30. heinäkuuta 2013

SUKLAALIKÖÖRIJÄÄTELÖ

 
 
Oon jo kauan aikaa halunnut tehä ite jäätelö. Sitä varten oon oikein raahannut kotoa Lappikselta iänikuisen vanhan jäätelökoneen. Mutta kuinka ollakaan, kone on vaan jäänyt pölyttymään kaapin perukoille... :D
 
Onneksi törmäsin Pullahiiren blogissa jo jokin aika sitten todella helppoon jäätelöreseptiin ja nyt päätin viime viikonloppuna kokeilla valmistaa suklaista liköörillä maustettua jädeä. Voin kyllä todeta että tämä oli HYVÄÄ ja ennen kaikkea NIIN helppoa ja nopea valmistaa. :) Vähän muokkailin ohjetta oman makuun sopivaksi ja sen mukaan mitä nyt kaapista sattui tekohetkellä löytymään.
 
Jäätelöseos:
1 dl suklaalikööriä (Mozart Gold)
1 prk kondensoitua maitoa (EI valmiiksi karamellisoitua)
2 dl vispikermaa
100 g suklaata rouhittuna (valkoista ja tummaa )
 
Kiehauta likööri pienessä kattilassa ja anna sen jäähtyä. Sekoita sen jälkeen jäähtynyt likööri, kondensoitu maito ja vispikerma keskenään sekaisin. Laita seos jääkaappiin. Rouhi tällä väkin suklaat rouheiksi.
 
Kun seos on jääkaappi kylmää, vatkaa sähkövatkaimella noin viitisen minuttia, jotta seoksesta tulee ilmavaan. Sekoita varovasti nostelle rouhitut suklaat joukkoon ja kaada valmis seos noin 7 dl vetoiseen astiaan. Itse käytin vanhaa karkkilaatikkoa. :) Seoksen päälle voi vielä laittaa suklaarouhetta koristeeksi. Anna olla pakkasessa seuraavaan päivään saakka.

 
 
 NAM, JÄÄTELÖ ON NIIN HYVÄÄ! :)

 
Käytin valkoista suklaata muistaakseni paljon enemmän jäätelön teossa, koska se on hyvää ja sopi hyvin tähän jääteelöön. Toki jokainen voi käyttää mitä suklaata ite haluaa. Kentis ihan tavallista maitosukltaa tai vaikka esimerkiksi lakritsisuklaata.
 
Itse tehty suklaakastike olisi kruunannut tämän annoksen mutta en millään enää jaksanut sitä alkaa väsäämään. Hyvin tämä maistui ilman mitään kastikkeitakin. Suosittelen kokeilemaan! :)
 
 

24. heinäkuuta 2013

MUSTIKKAPIIRAKKA


 
Nyt tuntuu että kaikilla on kauhea mustikkabuumi päällä. Koko ajan tulee uusia reseptejä erilaisista mustikkapiirakoista ja -herkuista. Enkä meinaa ite olla poikkeus tässä tilanteessa, vaan päivitän tänne oman versioni suussasulavasta piirakasta mustikoiden kera. :)
 
Tämä piirakka oli kyllä nopea ja helppo valmistaa. Yksinkertasilla aineilla saa monesti hyvää aikaiseksi. :)
 
Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
 
Täyte:
200 g mustikoita (pakaste)
1 prk maitorahkaa
1 dl maitoa
1 kananmuna
1 tl sokeria
2-2½ tl vaniljasokeria
 
Aloita valmistamalla piirakkapohjaa varten taikina. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri keskenään. Vatkaa muna sekaan. Lisää joukkoon vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti. Voitele piirakkavuoka kevyesti ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Huom! Taikina jää melko tahmeaksi ja tätensormia on hyvä jauhotta aina välilllä painelun lomassa. :)
 
Laita jäiset mustikat vuokaan taikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Sekoita loput täyteaineet keskenään sekaisin ja kaada mustikoiden päälle. Paista piirakkaa noin 30-35 minuuttia 200 asteessa ja anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.


M-M-M-M-M-M.... MUSTIKKAA! :)



 
Piirakan kannattaa tosiaan antaa kunnolla jäähtyä ennen tarjoilua. Lämpyisenä tuo täyte oli vielä melko lötköä, mutta jämäköityy kyllä jäähtyessä.  Melkeinpä voin sanoa, että piirakka oli parasta seuraavana päivänä jääkaappikylmänä. :)

 
Piirakan kyytipojaksi sopisi hyvin esimerkiksi vaniljakastike tai vaniljajäätelö. Mutta hyvää tämä oli ilman mitään lisukkeita. :)
 
 

19. heinäkuuta 2013

KYLMÄSAVULOHIPIIRAKKA


 
Pitkästä aikaa tuli väsättyä jotain suolaista purtavaa. Olen viime aikoina keskittynyt tekemään vain kaikkia makeita herkkuja, niin tämä lohipiirakka oli kyllä oikein mukavaa vaihtelua välillä. :)
 
Piirakka on todella helppo ja nopea valmistaa. Aikaa ei mene alkuvalmisteluineen ja paistoineen kuin noin tunnin verran, jos ihan sitäkään. :) Idean piirakkaan otin Kinuskikissan sivuilta, täyte on oikeastaan suoraan sieltä mutta pohja on itse sovellettu. :)
 
Pohja:
100 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
noin 3 rkl kylmää vettä
 
Täyte:
1 sipuli
10 cm pala purjoa
öljyä
300 g kylmäsavulohta
2 dl juustoraastetta (Emmental)
2 kananmunaa
1 ruukku tilliä
1 tl paprikamaustetta
½ valkopippuria

Valmita ensin pohja. Voitele piirakkavuoka kevyesti. Mittaa kulhoon rasva, jauhot ja suola. Nypi keskenään hyvin ja lisää lopuksi vesi ja vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinapalloksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja vähän reunoille.
 
Aloita täytteen valmistus. Silppua sipulia ja purjo. Kuullota näitä hetki pannulla pienessä öljytilkassa. Suikaloi lohi pieniksi paloiksi ja yhdistä sitten kaikki täytteen ainekset keskenään ja sekoita. Kaada täyte vuokaan ja paista 200 asteessa, uunin alatasolla noin 40-45 minuuttia. Valmista tuli! :)


Herkullista! :)


Yleensä en niin kovasti pidä tillistä, mutta tähän piirakkaan se sopii kyllä todella hyvin!

 
Nam! Tämä oli hyvää ja teen varmasti vielä joskus toistekin. Piirakka maistui mielestäni parhaimmalle hieman jäähtyneenä. Ei siis kannata heti uunista oton jälkeen alkaa mussuttaa piirakkaa, siinä palaa vain kieli. :D
 
 

15. heinäkuuta 2013

MANSIKKATÄYTEKAKKU


Jaahas, sitä olis tänään tullut taas vuosi lisää ikämittariin. :) Sen kunniaksi leivoin itselleni perinteisen mansikkakermakakun ja päälle laitoin tuoreita mansikoita. Nam, tästä ei voi kakku enää parempaa olla ja ihanan kesäinen fiilis tulee noista tuoreista mansikoista. Kuten olen tainnut jo ennenkin täällä mainita, että mulla pitää aina synttäreillä olla mansikkakakku, niin eihän sitä nyt tänäkään vuonna voinut perinteestä poiketa. :)

Pohja:
6 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl perunajauhoja
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
Täyte:
valmista mansikkahilloa
tuoreita mansikoita muussattuna
5 dl vispikermaa
3 rkl vaniljakreemijauhetta
 
Kostutus:
noin 2½ dl vaniljasokerilla maustettua maitoa
 
Koristelu:
5 dl vispikermaa
tomusokeria
tuoreita mansikoita

Valmista kakkupohja mielellään täyttöä edellisenä päivänä. Tällöin pohja on huomattavasti helpompi leikata osiin. Valmista kakkupohjaa voi säilyttää jääkaapissa pussiin käärittynä täyttämishetkeen saakka.
 
Valmistele ensin kakkuvuoka. Vuoraa irtopohjavuoka (noin 22 cm) leivinpaperilla, pohja + reunat. Vaahdota sokeri ja munat hyvin kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sihtaa siivilällä munasokerivaahtoon varovasti nuolijalla sekoittaen. Kuivat aineet kannattaa sihdata muutamassa erässä vaahdon joukkoon, ei kaikkia kerralla. :) Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia. Tarkista pohjan kypsyys tikulla ja lisää paistoaikaa tarvittaessa. Anna pohjan jäähtyä.
 
Leikkaa kakku kolmeen osaan ja valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vatkauksen aikana vaniljakreemijauhe joukkoon. Muussaa mieleisesi määrä tuoreita mansikoita muussiksi ja aloita kakun kokoaminen. Kostuta kaikki pohjaosat molemmin puolin vaniljamaidolla. Laita ohut kerros mansikkahilloa ensin pohjalle, kerros muussattuja mansikoita ja lopuksi reilu kerros vaniljakermavaahtoa. Tee toinen täyttöväli samalla tapaa. Mikäli kermaa jää yli, laita sitä ohut kerros kakun reunoille ja päälle.
 
Koristelua varten vatkaa kerma vaahdoksi ja mauste se tomusokerilla. Pursota suljetulla tähtityllalla kakun reunat. Perkaa mansikat ja puolita ne. Asettele mansikat kakun päälle ja pursota tämän jälkeen kakun päälle reunoille vielä kermaa haluamallasi tavalla. Mansikoita ei kannata asettaa aivan kakun reunoja myöten, jotta reunatpursotukset mahtuvat vielä kakun päälle. :) Sitten ei muuta kuin herkuttelemaan!

 
Nam, tuoreet mansikat ovat NIIN hyviä! :)



 
Mansikoita tuli kyllä napsittua kiitettävä määrä kakkua tehdessä!

 
 Hmmm... NAM! :D
 

Kyllä tällä kakulla kelpaa synttäreitä viettää vaikka itse niin sanonkin. Peruskakku ilman mitään turhia härpäkkeitä tai hienouksia on mielestäni kaikkein parasta. :)

 
 

11. heinäkuuta 2013

VANILJA-PÄÄRYNÄJUUSTOKAKKU

 
 
Töistä innoituksen saaneena mun oli aivan pakko viime viikonloppuna kokeilla tehdä päärynäinen juustokakku. Aivan samoilla aineksilla en pystynyt kakkua väsäämään kuin töissä mutta mielestäni pääsin aikasta lähelle samaa makua töissä tehdyn kakun kanssa. :)
 
Harmittaa vain kun laitoin vähän liian monta liivatelehteä täytteeseen, niin siitä tuli melko jämäkkä. Laitoin tosiaan kuusi kappaletta liivatelehteä ja se oli kyllä vähän liikaa. Sanoisin että neljä tai maksimissaan viisi liivatetta olisi hyvä määrä tähän kakkuun. Nooh, ensi kerralla tiiän sitten vähän paremmin, näin sitä oppii ja viisastuu kantapään kautta. :D

Pohja:
175 g tummia täytekeksejä (Rainbow)
noin 50 g sulaa margariinia
 
Täyte:
6 liivatelehteä (parempi määrä 4 tai 5 kpl!!)
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
150 g vanilja-päärynäjugurttia
½ dl päärynämehua (Juissi)
vihreää pastaväriä
 
Kiille:
2 liivatelehteä
1½ dl päärynämehua
vihreää pastaväriä
 
Koristeluun: tummaa suklaata

Kakussa on käytetty halkasijaltaa 18 cm:n irtopohjavuokaa. Aloita pingoittamalla leivinpaperi vuoan pohjalle. Sulata margariini mikrossa ja anna jäähtyä sen aikaa, kun murskaat keksit. Mursaamisessa voit käyttää apuna pakastepussia ja kaulinta tai sitten tehosekoitinta. Yhdistä sula rasva ja keksimurska ja tapauttele mössö vuoan pohjalle tasaisesti. Älä taputa liian tiiviisti ettei pohjasta tule liian kovaa. :) Laita pohja jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.
 
Täytettä varten, laita liivatelehdet kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike kuohkeaksi ja lisää siihen tuorejuusto ja jukurtti. Sekoita tasaiseksi. Voit tässä vaiheessa jo lisätä pastaväriä täytteeseen tuomaan vihreää väriä. Väriä ei tarvita paljon, hammastikun kärjellinen riittää. :) Kuumenna ½ dl mehua mikorssa kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Lisää mehu-liivateseos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli.
 
Valmista kiille. Värjää päärynämehua vielä vihreämmäksi pastavärin avulla. Ota mehusta noin ½ dl ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää kylmässä vedessä olleet liivatteet kiehuvaan mehuun ja kaada tämä lopun mehun joukkoon ja sekoita. Anna jäähtyä hetkisen ja sen jälkeen kaada vuokaan täytteen päälle. Hyydytä jääkapissa.
 
Koristelin kakun vain perinteisellä tummalla suklaalla tehdyille viivoille, kun kiille oli jähmettynyt kunnolla. Mielestäni yksinkertainen koristelu on joskus kaikista paras tapa koristella kakku. :) Koristelussa saa toki käyttää mielikuvitusta oman mielen mukaan. :)



 
On kyllä aika hurjan värinen tuo päällinen ja se näyttää aivan joltain myrkyltä. :D

 
NAM!

 
 Hyvää oli! :)

 
Taisin syyä melkein koko kakun yksin, kun se oli niin hyvää! :)
 
 
 

Mikäli haluaa, niin täytteen sekaan voisi aivan hyvin laittaa päärynän palasia sinne tänne. Nämä olisivat ikään kuin pieniä yllätyksiä kakun ottajalle. :) Palat kannattaa asettaa pohjan päälle ja sitten vasta kaataa täyte niiden päälle.

Kakku olisi mielestäni saanut maistua vielä enemmän päärynältä. Ehkä ensi kerralla voisi tuplata jugurtin määrän tai laittaa päärynäsosetta täytteeseen. Mikäli omistaa päärynän makuista aromia, niin sitäkin voi aivan hyvin lisätä täytteeseen. :)

 
 



8. heinäkuuta 2013

APPELSIINISUKLAA-KAURACOOKIET



Olen nyt viime aikoina innostunut leipomaan erilaisia keksejä ja pikkuleipiä. Ne on niin helppo säilöä laatikoihin tai isoihin lasipurkkeihin, kuten itse tapaan tehdä. Tosin, keksit vain katoavat turhankin nopeasti purkeista. Kahvin kanssa nämä suklaiset kaurakeksit maistuivat kertakaikkisen hyviltä.
 
Ohjeen näille kekseille bongasin Yhteishyvän ruokalehtisestä ja muokkailin ohjetta hieman kaapista löytyvien aineksien mukaan. Alla olevalla ohjeella tuli muistaakseni noin 18 kappaletta keksejä. Tein niistä suhteellisen isoja, koska tykkään syyä isoja keksejä. :D
 
Taikina:
200 g margariinia
3 dl fariinisokeria
1 kananmuna
2 rkl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3 dl kaurahiutaleita
noin ½ dl rusinoita
150 g appelsiinisuklaata (Fazer)
 
Aloita vatkaamalla huoneenlämpöinen margariini ja fariinisokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon muna ja maito koko ajan sekoittaen. Yhdistä vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola keskenään ja lisää ne rasvasokeri-seokseen lastalla käännellen.
 
Lisää lopuksi taikinan joukkoon kaurahiutaleet, rusinat ja karkeiksi paloiksi rouhittu suklaa. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Ota taikinasta lusikan avulla nokareita leivinpaperoidulle pellille ja painele niitä hieman littaniksi. Paista keksejä 175 asteessa, uunnin keskitasolla noin 12-15 minuuttia.
 
