27. toukokuuta 2019

MINIDONITSIT VALKOSUKLAAKUORRUTTEELLA



Jotain pientä hyvää oli saatava yllättävään makean nälkään. Niinpä syntyivät tällaiset minidonitset valkosuklaakuorrutteella. Lurps! :)

Ostin tuossa vapun tienoilla tosiaan tuon minidonitsipellin ja se oli kyllä nappiostos. Donitsit valmistuvat super nopeasti ja kiva kun ne ovat tuollaisia pieniä suupaloja.

Nämä pikkuherkut valmistin samaisella Annin Uunissa kirjan reseptillä, kuin vappuna valmistamani kinuskidonitsit. :)

Ohjeella tulee 24 kpl pieniä donitseja.

Massa:
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl fariinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 muna
1 dl piimää
½ dl öljyä

Voitelu:
noin 25 g voita sulatettuna

Kuorrute + koristelu:
noin 100 g valkosuklaata
öljyä
muutama pala tummaa suklaata + loraus öljyä
nonparelleja

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja sprayaa donitsipellin kolot. Sekoita keskenään kuivat aineet. Toisessa kulhossa sekoita keskenään muna, piimä ja öljy. Lisää nesteseos parissa erässä kuivien aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi massaksi. Siirrä massa pursotuspussiin ja pursota pellin koloihin. Paista uunin keskitasolla noin 5-6 minuuttia. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa donitsit sitten ritilälle jäähtymään. 

Sulta voi mikrossa ja voitele donitsit pullasudin avulla kauttaaltaan. Anna voin imeytyä kunnolla.

Sulata valkosuklaa mikrossa varovasti ja lisää joukkoon öljyä sen verran että saat helposti dipattavan seoksen. Dippaa donitsit suklaaseen ja valuta ylimääräinen suklaa takaisin kulhoon. Sulata tumma suklaa ja sekoita joukkoon pieni loraus öljyä. Siirrä suklaa pieneen pursotuspussiin ja spritsaa raidat munkkien päälle. Ripottele myös ripeästi päälle nonparelleja. 


Mini mini mini mini ♥


Nam, hyviähän nämä olivat. Täytyy tunnustaa että söin kaikki 24 kpl yksin. :D:D


Ensi kerralla voisi kokeilla kuorruttaa donitsit maitosuklaalla. ♥


22. toukokuuta 2019

CRÈME BRÛLÉE -JUUSTOKAKKURUUDUT (gluteeniton)


Voin sanoa, että kaasupolttimen osto tätä herkkua varten oli sen arvoista. Olen kyllä jo kauan suunnitellut polttimen ostoa ja kun viimein näin lehdessä reseptin tälle herkulle - oli pakko sännätä kauppaan ostamaan kaasupoltin. :D

Reseptin näille suussasulaville juustokakkuruuduille bongasin Gluteeniton leivonta 1/19 -numerosta. Juustokakkutäytteeseen lisäsin vielä omaan makuun sopien hieman sitruunamehua. Muuten resepti on suoraan lehdestä napattu. :)

Ruudut on valmistettu noin 20x30 cm vuoassa ja paloja tulee 24 kpl.

Pohja:
100 g voita
100 g gluteenitonta tummaa suklaata
2 munaa
1 dl fariinisokeria
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria (tai 1 tl vaniljauutetta)
½ dl kookosjauhoja
2 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Juustokakkutäyte:
500 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g ranskankermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria (tai 1 tl vaniljauutetta)
2 rkl sitruunamehua
4 munaa

Karamellisointi + koristelu:
ruokokidesokeria
vadelmia
mustikoita

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Valmista pohja. Sulata voi ja paloiteltu suklaa vesihauteessa tai mikrossa välillä sekoittaen. Vatkaa munat ja sokerit kevyesti vaahdoksi. Sekoita joukkoon suklaa-voiseos ja vanilja. Itse käytin vaniljasokeria. Siivilöi jauhot ja leivinjauhe yhteen ja kääntele varovasti taikinan joukkoon. Kaada valmis taikina vuokaan ja tasoita. Paista pohjaa noin 20 minuuttia uunin keskitasolla. 

Pohjan paistuessa valmista juustokakkutäyte. Sekoita keskenään tuorejuusto ja ranskankerma. Lisää joukkoon sokerit ja sitruunamehu. Lopuksi sekoita munat varovasti massan joukkoon yksi kerrallaan. Kaada valmis massa esipaistetun pohjan päälle ja tasoita. Jatka paistamista vielä noin 30-35 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä vielä jälkilämpöön noin 10-15 minuutin ajaksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja siirrä yöksi jääkaappiin.

Leikkaa levy paloiksi. Siisti ensin reunat leikkaamalla pienet liuskat pois ja leikkaa sitten levy 24 palaan (4x6).

Karamellisointia varten ripottele palojen päälle ruokokidesokeria ja "tohota" kaasupolttimella sokerin pinta kauniin ruskeaksi. Viimeistele palat vadelmilla mustikoilla. 


