1. syyskuuta 2025

MUSTIKKA-VALKOSUKLAAMUTAKAKKU


Tästä mustikkaisesta valkosuklaamutakakusta tuli sitten niin kertakaikkisen hyvää, että koko kakkua meinasi mennä yhdellä kerralla parempiin suihin. Todella herkullista ja koukuttavaa! 💜

Kakun alkuperäinen resepti on Liisa Westerbergin käsialaa ja olen joskus vuosia sitten leiponut myös hänen ohjeillaan valkosuklaamutakakkuja. Ne ovat niin taivaallisen hyviä!  Mustikkasesonki kun nyt on vielä meneillään, niin halusin tehdä kakusta mustikkaisen version. Liisan reseptissä oli käytetty sitruuna mutta itse jätin sen pois ja lisäsin mukaan vähän kardemummaa. Tein myös koristeeksi vielä kermapursotukset kakun päälle. Tuli kyllä todella hyvää! 💜Liisan reseptiin pääset suoraan tästä.  

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Massa:
150 g valkosuklaata 
125 g huoneenlämpöistä voita 
1,5 dl sokeria 
2 tl vaniljasokeria 
2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja 
0,5 tl kardemummaa

+ noin 2 dl mustikoita 

Koristelu:
2 dl vispikermaa 
1 rkl tomusokeria 
noin 2 rkl vaniljakreemiä 
pensasmustikoita
valkosuklaata

Vuoraa vuoka valmiiksi leivinpaperilla; pohja ja sisäreuna. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit yhteen. Lisää munat ja sekoita tasaiseksi. Sekoita seuraavaksi sulatettu suklaa massan joukkoon.

Yhdistä jauhot ja kardemumma erillisessä kopissa. Lisää jauhot massan joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Kaada valmis massa vuokaan ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele pinnalle mustikat ja painele niitä hiukan kevyesti massaan.

Paista kakkua uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä taikinaiseksi ja hyllyväksi. Anna jäähtyä vuoassa ja siirrä sitten yöksi jääkaappiin. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle.

Vatkaa kerma ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoita loppuvaiheessa mukaan vaniljakreemi. Pursota kermalla koristeet kakun päälle ja viimeistele koristelu pensasmustikoilla ja valkosuklaalla. 


Namskis nam! Oli kyllä TODELLA herkullista. 💜


Valkosuklaa on aina ollut yks mun lempparisuklaista. Eihän tämä kakku silloin pajaa voi olla. Ripaus kardemummaa toi kakkuun vie ihanan makuvivahteen. 😋


Paistoikin onnistu ihan nappiin. Kakku jäi keskeltä ihanan pehmeäksi ja mutamaiseksi. Täytyy vielä joskus kokeilla tehdä tätä uudestaan sen sitruunan kera. 💜



25. elokuuta 2025

OMENAPIIRAKKA


Teki ihan hirveästi mieli jotain omenaista herkkua viikonlopuksi. Niinpä sitten syntyi tämä ihanan herkullinen omenapiirakka kanelikreemillä ja kauramurulla. Oli todella hyvää! 🤎

Piirakan pohjana toimii jälleen kerran luottopohjani. Se sopii tähän herkkuun kyllä täydellisesti. Pohjan päälle tulee reilusti kanelissa ja fariinisokerissa pyöriteltyjä omenapaloja. Palojen päälle pursotetaan Valion valmista kanelikreemiä ja piirakka viimeistellään vielä kardemummaisella kauramurulla. Ihan täydellinen makukombo omaan makuuni! Tarjoiluun kannattaa ehdottomasti varata vaniljakastiketta, sillä se sopii piirakan kaveriksi todella hyvin. 

Flunssa meinasi vaan aika pahasti haitata piirakan mausta nauttimisesta. Makuaisti kun oli tukkoisuuden takia poissa, en kunnolla päässyt maistamaan piirakan herkullista makua. Kerkesin kuitenkin palan syödä, ennen kuin makuaisti katosi kokonaan. 🤤

Piirakka on leivottu noin 25x25 cm vuoalla ja leikattu 12 palaan. 

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria 
0,5 tl soodaa 
0,5 tl suolaa
1 kananmuna 
3/4 dl öljyä 
200 g ranskankermaa 

Omenat:
noin 175 g omenaa
 (kuorittuna ja paloiteltuna)
1,5 tl kanelia
1 rkl fariinisokeria 

+ noin 100 g kanelikreemiä (Valio)

Kauramuru:
30 g voita 
3/4 dl kaurahiutaleita 
0,4 dl fariinisokeria 
0,4 dl vehnäjauhoja 
ripaus kardemummaa 

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Aloita tekemällä ensin omenat ja kauramurut. 

Kuori ja pilko omenat pieniksi paloiksi. Sekoita palojen joukkoon hyvin kaneli ja fariinisokeri. Jätä sivuun odottamaan. 

Kauramurua varten sulata voi. Sekoita loput aineet voin joukkoon. Käytä kardemummaa oman maun mukaan.

Laita myös kanelikreemiä jo valmiiksi pursotuspussiin.

Valmista pohja. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään sekaisin. Lisää mukaan muna, öljy ja ranskankerma - sekoita tasaiseksi massaksi. 

Levitä pohjamassa tasaisesti vuokaan. Ripottele päälle maustetut omenapalat. Pursota omenien päälle kanelikreemiä raitoina. Lopuksi murusta päälle kauramuru mahdollisimman tasaisesti. 

Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 30-35 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa sitten haluamasi kokoisiksi paloiksi. Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa. 


Se on jännä kun aina näin syksyn kynnyksellä alkaa tehdä mieli omenaleivonnaisia. 🤎


Tästä piirakasta tuli kyllä todella herkkua! Monta palaa meni yhdellä herkuttelukerralla. 😋


Nam, niin hyvää! 🤤🤎 Kanelikreemin voi halutessaan vaihtaa kinuskikreemin, jolloin saa vähän erilaisen makumaailman. Mulla pyörii päässä tästä jo mustikkaversio vaniljakreemillä. Täytyy ehkä seuraavaksi kokeilla leipoa sitä. 😅


10. elokuuta 2025

KUNINGAS OSCARIN KAKKU


Tämä perinteinen, tai ehkäpä jopa kuninkaallinen mantelinen herkkukakku pääsi mun leivontatestiin kuluneen viikonlopun aikana. Kyseessä on siis kuningas Oscarin kakku tai kuten ruotsiksi herkkua kutsutaan, Oscar II:s tårta. Kakkua pääsin ekan kerran maistamaan kesälomareissulla eräässä Tukholman kahvilassa ja ihastuin siihen heti. Niin ihanan yksinkertainen ja todella herkullinen kakku! 🤎

Miten sattuikaan, että tämän herkun resepti tuli vastaan uusimmassa Leivotaan-lehdessä 5/2025. Ei auttanut muu kuin ryhtyä leipomaan. 

Mantelisten pohjien välissä vaniljalla maustettua voikreemiä ja pinnalla paahdettuja mantelilastuja. Eipä tämä herkku olisi edes muuta tarvinnutkaan. Oli hyvää ja niin herkullista, että syömistä ei voinut jättää yhteen palaan. Kevyttä tämä ei kyllä ole ja täten ei todellakaan mikään laihduttajan herkku. 😅 

Tuota voikreemiä on vielä pakko hehkuttaa oikein erikseen. Ihanan pehmeää, täyteläistä ja suussa sulavaa. Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut laitettu ollenkaan vaniljasokeria mutta halusin sitä itse laittaa. Mielestäni se sopi todella hyvin tähän voikreemiin. Täytyy tunnustaa, että kreemiä tuli kyllä syötyä ihan suoraan kattilasta, ennen kuin se edes pääsi kakun väliin. 😁

Mikä vielä parasta tässä kakussa on se, että se on kokonaan gluteeniton. Sopii siis hyvin monelle herkuttelijalla. 🙂 

Kakkupohjat on leivottu 20 cm kokoisiksi ja niitä tulee 3 kpl.

Pohjat:
150 g manteleita tai mantelijauhetta
5 valkuaista
2 dl sokeria

Voikreemi:
5 keltuaista
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa 
175 g huoneenlämpöistä voita 

Koristelu:
noin 60 g mantelilastuja 
karviasia tai muita marjoja
kokonaisia manteleita

Ota esille kaksi uunipeltiä ja leikkaa mihin sopivat leivinpaperit. Piirrä toiseen kaksi 20 cm ympyrää ja toiseen yksi ympyrä käyttäen apuna irtopohjavuoan pohjaa. Jos käytät kokonaisia manteleita, jauha ne tehosekoittimessa hienoksi jauhoksi. Voit myös käyttää valmista mantelijauhetta.  Lämmitä uuni kiertoilmalla 175 asteeseen.

Erota valkuaiset ja keltuaiset. Jätä keltuaiset syrjään odottamaan voikreemin valmistusta. Vaahdota valkuaiset vaahdoksi ja lisää sitten sokeria pienissä erissä joukkoon hyvin vatkaten. Vatkaa seos kiiltäväksi ja jämäkäksi. Kääntele lopuksi joukkoon mantelijauhe.

Siirrä massa isoon pursotuspussiin ja pursota ympyrät leivinpaperille. Paista uunissa noin 20-25 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä. Anna pohjien jäähtyä hetki pellillä ja irrota sitten varovasti leivinpaperit ja anna rauhassa jäähtyä ritilän päällä. 

Valmista voikreemi. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan keltuaiset, sokerit ja kerma. Lämmitä seosta liedellä rauhallisesti sekoitellen kunnes se sakenee kiisselimäiseksi. Huom! Älä anna seoksen kiehua missään vaiheessa. Ota kattila pois liedeltä ja jäähdytä hetki. Jatkaa sitten joukkoon voi pieniä kuutioina muutamassa useammassa erässä.  Anna jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa kunnes on koostumukseltaan tarpeeksi jämäkkää levitettäväksi kakun väliin. Tähän menee jonkin aikaa. 

Paahda koristeet tulevat mantelilastut kuvalla pannulla sekoitellen. Varo ettet polta niitä! Siirrä esimerkiksi isolle lautaselle jäähtymään.

Kun voikreemi on tarpeeksi jämäkkää, aloita kakun täyttö. 

Ota esille tarjoilulautanen ja kokoa kakku suoraan siihen. Laita ensimmäinen pohja lautaselle ja levitä sen päälle vähän vajaa puolet kreemistä. Toista toinen kerros samalla suunnalla. Jätä kreemiä vähän kakun ulkoreunoille myös. Jos haluat, vois myös sipaista kreemiä kakun pinnallekin. Silloin laita väliin vähemmän kreemiä. 

Koristele kakku kauttaaltaan paahdetuilla mantelilastuilla, marjoilla ja manteleilla. Valmiin kakun on hyvä olla jonkin aikaa jääkaapissa, jotta leikkaaminen onnistuu helpommin. Sitten vain herkuttelemaan!


Oli kyllä hyvää kakkua! Ulkonäkö on aika vaatimaton mutta maku... Se oli erittäin hyvä. 🤎


Aijai, tuo voikreemi oli ehdottomasti kakun paras osuus. Manteliset pohjat olivat myös oikein hyviä. Hyvä ja ihanan simppeli kokonaisuus. 😋


Kyllä tätä kakkua voi toistekin leipasta. Ens kerralla tekisin ehkä kuitenkin pienemmät pohjat, niin niistä saisi vähän paksummat ja tällöin myös kreemikerroksista tulisi vähän paksummat. Nam! 🧡 



3. elokuuta 2025

MUSTIKKAJUUSTOKAKKU


No johan nyt on markkinat! Nyt tuli kyllä leivottua sellainen kakkua, joka kirjaimellisesti oli viedä jalat alta. En tiedä olisiko tämä jopa parasta kakkua, mitä olen koskaan leiponut. Oli meinaan TODELLA hyvää!! 💜

Tässä kakussa yhdistyvät luottopohjani, juustokakkumassa ja ihana itse keitetty mustikkasoosi tai mustikkakastike näin hienommin sanottuna. Nämä kolme yhdistettynä vielä valkosuklaalla maustetun kuorrutteen ja herkullisen kauramurun kanssa, niin on kyllä aika kova setti kasassa. Vaniljainen juustokakkumassa sopii niin hyvin yhteen mustikkasoosin kanssa. Kakku oli todella mehevää ja oikein suli suussa sitä syödessä. Mielestäni kakussa pitää aina olla jotain rouheaa tekstuuria ja siksi tuo päälle tuleva kauramuru oli just oikea valinta tähän. Kauramurussa maistuu häivähdys kardemummaa ja se jos mikä sopii mustikan kanssa hyvin yhteen. 

Kaiken kaikkiaan tämä kakku oli todella onnistunut ja hyvin kakku katosi tarjoilulautaselta päivän aikana. Ihan pienen pieni pala jäi vain pakkaseen laitettavaksi.  Tämä tunne on kyllä jotain niin ihanaa, kun huomaa pitkästä aikaa luoneensa jotain todella herkullista. Kakun resepti tulee varmasti jäämään ahkeraan käyttöön jatkossakin. 💜

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla. 

