27. maaliskuuta 2022

HELPPO VALKOSUKLAA-SUOLAPÄHKINÄFUDGE


Tämä jos mikä oli nopeaa ja helppoa herkkua! Itsetehdyt fudget ovat kyllä ihan parhautta ja monesti niistä saa paljon parempia kaupan omiin verrattuna. :)

Mulla jäi toisesta leivonnaisesta yli tuota kondensoitua maitoa ja en olisi millään halunnut vain heittää loppua pois. Mietin hetken mitä voisin siitä vielä nopeasti valmistaa ja sit onneksi keksin tämän fudgen. Kaapissa oli onneksi valmiina valkosuklaata ja suolapähkinöitä ja niinpä niistä sitten syntyi tämä herkullinen fudge. Namskis! :)

Ohjeella tulee noin 16 palaa fudgea ja leivonnassa käytetty 15 x 15 cm vuokaa. 

Massa:
200 g valkosuklaata
150 g kondensoitua maitoa
noin 2 kourallista suolapähkinöitä

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Rouhi suolapähkinät ja jätä sivuun odottamaan.

Pilko kattilaan suklaa pieniksi paloiksi ja mittaa joukkoon kondensoitu maito. Lämmitä liedellä keskilämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes suklaa on täysin sulanut ja on muodostunut tasainen massa.

Sekoita nopeasti joukkoon noin puolet pähkinärouheesta. Kaada massa vuokaan ja tasoita nopeasti tasaiseksi. Massa jäähtyy todella nopeaa joten oli ripeä tasoittamisen kanssa. Ripottele loput pähkinärouheet massan pinnalle ja painele kevyesti. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja siirrä sitten muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Leikkaa sitten paloiksi ja herkuttele. :)


Nam, kyllä makea ja suolainen toimivat aina niin hyvin yhdessä. ♥


Taisin syödä yksin kaikki palat. Yhden palan otettuaan ei vain voinut olla ottamatta lisää. 
Olivat todella herkullisia! ♥

24. maaliskuuta 2022

SUKLAA-KOOKOSPALLOT


Voi pojat kun näistä suklaa-kookospalloista tuli hyviä! Tuttavallisemmin näitä herkkupalloja voisi kyllä kutsua Bounty-palloiksi. :) Miten jostain näinkin yksinkertaisista raaka-aineista voi saada jotain niin hyvää aikaiseksi. Nam! Harmi kun näitä tuli tehtyä vain niin pieni satsi, olisi heti voinut kyllä tehdä tupla-annoksen koska nämä pallukat katosivat lautaselta todella nopeasti. :D 

Alkuperäinen resepti näille herkkupalloille löytyy Fredriks fika-sivulta ja voit kurkata hänen reseptinsä täältä. Törmäsin tähän reseptiin ensimmäisen kerran hänen instagramissa ja pallot jäivät kovasti kummittelemaan mieleeni. Oli aivan pakko tehdä näitä ja onneksi tein sillä.... NAM! :D 

Sen verran muokkasin reseptiä, että lisäsin tuota vaniljasokeria vähän massaan mutta sen voi myös halutessaan jättää pois. Omasta mielestäni vaniljasokeri sopi kyllä hyvin palloihin. Kuorrutin osan palloista maitosuklaalla ja osan tummalla suklaalla kun en osannut päättää vain jompaa kumpaa suklaata. Molemmat toimivat oikein hyvin kuorrutteina ja olivat herkullisia! Ehkä se on vain sit mieltymyskysymys kummasta suklaasta tykkää enemmän. :)

Reseptillä tulee noin 10-12 palloa riippuen pallojen koosta. 

Massa: 
2 dl kookoshiutaleita
1 dl tomusokeria
½ dl kermaista kookosmaitoa (lilan/rosan värinen pahvipakkaus)
½ tl vaniljasokeria

Kuorrutus + koristelu:
noin 50-60 g maitosuklaata
noin 50-60 g tummaa suklaata
kookoshiutaleita

Sekoita keskenään kaikki massan ainekset kulhossa. Anna seistä hetken aikaa jääkaapissa. Pyörittele massasta sitten tasakokoisia palloja ja laita ne pakkaseen noin tunniksi. Pallojen oltava kylmiä ja jähmettyneitä, jotta kuorruttaminen onnistuu kunnolla. 

Sulata suklaat erillisissä kulhoissa ja kuorruta pallot niillä. Ripottele heti jokaisen kuorrutetun pallon päälle kookoshiutaleita jotta ne tarttuvat kiinni pallon pintaan. Säilytä valmiita palloja jääkaapissa. 



Lurps, nämä maistuivat aivan Bounty-patukalle. Todella hyviä! :)


Kookostäyte oli ihanan kosteaa eikä yhtään kuivaa kermaisen kookosmaidon ansiosta. 


En kerennyt maistamaan kuin puoliskan maitosuklaalla päällystetyn pallon kun mies kerkesi syömään kaikki muuta. Onneksi myös tummalla suklaalla päällystetyt pallot olivat todella herkullisia. :D 

21. maaliskuuta 2022

SUOLAKINUSKINEN JUUSTOKAKKU UUNISSA


Kyllä nämä uunissa paistettavat juustokakut ovat sitten vain ihan parhaita! Niin suussa sulavia ja vain niin kertakaikkisen herkullisia. ♥ Joulun tienoilla taisin tehdä edellisen uunijuustokakun niin olihan nyt jo aikakin taas leipoa tätä herkkua. 

Kakun pohjaan käytin Biscoff-keksejä ja myös suolapähkinöitä. Oli muuten aika toimiva kombo ja toimi loistavasti yhteen vaniljaisen juustotäytteen ja suolakinuskin kanssa. Aijai! :)

Huomasin tekohetkellä, että kaapissa ollut valmis kinuskikastike oli uhkaavasti menossa vanhaksi niin sain sen hyvin hyödynnettyä tässä kakussa. Siitä sai tehtyä aivan täydellisen marmorointikuvion kakun pinnalle ja ennen kaikkea tuomaan ihanaa kinuskista makua kakkuun. Itse kun olen niin kova suolakinuskin ystävä, niin olihan mun pakko ripauttaa vähän suolaa valmiin kastikkeen joukkoon ja se kyllä kannatti, sillä siitä tuli NIIN hyvää. Lurps! 


Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla. 

Pohja:
150 g Biscoff-keksejä
20 g suolapähkinöitä
70 g voita

Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vaniljarahkaa
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
½ dl maissitärkkelystä
2 munaa

Suolakinuski:
vajaa 1 dl valmista kinuskikastiketta
ripaus suolaa

Ota esille vuoka, pingota pohjalla leivinpaperi ja voitele/sprayaa vuokaspraylla vuon sisäreuna hyvin. Ota kaksi isoa palaa foliota ja aseta ne ristiin pöydälle. Nosta vuoka folioiden päälle ja nosta folion reunat ylös tehden niistä eräänlainen "valli" ettei vuoan välistä valuva rasva pääse uuniin pohjalle. Lämmitä uuni 160 asteeseen.

Murskaa keksit ja suolapähkinät hienoksi muruksi ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja esipaista pohjaa noin 8-10 minuuttia. Valmista paiston aikana täyte.

Mittaa kulhoon tuorejuustot, rahka ja sokerit. Sekoita hyvin sekaisin. Riittää sekoitus ilman sähkövatkainta mutta voit vielä tässä vaiheessa sekoittaa myös sähkövatkaimelle jos haluat. Lisää massaan sitruunamehu ja sekoita. Sekoita joukkoon vielä myös maissitärkkelys. Lopuksi lisää munat yksitellen ja sekoita vain sen verran käsin esim. nuolijalla, että munat sekoittuvat täytteen joukkoon. Ei tarvitse enää vatkata tai sekoittaa rajusti. Kaada valmis täyte esipaistetun pohjan päälle ja tasoita pinta. 

Sekoita valmiin kinuskin joukkoon suola ja nostele kinuski lusikan avulla täytteen päälle "palloiksi". Marmoroi pinta vielä veitsen avulla vetämällä viivoja sinne tänne kinuskin ja täytteen välillä. Paista uunin keskitasolla noin 40-45 minuuttia riippuen uunin tehosta. Kakku saa olla keskeltä vielä hyllyvää, joten älä paista liikaa ettei kakusta tule kuivaa. Sammuta uuni ja jätä kakku vielä jälkilämpöön noin 25-30 minuutiksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten jääkaappiin yön ylitse. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Keitä kahvit ja ota itsellesi iso pala kakkua kahvin kaveriksi. Nam! :)


Kyllä oli niin hyvää että oli vielä ihan kielen mennessään! :)


Pohjassa olevat suolapähkinät ja kinuskin suola tasapainottivat kivasti muuten makeaa makumaailmaa. 


Kinuskikastiketta jäi yli jonkin verran niin sitä voi halutessaan vielä laittaa raidoiksi annospalan päälle jos haluaa oikein kunnolla laittaa överiksi. :D Tällä reseptillä aion kyllä jatkossakin tehdä kakkua sillä tämä oli vain niin HERKKUA! ♥


14. maaliskuuta 2022

AHAA-JUUSTOKAKKU BROWNIEPOHJALLA


Ahaa-aiheiset leivonnaiset sen kuin jatkuvat! :D Tällä kertaa laivoin lempparisuklaastani herkullisen juustokakun. En halunnut tehdä tavallista keksipohjaa kakkuun ja onneksi muistinkin ihan viime metreillä tämän hyvän ja helpon browniepohjan, mitä leivoin joskus vuosia takaperin hyvinkin paljon kakkujen pohjiksi. 

Kakku oli kyllä todella hyvää mutta pienenä miinuksena oli vain liian liivatteinen ja tymäkkä täytteen rakenne. Käytin kolme kappaletta liivatelehtiä mutta se oli kyllä liikaa, parempi määrä olisi ollut vain kaksi liivatetta. Vaikka kakku maistuikin hyvälle niin sitä ei ollut kovin kiva kuitenkaan syödä kun täyte oli liian jämäkkää. Tämä täytyy muistaa kyllä ehdottomasti ensi kerralla jos vielä tällä reseptillä meinaan samanlaista kakkua leipoa. Pohja oli oikein hyvä ja sopi mielestäni kivasti tähän kakkuun. Kukapa nyt ei browniepohjasta tykkäisi. ♥

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla. 

Browniepohja:
75 g maito tai tummaa suklaata
50 g voita
1 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 muna
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta

Täyte:
2-3 liivatetta
2 dl vispikermaa
150 g Ahaa-suklaata
50 g maitosuklaata
½ dl kuohukermaa
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
0,25 g sokeria
1½ rkl kahvia
+ reilu kourallinen Ahaa-suklaarouhettta

Koristelu:
1½ dl kuohukermaa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria + tomusokeria oman maun mukaan
1 tl kaakaojauhetta
Ahaa-keksejä/suklaarouhetta

Valmista ensin pohja hyvissä ajoin ennen täytteen valmistusta, jotta se kerkeää kunnolla jäähtyä. Ota esille vuoka ja vuoraa sen pohja ja reuna leivinpaperilla. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Mittaa pohjaan tuleva suklaa ja voi mikron kestävään kulhoon. Lämmitä lyhyissä erissä aina välillä sekoittaen kunnes seos on tasaista. Anna ihan hetken aikaa jäähtyä ja lisää sitten joukkoon sokerit ja ripaus suolaa - sekoita nopeasti. Lisää muna ja sekoita vain sen verran että se juuri ja juuri sekoittuu massaan. Yhdistä keskenään jauhot ja kaakaojauhe  - lisää massaan taas nopeasti sekoittaen. Kaada valmis massa vuokaan ja levitä tasaiseksi. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Älä ylipaista pohjaa jotta se pysyy mehevänä. Jäähdytä täysin.

Valmista täyte. Keitä kahvi valmiiksi. Laita liivatteet kylmään veteen noin 8-10 minuutiksi. Vaahdota myös vispikerma ja jätä sivuun odottamaan. Laita suklaat ja ½ dl kuohukerma kulhoon ja lämmitä mikrossa pienissä erissä välillä sekoittaen kunnes suklaat on sulanut ja seos on tasaista - jätä sivuun odottamaan. Mittaa toiseen kulhoon tuorejuusto ja sokerit - sekoita hyvin sekaisin sähkövatkaimella. Lisää sitten tuorejuustoseoksen joukkoon suklaaseos ja sekoita taas hyvin sekaisin. Liuota ylimääräisestä vedestä puristellut liivatteet kuuman kahvin joukkoon. Lisää liivateseos ohuena nauhana massan joukkoon koko ajan sekoittaen ja sekoita jälleen hyvin sekaisin. Lopuksi sekoita varovasti nuolijan avulla vatkattu kerma massaan. Rouhi tässä vaiheessa vielä Ahaa-suklaata rouheeksi noin reilun kourallisen verran. 

Kokoa kakku samaan vuokaa, jossa pohja paistettiin. Laita pohjalle leivinpaperi ja sisäreunaan reunakalvo tai leivinpaperisuikaleet. Jos et irrottanut pohjaa vuoasta paiston jälkeen niin voit hyvin täyttää kakun suoraan siihen. 

Levitä ensin vähän täytettä pohjan päälle ja ripottele päälle rouhitut suklaapalat. Levitä lopputäyte vuokaan ja tasoita pinta tasaiseksi. Anna hyytyä jääkaapissa noin 4-5 tuntia tai yön yli.

Irrota kakku vuoasta, aseta tarjoilulautaselle ja koristele. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto, vaniljasokeri, tomusokeri ja kaakaojauhe. Koristele kakku haluamallasi tavalla käyttäen kermapursottamista, Ahaa-keksejä ja -suklaarouhetta. Sitten vain suut makeaksi! :)


Lurps, olihan tämä hyvää vaikka täyte olikin liian jämäkkää omaan makuun. Nam! ♥


Pohjan päälle kannattaa laittaa kunnolla suklaarouhetta niin niistä tulee kivaa tekstuuria vielä kakkuun ja ne lisäävät entisestään Ahaan makua kakussa. Mikäli ei kahvista välitä niin liivatteet voi liuottaa kahvin sijaan ihan vain kuumaan veteen. Itse tykkäsin kovasti kun täytteessä oli mieto kahvin vivahde. 


27. helmikuuta 2022

LASKIAISRULLA


Laskiaispullat kuuluvat ehdottomasti laskiaiseen ja omani tykkään nauttia aina hillon kera. Tämä jos mikä on ikuisuuskysymys, ovatko ne parhaita hillolla vai mantelilla. :D Erittäin hyvää oli myös tuo kokeilemani Biscoff-täyte - se oli viedä kielen mennessään. ♥ 

Muutamaan otteeseen olen törmännyt laskiaiskääretortun reseptiin tässä viime aikoina ja se herätti kovasti mielenkiintoni kyseistä herkkua kohtaan. Niinpä päätin sitten täksi viikonlopuksi leipasta tällaisen herkkukärskän. Oli kyllä hyvää! Tähän olisi ehdottomasti sopinut tuoreet vadelmat vielä mutta en millään jaksanut lähteä niiden takia kauppaan kun kaikki muut ainekset löytyi jo valmiina kaapista. Reseptin tälle herkkuleivonnaiselle nappasin Meillä kotona- nettisivuilta. 

Kärskä on leivottu 50 cm uunin syvällä uunipellillä. 

Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
1 dl perunajauhoja
2 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl mantelilastuja

Täyte:
1 prk vadelmamarmeladia (Saarioinen)
2 dl vispikermaa
200 g vaniljarahkaa (Valio)

Koristelu:
Mantelilastuja/manteleita/mantelikarkkeja/tomusokeria/vadelmia jne.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja leivinpaperoi uunipelti valmiiksi. Aseta myös pöydälle valmiiksi jo iso leivinpaperipala ja ripottele siihen hienoasokeria. Tähän sitten kumotaan valmis pohja jäähtymään.

Vaahdota keskenään kuoheaksi vaahdoksi munat ja sokeri. Yhdistä keskenään kuivat aineet mantelilastuja lukuunottamatta. Lisää kuivat aineet varovasti nuolijalla sekoittaen parissa erässä muna-sokerivaahdon joukkoon. Kaada valmis massa pellille ja tasoita pinta. Ripottele pinnalle mantelilastut. Paista uunin alatasolla noin 7 minuuttia.

Kumoa valmis pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja irrota päälle oleva (pohjana ollut) leivinpaperi varovasti. Anna pohjan jäähtyä.

Valmista täyte. Vaahdot kerma ja sekoita joukkoon vaniljarahka. Levitä vadelmamarmeladi jäähtyneen pohjan päälle ja myös kermarahkaseos palettia/lastaa apuna käyttäen. Rullaa leivinpaperia apuna käyttäen pohja tiiviiksi rullaksi. Kääri rulla leivinpaperin sisään ja anna oleentua jääkapissa jonkin aikaa, noin tunnin verran. Leikkaa rullasta päädyt pois ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele haluamallasi tavalla ja sitten vain herkuttelemaan. :)


Kyllähän tässä ihan selvästi oli pullan maut ♥ Kuitenkin mulle ja myös miehellenikin tuli väistämättä mieleen Runebergintorttu tätä syödessä. Kovin samanlainen makumaailma. :)


Tuoreet vadelmat olisivat kyllä sopineet kivasti tuonne täytteeseen ja vielä koristeeksikin rullan päälle. En vain tosiaan millään jaksanut pelkästään vadelmien takia lähteä kauppaan. :D 


Hyvää laskiaista kaikille! ♥


23. helmikuuta 2022

COOKIE BATTLE: AHAA-KEKSIT


Kuten varmaan muistattekin niin Ahaa-suklaa kuuluu ehdottomasti lempparisuklaideni pariin ja tulipa niitä tilattu tässä jokin aika sitten Urjalan Makeistukusta taas iso laatikko. Mielessäni oli jo jonkin aikaa muhinut idea Ahaa-kekseistä ja nyt viime viikonloppuna otin perjantaina aamulla kunnon leivontatuokion ja leivoin kyseisiä keksejä. :)

En osannut päättää teenkö kekseistä vaaleita vai tummia kaakaojauheella höystettynä. Niinpä päätin sitten tehdä molempia. Keksitaikinapohjana käytin jo itselleni hyvin tutuksi tullutta reseptiä ja lisäsin keksimassaan vain sitten rouhittua Ahaa-suklaata. Toisen satsin valmistin tosiaan vaaleana ja toisessa korvasin osan vehnäjauhoista kaakaojauheella. Tästä tuli sattumalta oikein kunnon keksitaistelu. Let the cookie battle begin! 

Täytyy sanoa että vaalea versio kekseistä vei omasta mielestäni voiton aika selvästi. Niissä itse suklaan ihana maku pääsi paremmin esille ja voi pojat kun keksit maistuivat hyvälle. Niiden syömistä ei vain voinut lopettaa, kunnon himo iski otettuaan yhden keksin. :D Tummat keksit olivat myös oikein hyviä mutta ehkä kaakaojauhe peitti alleen Ahaan makua ja näissä pääosassa piti mielestäni olla juuri tuo itse suklaa. Eipä nuo tummat keksit kuitenkaan syömättä jäänyt vaan kaikki keksit katosivat purkista kyllä suht nopeasti. :D Tämän cookie battlen voitti mielestäni aika selvästi vaaleat keksit ja näitä aioinkin leipoa vielä varmasti monet kerrat uudestaan. 

Yhdestä keksimassasta tulee noin 15 kpl á 30 g keksejä. 
Määrä on hyvin riippuvainen, paljonko keksitaikinaa menee leipomisen aikana omaan suuhun. :D 

Vaalea massa:
125 g pehmeää voita
1 1/4 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2½ dl vehnäjauhoja
140 g Ahaa-suklaata rouhittuna

Tumma massa: 
125 g pehmeää voita
1 1/4 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
140 g Ahaa-suklaata rouhittuna

Valmista ensin molemmat keksimassat. Niiden on hyvä antaa ennen leipomista olla jääkaapissa noin tunnin verran niin niistä on helpompi pyöritellä palloja. 

Vaalea massa. Rouhi suklaa jo valmiiksi ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota keskenään pehmeä voi ja sokerit. Lisää joukkoon muna hyvin sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita nopeasti massan joukkoon. Nostele lopuksi, esimerkiksi nuolijan avulla, suklaarouhe joukkoon. Kääri massa kelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi. 

Valmista tumma massa samalla tavalla. Korvaat vain osan jauhoista kaakaojauheella.

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Halutessasi voit punnita massoista 30 g kasoja ja pyörittele ne sitten palloiksi. Aseta pallot tarpeeksi väljästi pelleille, jotta niillä on tilaa levitä paiston aikana. Paista keksejä uunin keskitasolla noin 10-14 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä sillä uunien paistotehoissa on eroja. Älä paista keksejä liikaa, jotta ne pysyvät ihanan mehevinä ja pehmoisia. Jäähdytä keksit ritilän päällä. 


Tämä oli tiukka taistelu vaaleiden ja tummien keksien välillä. 
Voittajaksi selviytyi kuitenkin aika selvästi vaalea versio Ahaa-kekseistä. 


Aijai, keksit olivat kyllä super herkullisia ja varsinkin nuo vaaleat keksit. ♥♥
Tummat keksit olivat oikeastaan parempia vasta seuraavana päivänä paistosta.
 Joten eivät nekään olleet yhtään hullumpia. :)


En tiedä kyllä miten osaisin olla jos en leipoisi aina silloin tällöin keksejä, olen niihin niin koukussa. Mikään ei ole sen ihanempaa kuin kahvin kanssa nauttia muutamat herkkukeksit. Aah... Ihan parasta! ♥

14. helmikuuta 2022

YSTÄVÄNPÄIVÄ: PUOLUKKA-VAKOSUKLAASYDÄMET


Ihanaa ystävänpäivää kaikille! ♥ Alun perin olin ajatellut etten jaksa leipoa mitään ystävänpäivään liittyvää mutta tulinkin sitten toisiin aatoksiin. Päivällä iski tekemisen puute ja ajattelin että jotain pientä voisin kyllä leipasta. Muistin että pakkasessa oli muutama kappale puolukkamuffinseja, joita olen leiponut jo joskus aikoja sitten. Nyt ne tulivat hyötykäyttöön näiden sydänten valmistuksessa. :)

Sydämet pitävät siis sisällään puolukkamuffinsia pieneen vaniljatuorejuustomäärään sekoitettuna. Kuoret ovat puolestaan valkosuklaata. Pienen määrä valkosuklaasta värjäsin vaaleanpunaisella tomuvärillä, jolloin sai aikaiseksi tuollaisen kivan marmorimaisen kuviopinnan. 

Ohjeella tulee 3 kappaletta sydänleivosta ja ne on leivottu geosydänkuvioidulla silikonimatolla. 

Kuoret: 
50 g valkosuklaata osin värjättynä
50 g valkosuklaata

Täyte:
1 kpl isohko puolukkamuffinsi
noin 3-4 tl vaniljatuorejuustoa

Koristelu:
lehtikultaa

Sulata ensin 50 g valkosuklaata varovasti mikrossa lyhyissä erissä aina välillä sekoittaen. Ota erilliseen astiaan muutama tl sulaa suklaata ja värjää se pinkiksi. Levitä sydänkoloihin vuorotellen vaaleaa ja värjättyä valkosuklaata. Levitys käy kätevästi pienellä teelusikalla. Katso että suklaata tulee tasaisesti joko paikkaan ja varsinkin muotin reunoille. Nosta matto lopuksi pakkaseen hetkeksi jotta suklaa jähmettyy. Voit toistaa suklaan levittämisen muotteihin mikäli tuntuu, että suklaakerros ei ole riittävä paksu. Tällöin tarvitset lisää valkosuklaata. 

Valmista täyte. Murenna muffinsi kulhoon ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Lisää tarvittaessa tuorejuustoa mikäli massa tuntuu kovin kuivalta. Painele massa varovasti jähmettyneisiin sydänkuoriin. Älä täytä muottia aivan täyteen asti vaan jätä muutama milli reunasta. Näin pohjakuorelle jää hyvä tila. Laita muotti hetkeksi jääkaappiin.

Valmista pohjakuoret. Sulata toiset 50 g valkosuklaata ja levitä se tasaisesti täytettyjen sydänkolojen täytemassan päälle. Jähmetä kuoret taas pakkasessa hetken aikaa. Irrota jähmettyneet leivokset varovasti muoteista ja aseta tarjoilulautaselle. Voit halutessasi koristelle leivokset lehtikullalla. 


Kyllä se vain niin on että ystävänpäivänä pitää olla sydänleivoksia. ♥


Olipas nämä yllättävän hyviä pieniä herkkuja! Puolukka ja valkosuklaa toimivat kyllä loistavasti yhdessä. Nämä jos mitkä valmistuivat todella nopeasti ystävänpäivän herkutteluun. :)

13. helmikuuta 2022

BANAANI-BROWNIEKAKKU SUKLAAKUORRUTUKSELLA


Lurps, kyllä se on vain niin että banaani ja suklaa toimivat ihan älyttömän hyvin yhdessä. Se tuli taas todettu tämän herkullisen banaani-suklaabrowniekakun kohdalla. Oli meinaan aikasta herkkua tämä! ♥

Kuorrutteeseen sain upotettua kivasti kaapissa lojuneet suklaakonvehtien jämät. Mikäli ei konvehteja kaapissa ole, niin kuorrutteeseen voi käyttää vallan hyvin vaikkapa maitosuklaata tai oikeastaan mitä suklaata vain haluaa. :)

Kakku on leivottu 18 cm irtopohjavuoalla.

Brownie:
1 muna
2 dl fariinisokeria
½ dl sokeria
1 tl vaniljatahnaa
100 g voita
2 kypsää banaania
2 dl vehnäjauhoja
noin 100 g tummaa tai maitosuklaata

Kuorrute:
150 g suklaakonvehteja (Pandan Poro)
2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Koristelu:
suklaarouhetta
kultaisia nonparelleja

Ota esille vuoka, pingota pohjalla leivinpaperi ja laita vielä leivinpaperisuikaleet vuoan sisäreunaan. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Mittaa kulhoon muna, sokerit ja vaniljatahna. Vaahdota kuohkeaksi sähkövatkaimella.
Sulata voi mikrossa. Muusaa banaanit haarukan avulla. Lisää vaahdotetun massan joukkoon voisula ja muussatut banaanit - sekoita kevyesti. Lopuksi nostele joukkoon vehnäjauhot. Rouhi suklaa ja lisää se taikinaan kevyesti käännellen. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla  noin 20-25 minuuttia uunin tehosta riippuen. Älä paista liikaa, jotta brownie pysyy mehevänä. Anna pohjan jäähtyä täysin ennen kuorrutteen tekoa. 