Siis voi pojat kun nämä olivat herkullisia! Aivan täydellisiä! ♥♥


Pohja oli ihanan suklainen ja pehmeä - ehkä hieman jopa rapsakkakin aivan pohjasta. 
Niin hyvää ja mikä parasta - tämä on gluteenitonta! :)


Juustokakkutäyte oli niin pehmeän samettista että se ja koko leivos aivan suli suussa. Sitruunamehu toi kivasti vielä raikkautta täytteeseen mutta sen voi toki halutessaan jättää kokonaan poiskin. :)


Ja sitten tuo karamellisointi... Pääsin esimmäistä kertaa kokeilemaan uutta tohotintani. :) Hiukan meinasi jännittää kuinka sen kanssa käy mutta se meni hyvin ilman ongelmia. Pinnasta tuli ihanan rapsakka. :) Karamellisointi kannattaa tehdä juuri ennen tarjoilua, ettei sokeri leivoksen päällä ala sulaa inhottavasti. 


Voin sanoa että tämä leivonnainen hipoi kyllä jo täydellisyyttä omalla mittapuullani. ♥

Ajattelin alkuksi pakastavani osan paloista mutta en kerennyt sinne asti kun kaikki oli jo kadonnut tarjottimelta. :)



15. toukokuuta 2019

ÄITIENPÄIVÄKAKKU 2



Tässä vielä yksi kakku tuolta viime viikonlopun äitienpäivältä. Tämä herkullinen suolakinuskijuustokakku pääsi koristamaan anoppini kahvipöytää. Äitienpäivän lisäksi kahviteltiin myös hänen synttäreitään. :)

Tätä herkkua on tullut tehtyä kyllä monet kerrat eikä siihen koskaan kyllästy. Aivan parhaaksi todettu resepti löytyy Kanelitytön kakkuparatiisi-blogista. Pieniä muutoksi tein reseptiin mutta pääsääntöisesti ohje on suoraan tuolta blogista. Tämä on aivan parasta! ♥♥

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
170 g digestikeksejä
80 g voita

Täyte:
200 g vaniljatuorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
2 munaa
1 rkl maissitärkkelystä

Kinuskikuorrute:
1 dl fariinisokeria
1 2/3 dl kuohukermaa

Koristelu:
aitoja kukkia
sokerihelmiä/suklaapalloja

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Pingota vuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan sisäreuna. 

Murskaa keksit pussissa kaulimen avulla ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja vähän myös reunoille. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia keskitasolla.

Valmista täyte. Notkista juustot kulhossa. Lisää sokeri ja vatkaa parisen minuuttia. Lisää vaniljasokeri, suola ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Sekoita munat yksitellen joukkoon ja lopuksi nopeasti joukkoon maissitärkkelys. 

Kaada valmis massa esipaistetun pohjan päälle ja jatka paistamista uunin keskitasolla noin 40-45 tai kunnes täyte on "pysähtyny". Jäähdytä.

Valmista kinuski. Mittaa kattilaan fariinisokeri ja kerma. Keitä noin 10 minuuttia tai kunnes kylmään vesilasiin tiputettu kinuskipisara pysyy koossa. Anna kinuskin jäähtyä hetken aikaa ja kaada se sitten jäähtyneen kakun päälle. Tasoita pinta. Anna kakun olla jääkaapissa yön yli ja koristele ennen tarjoilua kukilla ja pallokoristeilla.


Ai että, tämä on vain NIIN herkullista! ♥♥


Eipä tämä resepti pettänyt tälläkään kertaa.
Kakku maistui hyvin päivänsankarille ja meille muillekin. :)


Kakku maistui sen verran herkulliselta, että mun on varmaan pakko leipoa itselle samanlainen tulevana viikonloppuna. :D


13. toukokuuta 2019

ÄITIENPÄIVÄKAKKU


Eilisen äitienpäivän kunniaksi leivoin omalle äidilleni tälläisen harkullisen kermakakun. Kakku pitää sisällään mehevän suklaapohjan, kirpsakan raikkaan punaherukkamoussen kokonaisten vadelmien kera ja kuorrutteena vaniljarahkalla maustetun kerman. Ei huono vaikka itse sanonkin! :)

Kakku on valmistettu 18 cm vuoalla.

Pohja:
2½ dl vehnäjauhoja
2½ dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 muna
1 dl maitoa
½ dl öljyä
1 dl kuumaa vettä

Kostutus:
noin 1 dl vaniljasokerimaitoa

Punaherukkamousse:
3 liivatetta
250 g punaherukoita
1½ dl sokeria
250 g mascarponea
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakermaa
1 tl vaniljasokeria
+ kokonaisia vadelmia

Kuorrute:
5 dl vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta
200 g vaniljarahkaa

Koristelu:
aitoja kukkia
sokerihelmiä
suklaapalloja

Valmista pohja. Lämmitä uuni 180 asteeseen ja vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla; pohja + reunat. Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää joukkoon muna, maito ja öljy - sekoita sekaisin. Kiehauta vesi ja lisää massan joukkoon koko ajan sekoittaen ja sekoita vielä täydellä teholla muutaman minuutin ajan. Kaada valmis massa vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 35-45 minuuttia tai kunnes kypsä. Jäähdytä ja leikkaa kolmeen osaan. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Mittaa kattilaan herukat ja sokeri, kiehuta pari minuuttia ja paseeraa siivilän läpi. Liuota herukkamehuun pehmenneet liivatteet ja anna seoksen jäähtyä. Voit nopeuttaa jäähtymistä kylmässä vedessä. Laita kulhoon mascarpone, vaniljakerma ja vaniljasokeri. Vaahdota kuohkeaksi. Kun herukka-liivateseos on jäähtynyt sopivaksi - lisää se ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen ja sekoita hyvin sekaisin. 

Kokoa kakku samaan vuokaan, jossa pohja paistettiin. Tee tarvittaessa leivinpaperista korkeammat reunat vuokaan. Jaa täyte tasaisesti kakun kahteen väliin ja upota väleihin kokonaisia vadelmia. Kostuta pohjia täytön yhteydessä vaniljasokerimaidolla. Anna kakun hyytyä ja maustua jääkaapissa 4-5 tuntia tai mielellään yön yli. 

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Vaahdota kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe ja vaniljarahka. Levitä kermaa kakun päälle tasainen kerros ja pursota loppu kerma reunoilla ruusupursotuksena. Koristele kakku aidoilla kukilla ja pallokoristeilla. Kukkien varsien ympärille kiedoin tiviisti foliota.


 Ai että kun tykkäsin tästä kakusta ulkonäöllisesti. ♥
 Maussakaan ei ollut mitään valittamista. :D


Mehevä suklaapohja oli taas kerran täydellistä ja raikas punaherukkamousse sopi hienosti yhteen pohjan kanssa. Kokonaiset vadelmat toivat kivaa makua ja purutuntumaa kakkuun. :)


Aluksi mietin tuliko tuosta päällyskermasta liian makeaa vaniljarahkan takia mutta väärässä olin. Kerma oli herkullista ja sopi loistavasti yhteen pohjan ja täytteen kanssa. ♥


Aidot kukat olivat ihania kakun päällä. Muuten yksinkertainen kakku saa kivasti piristystä kukilla. :)

Äitikin tykkäsi kovasti kakusta. ♥


8. toukokuuta 2019

APPELSIINI-SUKLAALEIVOKSET


Nyt ei voi sanoa muuta kuin että iso NAM! :) Näissä herkullisissa leivoksissa maistuu appelsiini ja suklaa. Itselleni tuli leivosten mausta ihan mieleen Fazerina patukka. Kertakaikkisen hyvää! ♥♥

Tilasin tuossa jokin aika sitten Juhlakauppa.com:sta tuollaisia Silikomartin professional leivosmuotteja. Kyseessä ovat Kit Tarte Ring Round ja Kit Tarte Ring Paradis vuokasetit. Mä niin rakastan noita! ♥ Yhdessä setissä on aina kuusi kappaletta muovisia rengasmuotteja, joilla voi valmistaa pyöreitä leivospohjia. Settiin kuuluu myös silikoninen muottimatto, jolla voi valmistaa moussetäytteisiä leivoksia pohjan päälle. Molemmissa seteissä muoviset rengasmuotit ovat samoja mutta silikoninen matto on erilainen. Tälläiset pienet leivokset ovat välillä kivaa vaihtelua tavallisille kakuille. Tulen aivan varmasti käyttämään näitä muotteja paljon tulevaisuudessa ja näissäkin on vain taivas rajana makuja yhdistellessä. :) 

Tällä ohjeella tulee noin 8-9 kappaletta leivoksia.

Leivospohjat:
175 g jauhoja
95 g pehmeää voita
60 g tomusokeria
23 g mantelijauhoa
33 g kananmunaa
1 appelsiinin kouriraaste

Leivospohjiin tuleva täyte:
68 g huoneenlämpöistä voita
1 tl vaniljapastaa tai vaniljasokeria
68 g fariinisokeria
68 g kananmunaa
68 g mantelijauhoa
5 g maissitärkkelystä

Moussetäyte:
2 liivatetta
2 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1½ dl suklaa-hasselpähkinälevitettä tai Nutellaa
1 rkl vettä

Suklaakuorrutteet:
100 g maitosuklaata
1 rkl öljyä 

50 g valkosuklaata
½ rkl öljyä

Koristelu:
vadelmia
kultaa

Valmista leivospohjamassa. Mittaa kaikki pohjien ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Kääri valmis massa kelmuun ja anna jähmettyä jääkapissa noin tunnin ajan. Tämä helpottaa massan käsittelyä huomattavasti kun se on kylmää ja jämäkämpää. 

