5. heinäkuuta 2025

RAPARPERI-KINUSKIKAKKU


Nyt pukkaa taas raparperin makuista kakkua. Tällä kertaa luottopohja taipui hienosti raparperin kaveriksi. Ai että, kun tästä tuli hyvää. Niin mehevää ja herkullista! Kinuski oli juuri oikea valinta raparperin kaveriksi tähän kakkuun. Nam! 💚🤎

Ennen pohjan paistoa, päälle ripotellaan reilusti raparperin paloja. Pohjan päälle valmistetaan myös ihanan kirpsakkaa hilloketta raparperista, joka entisestään lisää raparperin makua kakussa. Tämän vastapainoksi kakun kruunaa kinuskinen kuorrute, jota löytyykin ihan kunnon kerros kakun päältä. Huom! Hilloke kannattaa valmistaa jo hyvissä ajoin edeltävänä päivänä ennen kakun leipomista. 

Tykkäsin kyllä kovasti kakusta, oli todella hyvää. Tämä jos mikä sopii kesän herkkuhetkiin. ☀️

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Raparperihilloke:
500 g raparperia
tilkka vettä
2 dl hienoa sokeria
1 dl fariinisokeria

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria 
2 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
3/4 dl öljyä 
1 kananmuna
200 g ranskankermaa 
+ 100 g raparperia paloina 

Kinuskikuorrute:
2 dl vispikermaa 
100 g maustamatonta tuorejuustoa 
200 g kinuskikreemiä (Valio)
(1-2 rkl tomusokeria)

Koristelu:
1 dl vispikermaa + tomusokeria 
kaurakeksejä
valkosuklaata 
vadelmia

Valmista hilloke hyvissä ajoin. Pese, kuori ja pilko raparperit. Laita ne kattilaan sekä tilkka vettä ja sokerit. Lämmitä kunnes seos kiehahtaa ja alenna sitten lämpöä. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla kunnes raparperit ovat sopivan pehmeitä, noin 10-15 minuuttia. Jäähdytä ja säilö puhtaaseen purkkiin. Hilloketta tulee noin 3-4 dl. 

Leivo pohja. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja leivinpaperoi vuoka; pohja ja sisäreuna. Pese, kuori ja pilko raparperit. Jätä ne sivuun odottamaan. Mittaa pohjan kuivat aineet keskenään kulhoon ja sekoita. 
Lisää joukkoon öljy, muna ja ranskankerma - sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele päälle raparperin palat ja painele niitä kevyesti taikinaan. Paista uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia tai kunnes kypsä. Jäähdytä ja kääri kelmuun jos en tee kakkua valmiiksi samana päivänä. 
 
Valmista kuorrute. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita hyvin keskenään tuorejuusto ja kinuskikreemi. Yhdistä kermavaahdon kanssa. Lisää halutessasi tomusokeria jos haluat kuorrutteesta makeamman. Itse en lisännyt tomua ollenkaan. Oman maun mukaan. 🙂Siirrä kuorrute isoon pursotuspussiin.

Laita kakkupohja suoraan tarjoilulautaselle. Pursota kuorrutetta pohjan reunoille valliksi niin, että keskelle jää iso "kuoppa". Täytä tämä kuoppa hillokkeella ja levitä se siihen tasaisesti. Pursota loppu kuorrute hillokkeen ja reunavallin päälle. Tasoita palettiveitsellä pinta niin tasaiseksi kuin mahdollista. Laita jääkaappiin hetkeksi jähmettymään.

Vatkaa koristeeksi tuleva kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa. Pursota sillä koristeet kakun päälle ja viimeistele koristelu kekseillä, suklaalla ja vadelmilla. 


Olipa kyllä hyvää kakkua vaikka itse sanonkin. 😄


Raparperin makua tästä kakusta ei kyllä puuttunut, kun sitä löytyi sekä pohjasta paloina että vielä hillokkeena täytteenä. Namskis 💕


Onneksi kakkua jäi sen verran, että sain pari palaa pakkaseen laitettua. Sieltä on sitten hyvä ottaa sulamaan kun kakkuhimo iskee. 😋



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille