13. elokuuta 2020

GLUTEENITON OMENAPIIRAKKA

Oho, onpas se aika vierähtänyt nopeasti! En ole pitkään aikaan päivitellyt tänne tai instagramiin mitään leivontajuttuja, sillä en ole leiponut pitkään aikaa mitään. Tässä on ollut kaikkea muuta tekemistä ja jotenkin ei ole vain huvittanut leipoa yhtikäs mitään. :D Nyt kuitenkin viime viikonloppuna leivoin pitkästä aikaa ja tein tämän herkullisen gluteenittoman omenapiirakan. Piirakka oli toooosi hyvää, nam! ♥

Reseptin nappasin Yhteishyvä-lehden Sesonki-liitteestä 4/2020. Hiukan tosin muuntelin reseptiä mutta en kovin paljon. Lisäsin pohjataikinaan vähän vaniljasokeria ja korvasin osaa sokerista fariinisokerilla. Ai, että kun tämä olikin hyvää ja vielä tuon vaniljakastikkeen kera aivan älyttömän herkullista. Vähän arvelin aluksi, että mitähän tästä oikeen tulee, kun jauhoina pohjassa käytettiin vain kaurajauhoja. Onneksi epäilykseni olivat turhia sillä hyväähän tästä tuli. :)

Piirakka on leivottu 25 cm piirakkavuoalla.

2-3 omenaa riippuen niiden koosta (n. 400 g)

Pohja:

100 g huoneenlämpöistä voita

1 dl sokeria

½ dl fariinisokeria

1 muna

200 g kermaviiliä

4 dl kaurajauhoja (glut.)

1½ tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

1 tl vaniljasokeria


Kauratosca:

50 g voita

1½ dl kaurahiutaleita (glut.)

½ dl sokeria

1 tl kanelia


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja voitele/sprayaa piirakkavuoka valmiiksi. 

Pese, kuori ja viipaloi/lohko omenat suhteellisen ohuiksi paloiksi. 

Valmista pohja. Vaahdota keskenään pehmeä rasva ja sokerit. Lisää joukkoon muna hyvin vatkaten. Sekoita massaan kermaviili. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne nopeasti sekoittaen massaan. Kaada valmis massa voideltuun vuokaan ja tasoita tasaiseksi. Asettele omenalohkot pohjan päälle.

Valmista kauratosca. Sulata rasva ja sekoita loput aineet sulan rasvan joukkoon. Ripottele toscaa tasaisesti omenien päälle. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, vähennä tai lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. 

Anna piirakan jäähtyä ja nauti sellaisenaan tai vaniljakastikkeen/jäätelön kanssa. Namskis! :)


Lurps, tämä oli niin pehmeää ja mehevää! ♥


Kermaviili teki pohjasta ihanan mehevän ja fariinisokerista tuli vielä kivasti hieman paahteista makua pohjaan. Tykkäsin kovasti! :)


Vaniljakastike oli vielä piste i:n päälle! ♥

Kyllä omppupiirakka on vain aina yhtä hyvää! :)

9. heinäkuuta 2020

SUKLAA-KINUSKIJUUSTOKAKKU VADELMIEN KERA (UUNISSA PAISTETTU)



Jos yhdistää suklaata, kinuskia ja vadelmia, niin ei voi saada muuta kuin hyvää aikaiseksi. Niin kävin tämäkin kakun kohdalla. :) Idea tähän kakkuun lähti taas kerran Liisa Westerbergiltä. Kakun leivoin hyvin pitkälti oman reseptin mukaan ja laitoin vielä tuonne suklaatäytteen sekaan vadelmia. Ne sopivat aivan loistavasti kakkuun! ♥

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
200 g kaurakeksejä
80 g voita sulatettuna

Suklaatäyte:
150 g tummaa suklaata
400 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g ranskankermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
1 rkl maissitärkkelystä
+ vadelmia

Kinuskikuorrute + koristelu:
1½ dl kermaa (kuohu tai vispi)
1 dl fariinisokeria
+ sormisuolaa

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita vielä sisäreunaan kiertämään leivinpaperisuikale. Aseta vuoka vielä parin foliokaitaleen päälle ja nosta folion reunat ylös vuoan reunaan päin. Näin estät rasvan valumisen paiston aikana uunin pohjalle. Lämmitä uuni 160 asteeseen. 

Sulata voi ja murskaa keksit pieneksi muruksi pussissa kaulimen avulla. Yhdistä voisula ja keksimuru - painele seos vuoan pohjalle ja noin 5 cm vielä vuoan reunoille. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia uunin keskitasolla. 