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Huom! Muoviset rengasmuotit eivät kestä yli 180 asteen lämpötilaa. Ota esille uunipelti ja laita siihen leivinpaperi. Asettele rengasmuotit pelille. Niitä ei tarvitse voidella. Kaulaa taikina jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi ja ota siitä rengasmuoteilla oikea määrä pyöreitä paloja. Asettele jokainen pala muotin sisälle pellin päälle. Kaulaa taikinasta vielä pitkät suikaleet, jotka asetelleen vuokaan reunoille. Ei haittaa vaikka suikale olisi isompi kuin mitä muottiin mahtuu. Leikkaa vain veitselle ylimääräinen taikina siististi pois. Painele reunasuikale tiviisti muotin reunoille ja kiinni pohjapalaan. Tämä vaihe on melko hidasta huolellisesti tehtynä. Reunat kannattaa painella kunnolla etteivät ne valahda paiston aikana alas. Paista pohjia uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Jos huomaat reunojen kaatuvan paiston aikana, yritä nopeasti nostaa ne takaisin ylös ja ja paina reunoja vasten. 

Sillä välin kun pohjat paistuvat uunissa valmista pohjien sisälle tuleva täyte. Notkista huoneenlämpöinen voi kulhossa. Lisää joukkoon muut aineet siinä järjestyksessä kun ne on listassa mainittu. Sekoita tasaiseksi massaksi. Ota pohjat uunista ja jaa täytettä jokaisen pohjan päälle. Älä täytä pohjaa ihan täyteen asti, vaan jätä pieni reunavara. Jatka paistamista vielä 10 minuuttia. Ota pohjat uunista ja jäähdytä. Voit säilyttää valmiita pohjia jääkaapissa tiivissä rasiassa. 

Valmista silikonimuotteihin tuleva moussetäyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita keskenään vaniljatuorejuusto, vaniljasokeri ja suklaalevite. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita hyvin sekaisin. Lopuksi nostele täytteen joukkoon vatkattu kerma. Täytä molempien vuokasettien silikoniset muotit massalla, tasoita pinnat ja anna hyytyä hetken aikaa jääkaapissa. Siirrä sitten pakastimeen ja anna olla siellä noin 3-4 tuntia tai yön yli. Massaa tuli sen verran reilusatsi, että sitä tosiaan riittää kahden silikonimimaton täyttämiseen. 

Moussetäytteiden kuorruttaminen. Sulata maitosuklaa varovasti mikrossa ja sekoita joukkoon öljy. Ota litteät puolipallon muotoiset moussetäytteet pakkasesta ja irrota yksi pallo muotista. Dippaa pallo heti suklaaseen haarukan avulla ja kopauta haarukkaa pari kertaa astiaan reunaan, jotta ylimääräinen suklaa valuu pois. Toista tämä niin kauan kunnes suklaa loppuu. Itselle maitosuklaakuorrute riitti noin 5-6 leivokseen. Loput leivokset kuorruta samaan tyyliin valkosuklaakuorrutteella. Kuorruttamisessa kannattaa olla todella ripeä, sillä suklaa jähmettyy todella nopeasti pakkasessa olleen moussepallon päälle. 

Aseta kuorrutetut moussetäytteet leivospohjien päälle ja koristele vadelmilla ja lehtikullalla. Sit vain suut makiaksi! :)


Siis nämä olivat NIIN hyviä, ne aivan sulivat suuhun! ♥


Olihan näissä aika kova homma mutta olivat kyllä kaiken sen aivan arvoisia. Tykkäsin todella paljon tuosta pohjan appelsiinin mausta. Kämpässä leijaili ihana tuoksu pohjien paiston aikana. :)


Leikkauskuvasta näkyy hyvin kuinka leivos on koottu. Paistettu täyte pohjan sisällä oli ihanan pehmeää ja sopi hienosi yhteen kaikkien makujen kanssa.  Ja tuo moussetäyte... niin herkkua! :D


Nuo edelliset leivokset olivat siis valmistettu sillä Round silikonimatolla. Yläkuvassa täyte on tehty Paradis-muotilla. Tosi kivan näköinen mun mielestä! Hieman tuo pintakuvio jäi piiloon suklaakuorrutteen alle. Tuon muotin kuorrutamiseen sopisi hyvin eriväriset suklaasprayt - silloin pinnan muoto jää kauniisti esille. 


Jätin muutaman Paradis-täytteisen leivoksen pinnan kuorruttamatta, niin siitä näkee tuon kauniin pintamuodon. ♥

Kaiken kaikkiaan nämä olivat todella hyviä leivoksia ja onnistuivat suhteellisen hyvin näin ensikerralla. Valkosuklaa kuorruttena hieman muutti makumaailmaa verrattuna maitosuklaakuorrutteeseen mutta molemmat olivat herkullisia. Jos tykkäät Fazerina-patukoista, niin tässä on varmasti leivos sinun makuun. :) 


1. toukokuuta 2019

KINUSKIDONITSIT


Jaahas, se on taas 1.5 ja vappu! Tänä vuonna en jaksanut alkaa leipoa perinteisiä sokerimunkkeja vaikka ne niin hyviä ovatkin. Jotenkin se öljyllä paistaminen ja käryyttäminen ei nyt oikein houkutellut. :) Sen sijaan tein näitä kertakaikkisen herkullisia uunissa paistettavia donitseja. Voin sanoa, että nämä olivat TODELLA hyviä. ♥

Valmistin sekä pieniä että isoja donitseja yhdet pellilliset. Ostin tuossa hiljattain itselleni tuollaisen donitsipellin, jolla pystyy valmistamaan 24 kappaletta pieniä donitseja ja voi että kun niistä tuli kivoja. Tykkäsin kovasti! Ne ovat oikein sopivia suupaloja, mikäli ei halua syödä isoa donitseja. :)

Ohjeen näille donitseille otin Anni Paakkunaisen uudesta kirjasta Annin uunissa. Sen verran muunsin reseptiä, että maidon tilalle laitoinkin piimää. Toimi hyvin! Kuorrutteen valmistin puolestaan Emma Iivanaisen reseptillä. 