Valmista kuorrute. Sulata suklaakonvehdit varovasti mikrossa. Vaahdota kerma valmiiksi. Notkista tuorejuusto kulhossa ja sekoita joukkoon hieman jäähtynyt sulatettu suklaa - sekoita hyvin. Lisää lopuksi joukkoon kermavaahto ja sekoita hyvin sekaisin. 

Aseta jäähtynyt browniepohja tarjoilulautaselle. Laita kuorrutettu tyllalla varustettuihin pusseihin ja pursota kuorrute pohjan päälle. Ripottele päälle vielä suklaarouhetta ja nonparelleja. Voit myös hyvin vain levittää kuorrutteen lastan avulla pohjan päälle. Sitten vain herkuttelemaan! :)


Nami nam! ♥


Pari minuuttia aikaisemmin olisin voinut napata pohjan pois uunista niin lopputulos olisi ollut vieläkin mehevämpi. Hyvää oli kuitenkin näinkin. :) 


Tämä leipomus oli helppo valmistaa ja vielä suhteellisen nopeakin. Aikaa tietty menee tuohon jäähdytykseen mutta muuten tämä on nopea leipasta äkilliseen herkkuhimoon. :)


3. helmikuuta 2022

KARDEMUMMAKEKSIT


Kuten varmaan tiedättekin niin keksit ovat aina olleet heikkouteni. :) Ne on vain niin hyviä kun ovat helppotekoisia ja ennen kaikkea herkullisia. Pienillä muutoksilla saa aina uusia makuja aikaiseksi. Se huono puoli kekseissä vaan on että en pysty lopettaa niiden syöntiä kun vauhtiin on päässyt. :D

Törmäsin jokin aika sitten Instagramissa pilvilinnan_anna:n tilillä herkulliseen laskiaiscookie ohjeeseen. Keksit jäivät kummittelemaan mieleeni ja mun oli pakko testata niiden leipomista. Täytteitä en jaksanut tehdä keksien kaveriksi ja hyvin ne upposivat ilman niitäkin. Olivat todella herkullisia!! ♥

Ohjeella tulee 11 kpl á 40 g keksejä.

Massa: 
75 g voita
1½ dl fariinisokeria
½ dl sokeria
1 muna
2½ dl vehnäjauhoja
1 rkl maissitärkkelystä
1 tl kardemummaa
½ tl soodaa
1/4 tl suolaa

Vaahdota kevyesti keskenään huoneenlämpöinen voi ja sokerit. Lisää joukkoon muna ja vatkaa hyvin sekaisin. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne massan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Taputtele massa neliöksi ja kääri kelmuun. Anna levätä jääkaapissa tunnin verran. 

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Pyörittele massasta á 40 g palloja ja aseta ne pellille, jätä leviämisvaraa reilusti. Paista uunin keskitasolla noin 12-14 minuuttia. Jäähdytä ja herkuttele! :)


Nam, olivat toooodella herkullisia! ♥


Kahvin kanssa keksit maistuivat todella hyviltä ja voisin kuvitella et alkuperäisen reseptin mukaan lisätyt täytteet (hillo/mantelimassa+kerma) olisivat olleet vielä piste i:n päälle. Ehkä ensin kerralla voisin kyllä kokeilla tehdä täytteetkin keksien kaveriksi. :) 


19. tammikuuta 2022

KAHDEN SUKLAAN MUSTIKKAKAKKU


Jouluna leipomani kahden sukaan puolukkakakun innoittamana mieleeni jäi muhimaan ajatus, että mitenköhän kakku toimisi mustikoilla. Mustikka on aina ollut lempimarjani ja kaikki leivoinnaiset mitkä vain sisältävät mustikoita ovat olleet erittäin mieluisia. ♥ 

Voin sanoa, että tämä kakku toimii myös TODELLA hyvin mustikoilla. Kannatti kyllä kokeilla! Ohjeen pohjana toimii tosiaan Saamarinkakut-blogista oleva resepti, josta vaihdoin puolukoiden tilalle mustikat. Jouluna leipomassani kakussa käytin täytteessä mascarponea mutta nyt halusin testata tavallista maustamatonta tuorejuustoa. En kyllä osaa sanoa kumpi olisi ollut parempaa - molemmilla tuli ihan super hyvän makuinen täyte. Lurps! :)

Kakku on leivottu 20 cm korkeareunaisella irtopohjavuoalla. 

Pohja: 
100 g tummaa suklaata
100 g voita
1½ dl sokeria
2 munaa
1½ tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 dl vehnäjauhoja
100 g jäisiä mustikoita

Täyte:
250 g valkosuklaata
4 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljatahnaa
100 g jäisiä mustikoita

Koristelu:
suklaakonvehteja
mustikoita
keksipaloja/murua
valkosuklaarouhetta jne. 

Ota esille vuoka, pingota pohjalla leivinpaperi ja laita myös sisäreunaan leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Mittaa mikron kestävään kulhoon suklaa ja voi. Lämmitä erissä aina välillä sekoittaen kunnes voi ja suklaa ovat sulaneet tasaiseksi massaksi. Anna jäähtyä hetken aikaa. Lisää joukkoon sokeri ja sekoita kevyesti. Lisää munat yksitellen vain sen verran sekoittaen että ne sekoittuvat juuri ja juuri massaan. Yhdistä vaniljasokeri, kaakaojauhe ja jauhot. Lisää kuivat aineet massaan ja sekoita taas vain sen verran että aineet ovat sekoittuneet tasaisesti. Lopuksi nostele joukkoon jäiset mustikat. Levitä valmis massa vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Älä paista liikaa jotta pohja jää meheväksi. Itse paistoin pohjaa 25 min ja tuli ihanan mehevä ja tahmea pohja. Anna pohjan jäähtyä täysin ennen täytteen valmistamista. 

Aseta jäähtynyt pohjan samaan vuokaan, jossa se paistettiin. Aseta vuokaan reunakalvo tai leivinpaperisuikaleet. Sulata täytteen valkosuklaa varovasti mikrossa pienissä erissä aina välillä sekoittaen - jätä sivuun jäähtymään. Vaahdota kerma valmiiksi ja siirrä sivuun odottamaan. Notkista tuorejuusto kulhossa ja sekoita joukkoon vaniljatahna. Lisää mukaan sulatettu suklaa ja sekoita hyvin sekaisin. Nostele joukkoon vaahdotettu kerma kevyesti käännelleen. Lopuksi kääntele massan sekaan vielä jäiset mustikat. Kaada valmis massa vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta tasaiseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa 4-5 tuntia ja yön yli.