 
 
Annoin keksien olla uunissa muistaakseni vähän vajaa 15 minuuttia, jolloin keskusta jäi ihanan pehmeäksi ja reunat olivat rapsakoita. :)
 
 
Ohjetta on helppo muuttaa oman mauan mukaiseksi vaihtamalla esimerkiksi suklaan toiseen makuun tai käyttää kahta eri suklaata (tumma/vaalea). Jos ei niin välitä rusinoista, ne voisi korvata esim. kuivatuilla karpaloilla tai vaikkata cashew-pähkinöillä. Vaihtoehtoja kyllä löytyy! :)
 
 
 
Huomaatteko jotain epämääräistä yllä olevan kuvan vasemmalla ylälaidassa?!?! :D Hahaa... Lollerohan se siinä on päässyt taas kuvaan mukaan. Se tuli taas haistelemaan leipomuksia ja taisi se vähän maistaakin yhtä keksiä vähän reunasta. :)
 
Juups, mut nyt loppu taas tämä koneella istuminen, kun ulkona paistaa aurinko. Taidanpa laittaa lenkkarit jalkaan ja lähteä pienelle juoksulenkille. Tulevana viikonloppuna ajattelin muuten käyä ostamassa itselleni synttärilahjaksi uudet juoksukengät. :D
 
 

30. kesäkuuta 2013

KEKSIKAKKU


 
Muutama viikko sitten postilaatikkooni kolahti kertakaikkisen ihana kakkukirja; Taivaalliset täytekakut, kirjoittaja Linda Lomelino. Olin tilannut kyseisen kirjan JuJu-kerhosta, johon olen jo vuoden päivät kuulunut. Olin aivan innoissani, kun huomasin paketin tulleen ja nopesti revin paketin auki ja ryhdyin lukemaan kirjaa. :) Täytyy kyllä sanoa, että tämä on yksi parhaista kakkukirjoista, joita omista tällä hetkellä ja kirjassa riitti lukemista ja tutkimista moneksi tunniksi. :)
 
Ensimmäisenä päätin kokeilla tehdä kirjasta Cookies 'n' cream- keksikakun. Tämä kakku näytti kirjassa todella herkulliselta ja ohjekaan ei tuntunut monimutkaiselta. Jotain aineita minulta puuttui, joita reseptissä oli mainittu, kuten tavallinen tomusokeri, mutta käytin sen sijaan kaakaotomusokeria. Eikä se mielestäni haitannut yhtään lopputulosta. :D Ohjeessa oli myös käytetty Oreo-keksejä, mutta niitä en tähän hätään löytänyt mistään kaupasta. Niinpä ostin vain ihan tavallisia vaniljanmakuisia täytekeksejä.
 
Tästä kakusta kivan mielestäni teki sen, että siinä oli käytetty kahta erilaista kakkupohjaa, jotka tekivät kakusta kivan ja erilaisen näköisen. :) Alla olevilla ohjeilla kakku syntyi. :)

Keksi-vaniljapohja:
50 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
1 1/4 dl maitoa
1 tl vaniljauutetta
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 suuri munanvalkuainen
8 vaniljatäytekeksiä
 
Suklaakakkupohja:
25 g huoneenlämpöistä voita
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
1 keskikokoinen muna
3/4 dl maitoa
½ dl kiehuvaa vettä

Täyte:
300 g tuorejuustoa (Philadelphia)
2 dl kaakao- tai tavallista tomusokeria
3 dl kuohukermaa
6 vaniljatäytekeksiä

Koristelu:
vaniljatäytekeksejä oman mielen mukaan murskattuna (kuitenkin niin paljon, että keksimurska peittää kakun pinnan kauttaaltaan)
 

Aloita valmistamalla kakkupohjat. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja valmista molemmat kakkupohjat yhtä aikaa uunissa. Vuoraa ensin kaksi noin 18 cm halkaisijaltaan olevaa irtopohjavuokaa leivinpaperilla; pohja + reunat.
 
