toimi, taas jälleen kerran, luottopohjareseptini banaanilla, kanelilla ja suklaalla tuunattuna. Tekovaiheessa jo pohjamassa itsessään maistui super hyvältä ja sitä se oli myös paistonkin jälkeen. Mielestäni piirakka suorastaan huusi päälleen vielä kerroksen omaa ehdotonta lemppariani eli suolakinuskia. Ai että, niin herkkua! 

Kivat minidonitsit valmistuivat nopeasti piirakan koristeiksi ja toivat mukanaan juuri sitä vapputunnelmaa. Puolet donitseista pyörittelin kanelisokerissa ja puolet kuorrutin Caramello-suklaalla ja tein vielä Biscoff-levitteellä raidat. Nam! Kinuskin teosta kun jäi kermaa vielä purkkiin, niin tein siitä vaan tuollaiset pienet pursotukset palojen päälle. Vähän hassun näköiset ehkä, mutta sopivat aika kivasti kuitenkin makumaailmaan. 😊

Tämän herkun kohdalla saa oikeastaan kaksi herkkua yhden hinnalla, piirakkaa ja donitseja. Ei huono! 🤤👌🏼

Piirakka on leivottu noin 25x25 cm vuoalla ja leikattu 8 palaan. Donitsit on tehty minidonitsipellillä 24 kpl. 

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 
1 tl kanelia 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
3/4 dl öljyä 
200 g ranskankermaa 
1 muna 
120 g banaania (ilman kuorta)
100 g tummaa suklaata 

Donitsit:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1 dl fariinisokeria 
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta 
0,5 tl suolaa 
1 muna
0,5 dl öljyä 
1 dl maitoa

Kinuski:
50 g voita 
1 dl fariinisokeria 
0,5 dl kermaa (vispi tai kuohu)
2 dl tomusokeria 
noin 0,5 tl suolaa

Donitsien kuorrutteet:
noin 30 g voisulaa + kanelisokeria
65 g Caramello-suklaata + 0,5-1 tl öljyä
2 isoa tl Biscoff-levitettä 
kultaisia nonparelleja 

Koristelu:
minidonitseja
poppareita
noin 1,5 dl kermaa + tomusokeria 

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Sekoita pohjan kuivat aineet ensin keskenään. Muussaa banaani haarukan avulla. Lisää massan joukkoon öljy, ranskankerma, muna ja muusattu banaani. Sekoita kevyesti niin, että aineet sekoittuvat tasaiseksi massaksi. Rouhi suklaa paloiksi ja sekoita ne vielä kevyesti massan joukkoon. Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna pohjan jäähtyä täysin vuoassaan.

Leivo donitsit. Ota esille minidonitsipelti ja sprayaa vuokaspraylla kolot hyvin. 

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa munat, öljy ja maito. Lisää nesteseos kuivien aineiden joukkoon parissa erässä kevyesti sekoittaen. Siirrä valmis massa pursotuspussiin ja pursota pellin koloihin. Paista uunin keskitasolla noin 5-8 minuuttia. Anna valmiiden donitsien olla pellillä parisen minuuttia paiston jälkeen ja kumoa ne sitten leivinpaperin päälle jäähtymään. 

Aika pian paiston jälkeen, ota puolet donitseista käsittelyyn ja sivele ne pullasudilla kauttaaltaan voisulalla. Kieritä tämän jälkeen ne kanelisokerissa. 

Loppuja donitseja varten sulata Caramello-suklaa varovasti mikrossa ja sekoita sen verran öljyä joukkoon, että saat hyvän koostumuksen dippaamista varten. Dippaa donitsit yksitellen suklaaseen ja ravistaa ylimääräinen suklaa pois. Aseta leivinpaperin päälle dipatut donitsit. Raitoja varten notkista Biscoff-levitettä mikrossa ja siirrä pieneen spritsauspussiin. Spritsaa raidat ja viimeistele vielä nonparelleilla. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Kun piirakkapohja on täysin jäähtynyt, valmista suolakinuski. Mittaa pieneen kattilaan voi, fariinisokeri ja kerma. Lämmitä liedelle kunnes kaikki aineet on sulanut tasaiseksi seokseksi. Huom! Ei tarvitse sen kummemmin keittää seosta. Ota kattila liedeltä ja sihtaa tomusokeri parissa erässä joukkoon hyvin sekoittaen. Mausta lopuksi suolalla ja sekoita.

Anna pohjan olla vuoassa ja kaada kinuski sen päälle. Levitä tasaisesti ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Kun kinuski on jähmettynyt, irrota se vuoasta ja aseta leikkuulaudan päälle. Leikkaa reunoista kantit pois ja sitten kahdeksaan palaan. Tai niin moneen palaan kuin itse haluat. 

Koristelua varten vaahdota kerma tomusokerin kanssa napakaksi vaahdoksi. Valmista poppareita; mikrossa tai kattilassa. Koristele piirakkapalat donitseilla, kermavaahdolla ja poppareilla. 


Näillä herkkupaloilla saa kyllä varmasti suut makeaksi. 💛🤎


Olisiko nämä ollut vähän niin kuin vappu etkot herkkujen suhteen. Nam nam! 😋