Ohjeella tulee siis 24 kpl pieniä donitseja ja 12 kpl isoja donitseja.
 Jos haluat tehdä vai isoja tai pieniä donitseja, puolita resepti. 

Massa:
5 dl vehnäjauhoja
2 dl fariinisokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
2 kananmunaa
2 dl piimää tai maitoa
1 dl öljyä

Voitelu:
55 g voita

Kinuskikuorrute:
½ dl kermaa
50 g voita
1 dl fariinisokeria
½ tl vaniljasokeria
1 3/4 dl tomusokeria

Koristelu:
noin 50 g maitosuklaata + öljyä
kultaisia nonparelleja

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele/sprayaa donitsipellit valmiiksi. 

Sekoita keskenään donitsimassan kuivat aineet. Sekoita toisessa kulhossa keskenään munat, piimä/maito ja öljy. Lisää nesteseos parissa erässä kuivien aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Lusikoi massa pursotuspussiin ja pursota donitsipellin koloihin. Huom! Älä pursota koloja ihan täyteen asti. Paista donitsit uunin keskitasolla, isoja noin 6-7 minuuttia ja pieniä noin 5 minuuttia. Älä paista liikaa jotta donitsit pysyvät mehevinä. Anna hetken aikaa jäähtyä vuoassa ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään. 

Sulata voi mikrossa ja voitele donitsit kauttaaltaan voisulalla pullasudin avulla. Anna voin imeytyä kunnolla. 

Valmista kinuskikuorrute. Mittaa kattilaan kerma, voi, vaniljasokeria ja fariinisokeri. Lämmitä seosta keskilämmöllä ja anna kiehua 1 minuutin ajan. Sihtaa joukkoon tomusokeri ja sekoita tasaiseksi. Dippaa donitsit heti kuorrutteeseen. 

Sulata maitosuklaa mikrossa ja sekoita joukkoon pieni loraus öljyä. Siirrä suklaa pieneen leivinpaperista valmistettuun pursotuspussiin ja spritsaa raidat donitsien päälle. Ripottele päälle hieman kultaisia nonparelleja. 


Aijai, kun nämä sitten olivat herkullisia! ♥♥


Donitsit olivat todella meheviä ja maistuivat itseasiassa melko paljon tavalliselle munkille. :)


Kinuskikuorrute oli oiva valinta näihin donitseihin. Se on vain niin hyvää! ♥
Kuorrutteeksi voi myös laittaa maito-, valko- tai tummaa suklaata tai sitten voi tehdä makutomusokerista dipattavan kuorrutteen. Vaihtoehtoja löytyy. :)


Donitsit olivat kivan näköisiä tarjoilulautasella kun oli kahta eri kokoa. :)


Tuota kinuskikuorrutetta tulee aika reilu annos ja mulla ainakin jäi sitä vähän yli vaikka olin jo kuorruttanut sekä isot että pienet donitsit. Sehän ei haitannut, söin lopun kuorrutteen suoraan kattilasta. :D:D


Oikein hyvää vappua kaikille! 
Mä meen nyt syömään vielä näitä herkkupaloja kun niitä on vielä muutama jäljellä. :D 



25. huhtikuuta 2019

MANGOJUUSTOKAKKU



Tässä on vielä yksi kakku pääsiäisen tienoilta. Kävin pyhien aikana pyörähtämässä kotona Lappajärvellä ja leivoin sinne tämmöisen raikkaan mangojuustokakun. Kakku oli ihanan mangonmakuinen eikä yhtään makea. Siksi sitä tulikin varmaan otettua monta palaa kerralla. :D

Innoituksen tähän kakkuun sain Halla Cakes:n sivuilta. 
Muokkailin hieman ohjetta omaan makuun. :)

Kakku on valmistettu 20 cm korkeareunaisella irtopohjavuoalla.

Pohja:
160 g suklaakaurakeksejä
65 g voita

Täyte:
7 liivatetta
5 dl vispikermaa (Flora)
300 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
5 dl mangososetta (Bonne)
2 rkl vettä

Kiille:
3 prk mangopilttiä
3 liivatetta
1 rkl vettä

Koristelu:
ananaskirsikoita
vadelmia
karkkeja

Ota esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi. Aseta reunaan reunakalvo tai leivinpaperisuikale. Murskaa keksit pussissa kaulimen avulla ja sekoita sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen. 

