16. kesäkuuta 2025

MAAPÄHKINÄVOIPIIRAKKA


Aah, maapähkinävoi... Voisin syödä sitä vaikka kuinka paljon, NIIN hyvää! En tiiä miksen aikaisemmin ole testannut luottopohjaani tällä herkulla. Nyt siihen tuli muutos, kun leivoin tätä ihanan pehmeää ja herkullista maapähkinävoipiirakkaa suolapähkinöillä. 🤎

Luottopohjaani hieman muokkaillen (aineksista joita kaapissa oli leivontahetkellä) ja maapähkinävoita lisäten, syntyi tämä ihanan herkullinen pohja. Maapähkinävoi ei maistu mitenkään kovin voimakkaana pohjassa mutta on kuitenkin selvästi tunnistettavissa maussa. Lisäsin myös pohjaan valkosuklaarouhetta, sillä mihin valkosuklaa nyt ei vain sopisi. 🤤 Jäähdyttyään pohja sai vielä ylleen maapähkinävoikuorrutteen ja reilusti suolapähkinöitä. Ai että, oli sitten herkullista piirakkaa! 😋👌🏼

Piirakka on leivottu noin 25x25 cm vuoalla ja leikattu 12 palaan. 

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1 dl sokeria 
0,5 dl fariinisokeria 
1 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
1 muna
3/4 dl öljyä 
150 g turkkilaista jogurttia
50 g maapähkinävoita
0,5 dl maitoa 
100 g valkosuklaata 

Kuorrute:
120 g huoneenlämpöistä voita
1 tl vaniljasokeria 
130 g maapähkinävoita
190 g tomusokeria 
1-2 rkl maitoa

Koristelu:
noin 50 g suolapähkinöitä 

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Sekoita ensin keskenään ranskankerma ja maapähkinävoi hyvin sekaisin. Lisää sitten kuivien aineiden joukkoon muna, öljy, maito ja ranskankermaseos - sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää sekoituksen loppuvaiheessa massan joukkoon rouhittu valkosuklaa. 

Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita tasaiseksi kerrokseksi. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä, vähennä tai lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna pohjan jäähtyä täysin. 

Valmista kuorrute. Ota voi hyvissä ajoin huoneen lämpöön. Vaahdota vaaleksi. Sekoita joukkoon maapähkinävoi ja vaniljasokeri. Lisää tomusokeri kahdessa tai kolmessa erässä kuorrutteen joukkoon hyvin sekoittaen sähkövatkaimella. Lopuksi lisää maitoa joukkoon sen verran, että saat kuorrutteesta sopivan notkeaa. 

Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja irrota pohjalla ollut leivinpaperi. Laita pohja esim. leikkuulaudan päälle niin, että pohjapuoli tulee ylöspäin. Levitä kuorrute tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle.

Rouhi suolapähkinöitä pidemmiksi ja ripottele kuorrutteen päälle. Voit kevyesti painella niitä kuorrutteen pintaan. Anna jähmettyä jonkin aikaa jääkaapissa, niin leikkaaminen on helpompaa.

Siisti piirakan reunat leikkaamalla kantit pois. Leikkaa piirakka haluamasi kokoisiksi paloiksi. Itse leikkasin 12 palaan (3x4). Sitten vain herkuttelemaan! 

Huom! Jos pidät leikattuja paloja kauan jääkaapissa, kannattaa säilyttää niitä kannellissa rasiassa aika lähellä toisiaan. Silloin palojen reunat eivät pääse inhottavasti kuivamaan. 


Nam, todella hyvää! 
Kuorrute oli varsinkin niin herkkua. 🤎🧡


Pohjasta tuli melkoisen hyvä myös jogurtilla ja maidolla. Meinaan kuitenkin vielä joskus kokeilla tätä samaa ranskankermalla. Sillä on mielestäni tullut aina mehevin pohja. 😋


Pohjasta tuli myös mielestäni ehkä vähän liian paksu kuorrutteen määrään nähden. Vähän ohuempi pohja niin sit olis makumaailma ollut paremmin balanssissa. Kaikesta huolimatta hyvää tämä oli ja ehkä hiukan kaipaa vielä jatkojalostusta ollakseen ihan täydellinen. Mulle kyllä kelpasi hyvin näinkin! 😅



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille