26. maaliskuuta 2013

MARMORILEIVÄT

 
 
Eräänä päivänä mieleeni tulivat lapsuudestani tutut marmorileivät, joita mummuni ja äitini tapasi aina silloin tällöin leivoskella herkuteltavaksi. Muistan myös että näitä pikkuleipiä valmistettiin aina ennen meidän perheessä kaikkiin juhliin. :) Niinpä rimpautin äitille ja pyysin häntä lähettämään mulle näiden herkullisten pikkuleipien ohjeen.
 
En ole ennen leiponut näitä itse, joten jännityksellä odotin millaisen lopputuloksen saisin aikaiseksi. Nämä pikkuleivät olivat aika työläitä ja veivät paljon aikaa. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä olin varannut koko illan varta vasten näiden valmistukseen. :)
 
Alla olevalla ohjeella tuli itselläni noin 40-45 pyöreää pikkuleipää, joidenka halkaisija on noin 4 cm.

Taikina:
200 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
 
Täyte:
1½ dl kuohukermaa
3/4 dl sokeria
3/4 dl fariinisokeria
2 tl voita
1 tl vanilliinisokeria
 
Koristelu:
225 g tomusokeria
1 kananmunanvalkuainen
 ½-1 rkl vettä
1 tl kaakaojauhetta

Aloita vaahdottamalla voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää sitten joukkoon kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Anna taikinan kovettua jääkaapissa noin tunnin ajan.
 
Kaaviloi kovettunut taikina kolmeksi ohueksi levyksi ja ota pyöreällä muotilla paloja, jotka ovat halkaisijaltaan noin 4 cm. Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia.
 
Valmista täyte. Mittaa kattilaan kuohukerma, sokeri ja fariinisokeri. Keitä seosta hiljalleen noin 10 minuutin ajan välillä sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon voi ja vanilliinisokeria. Anna seoksen jäähtyä.
 
Täytä paistetut keksit täysin jäähtyneenä. Laita täytettä noin ½ tl keksin pohjapuolella ja aseta toinen keksi kanneksi varovasti painaen.
 
Sekoita tomusokerin joukkoon valkuainen ja vesi. Mikäki tahna tuntuu kovin jähmeältä, lisää vettä vähän kerrallaan kunnes seos tuntuu notkealta ja hyvältä levittää keksien päälle. Erota tahnasta noin 1 ruokalusikallinen toiseen astiaan ja sekoita tähän kaakaojauhe. Laita täytettyjen keksien päälle noin ½ tl valkoista tomusokerimassaa ja kasta sitten esimerkiksi haarukan kärki ruskeaan massaan ja tee sillä koristees valkoiseen massaan. Voit myös käyttää koristeviivojen käyttöön hammastikkua. Koristele tällä tavalla kaikki pikkuleivät ja voit käyttää mielikuvitusta ruskeiden koristeviivojen teossa. :) Huom! Älä koristele kovin montaa pikkuleipää yhdellä kertaa, ettei valkoinen tomusokerimassa kerkiä kuivaa ennen koristeviivojen tekoa.

 
NAMI NAM... :D



 
Mielestäni nämä pikkuleivät onnistuivat hyvin ja maistuivat aivan siltä kuin muistelinkin niiden maistuvan. :) Vaikka aikaa näihin menikin kauan, niin olivat ne kuitenkin sen arvoisia. :)
 
 

24. maaliskuuta 2013

RUOHOSIPULISÄMPYLÄT

 
 
Löysin Leivotaan-lehdestä hyvältä kuulostavan reseptin ruohosipulisämpylöille. Eihän siinä auttanut sitten muuta kuin alkaa testaamaan ohjetta. En muista milloin olisin viimeksi tehnyt itse sämpylöitä, siitä on kyllä aikaa. Tätä ohjetta oli kiva kokeilla ja sämpylät olivat hyvän makuisia. Ruohosipuli antoi kivan mauan tavallisille sämpylöille. Nämä sämpylät olivat todella hyviä lämpyisenä voin kanssa nautittuna. Nam nam.. :)

 
Taikina:
3 dl kaurahiutaleita
3 dl maitoa
1½ rkl auringonkukkaöljyä (tai tavallista öljyä)
4 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1½ tl sokeria
1 dl ruohosipulia silputtuna
 
Voiteluun: maitoa
(merisuolaa)

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Mittaa kulhoon kaurahiutaleet ja lisää joukkoon maito sekä öljy. Anna taikinan turvota noin 5 minuuttia.
 
