19. heinäkuuta 2022

MANSIKKA-VALKOSUKLAAKAKKU


Ajattelin vielä raapustaa tämän synttärikakkuni reseptin tänne blogiin, jotta ohje jäisi itsellekin talteen. Tuli sen verran herkullinen kakku, että tätä täytyy tehdä toistekin uudestaan. 😊

Kyllä se niin vain on että synttäreilläni täytyy aina olla mansikkakakkua tarjolla. Tämäkään vuosi ei ollut poikkeus asiassa. Halusin kuitenkin vähän jotain erikoisempaa kuin ihan tavallista mansikkakakkua ja niinpä sitten syntyi tämä ihana mansikka-valkosuklaakakku. Kakussa on vähän tuhdimmat vaniljaiset pohjat, mansikkahilloa, valkosuklaamoussea ja paahdettua valkosuklaamurua. Nam, tämä oli niin hyvää! Kuorrute ei aivan mennyt suunnitelmieni mukaan. Halusin kokeilla onnistuuko mascarponesta ja Floran vaniljakermasta tehdä yhdessä vaahdottamalla jämäkkä kuorrute mutta se ei onnistunut. Vaahto jäi aivan liian löysäksi eikä pysynyt kakun päällä. Olisi ensin pitänyt vaahdottaa kerma ja sitten vasta lisätä joukkoon mascarpone. No, oonpa nyt taas hieman viisaampi ja tiedän miten ei pidä toimia jatkossa. 😊  Niinpä sit vatkasin kuorrutteeksi kermaa ja lisäsin joukkoon vähän tätä epäonnistunutta mascarpone-vaniljavaahtoa ja tästä tuli oikein maittava kuorrute. Koristeeksi kakkuun tuli Biscoff-tahnasta valumat ja tuoreita mansikoita tietysti sekä valkosuklaamakeisia. Lurps!

Kakkupohjat on leivottu kahdella 16 cm vuoalla ja kakku on koottu 16 cm vuokaan apuna käyttäen.

Pohjat:
3 munaa
2,5 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
75 g voita sulatettua
1,5 dl maitoa tai kermaa

Paahdettu valkosuklaa:
100 g valkosuklaata

Kostutus: 
noin 1,5 - 2 dl vaniljasokerimaitoa

Täyte: 
2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g valkosuklaata

+ mansikkahilloa
+ paahdettua valkosuklaata

Kuorrute:
2 dl vispikermaa
tomusokeria (oman maun mukaan)
mascarponea+ vaniljakermaa

Koristelu:
noin 3-4 rkl Biscoff-tahnaa
tuoreita mansikoita
valkosuklaa päällysteisiä karkkeja

Valmista pohjat. Ota esille kaksi 16 cm vuokaa ja vuoraa molemmat leivinpaperilla; pohjat ja reunat. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sulata voi ja mittaa maito/kerma valmiiksi astioihin. Yhdistä myös jauhot ja leivinjauhe erillisessä kulhossa. Vaahdota keskenään munat ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Kaada joukkoon koko ajan vatkaten pienellä teholla voisula, maito ja lopuksi jauhoseos. Sekoita vain sen verran että aineet sekoittuvat ja viimeistele sekoitus nuolijan avulla. Jaa valmis massa kahteen vuokaan. Paista pohjia uunin alatasaolla noin 35-40 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Seuraa kypsyttää ja vähennä tai lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Jäähdytä pohjat ja leikkaa molemmat sitten kahteen osaan. Tätä kakkua varten tarvitset kolme pohjapalaa joten yksi pala jää yli, voit hyvin pakastaa sen myöhempää käyttöä varten. 

Voit myös hyvin paahtaa jo hyvissä ajoin valmiiksi kakun väliin tulevan valkosuklaan. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pilko suklaa pieniksi paloiksi leivinpaperoidulle pellille. Paahda suklaata uunin keskitasolla noin 5-8 minuuttia tai kunnes palojen pinta on saanut kauniin paahteisen värin. Anna suklaan jäähtyä ja säilytä tiiviissä kannellisessa rasiassa. 

Valmista kakun täyte. Sulata täytteeseen tuleva valkosuklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun jäähtymään. Vaahdota myös kerma valmiiksi. Notkista tuorejuusto kulhossa ja sekoita joukkoon sula suklaa sähkövatkaimella hyvin sekoittaen. Lopuksi nostele parissa erässä joukkoon kermavaahto. 

Kokoa kakku. Ota esille tarjoilulautanen ja kokoa kakku siihen käyttäen apuna korkeaa reunakalvoa ja 16 cm vuoan irtoreunusta. Kostuta kakun pohjat vaniljasokerimaidolla. Levitä pohjien päälle ohut kerros mansikkahilloa. Jaa valkosuklaamousse tasaisesti kakun kahteen väliin ja muista ripotella paahdettua valkosuklaata myös molempiin väleihin nousseen päälle. En käyttänyt ihan kaikkea paahdettua suklaata eli sitä jää vähän yli herkuteltavaksi. 😋 Peitä kakun pinta ja anna hyytyä/maustua rauhassa yön yli jääkaapissa.

Irrota hyytyneen kakun ympäriltä reunus ja reunakalvo. Vaahdota kuorrutteeksi tuleva kerma ja mausta tomusokerilla oman maun mukaisesti. Vaahdota keskenään pieni määrä mascarponea ja vaniljakermaa ja lisää seos kerman joukkoon hyvin vatkaten. Levitä valmis kuorrute kakun päälle kauttaaltaan ja anna jähmettyä hetken aikaa jääkaapissa.

Valumia varten notkista mikrossa Biscoff-tahna juoksevaksi ja levitä sitä lusikan avulla kakun reunoille kauniiksi valumiksi. Koristele kakku vielä haluamallasi tavalla käyttäen mm. tuoreita mansikoita ja valkosuklaakarkkeja. 


Nam, kakku oli kyllä todella hyvää ja maku tuntui vain parantuvan päivä päivältä. ❤️


Kyllähän tällä kakulla kelpasi hyvin juhlia taas vuoden vanhentumista. 
Saas nähä millaisen kakun sitä sitten taas keksii leipoa ensi vuonna. 😊

7. heinäkuuta 2022

KESÄINEN SUKLAA-BROWNIEKAKKU

Tämä ihana suklainen herkku oli toinen kaakuista, jonka leivoin juhannuksena. Oli sitten NIIN hyvää että! ❤️ Olen aikaisemminkin leiponut tätä samaista kakkua jo pariin otteeseen sillä tämä on erittäin hyväksi todettu resepti. Aina yhtä hyvää ja maistuvaa! 