Mustikkasoosi:
100 g mustikoita (pakaste)
0,4 dl sokeria
0,5 sitruunan mehu
0,5 rkl maissitärkkelystä 

Kakkupohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa
1 kananmuna 
3/4 dl öljyä
200 g ranskankermaa 

Juustokakkumassa:
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
100 g vaniljarahkaa 
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
1 rkl maissitärkkelystä 
1 kananmuna

Kauramuru:
25 g voita
3/4 dl kaurahiutaleita
0,4 dl fariinisokeria 
0,4 dl vehnäjauhoja 
ripaus kardemummaa
2 kpl saksanpähkinää rouhittuna

Kuorrute:
2 dl vispikermaa 
1-2 rkl tomusokeria 
100 g vaniljarahkaa 
50 g valkosuklaata

Koristelu:
pensasmustikoita

Aloita valmistamalla mustikkasoosi. Mittaa kattilaan mustikat ja sokeri. Kuumenna ja anna kiehua hetken aikaa. Purista puolikkaan sitruunan mehu ja sekoita maissitärkkelys hyvin joukkoon. Kaada seos ohuena nauhana mustikoiden joukkoon ja sekoita. Mustikkasoosi sakenee tässä vaiheessa jonkin verran. Kuumenna soosi sekoitellen ja anna sen jälkeen jäähtyä rauhassa. Jäähtymistä voi nopeuttaa siirtämällä soosi eri kulhoon ja laittaa kulho kylmään veteen. 

Pohjaa varten ota vuoka esille ja leivinpaperoi pohja ja sisäreuna. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Yhdistä ensin pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon muna, öljy ja ranskankerma - sekoita tasaiseksi massaksi. Jätä sivuun odottamaan.

Valmista juustokakkumassa. Sekoita hyvin keskenään tuorejuusto, vaniljarahka ja sokerit. Purista sitruunamehu ja lisää hyvin sekoittaen massaan. Sekoita maissitärkkelys nopeasti massan joukkoon. Lisää lopuksi kananmuna varovasti sekoittaen. 

Nyt sinulla on valmiina mustikkasoosi, kakku- ja juustokakkumassa.

Levitä vuokaan noin puolet kakkumassasta tasaiseksi kerrokseksi. Seuraavaksi lisää puolet juustokakkumassasta ja mustikkasoosista vuokaan klöntteinä sinne tänne. Marmoroi jo tässä vaiheessa massoja vähän sekaisin keskenään esim. veitsen tai jonkin muun tikun avulla. Levitä sitten loput kakkumassasta tasaisesti vuokaan. Tämän päälle tulee taas loput mustikkasoosista ja juustokakkumassasta. Marmoroi lopuksi vielä taas massoja sekaisin keskenään. 

Paista kakkua uunin keskitasolla noin 50 minuuttia. Jätä jälkilämpöön vielä noin 5-10 minuutiksi. Paistoaikaa kannattaa tarkkailla, sillä uuneissa on todella paljon eroja.  Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten peitettynä jääkaappiin useammaksi tunniksi tai yön oli. 

Valmista kakun päälle tuleva kauramuru. Sulata voi mikrossa. Lisää joukkoon loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Levitä muruseos leivinpaperoidulle pellille ja paista uunin keskitasolla, 175 asteessa noin 10-15 minuuttia kunnes muru on saanut kauniin paahteisen värin. Ole kuitenkin tarkkana, ettei muru pääse palamaan. Anna jäähtyä rauhassa pellillä.

Valmista kuorrute. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota kerma tomusokerin kanssa kevyeksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka. Lisää lopuksi varovasti sulatettu suklaa koko ajan sekoittaen sähkövatkaimella. Huom! Älä sekoita liikaa ettei kuorrute juoksetu. Vain sen verran, että se on tasaista. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. Levitä kakun päälle kuorrute tasaiseksi kerrokseksi. Murusta päälle jäähtynyt kauramuru tasaisesti. Viimeistele koristelu pensasmustikoilla. Aah, sitten vain herkuttelemaan! 


Aijai... Kakku oli siis niin hyvää, että yksi pala ei riittänyt mihinkään. 💜


En tiiä, tästä taisi tulla ihan mun lempparikakku! 😋


Hieman enemmän pitää nähdä vaivaa kakun kanssa kun pitää keitellä tuo mustikkasoosi itse mutta se on kaiken vaivan arvoista. Lupaan sen! Yllättävän nopeasti kakku kuitenkin valmistui. Tätä voin lämpimästi kyllä suositella kokeilemaan! 💜



26. heinäkuuta 2025

BANAANI-MAAPÄHKINÄVOIJÄÄTELÖT


Näistä helppoakin helpoimmista banaani-maapähkinävoijäätelöistä tuli aikasta kivoja. Täydellisiä pieniä herkkupaloja näin kuumalla kesähelteellä. 💛

Jäätelö itsessään pitää sisällään banaania, jukurttia, maapähkinävoita, maitoa ja vaahterasiirappia. Itse käytin tällä kertaa islantilaista jukurttia kun sitä sattui olemaan kaapissa valmiina. Tämän lisäksi oikeastaan mikä tahansa muukin jukurtti kävisi vallan mainiosti, esim. turkkilainen tai kreikkalainen. Banaanista tuli kivasti makeutta massaan mutta lisäsin vielä hiukan vaahterasiirappia joukkoon kun nyt olen niin perso makealle. Tuo maapähkinävoi... Aah, sopi tähän niin hyvin! 😋 Helppoja näistä herkuista tekee sen, että jäätelömassa vain soseutetaan tasaiseksi, annostellaan muotteihin ja jäädytetään pakkasessa. Helppoa!

Kuorrutteeksi valikoitua, yllätys yllätys, valkosuklaa. Osan dippasin pelkkään valkosuklaaseen ja loppuihin lisäsin vielä rouhittuja suolapähkinöitä. Hyvää oli! 🤎

Reseptillä tulee neljä kappaletta pieniä jäätelöitä. 

Jäätelömassa:
1 pieni tai keskikokoinen banaani
75 g islantilaista jukurttia 
2-2,5 rkl maapähkinävoita
noin 0,4 dl maitoa tai kauramaitoa
pieni loraus vaahterasiirappia 

Kuorrute:
130 g valkosuklaata 
2 tl öljyä
kourallinen suolapähkinöitä

Ota esille silikonimuotti ja aseta niihin valmiiksi jäätelötikut.