Valmista täyte. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Yhdistä kulhossa tuorejuusto ja ranskerma. Lisää joukkoon sokerit. Riittää että sekoitat massaa esim. isolla lusikalla käsin ilman sähkövatkainta. Sekoita joukkoon munat yksitellen ja sekoita vain sen verran että munat juuri ja juuri sekoittuvat massaan. Lisää massaan maissitärkkelys ja sekoita nopeasti sekaisin. Lopuksi nostele joukkoon esim. nuolijan avulla sulatettu suklaa. Kaada massasta noin puolet esipaistetun pohjan päälle. Ripottele täytteen päälle kokonaisia vadelmia ja voit hieman painella niitä vielä täytteeseen. Kaada loppu massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 30-35 minuuttia. Sammuta uuni ja anna kakun olla vielä uunin jälkilämmössä noin 20-25 minuuttia. Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten yöksi jääkaappiin. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta valmiiksi tarjoilulautaselle. 

Valmista kinuskikuorrute. Mittaan kattilaan kerma ja fariinisokeri. Keitä noin 10 minuttia välillä sekoittaen. Kinuski on valmista kun kylmään vesilasiin tiputettu kinuski pysyy kauniina pallona eikä hajoa lasiin. Anna kinuskin jäähtyä jonkin aikaa ja levitä se sitten suht nopeasti kakun pinnalle tasaiseksi kerrokseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa. Koristele kakun pinta ennen tarjoilua vielä sormisuolalla. Sitten vain herkuttelemaan! :)


 Lurps, tämä oli superherkullista! ♥♥♥


Kyllä se niin vain on, että uunissa paistetut kakut on aivan parhaita. :)


Onneksi laitoin vadelmia täytteen sekaan, sillä ne raikastivat kakkua kivasti. 
Muutenhan tämä kakku on aika makea pläjäys suklaan ja kinuskin ansiosta. :)


Tietysti onnistuin leikkaamaan palan juuri sellaisista kohtaa, joissa ei näy vadelmia ollenkaan. 
Kyllä niitä siellä täytteen seassa on kuitenkin vaikkei niitä kuvassa näykkään. :D


Nam! ♥

24. kesäkuuta 2020

VADELMA-VALKOSUKLAAPANNACOTTAKAKKU

 

Joskus vuosi takaperin tein tälllaisen samanlaisen kakun mutta vain mustikoista. Nyt kokeilin tehdä kakun vadelmanmakuiseksi ja tästä tuli kyllä hyvää. Kakku oli ihanan raikas ja tuo pannacotta ei petä koskaan - se on vain niin herkullista. :)

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
200 g kaurakeksejä
80 g voita sulatettuna

Vadelmatäyte:
2 liivatetta
200 g vadelmia
½ -1 rkl sokeria
1 rkl sitruunamehua

Pannacottatäyte:
2 liivatetta
2 dl kuohukermaa
2 rkl ruokokidesokeria
100 g valkosuklaata
1 tl sitruunakuoriraastetta
2 dl turkkilaista jukurttia 
(1 tl vaniljasokeria)

Koristelu:
vadelmia
valkosuklaarouhetta
kultaisia sokerikoristeita/nonparelleja


Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita vuoan sisäreunaan kiertämään leivinpaperisuikale. Sulata voi, murskaa keksit ja yhdistä nämä keskenään. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytettä. 

Valmista vadelmatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella ja mausta sokerilla makusi mukaan. Kiehauta sitruunamehu ja liuota puristellut liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana vadelmasoseen joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita hyvin sekaisin. Kaada valmis vadelmatäyte keksipohja päälle ja tasoita tasaiseksi kerrokseksi. Anna jähmetty jääkaapissa 1-2 tuntia tai kunnes pinta tuntuu sormella koskiessa hyytyneeltä. 

Valmista pannacottatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 5-10 minuutiksi. Rouhi valkosuklaa jo valmiiksi pieniksi paloiksi ja jätä sivuun odottamaan. Mittaa kattilaan kerma ja sokeri. Lämmitä liedellä kunnes seos pulpahtaa. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon hyvin puristellut liivatteet. Kaada joukkoon rouhittu suklaa ja sekoita kunnes suklaa on sulanut täysin massan joukkoon. Lisää kattilaan sitruunakuoriraaste ja sekoita. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan kylmään veteen tiskialtaaseen. Kun massa on jäähtynyt, sekoita joukkoon varovasti jukurtti ja mausta lopuksi halutessasi vielä vaniljasokerilla.  
Kaada valmis pannacotta varovasti hyytyneen vadelmakerroksen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli. 

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. Koristele kakku haluamallasi tavalla käyttäen vadelmia, valkosuklaarouhetta ja kultakoristeita. 


Ai että kun tämä oli kivan raikas kakku - tykkäsin tosi paljon. ♥


En nykyään käytä enää muita keksejä kuin noita kaurakeksejä kakuissa, sillä ne ovat mielestäni parhaimpia keksejä tähän tarkoitukseen. :) 


Mieskin jopa tykkäsi tästä kakusta paljon. :D  


Jätin ihan tarkoituksella tuohon vadelmakerrokseen vadelmien kivet (en jaksanut alkaa paseerata niitä pois) ja ne olivat ihan kivoja kakussa vaikka vähän meinasivatkin tarttua hampaankoloihin. :D 

Sitruunainen maku sopi myös tosi kivasti yhteen vadelman kanssa. ♥


15. kesäkuuta 2020

SUOLAKINUSKI-SUKLAAPIIRAKKA


Mulla on nyt ilmeisesti meneillään kinuski+suklaa villitys leivonnassa. Koko ajan tekisi mieli vain leipoa jotain, mikä sisältää kinuskia tai suklaata tai niitä molempia. :) 

Tähänkin leivonnaiseen sain idean Liisa Westerbegin blogista, kun hän oli leiponut herkullisia mokkapaloja suolakinuskikuorrutteella. Hänen reseptinsä voit halutessasi käydä kurkkaamassa täältä. Omiin paloihini otin suoraan tuon suolakinuskiohjeen Liisalta mutta pohjana käytin samaa pohjaa, millä yleensä teen kinderpiirakan. 

Näistä tuli aivan älyttömän hyviä! ♥♥♥

Palat on leivottu 20x20 cm vuoalla ja paloja tulee 9 kpl.

Pohjamassa:
0,75 dl fariinisokeria
0,75 dl sokeria
1,25 dl vehnäjauhoja
½ tl vaniljasokeria
1 lt leivinjauhetta
1½ rkl kaakaojauhetta
0,75 dl kiehuvaa vettä
75 g voita sulatettuna
1 muna 

Kuorrute + koristelu:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
½ dl kermaa
2 dl tomusokeria
vajaa ½ tl suolaa
+ sormisuolaa

Ota esille vuoka ja laita siihen valmiiksi leivinpaperi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Sekoita pohjamassaa varten kuivat aineet keskenään. Sulata voi, kiehuta vesi ja yhdistä nämä sitten keskenään. Lisää massan joukkoon ja sekoita. Lopuksi sekoita varovasti joukkoon muna. Kaikki sekoitusvaiheet voit tehdä ilman sähkövatkainta. Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa.

Valmista kuorrute. Mittaa kattilaan voi, fariinisokeri ja kerma. Kuumenna kunnes sokeri sulaa ja ota kattila pois liedeltä. Sihtaa joukkoon tomusokeri ja sekoita hyvin sekaisin. Mausta suolalla. Anna kuorrutteen jäähtyä/asettua hetken aikaa. 

Anna pohjan olla siinä vuoassa, jossa se paistettiin. Voit halutessa kääntää pohjan toistepäin vuoassa niin, että pohjapuoli tulee ylös. Kaada kuorrute pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Anna jähmettyä jonkin aikaa ja viimeistele piirakka sormisuolalla. Anna piirakan olla jääkaapissa kunnes kuorrute on kunnolla jähmettynyt.

Irrota piirakka vuoasta. Siisti reunat leikkaamalla pienet palat pois. Leikkaa piirakka sitten 9 palaan (3x3) tai haluamasi kokoisiin paloihin.


Siis ai että, kun näistä tuli hyviä! Täytyy tunnustaa, että söin kaikki palat yksin. :D


Pohja oli ihana mehevä ja tuo kuorrute on kyllä aivan parasta. 
Se on vain niin herkullista! ♥


Sen mokan tein tuossa sormisuolan kanssa, että laitan sitä liian nopeasti kuorruttamisen jälkeen piirakan päälle... Kinuski ei ollut vielä kerennyt kunnolla jähmettyä ja se oikein imaisi kaikki suolapalat sisäänsä. Eihän tämä toki haitannut maullisesti mutta esteettiseltä kannalta se ei ollut kivan näköinen. Kannattaa siis odottaa rauhassa ennen kuin lähteeä ripotteleen sormisuolaa piirakan päälle. :)


Lurps! Nämä maistuivat NIIN hyviltä kahvin kyytipoikana. Helppoa ja nopea valmistaa ja ennen kaikkea herkullista. Varmasti tulen tekemään jatkossa uudestaan! :)



8. kesäkuuta 2020

JOGURTTI-VADELMABROWNIE


Nyt täytyy sanoa, että tämmöisestä hätäisestä ja nopeasta päähänpistosta leivottu vadelmainen brownie jogurttikuorrutteella oli aivan TÖRKEÄN herkullista. Joskus ne hyvät ideat ja lopputulokset syntyvät ilman suurempia suunnitteluja ja monimutkaista totetusta. :)

Brownie on valmistettu 20x20 cm vuoalla ja leikattu 9 palaan.