Pohjaan käytin Ahaa-suklaata sillä se sopii mielestäni tähän aivan loistavasti. Kuorrutteen voi myös valmistaa pelkästä Ahaasta mutta itselläni ei ollut kyseistä suklaata riittävästi joten osaksi mukaan tuli myös maitosuklaata. Ei yhtään huono näinkään kahden eri suklaan yhdistelmällä. Koristelusta oli kiva tehdä  kesäinen käyttämällä tuoreita marjoja. Tähän jos mihinkä kakkuun jäi aivan koukkuun ja moneen kertaan oli otettava lisää vaikka kuinka oli vannonut sen viimeisen palan olevan se viimeinen. 😊

Kakun alkuperäinen resepti on Annin uunissa -blogista olevasta Geisha-browniesta. Tämä on nykyään ihan yksi luottoresepteistäni Ahaa-suklaalla leivottuna. ❤️

Kakku on leivottu 20 x 20 cm vuoalla.

Massa:
100 g voita
2 munaa
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tummaa siirappia
½ tl leivinjauhetta
1 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
ripaus suolaa
120 g Ahaa-suklaata

Kuorrute:
60 g Ahaa-suklaata
60 g maitosuklaata
2 dl kermaa
n. 100 g tuorejuustoa

Koristelu:
tuoreita mansikoita
pensasmustikoita
keksimurua jne.

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja leivinpaperoi vuoka valmiiksi.

Sulata voi ja jätä sivuun odottamaan. Vispaa kevyesti sekaisin käsivispilällä munat, sokerit ja siirappi. Lisää joukkoon voisula ja sekoita kevyesti. Yhdistä leivinjauhe, jauho ja kaakaojauhe - lisää seos massan joukkoon taas kevyesti sekoittaen. Rouhi suklaa pieniksi paloiksi ja lisää noin 3/4 rouheesta massaan varovasti nostellen. Levitä massa vuokaan, tasoita pinta ja ripottelen päälle loput suklaarouheet. Paista uunin keskitasolla noin 15-18 minuuttia. Älä paista liikaa, pohja saa jäädä ihanan meheväksi. Anna jäähtyä täysin.

Kun pohja on kunnolla jäähtynyt valmista kuorrute. Sulata suklaa varovasti mikrossa pienissä lämmityserissä aina välillä sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita sulatettu suklaa tuorejuuston joukkoon hyvin sekoittaen ja sekoita joukkoon lopuksi kermavaahto. Voit siirtää brownien tässä vaiheessa pois vuoasta esim. leikkuulaudan päälle. Levitä kuorrute pohjan päälle, tasoita pinta ja laita jääkaappiin jähmettymään. Kun kuorrute on jähmettynyt kunnolla, siisti kakun reunat leikkaamalla kanttipalat pois. Koristele kakku lopuksi itselle mieluisalla tavalla. 


Aijai, kyllä mikään ei voita kunnon suklaista herkkukakkua! ❤️


Kunpa tätä kakkua olisikin vielä kaapissa. Ehkä täytyy taas joku päivä leipasta tätä herkkua. 😊

30. kesäkuuta 2022

MANSIKKA-MASCARPONE UUNIJUUSTOKAKKU

Juhannuksena sain hyvän syyn pitkästä aikaa leipoa oikein kunnolla kun sisko miehensä kanssa tuli käymään kylässä. Leivoin sitten heti kaksi erilaista herkkukakkua kun en osannut päättää vain yhtä. Eikä siinä mitään, sillä molemmat kaakut tuli tuhottua melkein yhden päivän aikana. Meillä siskoksilla ei kauaa sokuriset herkut pöydässä kerkeä vanheta. 😁

Jälleen kerran luotin uunijuustokakun herkullisuuteen ja tein luottoreseptilläni kakun, johon tällä kertaa päälle tuli mansikkasosetta. Paiston jälkeen, kakun jäähdyttyä kunnolla, päälle tuli vielä kunnon kerros herkullista ja ihanan pehmeää vaniljaista mascarponevaahtoa. Koristelussa pääosassa olivat tietysti kesään kuuluvat tuoreet mansikat ja raikkautta lisää tuomaan laitoin vielä passion hedelmää. Nam! ❤️

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla. 

Pohja:
180 g kaurakeksejä
80 g voita 

Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vaniljarahkaa
1-1,5 dl sokeria
1 tl vaniljatahnaa tai -sokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
2 rkl sitruunamehua
0,5 dl maissitärkkelystä
2 munaa

noin 1-1,5 dl mansikkasosetta

Mascarponevaahto:
2 dl vispikermaa
250 g mascarponea
0,5-1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria tai -tahnaa

Koristelu:
tuoreita mansikoita
passion hedelmää
valkosuklaarouhetta 

Ota esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi. Voitele/sprayaa vuoan sisäreuna hyvin. Ota kaksi isoa suikaletta foliota ja aseta ne ristin päällekkäin. Nosta vuoka folioiden keskelle ja nosta folion reunat ylös vuoan reunaa vasten. Lämmitä uuni 160 asteeseen.

Murskaa pohjan keksit ja sulata voi. Yhdistä ja painele seos vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa noin 8-10 min. 

Valmista täyte. Sekoita keskenään hyvin tuorejuusto, rahka ja sokerit. Pese hyvin sitruuna, kuori raaste ja purista mehut. Lisää kuoriraaste ja mehu massaan ja sekoita. Sekoita joukkoon nopeasti maissitärkkelys ja lopuksi munat yksitellen varovasti sekoittaen. Kaada valmis massa vuokaan esipaistetun pohjan päälle ja tasoita pinta. 

Soseuta mansikoita sauvasekoittimella tai käytä vaihtoehtoisesti valmista mansikkasosetta. Lusikoi sose täytteen päälle kasoiksi ja marmoroi pintaa esim. veitsenterällä.

Paista uunin keskitasolla noin 35-45 minuuttia. Kakku saa olla vielä hytisevä keskeltä. Sammuta uuni ja avaa luukku hetkeksi. Jätä kakku uunin jälkilämpöön noin 25-30 minuutiksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja siirrä kakku jääkaappiin yöksi.

Irrota kakku ja aseta tarjoilulautaselle. Mittaa kulhoon kaikki kuorrutteen aineet ja sekoita sähkövatkaimella kuohkeaksi kuorrutteeksi. Sekoita kuorrutetta hitaalla nopeudella, tällöin tulee paras lopputulos. Laita tomusokeria oman maun mukaan kuinka makeaa haluat kuorrutteesta. Levitä valmis kuorrute kakun pinnalle ja koristele vielä haluamallasi tavalla.