Sekoita jauhoihin leivinjauhe, suola, sokeri ja silputtu ruohosipuli. Lisää jauhoseos taikinaan ja alusta. Jaa taikina paloiksi ja pyörittele palat sämpylöiksi. Nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille.
 
Voitele sämpylät maidolla ja voit halutessasi ripotella päälle vielä vähän merisuolaa. Paista sämpylöitä uunin alatasolla noin 12-15 minuuttia. Tarjoile lämpöisenä voin kera. :)



 
Nam, pitää kyllä useammin itse tehdä sämpylöitä, kun ne on niin helppoja tehdä ja maistuvat paljon paremmille itse tehtyinä kuin kaupasta ostettuina. :)
 
 

23. maaliskuuta 2013

PUOLUKKA-MASCARPONE WHOOPIES

 
 
 
Viime viikonloppuna tuli kyläiltyä hyvän ystävän luona Oulussa ja tarjolla kahvipöydässä oli muun muassa tällaisia puolukka-marcarpone-whoopies leivoksia/keksejä. Olin heti myyty näillä suussa sulaville herkuille ja päätin tuolloin, että mun on aivan pakko tehä myös itse näitä. Niinpä sitten eilen päästyäni töistä aloin heti väsätä puolukkaisia whoopiesseja. En oikein tiiä ovatko nämä whoopiet ennemmin keksejä vai leivoksia? Kait se on ihan sama mitä nimitystä niistä käyttää. :)
 
Mulla kävi vain pieni kämmi taikinan teossa. Unohdin nimittäin lisätä heti alkumetreillä fariinisokerin tavallisen sokerin ja voin vaahdotusvaiheessa. Huomasin tämän vasta sitten kun olin saanut taikinan jo tehtyä. Silloin pääsi kyllä pari ärräpäätä suusta... :D Mutta sekoitin sitten tarvittavan fariinisokerin määrän lopuksi taikinan joukkoon. Taikinan onnistui kuitenkin hyvin ja lopputulos ei ollut yhtään kehnonpi. :) Tämä resepti on lähtöisen Pirkan sivuilta.

 
Keksitaikina:
100 g voita
1 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
1 kananmuna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
3/4 dl maitoa
 
Täyte:
1 prk (250g) mascarponejuustoa
1 ½ dl puolukoita
½ dl fariinisokeria
1 tl vanilliinisokeria

Aloita vatkaamalla pehmeä voi ja molemmat sokerit vaahdoksi. (Älä tee samaa virhettä kuin minä! :D ) Lisää sitten muna joukkoon hyvin vatkaten.
 
Yhdistä vehnäjauhot, manteli- ja leivinjauhe sekä vanilliinisokeri keskenään. Sekoita jauhoseos vuorotellen maidon kanssa taikinaan.
 
Nosta taikinasta lusikoiden avulla pieniä nokareita pellille leivinpaperin päälle. Muista jättää vähän leviämisvaraa nokareiden väliin. Paista keksejä uunin keskitasolla 175 asteessa noin 10-12 minuuttia. Anna keksien jäähtyä kunnolla.
 
Valmista seuraavaksi täyte. Sekoita mascarponejuuston joukkoon kohmeiset puolukat ja sokerit. Levitä täytettä esimerkiksi lusikan avulla puolelle kekseistä ja paina kevyesti toiset puolikkaat kanneksi leivoksille. Säilytä whoopiesseja jääkaapissa.
 