Browniemassa:
100 g tummaa suklaata
85 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
1 3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
+ kokonaisia vadelmia

Jogurttikuorrute:
2 dl maustamatonta jogurttia
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl sokeria
1 muna

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se. Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Valmista browniemassa. Mittaa kattilaan suklaa ja voi - kuumenna liedellä niin kauan että voi ja suklaa on sulanut tasaiseksi seokseksi. Ota kattila liedeltä ja lisää joikkoon sokerit. Anna jäähtyä hetken aikaa mikäli seos tuntuu liian kuumalta. Lisää joukkoon munat yksitellen varovasti sekoittaen esim. puuhaarulla. Yhdistä keskenään jauhot ja leivinjauhe. Nostele nopeasti massan joukkoon. Vältä turhaa sekoittamista - vain sen verran että jauhot just ja just menee sekaisin. Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele pinnalla kokonaisia vadelmia ja voit vähän painella niitä massan joukkoon.

Valmista kuorrute. Sekoita kaikki kuorruteen ainekset sekaisin ja kaada browniemassan päälle. Voit halutessasi veitsen avulla hiukan vedellä marmorointi-tyylisesti, jotta kuorrute ja pohja vähän sekoittusivat keskenään. 

Paista uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia tai jopa vähän kauemminkin. Jogurttikuorrutteen pitäisi aika hyvin hyytyä pinnalla mutta se saa jäädä aavistuksen hytkyväksi ottaessasi brownien pois uunista. Jäähdytä ja leikkaa paloiksi. 


Aah, tämä oli kyllä todella herkkua. Mehevää, suklaista, raikasta... ♥


Ajattelin ensin, että kuinkahan tuo itse brownie osuus paistuu juoksevan jogurttikuorrutteen alla... Mutta onneks epäilin turhaan! Pohja jäi just sellaiseksi ihanan meheväksi kuten brownien kuulukin olla. :)


Nuo vadelmat ja jogurtti raikastivat kivasti muuten aika tuhtia brownieta.
 Ehkä siksi tätä pystyikin syömään aika monta palaa putkeen. :D:D


 Tykkään kyllä paljon tällaisista nopeista ja yksinkertaisista resepteistä. Mietin vielä myös, että kuinkahan tämä toimisi mustikoiden tai punaherukoiden kanssa. Näitä täytyy vielä kokeilla joskus. :)



2. kesäkuuta 2020

PORKKANAKAKKU



Porkkanateemalla jatketaan. :) Tämän kakun leivoin jo tuossa muutama viikko sitten mutta nyt vasta sain aikaiseksi päivittää reseptin ja kuvat tänne. Muistan tuolloin, että mun alkoi ihan kauheasti tehä mieli tavallista porkkanakakkua mutta en jostain syystä olisi millään halunnut leipoa tavallista piirakanmallista leivonnaista. Siitä tämä idea sitten lähtikin tähän kakkuun kun kävin läpi kakkuvuokavarastoni ja löysin tuollaisen kivan pienen kahvikakkuvuoan. Se oli juuri sopiva tähän reseptiin! :)

Kakku on siis leivottu pienellä, noin 17-18 cm kahvikakkuvuoalla ja tämä oli kyllä kivaa vaihtelua perinteiselle neliskulmaisella porkkakakulle/piirakalle. Reseptinä käytin taas perinteistä ja parhaaksi todettua Emma Iivanaisen porkkanakakkumassa ohjetta. Tällä tulee mun mielestä kaikista parasta porkkanakakkua. ♥

Kakku on leivottu 17-18 cm pyöreällä kahvikakkuvuoalla.

Massa:
2½ dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/4 tl suolaa
2 munaa
½ dl maitoa
1 dl öljyä
1 tl sitruunamehua
250 g porkkanaraastetta

Kuorrute + koristelu:
50 g huoneenlämpöistä voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1-2 tl vaniljasokeria
2½ dl tomusokeria
+ mantelirouhetta

Ota esille vuoka ja voitele tai sprayaa vuokaspraylla se hyvin. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Aloita raastamalla porkkanat ensin hienoksi raasteeksi. Sekoita keskenään kulhossa kuivat aineet ja toisessa kulhossa nesteet keskenään. Sihtaa kuivat aineet nesteiden joukkoon ja kääntele massa sekaisin. Lisää lopuksi massaan porkkanaraaste ja nostele sekaisin. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin alatasolla noin 40-45 minuuttia riippuen uunin tehosta. Testaa kypsyyttä tikulla ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa vuoassa ja kumoa se sitten ritilälle jäähtymään. Anna jäähtyä täysin ennen kuorrutusta.

