Löysin kaappeja siivotessa madeleine-leivosvuoan ja en edes muista, milloin viimeksi olisin leiponut näitä pieniä herkkuja. Niinpä putsasin vuoan pölystä ja ryhdyin tuumasta toimeen. 🙂
Näin joulun alla leivoksen mauksi valikoitui aika nopeasti piparkakku. Miten ihania pieniä herkkuleivoksia näis tulikaan! Olen myös aina Instassa ihaillut suklaalla kuorrutettuja madeleineja ja niinpä mun oli aivan pakko kokeilla tehdä myös kuorrutettuja versioita. Noista suklaakuorrutteisista tuli ihan super hyviä ja suklaa jotenkin viimeisteli ja kruunasi leivoksen makuelämyksen. Käytin kuorruttamiseen Callebautin caramel gold-suklaata ja se sopi kuin nenä päähän näihin leivoksiin. Voi toki myös käyttää vaihtoehtoisesti esimerkiksi valko- tai maitosuklaata. Hyvin leivokset maistuivat ilman kuorrutettakin mutta se teki mielestäni makuelämyksestä viimeistellymmän.
Suosittelen kokeilemaan näitä nopeita ja helppoja pieniä herkkuja! Olisivat oikein kivoja esimerkiksi pikkujoulujen herkkupöydässä. ✨
Ohjeen kappalemäärä on hieman viitteellinen. Paistoin kaksi vuoallista leivoksia ja ekaan satsiin laitoin aivan liian vähän massaa ja leivoksista tuli todella pieniä. Massaa saa laittaa aika reilusti vuoan koloihin mutta ei kuitenkaan aivan täpötäyteen.
Ohjeella tulee noin 20 kpl leivoksia.
Massa:
50 g voita
2 kananmunaa
0,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl piparkakkumaustetta
Kuorrute:
75 g Callebautin caramel gold-suklaata
tomusokeria
Ota esille madeleine-vuoka ja sprayaa kolot vuokaspraylla. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Sulata voi ja jätä sivuun odottamaan.
Vaahdota keskenään munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne munasokerivaahtoon sihdaten ja varovasti nuolijalla sekoittaen.
Lisää lopuksi voisula ja kääntele massa varovasti tasaiseksi taas nuolijan avulla.
Siirrä valmis massa pursotuspussiin. Pursota vuoan kolot melkein täyteen asti massa, noin 2-3 milliä jättäen tyhjää vuoan reunaan. Paista uunin keskitasolla noin 5-7 minuuttia uunin tehosta riippuen. Anna hetken aikaa jäähtyä ja kumoa sitten leivokset jäähtymään leivinpaperin päälle.
Puhdista vuoka ja paista vielä toinen vuoallinen samaan tapaan.
Kun leivokset ovat jäähtyneet kunnolla, pääset kuorruttamaan ne. Ohjeen suklaamäärällä kuorrutat kuusi kappaletta leivoksia. Jos haluat kuorruttaa kaikki, sulata enemmän suklaata. Itse halusin jättää osan ilman kuorrutusta.
Sulata suklaa varovasti mikrossa. Lusikoi suklaata puhtaisiin madeleine-vuoan koloihin. Paina leivos varovasti koloon niin, että suklaa nousee leivoksen ja vuoan reunaan asti. Anna jähmettyä rauhassa jääkaapissa noin puolisen tuntia.
Irrota leivokset vuoasta painamalla esimerkiksi kynnellä tai cocktailtikulla vuoan reunan ja suklaakerroksen väliin. Näin ilmaa pääsee leivokset alle ja leivos irtoaa helposti vuoan kolosta. Ole kuitenkin varovainen, ettet murra/riko suklaakuorrutusta.
Sihtaa tomusokeria koristeeksi niiden leivosten päälle, joissa ei ole suklaata. Sitten vain herkuttelemaan!
Näistä tuli kyllä kivoja ja olivat myös todella hyviä. Enemmän tykkäsin noista suklaakuorrutteisista. Nam! 🤎
Yksi tai kaksi leivosta ei riittänyt mihinkään. Kevyesti meni useampi kerralla kahvin kyytipoikana. 😄
Lurps! ✨
Näitä herkkuja täytyy kyllä tehdä toistekin ja miten helppoa onkaan muokata makumaailmaa. Vaihtamalla vain massan mausteita ja kuorrutesuklaita, niin saa kyllä paljon eri variaatioita aikaiseksi. 🙂
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätä viesti Herkkukatille