 
 

 
Nämä whoopiet ovat kyllä todella hyviä. Puolukka ja marcarponejuusto sopivat hyvin yhteen ja tuloksena ei ole ollenkaan liian makea täyte. Näitä pystyy syömään useammankin kuin van yhden kerrallaan. Nämä herkut ovat myös siitä hyviä, että näitä voi pakastaa esimerkiksi yllätysvieraiden varalle.
 

 
Olihan tuo meiän Teukka taas kuvioissa mukana leipomis- ja kuvaussessioiden aikana. Kun olin ottamassa kuvia valmiista leivoksista, niin eiköhän Teukka ryökäle napannut kameran suojakotelon ja alkoi leikkiä sillä. En meinannut millään saaha sitä pois siltä. Miu! :)
 

18. maaliskuuta 2013

KINKKUPASTEIJAT

 
 
Viime perjantaina leivoin ihania kinkkupasteijoita. Olen tehnyt näitä jo useaan otteeseen, kun nämä ovat niin hyviä ja helppo tehdä. :)

1 pkt (500g) lehtivoitaikinalevyjä
1 rs ruohosipulituorejuustoa
1 pss (230g) kinkkusuikaleita
suolaa
mustapippuria
 
Ota lehtitaikinalevyt hyvissä ajoin sulamaan pakkasesta. Kauli hieman sulaneita levysä sekä pituus että levyyssuunassa. Näin saat yhdestä levystä kaksi pasteijaa.
 
Valmista täyte. Sekoita kulhossa tuorejuusto, kinkkusuikaleet ja mausteet hyvin sekaisin. Leikkaa taikinalevyt kahteen osaan ja laita jokaiselle neliölle noin lusikallinen kinkkutuorejuustomössä. Taittaele lopuksi palat kiinni kolmioiksi tai pitkuloiksi pasteijoiksi. Voitele pasteijat ennen paistamista. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.



 
Vaihtelua pasteijoihin saa esimerkiksi käyttämällä jotain toista tuorejuustoa, korvata kinkkusuikaleet jauhelihalla tai lisätä joukkoon vaikka pieniä paprikakuutioita. :)
 
 
 
 

10. maaliskuuta 2013

SUKLAA-MANGO-PASSION -KAKKU


 
Perjantaisen naistenpäivän kunniaksi leivoin itselleni herkullisen suklaisen mango-passion kakun. Pohjan ohjeen nappasin Kinuskikissan kirjasta ja täytteet tein sitten oman mieltymyksen mukaan. :)

Kaapissani oli jo kauan aikaa lojunut mango-passion mousse jauhepusseja ja niinpä ajattelinkin sitten valmistaa siitä täytteen sulkaiseen kakkuuni. Halusin myös jotain muutakin kakun väliin kuin vain tuota moussea ja niinpä kipaisin kauppaan hakemaan purkin appelsiinimarmeladia. Hyvä kakku tuli kyllä näistä aineksista. :)

Suklaakakkupohja:
5 kananmunaa
150 g tummaa leivontasuklaata
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
200 g voita
2 dl fariinisokeria

Täyte:
1½ dl vispikermaa
1 pss mango-passion mousse jauhetta (Blå Band)
1 prk (230g) appelsiinimarmeladia (Saarioinen)

Kostutus:
noin 2 dl omenmehua

Koristelu:
suklaalastuja


Vuoraa ensin noin 24 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla. Laitoin itse paperin sekä pohjalle että kiertämään vuoan reunoja. Tällä tavalla ei tarvitse korppujauhottaa vuokaa.

Erottele kanamunien valkuaiset ja keltuaiset erilleen. Sulata tumma suklaa mikrossa pienissä erissä välillä sekoittaen. Sekoita sitten keskenään vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola.

Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita tämän jälkeen vaahdon joukkoon keltuaiset yksitellen vatkaten. Lisää sulatettu suklaa parissa erässä taikinan joukkoon kevyesti vatkaten.

Lisää seuraavaksi kuivat aineet taikinaan muutamassa erässä. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto taikinaan kevyesti vatkaten.

Kaada valmis taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40-50 minuuttia. Itse pidin kakkua noin 45 minuuttia uunissa ja hyvä tuli. :) Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä.