Valmista kuorrute. Vatkaa pehmeä voi vaaleaksi vaahdoksi. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto ja lisää se voin joukkoon hyvin sekoittaen. Mausta vaniljasokerilla oman maun mukaan. Sihtaa tomusokeri parissa erässä hyvin sekoittaen kuorrutteen joukkoon. Sekoita kuorrutetta kunnes se on tasaista ja kuohkeaa. Anna kuorrutteen olla jonkin aikaa jääkaapissa niin sitä on helpompi levittää kakun päälle kun se on hieman jämäköitynyt.

Aseta jäähtynyt kakku tarjoilulautaselle. Kuorruta kakku kauttaaltaan kuorrutteella ja koristele kakku mantelirouheella. Laita kakku hetkeksi jääkaappiin niin kuorrute jähmettyy hieman. Sitten vain herkuttelemaan. :)


Siis tämä oli NIIN hyvää, ei pettänyt resepti tälläkään kertaa! ♥


Massa toimi hyvin myös näin kahvikakkuvuoalla leivottuna ja kakusta tuli aivan käsittämättömän mehevää - täydellistä jos näin voi sanoa. :) 


Kuorrutetta tuli kunnon kerros kakun päälle ja se oli hyvä. 
Mitä enemmän kuorrutetta, sitä paremmalta kakku maistuu. :)


Aijai, kunpa olisikin nyt tätä kakkua kahvin kanssa. 
Ehkä mun täytyy pian leipoa uudestaa tätä herkkua. ♥



27. toukokuuta 2020

PORKKANA-VALKOSUKLAAKAKKU



Tässä reseptissä oli niin herkullisen kuuloiset makuyhdistelmät, että mun oli aivan pakko kokeilla testata  kakkua. Alkuperäinen resepti ja idea kakkuun on siis peräisin Kati Lehdolta (vanilllacakes) ja hänen reseptiin pääset suoraan täältä. Muuntelin ohjetta hieman omaan makuun sopivammaksi mutta tuo porkkanapohja on suoraan napattu Katilta. :) 

Oli kyllä herkullinen kakku ja kaikki maut sopivat hienosti yhteen. Nam! ♥

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla ja korkella säädettävällä reunavuoalla. 

Pohja:
1 dl öljyä
2 munaa
1 dl fariinisokeria
½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1½ tl soodaa
1½ tl leivinjauhetta
1½ tl vaniljasokeria
1½ tl kanelia
100 g porkkanaraastetta

Vanilja-valkosuklaatäyte:
3 liivatetta
2 dl vispikermaa
100 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vaniljarahkaa
½ dl tomusokeria
1½ rkl vettä

Kinuskikiille:
2 dl kermaa (kuohu tai vispi)
1½ dl fariinisokeria
2 liivatetta

Koristelu:
sokermassaporkkanoita
keksimurua
jukurttipäällysteisiä manteleita

Aloita valmistamalla kakkupohja. Ota esille irtopohjavuoka, pingota pohjalla leivinpaperi ja laita vielä sisäreunaan kiertämään leivinpaperisuikale. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Raasta porkkana valmiiksi ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita keskenään kulhossa öljy, munat, fariini- ja tavallinen sokeri. Ota toinen kulho ja yhdistä siinä kaikki loput kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet nesteiden joukkoon ja sekoita. Lopuksi lisää massaan porkkanaraaste ja nostele sekaisin. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin alatasolla noin 25 minuuttia uunin tehosta riippuen. Vähennä tai lisää paistoaikaa tarpeen vaatiessa. Anna pohjan jäähtyä.

Kun pohja on jäähtynyt täysin, aseta se suoraan tarjoilulautasen päälle. Laita pohjan ympärille korkea säädettävä reunavuoka tiiviisti. Voit halutessasi laittaa vielä leivinpaperin vuoan sisäreunaan tai korkean reunakalvon. Itse laitoin leivinpaperin ja siitä johtuen kakun reunoista tuli hiukan röpelöiset. 

Valmita täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vaahdota kerma ja sulata suklaa varovasti mikrossa. Jätä molemmat sivuun odottamaan vuoroaan. Sekoita kulhossa keskenään tuorejuusto, rahka ja tomusokeri. Kiehauta vesi ja liuota puristellut liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuusto-rahkaseokseen ja sekoita hyvin sekaisin. Lisää joukkoon sulatettu suklaa ja sekoita taas hyvin. Lopuksi nostele massan joukkoon vatkattu kerma. Kaada valmis täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi. Anna hyytyä jääkapissa yön yli tai noin 4-5 tuntia kunnes täyte tuntuu sormella koskettaessa kiinteältä. 