Keksi-vaniljapohja; Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sitten joukkoon maito ja vaniljauute ja vatkaa tasaiseksi seokseksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää muiden aineiden joukkoon. Lisää munan valkuainen ja jatka vatkaamista vielä parin minuutin ajan. Murenna keksit keksi ja sekoita ne taikinaan. Kaada taikina vuokaa.
 
Suklaakakkupohja; Sulata voi ja anna sen jäähtyä hetken aikaa. Siivilöi vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja sooda ísoon kulhoon. Lisää muut ainekset ja vatkaa pari minuuttia tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaa.
                    
Paista molemmat pohjat yhtä aikaa uunissa noin 25-30 minuutin ajan.
Tarkista kypsyyttä tarvittaessa tikulla.
 
Täyte; Sekotia kulhossa tomusokeri ja tuorejuusto keskenään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se varovasti nostelemalla tuorejuustoseoksen joukkoon. Murenna keksit ja sekoita ne noin kolmannekseen täyteseoksesta. Tätä käytetään kakun täytteenä ja loput tulee sitten kakun pinnalle.
 
Aloita kokoamaan kakkua sitten kun pohjat ovat kunnolla jäähtyneet. Leikkaa vaalea vanilja-keksipohja kahteen osaan. Sukkaapohja saa olla sellaisenaan yhtenä kappaleena. Laita ensin yksi vaaleapohja kakkuvadille ja levitä puolet keksitäytteestä sen päälle. Nosta päälle suklaapohja ja sen päälle loput keksitäytteestä. Pane päälle toinen vaalea keksipohja ja levitä kakun reunoille ja päälle täyte, jossa ei ole keksimuruja joukossa.
 
Kakun koristelua varten murskaa keksit aivan pieneksi muruksi tehosekoittimessa tai pussin ja kaulimen avulla. Painele keksimurut varovasti kakun reunoilla ja pinnalle. Tämä vaihe vaatii hieman kärsivällisyyttä. :) Kakun päälle laitoin itse vielä koristeeksi keksejä ja keltainen ruusun. :) 

 
Hmmm... Mitähän kakkua kokeilisin seuraavaksi kirjasta?? :D


Nam!
 
 
Mikäli täytteessä olisi käyttänyt tavallista tomusokeria kaakaotomusokerin sijaan, täyte olisi ollut valkoista eikä ruskeaa kuten kuvassa näkyy.


Pitihän Lolleron käyä vähän nuuhkimassa, että mitä herkkua olin tällä kertaa saanut aikaiseksi. Tai sitten sitä vain harmitti kun kuvasin kakkua sen omalla penkillä, josta Lorde tapaa katsella ulos ja metsästää lintuja. Olin vallannut sen paikan! :D

 
Kakku oli kyllä todella hyvää, kun otti yhden palan, ei voinut olla ottamatta lisää. Aluksi ihmettelin ohetta lukiessani, että miksei kakkua kostuteta ollenkaan. Mutta eipä se olisi kostutusta edes tarvinnutkaan, hyvin oli mehevää ja suussasulavaa. :)
 

27. kesäkuuta 2013

SUKLAA-APPELSIINITÄYTEKAKKU



Viimeinkin on sadepäivä ja voin hyvällä omallatunnolla istua koneella kirjottamassa uutta päivitystä tänne. Edellisestä päivityksestä taitaakin olla jo jonkin aikaa... Lupasin itselleni etten aurinkoisina päivinä edes avaa konetta, vaan menen ulos ja nautin auringosta.  Nyt kun vettä sataa ja muutenkin ulkona on ankea ilma, voin hyvin viettää aikaa koneella. :)
 
Viikko takaperin olimme Lappajärvellä juhannuksen vietossa. Perjantaina päivällä kokoonnuimme kaikki Rannan siskokset, äijien kera, vanhimman siskoni luokse viettämään juhannusta. Ohjelmassa oli saunomista, paljuilua ja ennen kaikkea hyvän ruuan syömistä. Jokainen toi jotain syötävää ja omalle kohdalleni napsahti jälkiruuan teko. Tämä oli erityisen mieluinen tehtävä! :)
 