Mittaa kaikki massan ainekset kulhoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. 

Annostele massa muotteihin. Kopauttele muottia muutamia kertoja pöytää vasten niin suurimmat ilmakuplat hajoavat. Paina kevyesti leivinpaperin pala jäätelöiden pintaan kiinni. Pakasta useampi tunti tai anna olla rauhassa pakkasessa yön yli. 

Kuorrutetta varten rouhi jo valmiiksi kourallinen suolapähkinöitä ja jätä ne sivuun odottamaan. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa, pienissä erissä hyvin aina sekoittaen jokaisen lämmitys kerran jälkeen. Sekoita hyvin joukkoon öljy. Laita suklaa kapeaan ja korkeaan lasiin, jolloin dippaaminen on helpompaa.

Irrota ensin kaksi jäätelöä muotista ja dippaa suklaaseen. Pyyhi ylivaluva suklaa lasin reunaan ja aseta jähmettymään leivinpaperoidulle alustalle. Kun olet kuorruttanut kaksi jäätelöä, lisää suklaan joukkoon  suolapähkinät ja sekoita. Jos kuorrute tuntuu kovin tönköltä, lisää vähän öljyä joukkoon. Dippaa sitten loput jäätelöt pähkinäsuklaaseen. Itellä kuorrutetta jäi hiukan, niin dippailin vielä kahden ensimmäisen jäätelön päät pähkinäkuorrutteeseen. 

Säilytä valmiita jäätelöitä pakkasessa. 


Kyllä vain, hyviä olivat ja just täydellisiä pieniä herkkuja kesäkuumalla. 🩷


Ice ice baby! 😋


10. heinäkuuta 2025

MAAPÄHKINÄVOIMUFFINSIT KINUSKISYDÄMELLÄ


En tiiä miksi muffinseja tulee tehtyä nykyään niin harvoin, vaikka nehän on tosi kivoja ja helppoja leipoa. Tällä kertaa mielessä kutkutteli taas maapähkinävoin käyttö ja päädyin tekemään todella herkullisia muffinseja kyseisestä raaka-aineesta. Ai että, kun näistä tulikin hyviä! 🤎

Mehevän tumma pohja ja suolakinuskisydän yhdistettyinä aivan järisyttävän herkullisen maapähkinävoikuorrutteen kanssa, oli jotain todella hyvää. Muffinseista tuli todella tuhteja ja makoisia mutta ne olivat vain niin kertakaikkisen herkullisia. Varsinkin tuo kuorrute! 

Olen jo pitkään yrittänyt saada aikaiseksi täydellistä maapähkinävoikuorrutetta ja nyt uskon sen viimein onnistuneen. Tässä kuorrutteessa oikeasti maistuu kunnolla maapähkinävoi ja kuorrute on samalla jotenkin todella kevyt ja erittäin täyteläinen. Just sellainen, mistä tykkään! Tästä taisi tulla mun ehdoton lemppari. 🤎 Parasta kuorrutteessa on myös se, että sen valmistaminen ei vie paljoa aikaa ja tällä ohjeella saa runsaat kuorrutukset 12 muffinsin päälle. Suosittelen ehdottomasti käyttämään sellaista "creamy" versiota maapähkinävoista, sillä saa mielestäni parhaimman lopputuloksen kuorrutteeseen. Tarkista myös kuorrutteen suolan tilanne. Jos käytät sellaista voita ja maapähkinävoita, jotka sisältävät jo suolaa itsessään, ei tarvitse enää lisätä sitä erikseen. Jos sinulla on puolestaan käytössä suolattomat versiot, niin silloin voi olla paikallaan lisätä ripaus suolaa joukkoon. 🙂

Reseptillä tulee 12 kpl normaalin kokoista muffinsia ja reilut kuorrutteen niiden päälle.

Muffinsimassa:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1 dl kaakaojauhetta 
2,5 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta 
0,5 tl suolaa
1 kananmuna 
1 dl maitoa
0,5 dl öljyä
1 dl kuumaa vettä

Kinuskisydän:
200 g kinuskikreemiä (Valio)
noin 0,5 tl suolaa

Kuorrute:
70 g pehmeää voita
115 g tomusokeria 
270 g maapähkinävoita "creamy"
1 tl vaniljasokeria 
0,8 dl vispikermaa 

Koristelu:
kinuskiraidat
suklaarouhetta
suolapähkinöitä

Ota esille muffinsipelti ja laita koloihin valmiiksi paperivuoat. Lämmitä uuni 180 asteeseen. 

Sekoita massan kuivat aineet ensin keskenään sekaisin. Lisää sitten joukkoon muna, maito ja öljy - sekoita hyvin sekaisin sähkövatkaimella muutaman minuutin ajan. Kiehauta vesi mikrossa ja lisää massan joukkoon koko ajan sekoittaen vatkaimen alhaisimmalla teholla. Varo, voi vähän roiskua. 🙂 Jatka sitten vatkaamista täydellä teholla parisen minuuttia tai kunnes saat kuohkean ja ilmavan massan. 

Jaa valmis massa tasaisesti 12 muffinsivuokaan. Täytä vuoka noin 3/4 täyteen. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Tarkista kypsyys tikulla ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna valmiiden muffinsien olla vuoassa hetken aikaa paiston jälkeen ja siirrä ne sitten esim. ritilän päälle jäähtymään kokonaisuudessaan. 

Kun muffinssit ovat täysin jäähtyneitä, koverra niiden keskelle reikä omenaporan tai esimerkiksi tyllan avulla. Sekoita valmiin kinuskikreemin joukkoon suola ja siirrä melkein koko kreemi pursotuspussiin. Jätä vähän kreemiä koristeluun. Pursota kreemiä koloihin. 

Valmista kuorrute. Vatkaa pehmeä voi notkeaksi ja lisää joukkoon tomusokeri. Sekoita taas sekaisin. Lisää sitten mukaan maapähkinävoi ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin sekaisin kuohkeaksi massaksi. Kaavi pariin kertaan reunat alas sekoituksen aikana. Lopuksi lisää kuorrutteeseen kylmä kerma ja vatkaa ilmavaksi ja kuohkeaksi. 

Siirrä valmis kuorrute tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja pursota reilut kuorrutteet jokaisen muffinsin päälle. 

Viimeistele koristelu spritsaamalla kinuskikreemillä raidat. Tee leivinpaperista pieni pursotuspussi, jolla saat kätevästi pursotettua ohuet raidat muffinsin päälle. Rouhi päälle vielä vähän suklaata ja suolapähkinöitä. Nam! 🤎


Oijoi, osu ja uppos meikäläiseen kyllä nämä herkut! 🤎


Itse muffinsi oli ihanan mehevä ja kostea,  varsinkin silloin leivontapäivänä. Seuraavana päivänä kaapissa olleena pohjat olivat ehkä hitusen kuivahtaneet mutta ei se haitannut kun täyte ja kuorrute pelastivat tilannetta hyvin. 😋


Ja siis tuo kuorrute! Joko sanoin, että se oli H-Y-V-Ä-Ä ! 🤤🤎




5. heinäkuuta 2025

RAPARPERI-KINUSKIKAKKU


Nyt pukkaa taas raparperin makuista kakkua. Tällä kertaa luottopohja taipui hienosti raparperin kaveriksi. Ai että, kun tästä tuli hyvää. Niin mehevää ja herkullista! Kinuski oli juuri oikea valinta raparperin kaveriksi tähän kakkuun. Nam! 💚🤎

Ennen pohjan paistoa, päälle ripotellaan reilusti raparperin paloja. Pohjan päälle valmistetaan myös ihanan kirpsakkaa hilloketta raparperista, joka entisestään lisää raparperin makua kakussa. Tämän vastapainoksi kakun kruunaa kinuskinen kuorrute, jota löytyykin ihan kunnon kerros kakun päältä. Huom! Hilloke kannattaa valmistaa jo hyvissä ajoin edeltävänä päivänä ennen kakun leipomista. 

Tykkäsin kyllä kovasti kakusta, oli todella hyvää. Tämä jos mikä sopii kesän herkkuhetkiin. ☀️

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Raparperihilloke:
500 g raparperia
tilkka vettä
2 dl hienoa sokeria
1 dl fariinisokeria

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria 
2 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
3/4 dl öljyä 
1 kananmuna
200 g ranskankermaa 
+ 100 g raparperia paloina 

Kinuskikuorrute:
2 dl vispikermaa 
100 g maustamatonta tuorejuustoa 
200 g kinuskikreemiä (Valio)
(1-2 rkl tomusokeria)

Koristelu:
1 dl vispikermaa + tomusokeria 
kaurakeksejä
valkosuklaata 
vadelmia

Valmista hilloke hyvissä ajoin. Pese, kuori ja pilko raparperit. Laita ne kattilaan sekä tilkka vettä ja sokerit. Lämmitä kunnes seos kiehahtaa ja alenna sitten lämpöä. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla kunnes raparperit ovat sopivan pehmeitä, noin 10-15 minuuttia. Jäähdytä ja säilö puhtaaseen purkkiin. Hilloketta tulee noin 3-4 dl. 

Leivo pohja. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja leivinpaperoi vuoka; pohja ja sisäreuna. Pese, kuori ja pilko raparperit. Jätä ne sivuun odottamaan. Mittaa pohjan kuivat aineet keskenään kulhoon ja sekoita. 
Lisää joukkoon öljy, muna ja ranskankerma - sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele päälle raparperin palat ja painele niitä kevyesti taikinaan. Paista uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia tai kunnes kypsä. Jäähdytä ja kääri kelmuun jos en tee kakkua valmiiksi samana päivänä. 
 
Valmista kuorrute. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita hyvin keskenään tuorejuusto ja kinuskikreemi. Yhdistä kermavaahdon kanssa. Lisää halutessasi tomusokeria jos haluat kuorrutteesta makeamman. Itse en lisännyt tomua ollenkaan. Oman maun mukaan. 🙂Siirrä kuorrute isoon pursotuspussiin.

Laita kakkupohja suoraan tarjoilulautaselle. Pursota kuorrutetta pohjan reunoille valliksi niin, että keskelle jää iso "kuoppa". Täytä tämä kuoppa hillokkeella ja levitä se siihen tasaisesti. Pursota loppu kuorrute hillokkeen ja reunavallin päälle. Tasoita palettiveitsellä pinta niin tasaiseksi kuin mahdollista. Laita jääkaappiin hetkeksi jähmettymään.

Vatkaa koristeeksi tuleva kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa. Pursota sillä koristeet kakun päälle ja viimeistele koristelu kekseillä, suklaalla ja vadelmilla. 


Olipa kyllä hyvää kakkua vaikka itse sanonkin. 😄


Raparperin makua tästä kakusta ei kyllä puuttunut, kun sitä löytyi sekä pohjasta paloina että vielä hillokkeena täytteenä. Namskis 💕


Onneksi kakkua jäi sen verran, että sain pari palaa pakkaseen laitettua. Sieltä on sitten hyvä ottaa sulamaan kun kakkuhimo iskee. 😋



1. heinäkuuta 2025

LIME-RAPARPERIJUUSTOKAKKU UUNISSA


Idea tästä pienestä uunijuustokakusta syntyi oikeastaan ihan sattumalta toisen leivonnaisen yhteydessä. Mulle jäi aika paljon yli itse tehtyä raparperihilloketta ja mietin mihin sitä voisi oikein käyttää. Sitten mieleeni tuli uunijuustokakku ja siihen löytyi melkein kaikki tarvittavat raaka-aineet kaapista. Vähän jouduin soveltamaan itselle tutuksi tullutta reseptiä mutta hyvin toimi näinkin ja kakusta tuli todella herkullinen. 🩷

Pohjana kakussa on ihan tavallinen voi ja kaurakeksiseos. Kaurakeksejä mulla on yleensä aina kaapissa jemmassa, sillä tykkään käyttää niitä paljon leivonnassa. Täytteessä puolestaan maistuu ihanan raikas ja kirpsakka lime sekä tämä itse tehty raparperihilloke. Enemmän kakku kyllä maistui kokonaisuudessaan limeltä ja hillokesattumat olivat kiva lisä täytteen joukossa. Kaiken kaikkiaan oikein kiva ja hyvä minikakku. 🙂

Jos ei muuten itse jaksa alkaa valmistaa hilloketta, niin sen tilalla voi käyttää esimerksi jotain valmista kaupan hilloa tai voi vaikkapa laittaa marjoja. Marjat voisikin sopia aika kivasti. 😋

Koristelun kanssa meinasi ihan tulla tenkkapoo ja luulin jo yhdessä vaiheessa pilanneeni kakun kokonaan. En vain meinannut saada koristelua mieluisaksi ja olin jo ihan menettää toivon sen suhteen. Onneksi kaikki meni kuitenkin loppupeleissä ihan hyvin ja kermapursotukset pelastivat koristelun. Ei se aina vaan onnistu ekalla yrittämällä ja täytyy keksiä "plänB". 😅

Kakku on leivottu pienellä 16 cm vuoalla.