Valmista kinuskikiille. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutuksi. Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri. Keitä seosta vain noin pari minuuttia ja liuota liivatteet kuumen seoksen joukkoon. Jäähdytä kiillettä välillä sekoittaen kunnes se ei enää tunnu kuumalta sormella koskettaessa. Kaada kiille varovasti hyytyneen täytteen päälle tasaisesti ja anna jähmetty jääkaapissa muutaman tunnin ajan. 

Irrota hyytyneen kakun ympäriltä reunavuoka ja leivinpaperi. Koristele haluamallasi tavalla. :)


Nam, mikä herkkukakku tämä olikaan! 
Porkkana, valkosuklaa ja kinuski olivat kyllä lyömätön makuyhdistelmä. ♥


Jaksoin kerrankin väsätä sokerimassasta porkkanoita koristeeksi. 
Sattuipa mukaan pääsemään myös pari raaempaa vihreää porkkanaa. :D


Pohja oli ihanan pehmeä ja mehevää! Ja mikä parasta siinä oli, että sen valmistus oli todella helppoa. Vain sekoitta aineet keskenään ja massa vuokaan. :)


Ehkä tuosta kinuskiilteestä olisi voinut tulla hieman paksumpikin mutta hyvin tälläkin pärjäsi. :)

21. toukokuuta 2020

MUTAKAKKU DAIMJUUSTOKAKKU KUORRUTTEELLA



Tässä oli taas onnistunut kokeilu Camilla Hamidin reseptistä. Oli meinaan aivan älyttömän hyvää kakkua. :D Kyseessä on siis mutakakku, jonka päällä on herkullista Daimjuustokakkukuorrutetta. Slurps! Hiukan muuntelin reseptiä ja lisäsin mukaan vadelmia. Alkuperäisen reseptin löydät täältä.

Tätä kannattaa kyllä kokeilla, mikäli olet Daimin ja mutakakun ystävä! ♥

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla.

Mutakakku:
113 g voita
1,75 dl sokeria
1,2 dl fariinisokeria
½ tl vaniljasokeria
2 munaa
1,75 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
ripaus suolaa

Kuorrute:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kermaa
1 dl tomusokeria
2 ptk Daimia (á 55g)
+vadelmia

Koristelu:
Daimrouhetta
vadelmia

Valmista mutakakku. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pingota vuoan pohjalla leivinpaperi ja laita myös paperisuikaleet vuoan sisäreunaan. Sulata voi. Sekoita kaikki kakun ainekset kulhossa ja sekoita varovasti sekaisin. Vältä turhaa sekoittamista, vain sen verran että aineet menevät sekaisin. Paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia riippuen uunin tehosta. Anna jäähtyä täysin.

Valmista kuorrute. Rouhi Daim-patukat puukolla ja jätä sivuun vähän koristelua varten. Vaahdota kulhossa tuorejuusto ja kerma. Lisää joukkoon tomusokeri. Lopuksi sekoita joukkoon Daimrouhe. 

Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Laitan kakun pinnalle haluamasi määrä vadelmia. Levitä päälle varovasti Daimkuorrute. Koristele vielä vadelmilla ja lopulla Daimrouheella. Sitten vain herkuttelemaan! 


Ai, että kun tämä oli herkullista - makeaa mutta hyvää! ♥


Vadelmat oli kyllä hyvä lisäys kakkuun sillä ne raikaisti kivasti muuten kovin makeaa makumaailmaa. :)


Tällaiset helpot, nopeat ja herkulliset reseptit ovat kyllä parhaita! 
Tätä kakkua tulee varmasti tehtyä toistekin. :)

12. toukokuuta 2020

ÄITIENPÄIVÄKAKKU



Viime viikonloppuna juhlittiin taas äitejä. Omalle äidilleni leivoin tälläisen raikkaan mustikka-sitruunakakun. Oli muuten aika hyvää kakkua vaikka itse sanonkin. :)

Kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä mustikkacurdia ja se onnistui hyvin. Makuun en ehkä ollut aivan täysin tyytyväinen mutta hyvää se oli silti. Olisin kaivannut siihen ehkä vielä enemmän mustikanmakua. Käytin tosin kaupasta ostettuja mustikoita tähän ja mielestäni ne eivät ole läheskään niin hyvän makuisia kuin itsepoimitut. :D Ohjeen tähän mustikkatahnaan nappasin Valion sivuilta ja voit halutessasi kurkata alkuperäisen reseptin täältä.

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla ja säädettävällä korkealla reunavuoalla.