Leikkaa kakkupohja kahteen tai kolmeen osaan. Itse leikkasin vain kahteen osaan. Valmista täytemousse vispaamalla kerma mango-passion jauheen kanssa vaahdoksi. Kostuta pohjat omenamehulla. Laita kerros appelsiinimarmeladia ja valmista moussea täyteväliksi. Nosta päälle kansipala ja kostuta mehulla. Laita vielä myös kannen päälle marmeladia ja kerros moussea. Koristele suklaalastuilla ja valmista tuli. Nopeaa ja helppoa! :)
 
 






 
 
Kahvin kanssa tämä kakkui maistui todella hyvälle. Taidankin mennä taas keittämään sumpit ja herkuttelemaan kakkua! :)
 
 

4. maaliskuuta 2013

ANGRY BIRDS-KAKUT: KELTAINEN LINTU JA KUNINGASPOSSU

 
 
Viime viikonloppuna matkaan lähti tällaiset Angry Birds-kakut sukulaisen synttäreille. Olin oikein mielissäni kun multa kysyttiin josko voisin tehdä pikkupojan synttäreille kaksi kakkua. Pienen pohdinnan jälkeen päädyttiin sitten tekemään tuo keltainen lintu ja kuningaspossu. Olinkin jo kauan miettinyt että haluan kokeilla tehdä tuon veikeän possukakun ja nyt sain siihen hyvän mahdollisuuden. :)
 
Molemmat kakut haluttiin gluteenittomana, joten näissä kakuissa ei ole käytetty ollenkaan tavallisia vehnäjauhoja. Koristelut kaikki on tehty eri värisillä sokerimassoilla. Toiveena kakkujen täytteeksi oli jotain suklaista ja mansikkaista. :)
 
Mielestäni molemmat kakut onnistuivat hyvin. ainakin ulkonäöllisesti. Valitettavasti nyt en tällä kertaa päässyt itse maistamaan kakkuja. Toivon kovasti että kakun olivat syötäviä. :)
 
Gluteenittomat kakkupohjat:
(tein alla olevalla ohjeella yhden vaalean pohjan ja kaksi kaakaopohjaa)
 
5 kananmunaa
1½ dl sokeria
2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
 
Suklaiseen pohjaan: 1½ dl perunajauhoja + ½ dl kaakaojauhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä perunajauhot (+kaakaojauhe), leivinjauhe, vaniljasokeri ja siivilöi munasokerivaahdon joukkoon. Sekoita varovasti esimerkiksi nuolijalla taikina tasaiseksi.  Laita leivinpaperi uunipellille ja voitele paperi öljyllä. Kaada taikian voidellulle paperille ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä kunnolla.

Suklaamousse:
 
1 pss Dr. Oetkerin suklaamoussea
2 dl maitoa
1½ vispikermaa
vaniljakreemijauhetta
 
Mansikkamousse:
1 pss Dr. Oetkerin mansikkamoussea
2 dl maitoa
1½ vispikermaa
vaniljakreemijauhetta

Toimi suklaa- että mansikkamoussen valmistuksessa samalla tavalla. Sekoita moussepussin sisältö sähkövatkaimella maidon kanssa hyvin sekaisin. Vispaa erikseen kerma ja sihtaa vispauksen yhteydessä joukkoon hiukan vaniljakreemijauhetta. Yhdistä lopuksi kermavaahto ja maito/mousseseos keskenään.
 
 
Molemmat kakut on koottu 3,5 litran muovikulhoihin. Possukakku on koottu vaaleasta kakkupohjasta, suklaamoussesta ja mango piltistä. Kostutuksena on appelsiinimehua ja sokerimassan tarttumapintana kaakaovoikreemi. Lintukakku on puolestaan tehty kaakaopohjasta, mansikkamoussesta ja vadelmahillosta. Kostukkeena on vaniljasokerimaito ja tarttumapintana sokerimassalle mansikkavoikreemi.
 