Ai että, olipas tämä hyvä ja kesäinen kakkua mansikkasoseen ja tuoreiden mansikoiden ansiosta. Tykkäsin kovasti! ❤️

Omaan makuun tuo kuorrute jäi ehkä liian pliisuksi kun laitoin vain 0,5 dl tomusokeria. Olisi voinut laittaa enemmänkin niin makeus olisi ollut omaan suuhun passeli. 😁

22. kesäkuuta 2022

SITRUUNA-MARENKIJUUSTOKAKKU

Tällaisesta sitruunaisesta juustokakusta marenkikuorrutuksen kera olen haaveillut jo pitkän aikaa. Nyt oli hyvä tilaisuus leipoa kakku kun pidettiin parin kaverin kans illanistujaiset ja nautittiin kesästä tässä jokin aika sitten. 😊

Täysin tyytyväinen en ollut kakkuun sillä päälle tullut marenki jäi aivan liian löysäksi kun en malttanut vatkata sitä tarpeeksi. Muuten kakussa ei ollut mitään vikaa ja se maistui hyvältä.  Idea kakkuun on peräisin Annin uunista- blogista ja omana lisäyksenä laitoin vielä keksipohjan päälle kerroksen itsetehtyä mansikka-raparperihilloa. Taisin myös laittaa hieman enemmän sitruunamehua täytteeseen kuin mitä ohjeessa oli laitettu. Kakku oli ihanan kesäinen ja tuoreet mansikat kruunasivat mielestäni kakun. 😊

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuolla.

Pohja:
200 g kaurakeksejä
90 g voita

Täyte:
noin 2 rkl mansikka-raparperihilloa

2 liivatetta
3 dl vispikermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
2 sitruunan kuoriraaste
0,5-0,7 dl sitruunamehua
(keltaista pastaväriä)

Marenki:
3 munan valkuaista
1,5 dl sokeria

Koristelu:
tuoreita mansikoita 
pakastekuivattuja vadelmia 
keksimurua 

Ota esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan reunakalvo. Murskaa keksit hienoksi muruksi kaulimen avulla muovipussiin sisällä ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja vähän myös reunoille. Nosta jääkaappiin hetkeksi.

Kun pohja on hieman kovettunut, levitä pohjan päälle kerros hilloa ja valmista sitten sitruunatäyte.

Laita täytteen liivatteet kylmään veteen noin 5-8 minuutiksi. Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita keskenään tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja tomusokeri. Purista sitruunamehua ja ota siitä sivuun noin 2 rkl. Kuumenna tämä pieni määrä kiehuvaksi ja liuosta sekaan liivatteet. Yhdistä lopun sitruunamehun kanssa hyvin sekoittaen. Kaada liivate seos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen, sekoita hyvin sekaisin. Lopuksi nostele joukkoon vaahdotettu kerma. Kaada valmis täyte vuokaan ja tasoista pinta. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli. 

Valmista marenki. Mittaa kuumuutta kestävään kulhoon valkuaiset ja sokeri. Nosta kulho kattilan päälle, jonka pohjalla on vettä. Laita kattila liedelle ja levy päälle. Sekoittele hiljakseen seosta kunnes se saavuttaa 65 astetta ja vatkaa sähkövatkaimella marenki huoneenlämpöiseksi, paksuksi ja kiiltäväksi. Tähän menee aikaa jonkin verran! 😊

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Levitä marenki kakun päälle rennosti paletilla levittäen tai pursota halutessasi. Paahda marengin pintaa tohottimella ja koristele haluamallasi tavalla. 


Lurps, herkkua oli vaikkakin tuo marenki vähän epäonnistui. Aina ei vaan voi kaikki onnistua! 😊


Kakun koostumus oli ihanan pehmeä ja suussa sulava. Ehkä täyte olisi voinut olla vielä hitusen sitruunaisempi mutta hyvää se oli tällaisenakin. 😊

20. kesäkuuta 2022

UUNISSA PAISTETTU VANILJAINEN MANGOJUUTOKAKKU


Muutamia viikkoja sitten leivoin herkullisen uunijuustokakun ja tällä kertaa mangon makuisena versiona. Oli muuten aikasta herkullista ja tykkäsin todella paljon tuosta vaniljaisen täytteen ja mangon yhdistelmästä. Tässä taas uusi hyvä kakku uunissa paistettavien kakkujen listalleni. 😊

Kakku on leivottu itselleni jo hyvin tutuksi tulleella reseptillä ja uutena juttuna tässä on vain päälle tuleva mangokuviointi. Käytin kuviointi on mangopilttiä kun sitä sattui olemaan purkki kaapissa valmiina mutta ihan hyvin tähän sopisi myös esim. Bonnen mangopyre/sose.

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuolla. 

Pohja:
200 g kaurakeksejä
90 g voita 

Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vaniljarahkaa 
1-1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
1 sitruunan kuori raastettuna
½ dl maissitärkkelystä
2 munaa

Pinnalle:
1 prk mangopilttiä

Ota esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi. Voitele/sprayaa vuoan sisäreuna hyvin. Ota kaksi isoa suikaletta foliota ja aseta ne ristin päällekkäin. Nosta vuoka folioiden keskelle ja nosta folion reunat ylös vuoan reunaa vasten. Lämmitä uuni 165 asteeseen.

Murskaa pohjan keksit ja sulata voi. Yhdistä ja painele seos vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa noin 8-10 min. 

Valmista täyte. Sekoita keskenään hyvin tuorejuusto, rahka ja sokerit. Pese hyvin sitruuna, kuori raaste ja purista mehut. Lisää kuoriraaste ja mehu massaan ja sekoita. Sekoita joukkoon nopeasti maissitärkkelys ja lopuksi munat yksitellen varovasti sekoittaen. Kaada valmis massa vuokaan esipaistetun pohjan päälle ja tasoita pinta. 

Nostele mangopilttiä täytteen päälle lusikan avulla kasoiksi ja marmorin pintaa esim. veitsen kärjellä.

Paista uunin keskitasolla noin 35-45 minuuttia. Kakku saa olla vielä hytisevä keskeltä. Sammuta uuni ja avaa luukku hetkeksi. Jätä kakku uunin jälkilämpöön noin 25-30 minuutiksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja siirrä kakku jääkaappiin yöksi.