Pohja:
3 munaa
2½ dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
75 g voita sulatettuna
1½ dl kermaa

Mustikkacurd:
200 g mustikoita (pakaste)
1 dl hillosokeria
1 keltuainen
50 g voita

Sitruunamousse:
3 liivatetta
200 g turkkilaista jukurttia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
½ tl vaniljasokeria
1-2 tl sitruunan kuoriraastetta
3 rkl sitruunamehua
3 dl kuohukermaa

Kostutus: 
n. 2 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Kuorrutus:
n. 1 dl kermaa 
tuorejuustoa 
tomusokeria

Koristelu:
pensasmustikoita
valkosuklaarouhetta
keksimurua

Leivo kakkupohja jo täyttöä edeltävänä päivänä. 
Pingota vuoan pohjalle leivinpaperi ja laita vielä vuoan sisäreunaan leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Vaahdota kulhossa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään, sulta voi ja mittaa kerma. Lisää vaahdon joukkoon koko ajan hiljaisella teholla vatkaten voisula, kerma ja lopuksi kuivat aineet. Sekoita vain sen verran että massa tasaista. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin alatasolla noin 40-45 minuuttia riippuen uunin tehosta. Tarkista kypsyys tikulla ja lisää paistoaikaa tarvittaessa. Anna pohjan jäähtyä hetken aikaa vuoassa ja irroita se sitten. Kääri pohja kelmuun ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Siirrä yöksi jääkaappiin. 

Valmista mustikkacurd myös täyttöä edeltävänä päivänä. Kiehuta mustikat ja soseuta ne kattilassa sauvasekoittimelle. Laita kattila takaisin liedelle ja lisää joukkoon hillosokeri ja keltuainen. Keitä miedolla lämmöllä 5-8 minuuttia koko ajan sekoittaen kunnes seos vähän sakenee. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hetken aikaa. Lisää joukkoon voi kuutioina ja sekoita kunnes voi on sulanut. Kaada tahna lasipurkkiin, jäähdytä ja säilytä kannella suljettuna jääkaapissa.

Täyttöpäivänä valmista sitruunamousse. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Sekoita keskenään jukurtti, tuorejuusto, sokeri, vaniljasokeri ja raastettu sitruunankuori. Purista sitruunamehu valmiiksi ja vatkaa kerma myös vaahdoksi. Kiehauta 1,5 rkl sitruunamehua ja liuota puristellut liivatteet siihen. Yhdistä lopun sitruunamehun kanssa hyvin sekoittaen. Kaada liivateseos jukurttimassaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, sekoita hyvin sekaisin. Nostele lopuksi joukkoon vatkattu kerma. 

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku suoraan tarjoilulautaselle, korkean säädettävän reunavuoan avulla. Kostuta pohjia vaniljasokerimaidolla täytön aikana. Sivele pohjien päälle mustikkacurdia ja jää sitruunmousse tasaisesti kahteen väliin. Peitä kakun pinta kelmulla ja anna hyytyä/maustua jääkaapissa yön yli.

Irrota reunavuoka kakun ympäriltä. Valmista kuorrute vatkaamalla kermaa noin 1 dl ja lisää joukkoon vähän tuorejuustoa ja mausta tomusokerilla oman maun mukaisesti. Sivele ohuehko kerros kuorrutetta kakun reunoilla ja paksumpi kerron kakun päälle. Koristele pensasmustikoilla, valkosuklaarouheella ja keksimurulla. 


Nam, herkullista oli ja äitikin tykkäsi kakusta! ♥


Pohja oli mielestäni tosi hyvä, vähän sellainen tiviimpi verrattuna tavalliseen sokerikakkupohjaan. 
Tulen jatkossa kyllä tekemään tällaista pohjaa useammin. :)


Sitruunamousse oli ihanan raikas ja maistui kunnolla sitruunalta. Laitoin itse 2 tl sitruunankuoriraastetta täytteeseen mutta jos haluaa vähän miedomman sitruunan maun niin sitten 1 tl raastetta on sopiva määrä. 

Kakun leikkauspinta oli tosi kivan näköinen mustikkacurdin ansiosta ja täyte oli sopivan jämäkkää siistin palan saamiseksi. Sipaisin vielä muuten tuota mustikkacurdia vähän kakun reunoille kuorruttamisen yhteydessä, niin sai kivan elävän pinnan reunaan. :)


6. toukokuuta 2020

SUOLAKINUSKI-SUKLAAKAKKU


Löysin tämän herkulliselta kuulostavan reseptin Makeaa-blogista ja mun oli aivan pakko testata sitä. Kakku oli kyllä kaikkien odotusten arvoinen ja maistui aivan taivaalliselle. Tästä tuli taas yksi kakku lisää herkkuleivonnaisteni top-listalle. :) 

Alkuperäisen reseptin löydät siis täältä ja reseptistä iso kiitos Liisa Westerbergille. ♥♥

Kakku on leivottu 2,5 litran kokoisella kahvikakkuvuoalla.