Koristeet molempiin kakkuhin on tehty pelkästään eri värisistä sokerimassoista.




 
RÖH RÖH! :)
 
 
Vaikka näihin kakkuihin meni aika paljon aikaa, niin tykkäsin silti ihan hirveästi tehdä näitä! :)



24. helmikuuta 2013

KORVAPUUSTIT

 

 
Aloitin kaksi viikkoa sitten oppisopimukselle työskentelyn ja opiskelun eräässä leipomossa täällä Vaasan lähettyvillä. Melkeinpä ensimmäisiä asioita mitä pääsin leipomon puolella tekemään oli korvapuustien valmistaminen ja siitä lähtien mun on tehnyt ihan hirveesti mieli näitä kanelisia herkkuja. Niinpä rohkaisin itseni ja tein eilen elämäni ensimmäisen kerran pullataikinan ja valmistin ison satsin korvapuusteja. :)
 
Jo ensimmäinen pellillisen jälkeen kämppääni levisi ihana pullan ja kanelin tuoksu, enkä malttanut millään odottaan että pääsen maistamaan itse tehtykä korvapuusteja. Sain kuitenkin hillittyä itseni ja paistoin ensin kaikkia pullat ennen kuin aloin herkutella pullia. Ai että, iso lasillinen kylmää maitoa ja lämpimiä korvapuusteja. Mikä voisikaan olla tämän parempaa! :)
 
Ohjeen pullataikinaan otin Valion sivuilta ja olin oikein tyytyväinen ohjeeseen ja lopputulokseen. Kyllä pullat maistuivat ihan normaalilta pullilta näin ensi kertalaisen tekemäksi. Paistoin kaksi pellillistä näitä korvapuusteja ja yhden pellilisen tein ihan normaale pyöreitä pullia, joihin tuli päälle vain raesokeria. Nam nam! :)


Pullataikina:
 
50 g hiivaa
5 dl maitoa
2 munaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
noin 16 dl vehnäjauhoja
noin 200 g margariinia
 
Täyte:
 
100 g margariinia sulatettuna
1 dl sokeria
noin 2-3 rkl kanelia
 
Voiteluun: noin 2 munaa
Pinnalle: raesokeria


Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi.
   
Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi sulatettu margariini.
   
Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Tässä meni noin tunti, jotta taikina oli kohonnut kunnolla.
   
Korvapuusteja varten kauli taikinasta kaksi noin 60 x 30 cm levyä. Levitä pinnalle sulatettu rasva pullasudilla. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Kääri taikinalevyt rulliksi pitkältä sivulta. Jätä saumakohta alapuolelle. Leikkaa rullat veitsellä paloiksi ja paina pullat palojen keskeltä omaan muotoonsa. Kohota pullia liinan alla.
Pyöreitä pullia varten, tee taikinasta tasainen pötkö ja leikkaa se yhtä suuriin paloihin. Pyöritä palat palloiksi ja anna kohota liinan alla.
   
Voitele kohonneet åullat ja ripota pinnalle raesokeria. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 8 minuuttia.

Tästä taikinamäärästä tuli pullia yhteensä noin reilu 30 kappaletta. Määrä riippuu tietysti siitä kuinka suuria pullia haluaa tehdä.

 



Olen aina jotenkin pitänyt pullien leipomista kovin työläänä. Muistan lapsuudestani, kuinka äiti aina valitteli että kyllä pullien tekeminen on sitten vaivalloista ja pitkävetäistä puuhaa. :) Mutta eihän tämä nyt niin vaivalloista ollut. Päinvastoin, pullinen leipominen oli oikein mukavaa ja tällä taikinamäärällä aikaakaan ei mennyt kovin kauaa.