Laita täytteen liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita keskenään tuorejuusto ja sokerit. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita hyvin sekaisin. Lisään täytteeseen mangosose ja sekoita taas hyvin sekaisin. Nostele lopuksi joukkoon vatkattu kerma. Kaada valmis täyte vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä kaapissa noin 3-4 tuntia.

Valmista kiille. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana mangopiltin sekaan koko ajan sekoittaen. Sekoita hyvin sekaisin. Levitä kiille varovasti hyytyneen kakun päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa mieluiten yön yli. 

Irrota kakku vuaosta ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele haluamallasi tavalla. 


Ihanan raikas ja jollain tapaa "kevyt" kakku. :)


Suklaiset kaurakeksit olivat kivaa vaihtelua pohjassa digestivien sijaan. 
Ehkä tuo pohja olisi saanut olla himpun verran paksumpi. :)


Oli muuten virhe laittaa noita suklaaraemunia koristeeksi. Nehän alkoi melkeinpä välitttömästi sulaa kiilteen päällä. Tiedänpä ensi kerralla että niitä ei kannata ainakaan suoraan kiilteen päälle laittaa koristeeksi. :D


20. huhtikuuta 2019

PÄÄSIÄISKAKKU; ANANASMOUSSEKAKKU



Taas on se aika vuodesta kun saamme viettää pääsiäistä. Näin lankalauantain kunniaksi leivoin vielä yhden kakun. Ikinä ei voi kaapissa olla liikaa kakkua! :)

Tässä kakussa maistuu ihanasti ananasmousse sekä täytteen joukkoon upotetut persikkapalat. Kuorrutuksessa maistuu vienosti sitruuna ja kakun kruunaa keltaiseksi värjätty valkosuklaavaluma. :) 

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
3½ dl vehnäjauhoja
2½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 muna
1 dl maitoa
½ dl öljyä
1 dl kuumaa vettä

Ananasmousse:
4 liivatetta
2 dl vispikermaa (Flora)
200 g mastamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2½ dl ananassosetta (Bonne)
1 rkl vettä
+ persikan paloja (noin 2 kokonaista persikkaa)

Kostutus:
ananassosetta vedellä laimennettuna noin 1½-2 dl

Tuorejuustokreemi:
75 g pehmeää voita
1½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl sitruunamehua
200 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
+ valkoista pastaväriä

Valkosuklaavaluma:
75 g valkosuklaata
3/4 rkl öljyä
+ keltaista pastaväriä (lemon-väri)

Koristelu:
macaronsseja
valkosuklaapaloja
suklaamuna-karkkeja

Valmista kakkupohja. Ota esille vuoka ja leivinpaperoi sen pohja ja reunat. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää joukkoon muna, maito ja öljy. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kiehauta vesi ja lisää massaan koko ajan sekoittaen. Sekoita parin minuutin ajan. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 40-45 minuuttia riippuen uunista. Tarkista kypsyys tikulla ja lisää tarvittaessa paistoaikaa. Jäähdytä pohja ja leikkaa kolmeen osaan. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita keskenään tuorejuusto, sokerit ja ananassose. Kiehauta vesi mikrossa ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen ja sekoita hyvin sekaisin. Nostele lopuksi joukkoon vatkattu kerma. Pilko (tölkki)persikat paloiksi. 

Kokoa kakku samaan irtopohjavuokaan, jossa pohja paistettiin. Tee leivinpaperista korkeammat reunat vuoalle tarvittaessa. Jaa täyte tasaisesti kakun kahteen väliin ja upota molempiin väleihin persikan paloja. Kostuta kakkua täytön yhteydessä leimennetulla ananassoseella. Anna kakun hyytyä ja maustua jääkaapissa yön yli. 

Valmista tuorejuustokreemi. Vatkaa pehmeä voi kuohkeaksi. Erillisessä kipossa notkista tuorejuusto. Lisää tomusokeri parissa erässä voin joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää vaniljasokeri ja sitruunamehu - sekoita hyvin. Värjää tässä vaiheesssa seos valkoisella värillä halutessasi. Lopuksi nostele varovasti tuorejuusto voiseoksen joukkoon. Älä turhaan sekoita ettei kreemi juoksetu. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Kuorruta kakku kauttaaltaan tasaisesti kreemillä ja nosta jääkaappin hetkeksi jähmettymään. 

Sulata suklaa varovasti mikrossa ja värjää pastavärillä. Lisää joukkoon öljy ja sekoita. Tarkista että seos on tarpeeksi juoksevaa ja tarvittaessa lisää öljyä. Kaada suklaa kakun päälle ja levitä ripeästi kakun päälle niin, että sitä valuu myös reunoille. Suklaa jähmettyy todella nopeaa kylmän kakun päälle. Koristele kakku lopuksi macaronsseilla ja karkeilla. 


Tämä kakku pääsi kyllä yllättämään mut maullaan. Oli tosi raikasta ja hyvää! 