Irrota kakku ja aseta tarjoilulautaselle. Sitten vain kakkulapio käteen ja kakun kimppuun. 😊


Nämä uunijuustokakut eivät kyllä petä koskaan - aina yhtä herkullisia! ♥


Sitruunan mehu ja -kuori raikastavat ihanasti täytettä. 
Täyte on kyllä hyvää ilman kuoriraastettakin mutta suosittelen ehdottomasti laittamaan sitä. :)


Oon tehnyt jo aika monta erilaista versiota tästä uunissa paistetusta juustokakusta mutta yksi uusi makupari on muhinut päässäni jo jonkin aikaa. Katsotaan milloin kerkeisin toteuttamaan idean. :)


31. toukokuuta 2022

MIRROR GLAZE -KAKKU: SUKLAAMOUSSEKAKKU MAAPÄHKINÄVOISYDÄMELLÄ


Joskus sitä tulee innostuttua kokeilemaan vähän monivaiheisempia kakkuja kuten tämän peilikuorrutekakun kohdalla. Olin tilannut tuollaisen kivan mallisen silikonisen kakkuvuoan jo jokin aika sitten itselleni ja tämän oli erittäin sopia kakkua testata vuokaa. Mun mielestä kakusta tuli tosi kiva ja makukin oli todella hyvä ja mieluinen. ♥

Kunniaa en voi itselleni ottaa tämän kakun makumaailmasta enkä ulkonäöstä. Alkuperäisen kakun reseptin on kirjoittanut Julie Marie Eats blogiinsa ja hänen reseptiään pääset katsomaan täältä. Tykkään itse niin kovasti tuosta maapähkinävoista ja se yhdistettynä vielä suklaan kanssa... Aah että! Tämä kakku kuulosti ja täytteiden osalta niin hyvältä, että tätä oli aivan pakko kokeilla. Itseäni kiinnosti myös kovasti tuo peilikuorrute, joka tässä on tehty liivatteella ja mm. kaakaojauheesta. Oli kiva kokeilla uutta tekniikkaa ja sainkin sen onnistumaan mielestäni aika kivasti eikä makukaan ollut yhtään hullumpi. :) Kakun pohja oli myös kiva, vähän erilainen kuin yleensä kakkupohjat tapaavat olla. Tässä pohja on valmistettu vain suklaasta, suolapähkinöistä ja öljystä. Todella toimiva kokonaisuus mun mielestä! :) 

Vaikka kakussa olikin suhteellisen paljon eri työvaiheita ja kakun saaminen valmiiksi kestikin jonkin verran, niin kaikki vaiva oli kyllä sen arvoista. Kakku oli todella herkullista! ♥

Kakku on valmistettu 16 cm irtopohjavuoalla ja Silikomartin Eclipse- vuoalla.

Pohja:
50 g suolapähkinöitä
100 g tummaa suklaata
10 g öljyä

Maapähkinävoitäyte:
160 g maapähkinävoita
40 g tomusokeria
½ tl vaniljatahnaa tai 1 tl vaniljasokeria

Suklaatäyte: 
2 liivatetta
100 g tummaa suklaata
350 g kermaa (kuohu tai vispi)

Peilikuorrute/mirror glaze:
5 liivatetta
100 g vettä
100 g sokeria
200 g kondensoitua maitoa
45 g kaakaojauhetta

Koristelu:
kultaista tomuväriä
suolapähkinöitä
vadelmia

Aloitetaan valmistamalla pohja. Ota 16 cm irtopohjavuoka, vuoraa pohja ja reunat leivinpaperilla. Rouhi suolapähkinät hienoksi rouheeksi. Sulata suklaa. Yhdistä suklaasulan joukkoon suolapähkinärouhe ja öljy - sekoita hyvin sekaisin. Kaada valmis massa vuokaa ja tasoita. Laita pakkaseen jähmettymään noin 10-20 minuutiksi. 

Valmista maapähkinävoitäyte. Mittaa kulhoon maapähkinävoi ja sekoita joukkoon tomusokeri ja vaniljatahna tai -sokeri. Levitä täyte jähmettyneen suklaapohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita taas jähmettymään pakkaseen noin 1-2 tunniksi. 

Valmista suklaatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Mittaa pieneen kattilaan 75 g kermaa ja kuumenna se kiehumispisteeseen asti. Lisää joukkoon pehmenneet ja ylimääräisesti vedestä puristellut liivatteet - sekoita hyvin kerman joukkoon. Kaada kermaliivateseos sulan suklaan joukkoon ja sekoittele rauhassa kunnes seos on tasaista. Vaahdota loppu kerma kevyesti ja nostele kerma suklaamassan joukkoon kolmessa erässä. 

Ota esille Eclipse vuoka ja aseta se esim. leikkuulaudan päälle niin täytettyä vuokaa on helpompi siirtää. Kaada valmis suklaatäyte vuokaan. Irrota pakkasessa ollut suklaa-maapähkinävoipohja vuoasta ja aseta ylös alaisin (määpähkinävoitäyte suklaamassaa vasten) vuokaan suklaamassan päälle ja kevyesti paina pohjaa täytteen sisään. Siisti reunat ja nosta vuoka varovasti pakkaseen. Anna olla pakkasessa mielellään yön yli.

Kakun kuorrutus. Peilikuorrutetta varten laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Sihtaa kaakaojauhe kulhoon. Mittaa pieneen kattilaan vesi, sokeri ja kondensoitu maito - kiehauta. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon hyvin pehmenneet ja puristellut liivatteet. Kaada seos varovasti kulhoon jossa kaakaojauhe on  - sekoita nuolijalla hellävaroen kunnes aineet ovat jonkin verran sekoittuneet. Ota käsisauvasekoitin ja sekoita sillä seos tasaiseksi. Yritä välttää suurien ilmakuplien syntymistä. Kaada tasainen kuorrute siivilän läpi toiseen kulhoon (ilmakuplien pitäisi jäädä siivilään) ja peitä pinta kelmulla. Jäähdytä seos 33-34 asteiseksi. 

Ota jäätynyt kakku pakkasesta ja irrota se varovasti muotista. Aseta kakku korkean astian päälle ja laita alle esim. korkeareunainen tarjotin tms. jotta ylivaluva kuorrute ei valu pöydälle. Kaada jäähtynyt 33-34 asteinen kuorrute kakun päälle ja anna ylimääräisen kuorrutteen valua rauhassa. Siisti kakun alareuna terävän veitsen avulla. Siirrä kakku tarjoilulautaselle ja koristele haluamallasi tavalla käyttäen kultaista tomuväriä, suolapähkinöitä ja vadelmia. Anna kakun sulaa rauhassa ennen syömistä jääkaapissa noin 3-4 tuntia.