Muistaakseni taikinasta taisi tulla vähän yli 30 pullaa. Osan jätin kaappiin syötäväksi ja suurimman osan laitoin pakkaseen odottamaan seuraavaa herkutteluhetkeä. :)


20. helmikuuta 2013

WHOOPIES

 
 
Tuossa muutaman viikko taaksepäin löysin meidän läheisen Prisman alelaarista Whoopies-leivokset -kirjan. Olihan se mun sitten aivan pakko ostaa kun se oli puoleen hintaan ja muistan että olen aikaisemmin katsonut kyseistä kirjaa mutten ollut vain raaskinut ostaa sitä. Nyt sen sitten sain ja vielä puoleen hintaan! Aika hyvä löytö mun mielestä. :)
 
Kirjan innoittamana tein viime sunnuntaina suklaisia whoopiesseja, joihin tuli mansikanmakuinen voikreemi. Tuosta voikreemistä en itse erityisemin pitänyt, koska se oli mielestäni aivan liian makeaa, mutta itse leivoskeksit olivat todella hyviä. Ensi kerralla täytyy kokeilla vain tehdä erilaisella täytteellä. :)
 
Keksitaikina:
 
175 g jauhoja
1½ tl ruokasoodaa
40 g kaakaojauhetta
iso hyppysellinen suolaa
170 g pehmeää voita
150 g sokeria
1 iso muna vatkattuna
1 tl vaniljauutetta
1½ dl maitoa
 
Voikreemi:
 
115 g suolatonta pehmeää voita
2 rkl sitruunamehua
100 g mansikkatomusokeria siivilöitynä
100 g tavallista tomusokeria siivilöitynä
 
 
Lämmitä uuni 180 asteesaan ja levitä 2-3 pellille leivinpaperit valmiiksi. Siivilöi yhteen jauhot, ruokasooda, kaakaojauhe ja suola.
 
Laita voi ja sokeri kulhoon ja vaahdota sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon mun ja vaniljauute ja sen jälkeen puolet jauhoseoksesta ja sitten maito. Hämmennä sekaan loput jauhot ja sekoita hyvin.
 
Pursota 20 pyöreää taikinanokaretta pelleille ja jätä reilusti leviämisvaraa. Paista yksi pelti kerrallaan noin 12-14 minuuttia, kunnes taikina kohoaa ja tuntuu sormella kiinteälle. Anna jäähtyä noin 5 minuuttia ja nosta sen jälkeen ritilälle jäähtymään.
 
Täytettä varten laita voi ja sitruunamehu kulhoon ja vaahdota sähkövatkaimella noin 2-3 minuuttia vaaleaksi ja kermaiseksi. Vatkaan vähitellen joukkoon tomusokerit ja jatka vatkaamista kunnes voikreemi on kevyttä ja kuohkeaa. Levitä tai pursota kreemi yhdelle keksille ja paina kevyesti toinen keksi kanneksi. Säilytä keksejä jääkaapissa.
 

 
 Maitoa ja keksiä, nam!  :)
 
 


 
Nämä olivat kyllä erittäin hyviä mutta mun makuun vain tuo täyte oli liian makeaa. Ensi kerralla voisin tehdä jonkin täyteläiasen suklaatäytteen. :)
 
 
 

14. helmikuuta 2013

MACARONIT

Viimein tohdin pitkän pohdinnan jälkeen kokeilla tehdä kuuluisia macaroneja. Monesti olen ajatellut kokeilevani valmistaa niitä, mutta sitten on iskenyt laiskuus ja pelko että keksit menevät aivan pipariksi. Sitten ajattelin ottaa härkää sarvista ja tehdä elämäni ensimmäiset macaronit. Enkä ole ollenkaan pettynyt lopputulokseen. :)
Sain vanhoilta työkavereiltani läksärilahjaksi Mia Öhrnin kirjan nimeltä "Macaronit, kuppikakut & kakkutikkarit sekä muut pikkumakeat". Ohjeen näihin macaroneihin otin juuri tästä kirjasta. Kirja on kyllä mielestäni aivan huippu, sillä se opastaa todella tarkasti macaronien kaikki työvaiheet ja antaa vinkkejä kuinka välttää epäonnistumiset keksien teossa.
Nämä vaaleanpunaiset herkut sopivat mainiosti näin ystävänpäivän tarjoiluksi rakkaille ystäville. :)
170 g tomusokeria
110 g siivilöityä mantelijauhetta
90 g munanvalkuaista
2 rkl sokeria
rosanväristä pastaväriä
1 rasia Philadelphian suklaa tuorejuustoa (Marabou)