Pienen mietinnän jälkeen päädyin tekemään normaalin täytekakun. Pohjiksi tein kaksi pellillistä levykakkupohjia; toisen kaakaolla ja toisen ilman kaakaota. Näin kakun kerroksiin sai kivasti värivaihtelua. Täytteiksi päädyin suklaamousseen ja applesiinituorejuustoon. Aika hyvä yhdistelmä vaikka itse sanonkin! :)

Levykakkupohjat:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta
 
+ kaakaoversioon: 2 rkl kaakaojauhetta
 
Täytteet:
1 pss Blå Band suklaamousse-jauhetta
1 prk appelsiinituorejuustoa
2 dl vispikermaa
vaniljasokeria
 
Kuorrutus+koristelu:
6 dl vispikermaa
tummaa- ja valkoistasuklaata
nonparelleja
värikuulia
hedelmämysliä
 
Kostutus: maitoa+vaniljasokeria

Käytä mieluiten huoneenlämpöisiä kananmunia pohjien teossa. Voit aloittaa tekemällä ensin vaikka vaalean pohjan. Vatkaa munat ja sokeria kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa ja siivilöi munasokerivaahtoon varovasti nuolijalla sekoittaen. Kaada taikina paperoidulla uunipellille ja paista keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa valmis pohja sokeroidun leivinpaperin päälle, poista varovasti paperi pohjasta ja anna jäähtyä.
Valmista tummapohja samaan tapaan. Muista lisätä kaakaojauhe kuvien aineiden joukkoon. :)
 
Tee suklaamoussetäyte paketin ohjeen mukaan. Appelsiinitäytettä varten vispaa kerma vaahdoksi ja sekoita lopuksi joukkoon tuorejuusto. Voit maustaa vielä vähän vaniljasokerilla halutessasi.
 
Kun pohjat ovat kunnolla jäähtyneet, leikkaa molemmat pohjat kahteen osaan ja ala koota kakkua. Kostuta pohjat vaniljasokerimaidolla ja lado täytteiksi vuorotellen suklaamoussea ja tuorejuustotäytettä. Kuorruta kakku kermavaahdolla ja koristele mielesi mukaan. Valmista tuli! :)
 
 
Kakusta tuli kyllä aika korkea, mutta ei se mitään. Olipa paljon syömistä! :)
 
 
Koristelu näyttää kyllä aika sekametelisopalta! :D
 
 
Äitini sai idea koristella kakun reunat muromyslillä. Aika hyvä idis äitiltä eikä ollenkaan hullumman näköinen lopputulos! :)
 
 
Kakun visuaalisesta puolesta vastasivat itseni lisäksi toinen siskoistani ja äiti. Mitään tarkkaa suunnitelmaa meillä ei ollut koristeiden suhteen, vaan heitimme vain kakun päälle kaikkea mahdollista, mitä kaapista löytyi. Koristelu-osuus oli kyllä hauska ja naurua piisasi! :)
 
 
Kakkupalat eivät millään meinannet pysyä pystyssä korkeuden vuoksi. Mut kyllä noista kuvista vähän näkee millainen kakku oli sisältäpäin. :)
 
 
Namskis, kakku oli hyvää ja teki hyvin kauppansa juhannuksen vietossa. Suklaa ja appelsiini sopivat kyllä hyvin yhteen.
 


13. kesäkuuta 2013

PÄHKINÄSUKLAAKEKSIT



 
Nam, näihin pähkinäsuklaalevitekekseihin tuli ihan kauhea himo ensimmäisen syötyään. Koko ajan oli vain otettava uusi keksi vaikka kuinka vannoi ja vakuutti että tämä on nyt jo viimeinen. Niin hyviä nämä olivat mielestäni! :) Ja mikä parasta, näihin kekseihin ei tule ollenkaan rasvaa ja ne on tosi helppo ja nopea valmistaa.
 