Jatkoon meni kyllä tämä kakku ja tuo kuorrute! 
Voi kyllä olla että ihan hetkeen en jaksa tehdä näin monivaiheista kakkua vaikka hyvää olikin. :) 


Kuorrutekin onnistui ensimmäiseksi kerraksi todella kun ja kyllä siitä oman peilikuvan pystyi näkemään. :D


Namskis, herkkukakku! ♥





18. toukokuuta 2022

SITRUUNAINEN PANNA COTTA - PIIRAKKA


No jösses sentään! Nyt tuli leivottua melkoinen herkkupiirakka viime viikonloppuna. Kyseessä on sitruunainen panna cotta-piirakka kaurakeksipohjalla. Oli sitten ihan älyttömän hyvää! ♥ Onneksi lupasin jo ennen piirakan valmistusta viedä siitä palan kaverille maistiaiseksi niin ei tullut syötyä koko piirakkaa ihan yksin. :D

Joskus sitä haluaa päästä suhteellisen vähällä vaivalla ja nopeasti leivonnan aktiivisen ajan suhteen. Tämä piirakka sopi tähän ajatusmaailmaan hyvin. Peruskeksipohja voista ja kaurakekseistä valmistuu nopeasti eikä vaadi mitään isoja valmisteluja kun pohja on jo paineltu vuoan pohjalle ja reunoille. Sitten vain antaa pohjan hetken aikaa jähmettyä jääkaapissa ja sen jälkeen sipaista kerros valmista lemon curdia pohjan päälle. Halutessaan voi myös itse valmistaa lemon curdin mutta nyt menin itse sieltä mistä aita oli matalin ja käytin kaupan valmista sitruunatahnaa. :D Tämän jälkeen valmistetaan suussa sulava panna cotta-täyte ja annetaan sen hyytyä mieluiten yön yli jääkaapissa. Sitten vielä nopeat kermapursotukset piirakan pinnalle ja se on siinä. Herkku on valmista tuhottavaksi! :)

Voin lämpimästi suositella kokeilemaan tätä sillä miehenikin totesi maistamisen jälkeen että "No nyt on todella hyvää piirakkaa!". :D

Piirakka on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
200 g kaurakeksejä
90-95 g voita 

Pohjan päälle:
2-3 rkl lemon cudia

Panna cotta-täyte:
2 liivatetta
100 g valkosuklaata
2 dl vispi- tai kuohukermaa
2 rkl fariinisokeria
200 g Bulgarian jukurttia tms. 
1 tl vaniljasokeria

Koristelu:
2 dl vispikermaa + tomusokeria
valkosuklaarouhetta
keksimurua 

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja voit myös laittaa sisäreunaan suikaleet leivinpaperista. Murskaa keksit hienoksi muruksi, sulata voi ja yhdistä nämä keskenään. Painele seos vuoan pohjalle ja  noin 4-5 cm reunoille. Laita jääkaappiin hetkeksi jotta pohja jähmettyy.

Kun pohja on jähmettynyt, levitä päälle kerros lemon curdia ja laita taas jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi. 

Valmista panna cotta-täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Rouhi suklaata pienemmiksi paloiksi puukolla ja jätä sivuun odottamaan. Laita pieneen kattilaan kerma ja sokeri. Kuumenna liedellä koko ajan rauhassa sekoitellen kunnes seos saavuttaa kiehumispisteen. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon ylimääräisestä vedestä puristellut liivatteet. Lisää joukkoon suklaarouhe ja sekoittele rauhassa kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Anna panna cotan jäähtyä niin kauan että se ei tunnu sormella koittaessa enää kuumalta. Sekoita sitten joukkoon jukurtti parissa erässä ja mausta lopuksi vaniljasokerilla. 

Ota esimerkiksi iso lusikka tai kauha, jolla varovasti kaadat täytteen keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli.

Irrota hyytynyt piirakka vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. Vaahdota kerma ja mausta tomusokerilla. Pursota kermalla koristeet piirakan päälle ja viimeistele koristelut suklaa- ja keksirouheella. 


Aijai, kun tämä oli vain NIIN herkullista! Tykkäsin todella paljon! ♥


Piirakassa oli todella vahva sitruunan maku lemon curdin ansiosta ja se sopi täydellisesti yhteen valkosuklaisen panna cotta-täytteen kanssa. Ai että... kunpa tätä olisikin vielä jäljellä! Täytynee piakkoin leipasta uudestaan tätä herkkua. :)


Kovin paksua kerrosta tuota lemon curdia ei kannata pohjan päälle laittaa sillä se tursuaa muuten kakkua leikatessa täytteen alta. Myös hyytynyt täyte liukuu aika voimakkaasti liian paksun kerroksen päällä. Tämä ei kuitenkin haittaa oikeastaan muuten kuin vain leikkausvaiheessa jos haluaa saada siistejä paloja leikattua piirakasta. Itse kyllä tykkäsin kun lemon curdia oli runsaasti sillä siitä tuli niin ihana raikas maku piirakkaan. ♥

9. toukokuuta 2022

NUTELLA-BROWNIE


Jos kaipaat oikein kunnon suklaista ja sokerista herkkua niin tässä sitä on! Melkein tuntui että hampaat olisivat tippuneet näitä herkkupaloja syödessä mutta siitä huolimatta iso NAM ja PEUKKU näille. :) Makeutensa vuoksi kovin montaa palaa näitä ei tarvitse syödä kun saa jo makean nälän taltutettua. 

Mulla oli kaapissa lojumassa Nutella-purkin jämät ja mietin kovasti mihin leivonnaiseen voisin sitä käyttää. Surffailin jonkin aikaa netissä ja vastaan tuli tämä hyvältä kuulostava resepti Julie Marie Eatsin blogissa. Niinpä päätin käyttää Nutellan jämät näihin herkku browniepaloihin. Resepti on todella helppo ja nopea. Palojen pakastus onnistuu myös hyvin kunhan muistaa ottaa palat vaan hyvissä ajoin ennen syömistä sulamaan pakkasesta. :)

Resepti on mielestäni myös siitä kiva kun aineksien määrät on ilmoitettu grammoissa. Tykkään paljon enemmän punnita aineet tarkasti vaa'alla kuin käyttää desin mittaa. Tämä on tietysti makuasia mihin kukin on tottunut leivonnassa. :)

Brownie on tehty 20 x 20 cm vuoalla ja leikattu 16 annospalaan.

Massa:
125 g voita
125 g tummaa suklaata
125 g fariinisokeria
100 g hienoasokeria
2 munaa 
2 tl vanilja-aromia  tai 2 tl vaniljasokeria
150 g vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1/4 tl suolaa
100 g Nutellaa
(sormisuolaa)

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Mittaa voi ja suklaa kuumuutta kestävään astiaan/kulhoon ja sulata mikrossa pienissä erissä aina välillä sekoittaen. Kun seos on tasaista jätä se sivuun hetkeksi.
 
Mittaa toiseen kulhoon sokerit ja kaada niiden päälle voisuklaaseos. Sekoita käsivispilällä aineet sekaisin. Ei tarvitse sen kummemmin vatkata, kunhan aineet ovat sekoittuneet. Lisää munat yksitellen massan joukkoon kevyesti sekoittaen. Viimeisen munan jälkeen sekoita massaa käsivispilällä reippaasti noin 1-2 minuutin ajan. Tämä antaa brownielle rapsakan pinnan.  

Lisää massaan vanilja-aromi tai -sokeri ja sekoita. Yhdistä keskenään jauhot, kaakaojauhe ja suola - lisää seos massaan ja sekoita taas vain sen verran että massa on tasaista. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta.  Lusikoi Nutella massan päälle "klönteiksi" ja marmoroi pintaa esim. veitsen kärjen avulla jotta Nutella sekoittuu jonkin verran massaan joukkoon. 