Punnitse tomusokeri ja sekoita se mantelijauheeseen. Siivilöi seo vähintään kerran.
Vatkaa valkuaiset kuohkeiksi. Lisää sokeri lusikallinen kerrallaan ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on jäykkää.
Kääntele vaahdon joukkoon manteli-tomusokeriseos ja pastaväri. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina ei saa olla liian jäykkää eikä taas liian löysää.
Pursota taikinasta pieniä pyörylöitä (3 cm) kahdelle leivinpaperilla peitetylle pellille. Anna kiekkojen levätä pellille vähintään 45 minuuttia ennen niiden paistamista. (Katso kuvat alla)



Kuumenna uuni 125 asteeseen ja paista pelti kerrallaan kiekkoja alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Kiekkojen ei saisi saada paljoa väriä uunissa. Anna valmiiden kiekkojen jäähtyä. Alla kuva paistetuista kiekoista.

Etsi paistetuista kiekoista toiselleen sopivat parit. Laita toiselle puoliskalle sopiva määrä suklaatuorejuustoa ja paina kevyesti toinen puoliska kanneksi. Säilytä valmiit macaronit jääkaapissa.




 Mielestäni tuo suklaatuorejuusto sopi todella hyvin täytteeksi näille kekseille. Ja mikä kivointa, niin täyte helppo ja nope laittaa keksien väliin. Säästyi paljon vaivalta kun ei tarvinnut enää erikseen valmistaa täytettä. :)


NAMI NAM.... :D






Parhaimmillaan keksit ovat täytöstä seuraavana päivänä. :)



Nyt ei muuta kuin kaikki vain kokeilemaan näitä! Ei se nyt niin vaikeaa ollut mitä olin kuvitellut. Rohkeasti vain kokeilemaan, tekemällä sitä oppii. Eipä nuo munkaan omat ole täydellisen pyöreitä tai symmetrisiä, mutta ehkäpä ensi kerralla onnistuu jo hiukan paremmin. :)


12. helmikuuta 2013

HERKULLISET KOOKOSNAPIT

 
Ostin tuossa vähän aikaa sitten uusimman Leivotaan lehden. Tämä lehti on yksi lemppareista ja mielestäni se ilmestyy aivan liian harvoin, muistaakseni vain neljä kertaa vuodessa. Mutta odotus kyllä palkitaan aina, sillä ilmestyvä lehti on aina pullollaan toinen toistaan herkullisempia reseptejä. Tällä kertaa silmiini osui heti lehden sivuilta resepti kookosnappeihin. Pidän itse todella paljon kookoksesta ja pakkohan tuota reseptiä oli heti testata. :)
 
Alla oleva ohje on mitoitettu noin 30 kappaleelle. Itse olin tosin vähän laiska nappeja tehdessä ja tein niistä niin isoa klönttejä, että kaikki mahtuivat yhdelle pellille. Muistaakseni niitä taisi tulla noin 11-12 kappaletta.
 
50 g voita
2 munaa
1½ dl sokeria
200 g kookoshiutaleita
½ sitruunan kuori raastettuna
100 g tummaa suklaata

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata voi mikrossa ja anna sen jäähtyä.
 
Vatkaa munat ja sokeri keskenään vaahdoksi. Lisää joukkoon kookos, sulanut voi ja sitruunankuori raastettuna. Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia.
 
Lusikoi taikinasta kekoja leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Nypi varovasti sormin kekoihin terävä kärki.
 
Paista uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia uunin tehosta riippuen.
 