Irrota valmis kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele haluamallasi tavalla ja iske kiinni kakkulapiolla. :D 


Aijai, oli kyllä niin hyvää kakkua että oli viedä kielen mennessään! :)


Täyte oli ihanan pehmeää ja tykkään kyllä tästä reseptistä kovasti, kun täytteeseen ei tule ollenkaan liivatteita. Valkosuklaa riittää hyvin pitämään täytteen kasassa. :)


On kyllä vaikea sanoa oliko tämä mustikkaversio parempaa puolukkaan verrattuna. Tykkäsin molemmista oikeastaan yhtä paljon. Ehkä tämä mustikkakakku oli himpun verran lempeämmän makuista kun puolukat ovat kuitenkin aika kirpsakoita mustikoihin verrattuna. Joka tapauksessa... Tätä kakkua tule aivan varmasti vielä leipomaan useaan otteeseen. ♥

12. tammikuuta 2022

PUOLUKKA-KINUSKIMUFFINSIT


Enpä muista milloin viimeksi olisin leiponut muffinsseja, siitä on kyllä aikaa jo kauan. Nyt kuitenkin viime viikonloppuna teki mieli leipasta pitkästä aikaa muffareita ja makupariksi valikoitui hapan puolukka yhdistettynä makoisaan suolakinuskikuorrutteeseen. Aika hyvä yhdistelmä vaikka itse sanonkin. :)

En tiedä miksei muffinsseja tule leivottua useammin. Jotenkin aika leivonnaiset kohdistuva enemmänkin kakkuihin ja erilaisiin kekseihin vaikka muffinssit ovat kuitenkin ihan yhtä hyviä ja herkullisia ja vielä ennen kaikkea nopeita leipoa. Pakkasesta löytyi vielä puolikas pussi puolukoita niin ajattelin hyödyntää ne nyt tässä kohtaa ja upottaa ne muffinssitaikinaan. Puolukan vastapainoksi valmistin makoisan kuorrutteen hyödyntäen salted caramel-makutomusokeria. Tomusokerin määrää voi säädellä oman maun mukaan kuinka makeaa kuorrutetta haluaa. Itse laitoin noin 1 dl verran tomusokeria. Lurps, hyvää tuli! ♥

Ohjeella tulee 9 kpl isoja Amerikan muffinssivuokiin tehtyjä herkkuja. 

Massa: 
100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl islantilaista jukurttia tms. jukurttia/kermaviiliä/ranskankermaa
noin 2 dl jäisiä puolukoita

Kuorrute:
2 dl vispikermaa
200 g vaniljarahkaa (Valio)
noin 1 dl salted caramel-tomusokeria

Koristelu:
suolapähkinöitä
puolukoita
pipareita/piparimurua

Ota esille muffinssipelti laita koloihin valmiiksi isot Amerikan muffinssivuoat. Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Vatkaa keskenään pehmeä voi ja sokerit kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon hyvin vatkaten. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe  - lisää sitten massan joukkoon. Sekoita seuraavaksi massan joukkoon jukurtti ja nostele lopuksi sekaan jäiset puolukat. Vältä turhaa sekoittamista enää tässä vaiheessa. 

Annostele valmis massa vuokiin tasaisesti ja paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia tai kunnes muffinssit ovat kypsiä. Anna valmiiden muffinssien olla hetken aikaa vuoassa ja nosta sitten ritilän päälle jäähtymään ja anna jäähtyä täysin ennen kuorrutuksen tekemistä. 

Valmista kuorrute. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon rahka ja haluamasi määrä makutomusokeria. Pursota tyllalla varustetulla pursotuspussilla runsaat kuorrutukset muffinssien päälle. Viimeistele herkut esim. puolukoilla, suolapähkinöillä ja pipareilla/piparimurulla. Säilytä valmiita muffinsseja jääkaapissa. 


Namskis ♥


Kyllä varmaan täytyy alkaa taas leipoa vähän useammin muffinsseja. 
Nopeita ja hyviä herkkuja! :)


Ainut mitä ehkä voisin vielä lisätä näihin, niin kuorrutteen päälle voisi valuttaa vähän kinuskikastiketta. Se voisi sopia aikasta hyvin näihin. Täytyypä muistaa ensi kerralla jos näitä tulee leivottua joskus uudestaan... :)

31. joulukuuta 2021

KAHDEN SUKLAAN PUOLUKKAKAKKU SUOLAKINUSKILLA


Tämä suussa sulava kakku oli meidän herkkupöydässä jouluna. Oli muuten sitten TODELLA hyvää kaakkua sanon minä. ♥ Kyseessä on kahden suklaan puolukkakakku suolakinuskikuorrutuksella. Idean ja pohjan reseptille sain Saamarinkakut- blogista. Alkuperäisen ohjeen voit käydä kurkkaamassa täältä. 

Kakussa yhdistyy ihanasti tumma- ja valkosuklaat sekä pohjan että täytteen sekaan laitettavat puolukat. Koko komeuden kruunaa vielä, mikäs muukaan, kuin suolalla höystetty kinuski. Taivaallisen hyvää! Kakku on myös siitä kiva, että täytteessä ei ole käytetty ollenkaan liivatetta, valkosuklaa jähmettää täytteen tarpeeksi jättäen sen ihanan pehmeäksi ja suussa sulavaksi. Pohjaa ei myöskään kannata paistaa liikaa, jotta se pysyy ihanan mehevänä. Sen verran muuntelin alkuperäistä reseptiä, että käytin täytteessä tavallisen tuorejuuston sijaan mascarponea ja lisäsin vielä joukkoon vaniljatahnaa. Tuli oikein herkullisen makuista! Tykkään kovasti mascarponen mausta tämän tyylisissä kakuissa. ♥

Kakku on leivottu 20 cm korkeareunaisella irtopohjavuoalla. 

Pohja: 
100 g tummaa suklaata
100 g voita
1½ dl sokeria
2 munaa
1½ tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 dl vehnäjauhoja
100 g puolukoita (pakaste)

Täyte:
250 g valkosuklaata
4 dl vispikermaa
250 g mascarponea
1 tl vaniljatahnaa (tai 2 tl vaniljasokeria)
100 g puolukoita (pakaste)

Kinuski:
1 dl fariinisokeria
1 2/3 dl kuohukermaa
ripaus suolaa

Koristelu:
pipareita / puolukoita / kuivattuja karpaloita / suklaakarkkeja/konvehteja jne. 