Paista uunin keskitasolla noin 20-24 minuuttia uunin tehosta riippuen. Älä paista liikaa ettei browniesta tule kuivaa. Anna jäähtyä ja leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Lopuksi voit vielä ripotella vähän sormisuolaa palojen päälle. 


Kyllä tällaiset ihanan mehevät ja makoisat browniet kuuluvat ehdottomasti lempparileivonnaisteni joukkoon. Mitä tuhdimpaa ja makeaan sen parempaa! ♥


Lurps! Onneksi pakastin suurimman osan paloista leivontapäivänä. 
Pakkasesta on kiva aina sulatella pala silloin tällöin kahvin kaveriksi. :)


25. huhtikuuta 2022

TROPICAL-MANGO -JUUSTOKAKKU


Tässä vielä yksi pääsiäisaiheinen kakku, olin aivan unohtaa että olin tällaisenkin leiponut pääsiäisen tienoilla. :)  Kakku oli ihanan raikas ja hedelmäinen. Oli todella hyvä veto laittaa tuota lemon curdia pohjan päälle kerros, sillä se raikasti kakkua todella paljon ja toi kivaa sitruunaista makua. Pitemmittä puheitta, tässä tulee resepti tälle aurinkoiselle kakulle. :)

Kakku on leivottu 18 cm irtopohjavuoalla. 

Pohja:
180 g kaurakeksejä
80 g voita

Täyte:
2-3 rkl lemoncurdia
50 g valkosuklaata rouhittuna

4 kpl liivatetta
2½ dl vispikermaa
200 g mango-passio rahkaa (Valio)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl vettä
1½-2 dl Tropical pyrettä (Bonne)

Kiille:
2 kpl liivatetta
2 dl Tropical pyrettä (Bonne)

Koristelu:
1 dl kermaa + tomusokeria
keksejä
suklaarouhetta
karkkeja

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan korkea reunakalvo. Murskaa keksit hienoksi muruksi ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin hetkeksi jotta pohja kovettuu hieman. 

Levitä varovasti pohjan päälle lemon curd ja ripottele päälle valkosuklaarouhe. Laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Laita liivatteet kylmään veteen noin 8-10 minuutiksi. Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita kulhossa rahka, tuorejuusto ja sokerit. Kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi ja liuota joukkoon pehmenneet ja puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen ja sekoita hyvin sekaisin. Lisää mukaan tropical pyre ja sekoita. Nostele lopuksi täytteen joukkoon vaahdotettu kerma ja sekoita taas hyvin sekaisin. Kaada massa varovasti vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä noin 4-5 tuntia tai kunnes täyte tuntuu jähmettyneen tarpeeksi kiillettä varten.

Valmista kiille. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Mittaa pyre kulhoon ja ota pyreestä noin 2 rkl erilleen. Kuumenna tämä erilleen otettu pyre mikrossa kuumaksi, purista pehmenneistä liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne hyvin sekoittaen pyreen joukkoon. Kaada liivatepyreseos lopun pyreen joukkoon ja sekoita hyvin sekaisin. Kaada valmis kiille varovasti lusikkaa apuna käyttäen hyytyneen täytteen pinnalle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa mieluiten yön yli.

Irrota kakku vuoasta, poista reunakalvo ja aseta kakku tarjoilulautaselle. Vaahdota kerma ja mausta tomusokerilla. Pursota ruusukkeet kakun pinnalle ja koristele kakku haluamallasi tavalla. Valmista tuli!


Nam, herkullista oli! :)


Tykkäsin kyllä kovasti kakusta. Valkosuklaarouhe kakun sisällä toi vielä kivasti vähän makeutta kakkuun sekä myös purutuntumaa kun jätin suklaapalat suht reiluiksi paloiksi. :)



Palakuvasta tuli mielestäni ihanan näköinen. Ensin ajattelin että laitoin ihan liian vähän liivatetta kakkuun mutta tuo huoleni oli turha. Liivatetta oli juuri passelisti ja kakun leikkauspinnastakin tuli tosi tasainen. :) 

21. huhtikuuta 2022

KINDERJUUSTOKAKKU


Tässä viimein pääsiäisenä herkuteltu Kinderjuustokakku - nyt vasta jaksoin avata koneen ja kirjotella reseptin kuvien kera tänne. :) 

Halusin ehdottomasti tehdä itselle jotain kunnon överisuklaista pääsiäiseksi ja onneksi törmäsinkin tähän aivan jumalaiseen reseptiin instagramissa. Tämän herkullisen kakkureseptin takana on Saamarinkakut-blogista bongattu ohje ja voi pojat kun kakku oli sitten hyvää!! Hieman muuntelin pohjaa erilaiseksi mutta täyte on tehty alkuperäisen reseptin mukaisesti. Valmistin kakun myös reseptistä poiketen pienempään vuokaan, niin kakulle tuli kivan korkea keksireunus. Tälle kakulle kyllä iso peukku meikäläiseltä! ♥ Alkuperäisen reseptin pääset kurkkaamaan täältä

Itse en ihan hirveästi tykkää käyttää täytekeksejä kuten esim. dominoita juustokakkujen pohjana ja niinpä päätinkin valmistaa pohjan tavallisista kaurakekseistä ja sekoitin joukkoon vähän kaakaojauhetta. Pohjasta tuli täten vähän suklaisempi ja sopi tosi hyvin kakun makumaailmaan. Kakun täytteet, sekä sisälle tuleva valkosuklaatäyte että Kinder Maxi patukoista valmistettu suklaatäyte, olivat molemmat aivan älyttömän herkullisia! Kakku on myös siitä tosi kiva kun täytteeseen ei tule liivatetta ollenkaan. Söin tätä kakkua monta palaa aina yhdellä kahvitteluhetkellä, niin hyvää se oli mielestäni. :D En voi muuta kuin lämpimästi suositella tätä reseptiä jos on suklaan ja erityisesti Kinderin ystävä. ♥

Kakku on valmistettu korkeareunaisella 20 cm irtopohjavuoalla. 

Pohja:
200 g kaurakeksejä
1½ rkl kaakaojauhetta
90 g voita

Valkosuklaatäyte:
100 g valkosuklaata
1 rkl voita
1 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
+
2 kpl Kinder Bueno-patukkaa

Kinder-täyte:
10 kpl Kinder Maxi-patukkaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
2 dl vispikermaa

Koristelu:
noin 1 dl kuohukermaa + tomusokeria
erilaisia Kinder- ja suklaakarkkeja

Ota esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi. Laita reunakalvo vuoan sisäreunaan. 
Murskaa keksit hienoksi muruksi vahvassa pakastepussissa kaulimen avulla ja sekoita joukkoon kaakaojauhe. Sulata voi ja lisää keksimurun joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Saat tehdä aika korkea keksireunuksen. Muista jättää keksimurua myös tarpeeksi pohjalle ettei siitä tule liian ohut. Laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Valmista valkosuklaatäyte. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä koko ajan sekoitellen noin 6-10 minuuttia kunnes seos sakenee. Anna jäähtyä hetken aikaa. Rouhi tässä välissä Kinder Buenot. Kun valkosuklaatäyte on jäähtynyt, kaada ja levitä se varovasti keksipohjan päälle. Ripottele päälle rouhitut Kinder Buenopalat. Laita taas jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat suklaatäytteen.