Raparperihilloke:
500 g raparperia
tilkka vettä
2 dl hienoa sokeria
1 dl fariinisokeria

Pohja:
120 g kaurakeksejä 
50 g voita

Täyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa 
150 g kreikkalaista jugurttia 
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria 
1 pienen limen kuoriraaste
2 rkl limemehua
2 rkl maissitärkkelystä 
2 pienehköä kananmunaa

+ noin 4 rkl raparperihilloketta

Koristelu:
1 dl kermaa
noin 1 rkl tomusokeria 
keksimurua 
valkosuklaarouhetta

Huom! Jos teet itse hillokkeen, tee se jo kakkua edeltävänä päivänä valmiiksi.  Pese, kuori ja pilko raparperit. Laita ne kattilaan sekä tilkka vettä ja sokerit. Lämmitä kunnes seos kiehahtaa ja alenna sitten lämpöä. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla kunnes raparperit ovat sopivan pehmeitä, noin  10-15 minuuttia. Jäähdytä ja säilö puhtaaseen purkkiin. Hilloketta tulee noin 3-4 dl. 

Leivinpaperoi vuoan pohja ja sisäreuna. Aseta vuoka kahden ristiin menevän foliopalan päälle ja nosta/rullaa folion reunat ylös. Näin paiston aikana irtoava rasva ei pääse valumaan uunin pohjalla. Lämmitä uuni 160 asteeseen. 

Murskaa keksit hienoksi muruksi, sulata voi ja yhdistä nämä. Painele seos vuoan pohjalle ja myös reunoilla muutaman sentin verran. Esipaista pohjaa noin 8-10 min. 

Valmista täyte sillä aika alun pohja on uunissa. 

Sekoita kulhossa hyvin sekaisin tuorejuusto, jugurtti ja sokerit. Raasta mukaan limen kuori ja purista mehua tarvittava määrä - sekoita. Lisää massaan maissitärkkelys ja sekoita taas hyvin sekaisin. Lopuksi sekoita varovasti munat yksitellen massan joukkoon. Huom! Älä vatkaa enää tässä vaiheessa kovin paljon. Riittää, että aineet ovat vain sekoittuneet tasaisesti keskenään. 

Kaada noin puolet massasta esipaistetun pohjan päälle. Lusikoi pinnalle pieniä hillokekasoja sinne tänne ja sekoita niitä vähän lusikan avulla massan kanssa (marmoroi). Levitä loppu täyte massa ja tasoita pinta. Levitä vielä samalla tavalla hilloketta kakun päälle kuin väliinkin.

Paista uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Tarkkaile kypsyttää. Kakku saa keskeltä olla vielä melko hyllyvää mutta reunoilta kiinteää. Itse pidin lähempänä tuota 50 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä kakku vielä jälkilämpöön noin 25-30 minuutiksi. Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin peitettynä. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä tarjottuna. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. 

Vatkaa kerma ja tomusokeri vaahdoksi. Siirrä vaahto tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja pursota ruusukkeet kakun päälle. Viimeistele keksimurulla suklaarouheella. 


Lime ja raparperi olivat aika kiva makupari. 💚


Nam nam!


Kivan kesäinen kakku herkutteluhetkiin. ☀️


19. kesäkuuta 2025

BLONDIELEIVOKSET


Blondie, tuo brownien ihana vaalea serkku tai sisko tai miten sitä nyt kukin haluakaan kutsua. 🙂 Täytyy kyllä sanoa, että vaikka kuinka hyvää tämä onkin, niin silti tulee leivottua kyseistä herkkua ihan liian harvoin. Yleensä tulee leivottua tavallista suklaista brownieta. Nyt kuitenkin tein poikkeuksen ja leivoin tätä ihanaa vaaleaa herkkua. 

Jälleen kerran saan kiittää Taikinamylly-kirjaa (Anna Jaatinen & Laura Nikola) aivan täydellisen ihanasta reseptistä. 🩷 En halunnut kuitenkaan ihan niin isoa satsia leipoa, mitä alkuperäisessä reseptissä oli, joten puolitin aineet ja tein pienempään vuokaan. Tuli just hyvä määrä herkkupaloja tällä tavalla. Halusin myös vähän jotain ekstraa lisätä paloihin ja niinpä ne saivat ylleen vielä kermapursotukset, mansikoita ja valkosuklaarouhetta. Nam! 🩷❤️

Muista olla tarkkana paistoajan kanssa. Mieluimmin liian vähän kuin liian kauan. Itsellä paisto meni ehkä vähän liian yli ja palat eivät jääneet niin tahmeiksi kuin olisin halunnut. Ensi kerralla muistan sitten pitää unissa hiukan lyhyemmän ajan. 🙂

Blondie on leivottu noin 20x20 cm vuoalla ja leikattu 9 palaan. 

Massa:
100 g voita
1,4 dl fariinisokeria 
1 muna
1,5 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta 
1 tl vaniljasokeria 
ripaus suolaa
125 g valkosuklaata rouhittuna

Koristelu:
2 dl vispikermaa 
1-2 rkl tomusokeria 
mansikoita 
1-2 palaa valkosuklaata

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Sulata voi ja sekoita joukkoon fariinisokeri. Jos seos tuntuu todella kuumalta, anna jäähtyä hetki - lisää sitten kananmuna ja sekoita. 

Yhdistä kuivat aineet ja rouhi suklaa valmiiksi. Lisää massaan kuivat aineet ja sekoita. Lopuksi kääntele joukkoon suklaarouhe. 

Kaada valmis massa vuokaa ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 15-18 minuuttia. Tarkista kypsyys jo ennen tuota 15 minuuttia. Uuneissa kun on niin paljon eroja paistoaikojen suhteen. Anna jäähtyä täysin. 

Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja siisti reunat leikkaamalla kantit pois. Leikkaa pohja haluamasi kokoisiksi paloiksi. Itse leikkasin 9 palaan (3x3). 