Voita valmistaa kakkupohjan ja täyttöä edellisenä päivänä jos haluat. Ota esille vuoka, vuoraa pohja ja sisäreuna leivinpaperilla. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Mittaa mikron kestävään kulhoon suklaa ja voi. Lämmitä lyhyissä jaksoissa välillä sekoittaen, kunnes suklaa ja voi ovat sulaneet tasaiseksi massaksi. Anna jäähtyä hetken aikaa. Sekoita kevyesti joukkoon sokeria ja sitten munat yksitellen taas kevyesti sekoittaen. Yhdistä keskenään vaniljasokeria, kaakaojauhe ja vehnäjauhot. Lisää massaan ja sekoita vain sen verran esim. pallovispilällä että aineet sekoittuvat. Lopuksi nostele puolukat nuolijan avulla massan joukkoon. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Älä paista liikaa, pohja saa jäädä keskeltä meheväksi. Anna jäähtyä täysin vuoassaan. 

Kun pohja on jäähtynyt täysin, irrota pohja vuoasta ja pese vuoka. Aseta vuoan pohjalla uusi leivinpaperi halutessasi tai käytä vanhaa jolla paistoit pohjan sekä laita sisäreunaan korkea reunakalvo. Laita pohja vuokaan ja valmista täyte. 

Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa lyhyissä pätkissä aina sekoittaen jokaisen lämmityskerran jälkeen. Jätä suklaa sivuun jäähtymään. Vaahdota kerma vaahdoksi ja jätä sekin sivuun odottamaan vuoroaan. Notkista mascarpone kulhossa ja sekoita joukkoon vaniljatahna tai -sokeri. Lisää joukkoon pieni määrä valkosuklaata koko ajan sekoittaen ja sitten vasta lisää loppu sulatettu suklaa - sekoita hyvin sekaisin. Lopuksi kääntele nuolijalla massan joukkoon vaahdotettu kerma. Viimeiseksi lisää täytteeseen jäiset puolukat ja nostele ne varovasti täytteen sekaan. Kaada valmis täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 4-5 tuntia tai yön yli.

Kun kakun pinta tuntuu sormella koskettaessa kiinteältä, voit valmistaa kuorrutteeksi tulevan kinuskin. Mittaa kaikki kinuskin ainekset pieneen kattilaan ja keitä seosta noin 8-10 minuuttia tai kunnes kylmään vesilasiin tiputtaessa kinuski pysyy kasassa siistinä pallona. Älä keitä liikaa ettei kinuskista tule kovaa! Jäähdytä kinuski kädenlämpöiseksi ja levitä se sitten kakun pinnalle. Anna jähmettyä taas hetken aikaa jääkaapissa. 

Irrota kakku vuoasta, aseta tarjoilulautaselle ja irrota reunakalvo. Koristele haluamallasi tavalla. Sitten vain kahvipannu porisemaan ja leikkaamaan kakusta kunnon slaissi kahvin kaveriksi. ♥


Voi pojat kun tykkäsin kovasti tästä kaakusta, oli NIIN herkullista! ♥


Puolukat tasoittivat kivasti valkosuklaan makeutta ja sopivat hyvin yhteen pohjassa olevan tumman suklaan kanssa. Nam! :)


Koristelussa mulle sattui käymään pienen pieni kömmähdys. Kakun koristelusta ei tullut yhtään sellainen kun olin alkujaan suunnitellut. Siinä kävi sillä tavalla, että kun olin nostanut kakun keittiön tasolle ja kurotin yläpuolella olevasta kaapista vielä suklaalevyä koristelua varten... Niin tämän suklaalevyn päällä olikin semmoinen yksittäispakattu välipalakeksi, joka sitten tippui suoraan kakun päälle. Kyllä siinä muutama ärräpää pääsi suusta kun välipalakeksi nökötti keskellä kakkua ja sehän tarrasi aika lujaa kiinni tuohon kinuskiin, että jäi aika ikävät jäljet kun nostin keksin pois kakun päältä. Tämän takia jouduin muuttamaan koristelua, että sain piiloon tämän äksidentin jäljet! :D:D:D Mutta onneksi tämä ei kuitenkaan kakun makuun vaikuttanut millään tavalla. Mitä opimme tästä... Nosta kaikki tarvittavat koristelutarpeet valmiiksi pöydälle ENNEN kuin otat kakun pöydälle koristelua varten. :D

30. joulukuuta 2021

JOULUINEN JUUSTOKAKKU UUNISSA


No nyt pitää sanoa iso NAM! Tein tämän jouluisen uunijuustokakun tässä jokin aika sitten vapaapäivien herkutteluun. Siitä olikin jo päässyt vierähtämään tovi kun viimeksi olin leiponut uunissa paistettavaa juustokakkua. Vitsi kun tämä oli hyvää! Tämä kakku on kyllä vahvasti ehdolla meidän joulupöydän herkuksi. ♥

Täytteessä maistuu ihanasti kaneli ja appelsiini toi kivaa raikkautta muuten melko tuhtiin kakkuun. Ja mitäs muutakaan kakun päälle olisi voinut laittaa kuin kunnon kerros suolakinuskia. ♥

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
180 g piparkakkuja
80 voita

Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g piparkakkurahkaa (Arla)
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
noin puolikkaan appelsiinin kuoriraaste
2 rkl appelsiinimehua
½ dl maissitärkkelystä
2 munaa

Suolakinuski:
1 dl fariinisokeria
1 2/3 dl kuohukermaa
ripaus suolaa

Koristelu:
noin 1 dl kermaa + vaniljasokeria + kanelia
praliinia
piparimurua + piparkakkuja
suklaarouhetta

Ota esille vuoka, pingota pohjalla leivinpaperi ja voitele/sprayaa vuokaspraylla vuon sisäreuna hyvin. Ota kaksi isoa palaa foliota ja aseta ne ristiin pöydälle. Nosta vuoka folioiden päälle ja nosta folion reunat ylös tehden niistä eräänlainen "valli" ettei vuoan välistä valuva rasva pääse uuniin pohjalle. Lämmitä uuni 160 asteeseen.

Murskaa piparit hienoksi ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja esipaista pohjaa noin 8-10 minuuttia. Valmista paiston aikana täyte.