En muista nyt aivan tarkkaa määrää, kuinka paljon keksejä tuli taikinasta. Ehkä jotain noin 20 kappaletta, riippuu tietty minkä kokoisia keksejä haluaa tehä. Omistani tuli suht isoja ja ne olivat oivia herkkujapaloja kahvin kanssa tai ihan muuten vaan. :) En myöskään muista nyt aivan varmana minkä nimistä pähkinäsuklaalevitettä näissä käytin. Muistan vain että purkin kyljessä oli tammenterjohen ja oravien kuvia. Oiskohan se ollut jotain Nikita tai jotain vastaavan merkkistä. Kyllä mulla onkin hyvä muisti nykyään! :D
Taikina:
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 prk (400 g) pähkinäsuklaalevitettä
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
 
Sekoita muna ja sokeri keskenään. Lisää sitten joukkoon pähkinäsuklaalevite jääkaappikylmänä ja sekoita taikina tasaiseksi.
 
Lisää joukkoon jauhot ja leivinjauhe ja sekoita. Pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia palloja ja litistä ne sitten littanaksi. Jätä riittävästi leviämisvaraa, kun laitat keksit pelllille. Nämä leviävät aika paljon paistamisen aikana. Paista keksejä uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Varo ettet polta keksejä!
 
Halutessahan keksit voisi vielä koristella jotekin. Itse jätin koristelut tällä kertaa pois ja nautin vain keksien hyvästä mausta. Koristeluesimerkkinä voisi olla tummaan/valkoseen suklaaseen dippaaminen puoliksi tai raitojen tekeminen keksien päälle. :)

 
Muistin että mullahan oli kaapissa jemmasa tuollainen lasipurkki, johon sain oivasti laitettua osan kekseistä. Ne keksit mitkä eivät purkkiin mahtuneet, pääsivät parempiin suihin. :)

 
 LURPS... :P

 
Kekseistä tuli jäähdyttyään ihanan rapeita!



Tähän loppuun on vielä aivan pakko laittaan meiän Teukasta alla oleva kuva, vaikkei se liity mitenkään edellä oleviin kekseihin. :) Musta toi kuva Teuvosta on vaan niin kertakaikkisen hyvä. Oikea tilannekuva... Teukka on just parhaillaan leikkimässä sen omalla lempipuuhkalla! Se monesti kulettaa tuota keltasta puuhkaa pitkin kämppää ja yrittää piilottaa sitä jonnekin, ihan pöhkö kissa! :)



 

9. kesäkuuta 2013

KAAKAOMUFFINSIT SUKLAASYDÄMELLÄ



Nämä herkulliset kaakaomuffinsit pitävät sisällään tummansuklaasydämen. Nam! Mietin että ihan tavalliset kaakaomuffinsit ovat ehkä vähän tylsiä ja onneksi kaapista löytyikin sitten tuota tummaasuklaata, josta sai hyvin tehtyä mehevät sisukset muffinseille. Alla olevalla ohjeella tuli normaalin kokoisia muffinseja 12 kappaletta.

Taikina:
150 g margariinia
1½ dl sokeria
2 munaa
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2½ rkl kaakaojauhetta
1½ dl maitoa
 
12 palaa tummaasuklaata
 
Kuorrutus:
kermavaahtoa
nonparelleja
 
Vaahdota aluksi margariini ja sokeri keskenään. Lisää munat yksitellen joukkoon. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan maidon kanssa.
 
Nosta lusikalla nokare taikinaa muffinssivuokaan, aseta sitten päälle tummasuklaapala ja peitä taikinalla. Paista muffinseja 225 asteessa noin 13-15 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorrutuksen tekoa.



Hhmmm... suklaata! :)
 


 
Mikäli ei niin välitä tummastasuklaasta. Muffinsien suklaasydämet voi tehdä juuri mieleisestään suklaasta, vaikka maitosuklaasta, nougatista tai vaikkapa laittaa pätkispatukasta minttuiset sydämet. Valinannvaraa kyllä löytyy. :)