Vatkaa kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa. Laita vaahto tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja pursota ruusukkeet palojen päälle. Viimeistele puolitetuilla mansikoilla ja valkosuklaarouheella. Nam! 🩷


Nämä olivat kyllä todella ihania herkkupaloja ja tuli niin kesäinen fiilis syödessä. 🩷


Onneksi tuli tehtyä pienempi satsi paloja, sillä kaikki meni ja olisi mennyt varmaan enemmänkin jos vain olisi ollut. 😅


Nam, valkosuklaa best! 💕



16. kesäkuuta 2025

MAAPÄHKINÄVOIPIIRAKKA


Aah, maapähkinävoi... Voisin syödä sitä vaikka kuinka paljon, NIIN hyvää! En tiiä miksen aikaisemmin ole testannut luottopohjaani tällä herkulla. Nyt siihen tuli muutos, kun leivoin tätä ihanan pehmeää ja herkullista maapähkinävoipiirakkaa suolapähkinöillä. 🤎

Luottopohjaani hieman muokkaillen (aineksista joita kaapissa oli leivontahetkellä) ja maapähkinävoita lisäten, syntyi tämä ihanan herkullinen pohja. Maapähkinävoi ei maistu mitenkään kovin voimakkaana pohjassa mutta on kuitenkin selvästi tunnistettavissa maussa. Lisäsin myös pohjaan valkosuklaarouhetta, sillä mihin valkosuklaa nyt ei vain sopisi. 🤤 Jäähdyttyään pohja sai vielä ylleen maapähkinävoikuorrutteen ja reilusti suolapähkinöitä. Ai että, oli sitten herkullista piirakkaa! 😋👌🏼

Piirakka on leivottu noin 25x25 cm vuoalla ja leikattu 12 palaan. 

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1 dl sokeria 
0,5 dl fariinisokeria 
1 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
1 muna
3/4 dl öljyä 
150 g turkkilaista jogurttia
50 g maapähkinävoita
0,5 dl maitoa 
100 g valkosuklaata 

Kuorrute:
120 g huoneenlämpöistä voita
1 tl vaniljasokeria 
130 g maapähkinävoita
190 g tomusokeria 
1-2 rkl maitoa

Koristelu:
noin 50 g suolapähkinöitä 

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Sekoita ensin keskenään ranskankerma ja maapähkinävoi hyvin sekaisin. Lisää sitten kuivien aineiden joukkoon muna, öljy, maito ja ranskankermaseos - sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää sekoituksen loppuvaiheessa massan joukkoon rouhittu valkosuklaa. 

Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita tasaiseksi kerrokseksi. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä, vähennä tai lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna pohjan jäähtyä täysin. 

Valmista kuorrute. Ota voi hyvissä ajoin huoneen lämpöön. Vaahdota vaaleksi. Sekoita joukkoon maapähkinävoi ja vaniljasokeri. Lisää tomusokeri kahdessa tai kolmessa erässä kuorrutteen joukkoon hyvin sekoittaen sähkövatkaimella. Lopuksi lisää maitoa joukkoon sen verran, että saat kuorrutteesta sopivan notkeaa. 

Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja irrota pohjalla ollut leivinpaperi. Laita pohja esim. leikkuulaudan päälle niin, että pohjapuoli tulee ylöspäin. Levitä kuorrute tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle.

Rouhi suolapähkinöitä pidemmiksi ja ripottele kuorrutteen päälle. Voit kevyesti painella niitä kuorrutteen pintaan. Anna jähmettyä jonkin aikaa jääkaapissa, niin leikkaaminen on helpompaa.

Siisti piirakan reunat leikkaamalla kantit pois. Leikkaa piirakka haluamasi kokoisiksi paloiksi. Itse leikkasin 12 palaan (3x4). Sitten vain herkuttelemaan! 

Huom! Jos pidät leikattuja paloja kauan jääkaapissa, kannattaa säilyttää niitä kannellissa rasiassa aika lähellä toisiaan. Silloin palojen reunat eivät pääse inhottavasti kuivamaan. 


Nam, todella hyvää! 
Kuorrute oli varsinkin niin herkkua. 🤎🧡


Pohjasta tuli melkoisen hyvä myös jogurtilla ja maidolla. Meinaan kuitenkin vielä joskus kokeilla tätä samaa ranskankermalla. Sillä on mielestäni tullut aina mehevin pohja. 😋


Pohjasta tuli myös mielestäni ehkä vähän liian paksu kuorrutteen määrään nähden. Vähän ohuempi pohja niin sit olis makumaailma ollut paremmin balanssissa. Kaikesta huolimatta hyvää tämä oli ja ehkä hiukan kaipaa vielä jatkojalostusta ollakseen ihan täydellinen. Mulle kyllä kelpasi hyvin näinkin! 😅



13. kesäkuuta 2025

AHAA-TRYFFELIPIIRAKKA


Tämä makea piirakka syntyi hetken mielijohteesta, kun halusin tuhota kaapissa olevia Ahaa-suklaita leipomisen merkeissä. Muistin myös tässä vaiheessa nähneeni Taikinamylly-kirjassa (Anna Jaatinen & Laura Nikola) reseptin herkullisesta tryffelipiirakasta, joka sopisi aivan loistavasti suklaiden tuhoamiseen. Niinpä sitten syntyi tämä pieni mutta sitäkin makeampi herkku. Hieman muokkailin kirjan reseptiä omaan visioon sopivaksi ja tästä tuli kyllä aika kelpo piirakka. 🤎

Pohjana toimii tavallinen voikeksipohja ja lisäsin joukkoon vähän myös suolaa. Ajattelin sen sopivan hyvin yhteen makean täytteen kanssa. Laitoin ehkä hitusen liikaa suolaa mutta kyllä se vielä syötävää oli. Reseptiin kirjoitan paremmin sopivan määrän suolalle. 😁 Täytteestä puolestaan löytyy sekä maitosuklaata että Ahaa-suklaata. Nam, Ahaat ovat vain NIIN hyviä! 😋

Suolainen pohja ja makea täyte olivat hyvä yhdistelmä. Kovin suurta palaa tätä ei tarvitse syödä, sillä makeutta kyllä löytyy ihan riittävästi jo pienestäkin palasta. 🤎

Piirakka on leivottu 16 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
120 g kaurakeksejä 
1/4 tl suolaa
50 g voita

Täyte:
50 g maitosuklaata 
130 g Ahaa-suklaata
25 g voita 
1 dl vispikermaa 

Koristelu:
pensasmustikoita 
suklaarouhetta
kultaisia nonparelleja 
kultaista tomuväriä

Vuoraa vuoan pohja ja sisäreuna leivinpaperilla. Murskaa keksit hienoksi muruksi ja sekoita joukkoon suola. Sulata voi ja sekoita hyvin keksimurun kanssa. Painele seos vuoan pohjalla ja myös reunoilla muutaman sentin verran. Anna jähmettyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan. 

Mittaa kattilaan kaikki täytteen ainekset. Lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes se on sulanut ja tasaista. Anna jäähtyä ihan hetken aikaa välillä sekoitellen.