Onneksi keksi kostuttaa kakun vielä tuolla ananassoseella, sillä luulen että se lisäsi hyvin ananaksen makua kakussa. Hedelmän maku itse täytteessä on aika mieto, joten kostutus toi lisää makua. :)


Persikan palat sopivat myös loistavasti täytteeseen ja toivat kivan näköisen leikkauspinnan. :)


Kreemikuorrutteessa käytetty sitruunamehu toi kivasti kirpeyttä ja sopi hienosi yhteen persikoiden ja ananaksen kaveriksi. :)


Kyllä tällä kakulla kelpaa pääsiäistä viettää.
 Tykkään myös kovasti tuosta kakun ulkonäöstä, ihanan keväinen! ♥

Oikein hyvää pääsiäistä kaikille! ♥


18. huhtikuuta 2019

KINDERKAKKU


Yleensä olen aina näin pääsiäisen tienoilla tehnyt Kinderjuustokakun mutta tänä vuonna halusin tehdä jotain erilaista. Niinpä syntyi tällainen kakku, jossa on kaakaosokerikakkupohja, valkosuklaatäyte maitosuklaarouheella, kuorrutteena maitosuklaakreemi ja tummasta suklaasta tehty ganache. Herkullista! ♥

Kakku on valmistettu 16 cm vuoalla. 

Pohja:
3 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja 
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
korvaa 1-2 rkl vehnäjauhoista kaakojauheella

Valkosuklaamousse:
2 liivatetta
125 g valkosuklaata
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
150 g mascarpone 
1-2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl vettä
+ 70 g maitosuklaata rouhittuna

Maitosuklaakreemi:
95 g pehmeeä voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
130 g maitosuklaata
1-2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Suklaaganache:
13 g voita
½ dl kermaa
75 g tummaa suklaata

Koristelu:
Kindermunia, -patukoita ja muita suklaakarkkeja


Valmista kakkupohja. Ota esille vuoka ja vuoraa sen pohja ja reunat leivinpaperilla. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vaahdota keskenään munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja sihtaa parissa erässä vaahdon joukkoon varovasti nuolijalla sekoittaen. Kaada valmis massa vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia uunista riippuen. Tarkista kypsyys tikulla ja lisää paistoaikaa tarvittaessa. Jäähdytä ja leikkaa kolmeen osaan. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota vaniljavaahto ja jätä sivuun. Sekoita keskenään mascarpone, tomusokeri ja vaniljasokeri. Kiehauta vesi ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana mascarponeseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita hyvin sekaisin. Lisää joukkoon sula valkosuklaa ja sekoita taas hyvin sekaisin. Lopuksi lisää vaniljavaahto ja nostele sekaisin. Sekoita varovasti täytteen joukkoon rouhittu maitosuklaa. 

Kokoa kakku samaan irtopohjavuokaan, jolla pohja paistettiin. Tee tarvittaessa leivinpaperista korkeammat reunat vuoalle. Jaa täyte tasaisesti kakun kahteen väliin ja kostuta pohjia samalla kaakaolla. Anna kakun hyytyä ja maustua jääkapissa mieluiten yön yli. 

Valmista maitosuklaakreemi. Vaahtota pehmeää voita kulhossa. Erillisessä kipossa notkista tuorejuustoa. Sulata suklaa mikrossa. Yhdistä voi ja tuorejuusto - sekoita hyvin sekaisin. Sekoita joukkoon sulatettu suklaa. Lopuksi lisää vaniljasokeri ja tomusokeria oman maun mukaan. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Kuorruta kakku kreemillä kauttaaltaan tasaisesti. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat ganachen.

Ganachea varten mittaa kattilaan voi. Sulata se ja lisää joukkoon kerma. Lämmitä melkein kiehumispisteeseen ja sen jälkeen lisää joukkoon pieneksi rouhitti suklaa. Anna suklaan sulaa vähän aikaa rauhassa ja sekoita sitten tasaiseksi. Anna jäähtyä jos ganache tuntuu liian kuumalta ja juoksevalta.

Ota kakku kaapista ja kaada ganachea kakun keskelle. Levitä paletilla niin, että sitä valuun kakun reinoille. Koristele Kinderkarkeilla ja muilla suklaamakeisilla.


Nam, tämä jos mikä on kunnon suklaapläjäys! :)


Kakku oli herkullista ja tykkäsin erityisesti täytteestä ja siinä olevista suklaapaloista.
Sopivat hyvin kokonaisuuteen. :)


Nyt sain paremmin onnistumaan tuon suklaavaluman kuin silloin Janin synttärikakussa.
 Nyt suklaa valui nätisti kakun reinoille. :D


Harmittaa vähän kun aivan unohdin ottaa palakuvan kakusta.
Oli niin kiire maistamaan kakku, että kuvaaminen ihan unohtui siinä vaiheessa. :D:D



16. huhtikuuta 2019

LIME-KOOKOS-MACARONS



Muutaman viikko takaperin kävin kavereiden kanssa minilomalla Budapestissa. Siellä kävimme sellaisessa macarons kahvilassa kuin Artisan Chez Dodo Macarons & Cafe. Aivan kertakaikkisen ihana paikka. ♥♥ Kahvila oli pieni mutta heidän vitriininsä oli todella herkullisen näköinen ja parasta oli katselle työtekijöiden leipomista siinä paikan päällä. Suosittelen käymään kahvilassa mikäli jos joskus matkustat Budapestiin.