Paloittele Kinder Maxi-patukat kuumuutta kestävään astiaan ja sulata ne varovasti mikrossa pienissä erissä aina välillä sekoittaen. Jätä sivuun jäähtymään. Vaahdota kerma ja jätä sekin sivuun odottamaan vuoroaan. Notkista tuorejuusto erillisessä kulhossa ja lisää joukkoon sulatettu suklaa hyvin sekoittaen. Lopuksi nostele joukkoon vaahdotettu kerma ja sekoita hyvin sekaisin. Lusikoita täyte vuokaan valkosuklaatäytteen päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa mieluiten yön yli.

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Vaahdot kerma ja mausta tomusokerilla. Pursota kermasta koristeet kakun päälle ja viimeistele kakku erilaisilla suklaamakeisilla haluamallasi tavalla. Sitten vain kakkulapio käteen ja kakun kimppuun! :)


Oli tämä sen verran hyvää, että koko kakku tuli tuhottua parempiin suihin pääsiäisen pyhien aikana. 
Iso nam! ♥


Oli niin kiire päästä maistamaan kakkua, että palakuvan ottaminen ihan unohtui. :D
Uskon hyvin vahvasti leipovani vielä tätä kakku joskus uudestaan, sen verran herkullisesta kakusta oli kyse. :)

14. huhtikuuta 2022

MÄMMIKAKKU


Mietin pitkään jaksanko laittaa tästä kakusta mitään postausta kun ei tämä mennyt ihan niin putkeen kuin olisin toivonut. Täytteiden koostumus ei ollut mieluinen ja kakku olisi kaivannut rutkasti enemmän makeutta omaan makuun sopivammaksi. Ainut onnistunut asia kakussa oli pohjana ollut mehevä browniepohja. Siinä ei ollut mitään valittamista mutta muuten kakku oli aika floppi. Tämän vuoksi en meinaa kirjoittaa mitään reseptiä kakusta. :D Resepti vaatisi vielä todella paljon viilaamista ollakseen hyvä. Päätin nyt kuitenkin laittaa kakusta kuvia tänne kun niistä tuli mielestäni niin kivan pääsiäismäisiä. :) 


Browniepohja on leivotti pienemmällä vuoalla ja piilotettu täytteiden sisään. 
Tämmöiset "piilokakut" ovat mielestäni kivoja. :)

Mämmitäytteen kaveriksi tein valkosuklaakerroksen. Se onnistui ihan kivasti mutta ei sekään ollut ihan täydellinen. Oon ehkä vain niin perso makealle, että sekin jäi mielestä aika mitäänsanomattomaksi. :)


Harmittaa kyllä vähän kun kakusta ei tullut niin hyvä kuin olisin halunnut. Tykkään mämmistä paljon ja ajattelin sen toimivan hyvin tämmöisessä hyydytettävässä kakussa. Ensi kerralla tiedän, että mämmi vaatii paljon enemmän makeutta kaverikseen ollakseen toimiva kakun täytteenä. Täytekerrokset olisivat myös vaatineet enemmän liivatetta, sillä kakusta tuli todella pehmeä ja hytisevä. Kasassa se kyllä pysyi juuri ja juuri - parempi olisi tullut jos täytteet olisivat olleet jämäkempiä. 

Noh, tässä mulla on hyvä pohja ensi vuodella kehittää tätä mämmikakkua parempaan suuntaan. Tälle pääsiäistä en varmaan enää jaksa yrittää muuttaa reseptiä toimivampaan muotoon. Täytyy muistaa vain ensi vuonna jatkokehittää tätä ohjetta. Tässä muuten nähdään, että ei sitä aina vain voi onnistua ja välillä kakut menee ihan plörinäksi. Sekä se kuinka kuvat voivat hämätä paljon - kakku voi ulkoisesti näyttää hyvältä mutta makumaailma on ihan pielessä. :D 


12. huhtikuuta 2022

SITRUUNAPIIRAKKA


No olipas tämä ihanan raikasta ja herkullista sitruunaista piirakkaa! ♥ Leivoin tämän piirakan viime viikonloppuna tyttöjen illan jälkiruoaksi. Olin miettinyt jo että haluan leipoa meille jotain sitruunaista ja raikasta jälkiruokaa. Alun perin meinasin tehdä key lime pie-piirakan mutta sitten törmäsin Pullahiiren blogissa tähän todella helppoon ja nopeaa sitruunapiirakan reseptiin ja päätinkin kokeilla kyseistä piirakkaa. Pieniä muutoksia tein alkuperäiseen reseptiin mutta perusrunko on reseptiin on napattu täältä

Halusin päästä mahdollisimman helpolla piirakan kanssa ja siksi teinkin pohjaksi ihan perus keksi-voipohjan, jota esipaistoin hetken aikaa uunissa. Halutessaan tuon esipaistonkin voi jättää pois jos on kovin kiire tai ei muuten vain jaksa alkaa lämmittää uunia. Itse kuitenkin tykkäsin paiston tuomasta paahteisesta ja rapsakasta mausta. :) Täytteeseen lisäsin vielä myös yhden sitruunan kuoriraasteen ja se mielestä toi kivasti lisää sitruunaista makua. Pelkällä sitruunamehulla täyte olisi mielestäni jäänyt aika pliisun makuiseksi. Piirakan päälle vatkasin vain vispikermaa ja sekoitin joukkoon vielä vaniljarahkaa. Pursotin kuorrutteen kauttaaltaan koko piirakan päälle ruusutyllalla. Näin jälkeen päin mietittynä en enää ehkä laittaisi kuorrutetta ihan noin paljoa sillä se peitti melko paljon täytteen sitruunaista makua alleen. Pursottaisin ehkä vain ruusukkeet piirakan reunoille kun alkuperäisessä reseptissäkin oli tehty. :) 

Kaiken kaikkiaan tykkäsin piirakasta todella paljon ja aivan varmasti tätä tulee joskus tehtyä vielä uudestaankin. Piirakka toimisi varmasti myös hyvin limellä leivottuna - ehkä sitä voisikin kokeilla ensi kerralla. Tämä jos mikä on myös erittäin hyvä vaihtoehto pääsiäisen herkkupöytään. ♥

Piirakka on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
200 g keksejä (100 g kaurakeksejä + 100 g Biscoff-keksejä)
95 g voita

Täyte:
1 dl sitruunamehua (1-2 kpl sitruunoita)
1 sitruunan kuori raastettuna
1 prk (á 397 g) kondensoitua maitoa
150 g ranskankermaa

Kuorrute + koristelu:
2 dl vispikermaa
200 g vaniljarahkaa
noin 1-2 rkl lemon curdia
nonparelleja

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan vielä myös leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Murskaa keksit hienoksi muruksi, sulata voi ja yhdistä nämä. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille noin 5 cm verran. Esipaista pohjaa noin 8 minuuttia ja anna jäähtyä hetken aikaa paistoin jälkeen. 