Mittaa kulhoon tuorejuustot, rahka, sokerit ja kaneli. Sekoita hyvin sekaisin. Riittää sekoitus ilman sähkövatkainta mutta voit vielä tässä vaiheessa sekoittaa myös sähkövatkaimelle jos haluat. Pese appelsiini hyvin ja raasta kuori täytteen joukkoon. Purista vielä mehua 2 rkl ja lisää hyvin sekoittaen täytteeseen. Sekoita joukkoon vielä myös maissitärkkelys. Lopuksi lisää munat yksitellen täytteeseen ja sekoita vain sen verran käsin esim. nuolijalla että munat sekoittuvat täytteen joukkoon. Ei tarvitse enää vatkata tai sekoittaa rajusti. Kaada valmis täyte esipaistetun pohjan päälle ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla uunin tehosta riippuen noin 35-45 minuuttia. Kakku saa olla vielä hytisevä keskeltä. Sammuta uuni ja jätä kakku jälkilämpöön vielä noin 25-30 minuutiksi. Jäähdytä kakku huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten jääkaappiin yön ylitse. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle valmiiksi. Keitä kinuski. Mittaa kattilaan fariinisokeri, kerma ja suola. Keitä noin 8-10 minuuttia tai kunnes vesilasiin tiputtaessa kinuski pysyy kasassa. Jäähdytä kinuskia hieman ja kaada se sitten nopeasti levittäen kakun pinnalle. Anna jähmettyä hetken jääkaapissa.

Vaahdota koristeeksi tuleva kerma ja mausta se vaniljasokerilla + kanelilla. Pursota kermalla koristeet kakun reunoille. Viimeistele koristelut haluamallasi tavalla käyttäen esim. praliinia, piparkakkuja, piparimurua ja rouhittua suklaata. 


Lurps, tämä oli viedä ihan kielen mennessään. Taisinkin syödä puoli kakkua yhdeltä istumalta. :D


Piparipohja sopi loistavasti täytteen kanssa yhteen ja tuo kinuski... Aah, se oli piste i:n päälle mielestäni ja viimeisteli kakun makumaailman just täydellisesti omaan makuun. Olisin voinut syödä tuon kinuskin suoraan kattilasta kun se oli niin hyvää. ♥


Kuten jo mainitsinkin, niin voisin kyllä leipoa tätä herkkua vielä uudestaan tulevan joulun herkkupöytään - sen verran hyvin tämä kakku upposi meikäläiseen. ♥



19. joulukuuta 2021

SUOLAKINUSKI PANNA COTTA -KAKKU


Viime vuonna tuli joulun alla kokeiltua suolakinuski panna cottaa ja se oli kyllä todellista herkkua. Ohjeen tällä herkulliselle panna cotalle nappasin silloin Makeaa-blogista. Nyt tein samaista herkkua mutta vain vähän erilaisessa muodossa. :)

Ystävälläni oli joulukuun alussa synttärit ja halusin ehdottomasti leipoa hänelle jotain hyvää juhlan kunniaksi. Pähkäilin jonkin aikaa, mitä voisin oikein tehdä ja silloin muistin tämän super hyvän panna cotan. Nyt vain teinkin herkun kakun muotoon ja lisäsin mukaan jouluista twistiä piparikakuilla ja kinuskin kaveriksi laitoin vielä kakkuun vadelmamarmeladia ja kokonaisia vadelmia murustettuna täytteen joukkoon. Nam, tästä tuli NIIN hyvää! ♥

Voin lämpimästi suositella kokeilemaan tätä! Laitoin ohjeen mukaan panna cottaan kaksi liivatetta ja ehkä se olisi tarvinnut vielä yhden liivatteen, sillä täyte oli melkoisen pehmeää ja hytisevää. Kahdella liivatteella tehtynä piparipohjaa kannattaa ehdottomasti nostaa myös vuoan reunoille, jolloin kakku pysyy hyvin kasassa. Mikäli täytteestä haluaa vähän jämäkämmän niin lisäisin ehdottomasti vielä yhden liivatteen eli yhteensä kolme liivatetta panna cotan valmistukseen. :)

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla. 

Pohja:
200 g piparkakkuja
80 voita

Pohjan päälle:
vadelmamarmeladia
kokonaisia vadelmia murustettuna (pakaste)

Panna cotta-täyte:
2-3 liivatetta
3 dl kuohukermaa
1 prk (á 397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
3/4 tl suolaa

Praliini:
1 dl sokeria
noin kourallinen erilaisia pähkinöitä 
mantelirouhetta

Koristelu:
noin 1 dl kermaa + tomusokeria
valmista praliinia
piparimurua
sokeritähtiä

Ota esille vuoka, pingota pohjalla leivinpaperi ja laita sisäreunaan reunakalvo tai leivinpaperista suikaleet. 

Murskaa keksit hienoksi muruksi, sulata voi ja yhdistä nämä keskenään. Painele seos vuoan pohjalla ja myös noin 5 cm reunoille. Laita jääkaappiin jähmettymään hetkeksi. Kun pohja on jähmettynyt, levitä ohut kerrot vadelmamarmeladia pohjan päälle ja murusta vadelmia vielä päälle. Painele vadelmamuruja kiinni marmeladiin.

Valmista panna cotta. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Mittaa kattilaan kerma ja lämmitä kiehumispisteeseen, ota kattila pois levyltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuuman kerman joukkoon. Sekoita kerman joukkoon karamellisoitu kondensoitu maito ja suola. Sekoita tasaiseksi massaksi ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kaada varovasti panna cotta pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa mieluiten yön yli tai useamman tunnin ajan. 

Valmista praliini. Ota haluamasi laisia pähkinöitä ja mantelirouhetta - paahda näitä hetken aikaa kuumalla pannulla. Siirrä syrjään. Mittaa sokeri paistinpannulle ja lämmitä miedolla lämmöllä kunnes sokeri on sulanut ja muuttunut kauniin kultaisen väriseksi. Sekoita paahdetut pähkinät nopeasti sulan sokerin joukkoon ja kaada seos leivinpaperoidun pellin päälle. Levitä seos nopeasti tasaiseksi levyksi ja anna jäähtyä. Murra jäähtyneestä levystä eri kokoisia paloja kakun koristeeksi. Säilytä valmista praliinia ilmatiiviissä purkissa. 

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Pursota haluamasi tavalla kakun reunoille. Viimeistele kakku praliinilla ja muilla koristella. Sitten vain suut makiaksi! :)


Nam, tämä oli kyllä TODELLA herkullista!

Piparkakut sopivat täydellisesti täytteen kanssa ja vadelmamarmeladi/murut piristivät kivasti makumaailmaa. 


Murustetut vadelmat pääsivät ikävästi sekoittumaan panna cotan joukkoon täytteen kaatamisvaiheessa. Toisaalta en tiedä oliko se huono, ihan kivalta nuo murut näyttävät täytteen seassa. :)


Vinkiksi voisin vielä antaa yhden jutun... Itse ainakin sekoittelin panna cottaa niin kovasti, että siihen muodostui paljon ilmakuplia enkä jaksanut tehdä niille mitään. Ne ovat kyllä vähän ikävän näköisiä tuossa panna cotan pinnalla. Jos siis haluat eroon ilmakuplista niin panna cotta kannattaa kaataa ensin vaikka sihdin läpi ja sitten vasta kaataa se vuokaan. Suurimpien ilmakuplien pitäisi jäädä siivilään. :)