Anna kekojen jäähtyä kunnolla. Sulata tumma suklaa mikrossa pienissä erissä sekoittaen aina välillä. Dippaa kookoskeot sulaan suklaaseen ja nosta esim. isolle lautaselle tai muulle alustalle asettumaa. Laittamalla keot jääkaappiin nopeutat suklaan kovettumista. Sitten ei muuta kuin herkuttelemaan! :)




 
Nämä herkut maistuivat ihanasti kookokselta ja kekoja olisi voinut syyä vaikka kuinka monta kerralla.  Nam nam... :)

 
Kukas se siellä alhaalla olevassa kuvassa kurkistaa verhon takaa...? TEUVO! Hän on kaikkien herkkujen sankari, Herkku-Teuvo! :D



 
Kookosnapit olivat ehkä himpun verran turhan isoja. Ehkä ensi kerralla jaksan sitten tehdä niistä vähän pienempiä, niin ne olisivat sopivia suupaloja. :)


 

8. helmikuuta 2013

TEXMEX-VOILEIPÄKAKKU

 
 
Vaihteeksi olisi vuorossa jotain suolaista purtavaa makeiden herkkujen rinnalle. :) Kokemukseni voileipäkakkujen parissa ei ole vielä kovinkaan kummoinen mutta halusin kasvattaa kokemustani ja kokeilla tehdä pienen voikkarin viikonlopun kunniaksi. Itse tykkään todella paljon mausteisesta  ja  texmex-tyyllisestä ruuasta. Löysin taas Pirkan nettisivuilta oivan reseptin vähän erilaiseen voileipäkakkuun - texmex-kakkuun, jota olikin sitten pikimmiten kokeiltava. :) Vähän kuitenkin muuntelin taas reseptiä oman maun mukaan.
 
Tällainen voileipäkakku ei välttämättä ole aivan kaikkien mieleen, jos miettiin tekevänsä tätä johonkin muodollisempiin juhliin. Mutta tämä on ehdottomasti hyvä vaihtoehto illanistujaisiin kaveriporukalla. Tästä ainakin tuli heti mun suosikki voileipäkakku! :)

TEXMEX-VOILEIPÄKAKKU
 
1 pkt (pieni) ruispaahtoleipää
 
Broileritäyte:
1 rs (300) maustamattomia broilerinfileesuikaleita
1-2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
½ tlk Salsa-Mexicana -meksikolaiskastiketta
½ tlk juustodippiä
 
Guacamoletäyte:
½ tlk guacamoledippiä
1 punainen paprika
 
Kostutus:
1 dl vettä
½ dl sitruunanmehua
 
Kuorrutus:
½ tlk guacamoledippiä
150 g ranskankermaa
100 g valkosipulituorejuustoa
 
Koristeeksi:
jääsalaattia
kirsikkatomaatteja
keltaista paprikaa
punasipulia
maissilastuja


Ruskista broilerisuikaleet öljyssä ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Hienonna suikaleet veitsellä ja sekoita joukkoon salsakastike + juustodippi.
 
Kuutioi punainen paprika. Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuelti pois.laita tarjoiluvadille 3 leipäviipaletta peräkkäin. Kostuta leivät sitruunavedellä. Levitä päälle koko broileritäyte.
 
Lisää toinen leipäkerros ja kostuta. Levitä päälle guacamoledippiä ja ripottele pinnalle paprikakuutiot.
 
Lado vielä kolmas leipäkerros ja kostuta pinta. Suojaa kakku tuorekelmulla. Pane päälle kevyt paino, esimerkiksi leikkuulauta. Nosta kakku kylmään ja anna kostua yön yli.
 
Sekoita guacamoledippi, ranskankerma ja valkosipulituorejuusto tasaiseksi tahnaksi. Levitä kuorrutus kakun reunoille ja pinnalle. Koristele kakun reunat ja pinta haluamallasi tavalla käyttäyen esim. jääsalaattia, kirsikkatomaatteja, paprikaa ja punasipulia.
 


 
 
 
 

 

 
Nam nam nam nam ja vielä kerran nam! Voileipäkakku oli kivan tulinen ja maistui erittäin hyvälle kaikkine täytteineen. Mikäli ei halua kakusta oikein tulista, niin silloin voi tuon mexicana-salsan tilalla käyttää jotain muuta miedompaa salsakastiketta. :)