Kahvilan innoittaman päätin taas kokeilla näiden macaronssien valmstamista. Maistoin tuolla kahvilassa lime-kookos makuparia ja voi pojat kun se oli hyvää. Tässä tulee nyt sitten oma yrityksenä jäljitellä tuota makua. Eihän nämä omat macaronssit olleet mitään verrattuna ammattilaisten tekeleisiin mutta eivät nämä nyt pahojakaan ollut. :D En vain ymmärrä miksi kuoret jäävät itellä aina ontoiksi. Kokeilin nyt valmistaa kuoret italialaisella marengilla ensimäistä kertaa ja tulos oli ehkä hitusen parempi kuin aikaisemmin. Täydellisyys on kuitenkin vielä pitkän matkan päässä! :)

Valmistin nämä macaronsit Suklaapossun reseptillä. Löydät sen täältä. Käytin vain tomusokerin sijaan limen makuista tomusokeria. Ohjeella tulee noin 25-30 kappaletta täytettyjä macaronsseja riippuen kuorien koosta. 

Kuorimassa:
150 g mantelijauhoa
150 g makutomusokeria lime
60 g valkuaista
35 g hienoasokeria
60 g valkuaista
150 g hienoasokeria
50 g vettä
+ mintunvihreää pastaväriä

Kookostäyte:
100 g voita
3 dl tomusokeria
3-4 tl kookoskermaa
1 dl kookoshiutaleita

Valmista kuoret. Mittaa siivilöity mantelijauho ja makutomusokeri kulhoon ja jätä sivuun odottamaan. Mittaa kulhoon 60 g valkuaista ja jätä mantelijauho-tomusokeri-seoksen viereen odottamaan. 

Mittaa 60 g valkuaista isoon vatkauskulhoon ja sen vierelle 35 g sokeria odottamaan.

Mittaa 150 g sokeria ja 50 g vettä kattilaan ja kuumenna hämmentämättä keskilämmöllä. Anna poreilla ja mittaa lämpötilaa digitaalisella lämpömittarilla. Tähtää 110 asteeseen.

Vatkaa tällä välin valkuaisia ja kun ne alkaa muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää joukkoon 35 g sokeria pienissä erissä ja vatkaa vaahtoa kunnes se muodostaa pehmeitä huippuja. Kun sokeriliemi on 110 asteista, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on jäähtynyt, noin 5 minuuttia. 

Sekoita jäljelle jääneet 60 g valkuaista mantelijauho-tomusokeriseokseen ja lisää joukkoon pastaväriä. 

Sekoita jäähtynyt marenkivaahto joukkoon käätelemällä nopeasti ja mahdollisimman vähin liikkein. Taikina on valmista kun nostaessasi nuolijaa taikian valuu siitä paksuna nauhana ja pinnalle piirretty viiva tasoittuu noin 20 sekunnissa. Mitä enemmän sekoitata sitä ohuemmaksi taikina muuttuu. Siirrä taikin pursotuspusiin, jossa pyöreäpäinen tylla. Pursota taikinaympyrät leivinpaperoiduille pelleille. Kopauta peltejä voimaakkasti pohjasta, jotta mahdolliset ilmakuplat häviää. Anna kuorien levätä noin 30-60 minuuttia tai kunnes kuoret tuntuvat kuivilta koskiessa. Paista 160 asteessa noin 14 minuuttia. Jäähdytä täysin ennen täyttöä. 

Valmista täyte. Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kookoskerma ja kookoshiutaleet. Pursota täyte kuorien väliin. Säilytä valmiita macaronsseja jääkaapissa tiiviissä rasiassa. Huom! Itsellä ainakin jäi aika paljon tuota täytettä yli. Pienempi määrä  täytettä varmaan riittäisi hyvin. 


 Pursotin kolme peltiä kuoria - ensimmäisen pellin sain heittää suoraan roskiin, toinen ja kolmas pelti onnistuivat suht hyvin. Näiden valmistus on aina yhtä vaikeaa ja jännittävää kun ikinä ei tiedä millainen on lopputulos. :D


Ontto näistäkin taas tuli mutta ei ihan niin pahasti kuin aikaisempina kertoina. Maku näissä oli hyvä ja raikas. Limetomusokeri oli hyvä valinta näihin. Täyte oli myös herkullista ja tykkäsin kookoshiutaleiden tuomasta purutuntumasta täytteessä. :)

Sitkeästi täytyy vain jatkaa harjoittelua, että näistä saa sellaisia kuin niiden pitäisi olla. Kovin usein näitä ei vain jaksa tehdä, kun ovat kuitekin melko aikaavieviä herkkuja. :D


Pääsiäispöydän herkuiksi nämä sopivat kivasti! ♥