Massa:
4 dl vehnäjauho
1 dl kaakaojauhetta
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
1 tl suolaa
150 g voita sulatettuna
300 g turkkilaista jukurttia
2 munaa 

Suolakinuskikuorrute:
100 g voita
2 dl fariinisokeria
1 dl kermaa
4 dl tomusokeria
½ tl suolaa
+ sormisuolaa koristeluun

Ota esille kakkuvuoka ja voitele se hyvin. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sekoita kulhossa ensin kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon sulatettu voi, jukurtti ja munat. Sekoita käsivispilällä massa sekaisin ja vältä turhaa sekoittamista. Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna kakun olla vuoassa noin 15 minuuttia ja kumoa sitten jäähtymään ritilän päälle. 

Kuorruta kakku vasta täysin jäähtyneenä. Valmista kuorrute. Mittaa kattilaan voi, fariinisokeri ja kerma. Kuumenna kunnes sokeri on sulanut. Ota kattila pois liedeltä ja sihtaa joukkoon tomusokeri. Sekoita hyvin sekaisin ja mausta kinuski lopuksi suolalla. Anna kuorrutteen jäähtyä hetken aikaa ennen kakun kuorruttamista. 

Aseta kakku ritilän päälle ja laita ritilän alle leivinpaperi. Paperin päältä on helppo kerätä yli valunut kuorrute talteen ja käyttää uudestaan. Kaada kuorrutetta kakun päälle mahdollisimman tasaisesti. Voit halutessasi kuorruutta kakun vielä toiseen kertaan yli valinuulla kinuskilla. Koristele kakku vielä sormisuolalla. Laita kakku hetkeksi jääkaappiin jotta kuorrute jähmettyy kunnolla. Sitten vain kakun kimppuun! :)


Kakku oli niin hyvää että en tiedä kuika paljon sitä voisin edes kehua! 
Itse suklaakakku oli ihanan pehmeää ja mehevää ja kinuskikuorrute kruunasi kyllä kakun loistavasti. 


Ja tuo kuorrute... Aah että! Siihen jäi aivan koukkuun ja kuorruttamisen aikana kinuskia tuli syötyä niin paljon, että maha tuli aivan kipeäksi. :D


Hieman liian innoissani lähdin kuorruttamaan kakkua kun tuo kinuski oli niin juoksevaa ettei se meinannut pysyä kakun pinnalla. :D:D Seuraavalla kerralla tiedän olla vähän malttavaisempi ja annan kuorrutteen ensin vähän aikaa oleentua ennen kuorruttamista. 

Kakku saa multa kyllä täydet 5/5! ♥

29. huhtikuuta 2020

KANELI-BANAANIDONITSIT



Ai että, kun näistä uunissa paistetuista donitseista tuli herkullisia! ♥ Kaneli ja banaani sopivat loistavasti yhteen ja nämä olivat aivan viedä kielen mennessään. Näillä pienillä donitseilla on hyvä päästä vapun tunnelmaan. Huomenna olisi sitten tarkoitus tehdä ihan perinteisiä uppopaistettuja munkkeja. Nam! :)

Massasta tulee 24 kpl pientä ja 2 kpl isoa donitsia.

Massa: 
1 banaani
50 g voita sulatettuna
1 muna
½ dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
vajaa 1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia

Voitelu:
50 g voita 

Kuorrute:
hienoa sokeri + kanelia

Lämmitä uuni 180 asteeseen ja voitele/sprayaa donitsivuoan kolot valmiiksi.

Muusaa banaani ja sulata voi. Sekoita keskenään ensin banaanimössö, voisula, muna ja sokeri. Lisää joukkoon loput aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Sekoitus esim. pallovispilällä riittää, ei tarvita sähkövatkainta. 

Pursota massa vuokiin. Paista minidonitseja noin 5-6 minuuttia ja isoja noin 8-10 minuuttia. Kumoa donitsit vuoista leivinpaperin päälle. Sulata voiteluun tuleva voi ja voitele pullasudin avulla voita donitsien päälle. Sekoita kulhossa keskenään kanelia ja sokeria. Pyörittele donitsit seoksessa. Valmista! 


 Siis nämä oli NIIN hyviä! Nopeasti donitsit katosivat kyllä lautaselta. :D


Eihän nämä nyt perinteisiä sokerimunkkeja voita mutta ovat aika hyvä haastaja niille. Nam nam! :)