Valmista täyte. Pese hyvin sitruunat, raasta kuoria ja purista mehu. Sekoita kulhossa keskenään kondensoitu maito ja ranskankerma. Lisää joukkoon sitruunamehu sekä kuoriraaste - sekoita kunnes täyte tuntuu tasaisen kermaiselta. Kaada valmis täyte jäähtyneen pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna jähmettyä jääkaapissa mielellään yön yli.

Valmista kuorrute. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon vaniljarahka. Laita kuorrute tyllalla varustettuun pursotuspussiin. Irrota piirakka vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Purosta kuorrute piirakan päälle pyörivää kakkualustaa apuna käyttäen. Tee leivinpaperista pieni pursotuspussi ja täyte se lemon curdilla. Pursota pieniä lemon curd palloja sinne tänne piirakan päälle ja viimeistele koristelu nonparelleille. Sitten vain herkuttelemaan! :)


Lurps, oli kyllä todella herkullista! 
Niin raikasta ja jotenkin todella kevyttä jos näin voi leivonnaisesta sanoa. :D 


Tuosta pursotettavasta kuorrutteesta tuli ihan kivan näköinen - vähän erilainen tapa levittää kuorrute kuin normaalisti mun leivonnaisissa. :) 


Ensi kerralla aion tosiaan kokeilla tehdä tämän lime-versiona ja laitan hiukan vähemmän tuota kuorrutetta päälle. Tulee varmasti myös herkkua! :)

7. huhtikuuta 2022

PORKKANAKAKKU


Kyllä se vain niin on, että porkkanakakku on kaikkien leivonnaisten kunkku! Ihan liian harvoin tulee tehtyä tätä herkkua vaikka se onkin niin hyvä... Ehkä juuri se tekeekin siitä niin hyvää, kun harvoin jaksaa leipoa kyseistä herkkua. :)

Tässä jokin aika sitten mun porkkanakakkuhammasta alkoi kolottaa ihan hulluna ja eihän siinä sitten muu auttanut kuin kerätä tarvikkeet kasaan ja alkaa leipoa. Onneksi porkkanakakku on suhteellisen nopsa leivonnainen ja melko nopeasti pääsee upottamaan hampaansa mehevään kakkuosaan ja suussa sulavaan kuorrutteeseen. Aah että... :) 

Mietin aika kauan leivonko ihan tavallisen piirakan vai jaksaisinko tehdä herkun oikein kakkumuotoon. Kyllä se kakku vei voiton tällä kertaa ja tästä tuli kyllä ihan super herkullista jälleen kerran. Kuten olen aikaisemminkin todennut, niin paras porkkanakakkupohja syntyy Emma Iivanaisen ohjeella ja hänen reseptiään käytin tälläkin kertaan. Täyte/kuorrutus on puolestaan omaa käsialaa. :) 

Kakkupohjat on leivottu 2 x 16 cm irtopohjavuoalla ja kakku on koottu 16 cm vuokaan.

Pohjat:
250 g porkkanoita
2½ dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/4 tl suolaa
2 munaa
½ dl maitoa
1 dl öljyä
1 tl sitruunamehua

Täyte/kuorrute:
50  g pehmeää voita
2½ tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
+mantelirouhetta

Koristelu:
mantelirouhetta / pähkinöitä/  keksimurua / valkosuklaarouhetta jne. 

Valmistele kakkuvuoat. Ota esille kaksi 16 cm vuokaa, pingota pohjalla leivinpaperit ja laita sisäreunaan vielä leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Valmista pohjat. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi  - jätä vielä sivuun odottamaan vuoroaan. Yhdistä kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja mausteet. Lisää joukkoon munat, maito, öljy ja sitruunamehu - sekoita sen verran että aineet sekoittuvat ja massa on tasaista. Nostele massan joukkoon porkkanaraaste. Jaa valmis massa kahteen vuokaan tasaisesti ja paista uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla ja lisää tarvittaessa paistoaikaa. Anna jäähtyä ja leikkaa sitten molemmat pohjat kahteen osaan.

Valmista täyte/kuorrute. Notkista pehmeä voi kulhossa ja sekoita joukkoon tomu- ja vaniljasokeri.  Lopuksi lisää joukkoon kylmä tuorejuusto ja sekoita nopeasti kuohkeaksi. Älä vatkaa liikaa ettei massa juoksetu. Anna kuorrutteen jähmettyä hetken aikaa jääkaapissa, mikäli se tuntuu liian löysältä. 

Voit koota kakun halutessasi 16 cm vuokaa apuna käyttäen. Itse täytin kakun suoraan tarjoilulautaselle ilman mitään reunoja ja kuorrutin kakun heti samalla kertaa.  Jaa täytettä tasaisesti kakun neljään väliin ja ripottele jokaisen täytekerroksen päälle mantelirouhetta. Huom! Täytevälit ovat todella ohuet jotta kuorrutukseen jää kuorrutetta käytettäväksi enemmän, ehkä noin yksi nuolijalla kauhaistu määrä täytettä per väli. Tämähän on tietty makuasia haluaako täytettä enemmän väleihin ja vähemmän pinnalle vai toisinpäin. :) Lopuksi kuorruta vielä kakku jäljelle jääneellä kuorrutteella ja koristele haluamallasi tavalla. 


Nam, tämä on joka kerta NIIN hyvää! :)


Ensi kerralla tuota kuorrutetta voisi kyllä tehdä kaksinkertaisen määrän niin sitä saisi vielä vähän enemmän tuohon pinnalle. Kuorrutehan tässä kakussa on ehdottomasti se parhain osa! 


Sen verran kiire oli päästä maistamaan kakkua etten jaksanut ottaa enää palakuvaa. 
Voin kuitenkin sanoa, että pala näytti kertakaikkisen herkullisen näköiseltä. :)

Kakku tuli syötyä kokonaan viikonlopun aikana ja on ihan hyvä, että kakku on suhteellisen pieni ettei herkuttele mene ihan överiksi. Tosin, luulenpa että eipä tuottaisi kyllä isoja ongelmia tuhota isompaakin kakkua parin päivän aikana. :D