Kaada täyte varovasti vuokaan pohjan päälle ja tasoita. Laita jääkaappiin jähmettymään noin neljäksi tunniksi tai mielellään yön ylitse.

Irrota piirakka vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. Koristele haluamallasi tavalla käyttäen pensasmustikoita ja suklaarouhetta. Voit myös sipaista kultaista tomuväriä sinne tänne jos haluat. 🙂


Todella makeaa mutta silti niin hyvää! 🤎


Mullahan on aina välillä tapana ostaa semmonen about parin kilon iso laatikko noita Ahaa-suklaita. Sieltä on aina hyvä napata pari palaa kun tekee mieli jotain pientä hyvää. 😋


Ahaa 🤎


11. kesäkuuta 2025

OREO-VADELMAKAKKU


Teki mieli leipoa menneenä viikonloppuna  jotain hyvää herkkua. En vain heti saanut selvää visiota siitä, mitä haluaisin leipoa. Niinpä päätin, et tehdään eka suklaiset kakkupohjat ja katsotaan, mitä siitä sitten kehkeytyisi. 😁

Pohjat onnistuivat todella hyvin ja niistä tuli ihanan mehevät. Löysin myös kaapista pari pötköä Oreoita ja niinpä päätin tehdä niistä herkullisen täytteen pohjien kaveriksi. Raikastamaan kakkua laitoin täytteen sekaan vielä täyttövaiheessa vadelmia. Ne sopivat todella tähän todella hyvin ja raikastivat tosiaan kivasti makumaailmaa. Nam! Kakun kuorrute on samaa kuin täyte ja päälle valmistin vielä helpon suklaaganachen kermasta ja tummasta suklaasta. Koristeeksi viimeistelemään kiva ulkonäkö, valikoituivat kermapursotukset, Oreot ja vedelmat. 

Ihanan kesäinen kakku! Vadelmien tilalle sopisivat myös ehdottomasti mansikat.  Siinä vasta olisi lisää kesäfiilistä kakkuun. Olisin itse asiassa halunnutkin käyttää kakussa mansikoita mutta en raaskinut ostaa niitä, kun olivat niin hirmu kalliita kaupassa. Äitin poimimat vadelmat pakkasesta sopivat sen sijaan loistavasti tähän herkkuun. 🩷

Kakkupohjat on leivottu kahdella 16 cm irtopohjavuoalla. 

Pohjat:
2 dl vehnäjauhoja 
0,5 dl kaakaojauhetta 
1,5 dl sokeria 
0,5 tl vaniljasokeria 
0,5 tl soodaa 
0,5 tl suolaa 
1 muna
3/4 dl öljyä 
200 g ranskankermaa 
100 g tummaa- tai maitosuklaata

Kostutus: 
noin 1 dl kaakaota maitoon tehtynä 

Täyte:
3,5 dl vispikermaa 
250 g mascarponea 
3-4 rkl tomusokeria 
1 tl vaniljasokeria 
1 pötkö Oreoita 
+ vadelmia

Suklaaganache:
50 g vispikermaa 
50 g tummaa suklaata 

Koristelu:
1 dl vispikermaa + tomusokeria 
1-2 rkl rahkaa 
Oreoita 
vadelmia

Vuoraa kaksi 16 cm vuokaa leivinpaperilla; pohjat ja sisäreunat. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Mittaa pohjien kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää joukkoon muna, öljy ja ranskankerma - sekoita kevyesti. Rouhi suklaa ja sekoita massan joukkoon. Jaa massa kahteen vuokaan ja tasoita pinnat. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Jäähdytä pohjat. 

Kun pohjat on täysin jäähtyneet, leikkaa molemmat kahteen osaan. Nyt sinulla on yhteensä neljä pohjaa valmiina. 🙂

Valmista täyte. Rouhi ensin Oreot puukolla pieneksi muruksi. Jos käytät 2 desin kermapurkkeja, niin mittaa ensin 50 g kermaa sivuun suklaakuorrutetta varten. Sitten vatkaa loput 3,5 dl löysäksi vaahdoksi. Mittaa toiseen kulhoon mascarpone, tomusokeri ja vaniljasokeri - sekoita hyvin sekaisin. Yhdistä mascarponeseos ja kermavaahto - vatkaa hyvin sekaisin. Huom! Älä kuitenkaan sekoita liikaa. Lopuksi kääntele joukkoon vielä Oreomuru. 

Valmista kaakao, jolla kostutat kakun. Itse käytin ihan tavallista O'boy- kaakaota. 

Kokoa kakku suoraan tarjoilulautaselle. Kostuta pohjia täytön yhteydessä kaakaolla. Jaa täytettä kolmeen väliin tasainen määrä ja painele jokaiseen kerrokseen täytteen joukkoon vadelmia. Muista jättää kuorrutetta myös riittävä määrä kakun kuorruttamiseen! Kuorruta kakku lopuksi tasaisesti täytteellä. Anna kakun jähmettyä ja maustua jääkaapissa.

Valmista suklaakuorrute. Mittaa mikron kestävään kulhoon kerma ja suklaa. Lämmitä pienissä erissä välillä sekoittaen kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Anna jäähtyä, jolloin koostumus jähmettyy. Älä anna jäähtyä liikaa, ettei levittäminen ole vaikeaa. Kaada koko kuorrute määrä kakun päälle ja levitä nopeasti paletin avulla kohti reunoja niin, että se lähtee valumaan reunoja pitkin alaspäin. Anna jähmettyä jääkaapissa. 

Koristelua varten vaahdota kerma tomusokerin kanssa ja sekoita joukkoon vielä vähän rahkaa. Vatkaa napakka vaahto. Pursota kakun päälle ruusukkeet, asettele puolitetut Oreot paikoilleen ja viimeistele vadelmilla ja keksimurulla. 


Aijai, oli todella hyvää kakkua! 🤎


Pohjista tuli ihanan mehevät ja sukulaiset. 🤎


Kakku ei ollut mielestäni yhtään makea ja tuon täytteen makeutta pystyy hyvin itse säädellä tomusokerin määrällä. Olisi ehkä voinut jopa laittaa enemmänkin sitä. 😋


Palakuvasta ei tullut mitään kovin kaunista, vaan se oli aika mössöisen näköinen. Leikkasin kakun jo täyttöpäivänä, niin ehkä se vaikutti asiaan. Täytevälit olivat myös aika ohuet, niin ne sekoittuivat helposti pohjien kanssa. Mutta tämä ei onneksi makuun vaikuttanut yhtään. 😁