10. elokuuta 2025

KUNINGAS OSCARIN KAKKU


Tämä perinteinen, tai ehkäpä jopa kuninkaallinen mantelinen herkkukakku pääsi mun leivontatestiin kuluneen viikonlopun aikana. Kyseessä on siis kuningas Oscarin kakku tai kuten ruotsiksi herkkua kutsutaan, Oscar II:s tårta. Kakkua pääsin ekan kerran maistamaan kesälomareissulla eräässä Tukholman kahvilassa ja ihastuin siihen heti. Niin ihanan yksinkertainen ja todella herkullinen kakku! 🤎

Miten sattuikaan, että tämän herkun resepti tuli vastaan uusimmassa Leivotaan-lehdessä 5/2025. Ei auttanut muu kuin ryhtyä leipomaan. 

Mantelisten pohjien välissä vaniljalla maustettua voikreemiä ja pinnalla paahdettuja mantelilastuja. Eipä tämä herkku olisi edes muuta tarvinnutkaan. Oli hyvää ja niin herkullista, että syömistä ei voinut jättää yhteen palaan. Kevyttä tämä ei kyllä ole ja täten ei todellakaan mikään laihduttajan herkku. 😅 

Tuota voikreemiä on vielä pakko hehkuttaa oikein erikseen. Ihanan pehmeää, täyteläistä ja suussa sulavaa. Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut laitettu ollenkaan vaniljasokeria mutta halusin sitä itse laittaa. Mielestäni se sopi todella hyvin tähän voikreemiin. Täytyy tunnustaa, että kreemiä tuli kyllä syötyä ihan suoraan kattilasta, ennen kuin se edes pääsi kakun väliin. 😁

Mikä vielä parasta tässä kakussa on se, että se on kokonaan gluteeniton. Sopii siis hyvin monelle herkuttelijalla. 🙂 

Kakkupohjat on leivottu 20 cm kokoisiksi ja niitä tulee 3 kpl.

Pohjat:
150 g manteleita tai mantelijauhetta
5 valkuaista
2 dl sokeria

Voikreemi:
5 keltuaista
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa 
175 g huoneenlämpöistä voita 

Koristelu:
noin 60 g mantelilastuja 
karviasia tai muita marjoja
kokonaisia manteleita

Ota esille kaksi uunipeltiä ja leikkaa mihin sopivat leivinpaperit. Piirrä toiseen kaksi 20 cm ympyrää ja toiseen yksi ympyrä käyttäen apuna irtopohjavuoan pohjaa. Jos käytät kokonaisia manteleita, jauha ne tehosekoittimessa hienoksi jauhoksi. Voit myös käyttää valmista mantelijauhetta.  Lämmitä uuni kiertoilmalla 175 asteeseen.

Erota valkuaiset ja keltuaiset. Jätä keltuaiset syrjään odottamaan voikreemin valmistusta. Vaahdota valkuaiset vaahdoksi ja lisää sitten sokeria pienissä erissä joukkoon hyvin vatkaten. Vatkaa seos kiiltäväksi ja jämäkäksi. Kääntele lopuksi joukkoon mantelijauhe.

Siirrä massa isoon pursotuspussiin ja pursota ympyrät leivinpaperille. Paista uunissa noin 20-25 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä. Anna pohjien jäähtyä hetki pellillä ja irrota sitten varovasti leivinpaperit ja anna rauhassa jäähtyä ritilän päällä. 

Valmista voikreemi. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan keltuaiset, sokerit ja kerma. Lämmitä seosta liedellä rauhallisesti sekoitellen kunnes se sakenee kiisselimäiseksi. Huom! Älä anna seoksen kiehua missään vaiheessa. Ota kattila pois liedeltä ja jäähdytä hetki. Jatkaa sitten joukkoon voi pieniä kuutioina muutamassa useammassa erässä.  Anna jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa kunnes on koostumukseltaan tarpeeksi jämäkkää levitettäväksi kakun väliin. Tähän menee jonkin aikaa. 

Paahda koristeet tulevat mantelilastut kuvalla pannulla sekoitellen. Varo ettet polta niitä! Siirrä esimerkiksi isolle lautaselle jäähtymään.

Kun voikreemi on tarpeeksi jämäkkää, aloita kakun täyttö. 

Ota esille tarjoilulautanen ja kokoa kakku suoraan siihen. Laita ensimmäinen pohja lautaselle ja levitä sen päälle vähän vajaa puolet kreemistä. Toista toinen kerros samalla suunnalla. Jätä kreemiä vähän kakun ulkoreunoille myös. Jos haluat, vois myös sipaista kreemiä kakun pinnallekin. Silloin laita väliin vähemmän kreemiä. 

Koristele kakku kauttaaltaan paahdetuilla mantelilastuilla, marjoilla ja manteleilla. Valmiin kakun on hyvä olla jonkin aikaa jääkaapissa, jotta leikkaaminen onnistuu helpommin. Sitten vain herkuttelemaan!


Oli kyllä hyvää kakkua! Ulkonäkö on aika vaatimaton mutta maku... Se oli erittäin hyvä. 🤎


Aijai, tuo voikreemi oli ehdottomasti kakun paras osuus. Manteliset pohjat olivat myös oikein hyviä. Hyvä ja ihanan simppeli kokonaisuus. 😋


Kyllä tätä kakkua voi toistekin leipasta. Ens kerralla tekisin ehkä kuitenkin pienemmät pohjat, niin niistä saisi vähän paksummat ja tällöin myös kreemikerroksista tulisi vähän paksummat. Nam! 🧡 



3. elokuuta 2025

MUSTIKKAJUUSTOKAKKU


No johan nyt on markkinat! Nyt tuli kyllä leivottua sellainen kakkua, joka kirjaimellisesti oli viedä jalat alta. En tiedä olisiko tämä jopa parasta kakkua, mitä olen koskaan leiponut. Oli meinaan TODELLA hyvää!! 💜

Tässä kakussa yhdistyvät luottopohjani, juustokakkumassa ja ihana itse keitetty mustikkasoosi tai mustikkakastike näin hienommin sanottuna. Nämä kolme yhdistettynä vielä valkosuklaalla maustetun kuorrutteen ja herkullisen kauramurun kanssa, niin on kyllä aika kova setti kasassa. Vaniljainen juustokakkumassa sopii niin hyvin yhteen mustikkasoosin kanssa. Kakku oli todella mehevää ja oikein suli suussa sitä syödessä. Mielestäni kakussa pitää aina olla jotain rouheaa tekstuuria ja siksi tuo päälle tuleva kauramuru oli just oikea valinta tähän. Kauramurussa maistuu häivähdys kardemummaa ja se jos mikä sopii mustikan kanssa hyvin yhteen. 

Kaiken kaikkiaan tämä kakku oli todella onnistunut ja hyvin kakku katosi tarjoilulautaselta päivän aikana. Ihan pienen pieni pala jäi vain pakkaseen laitettavaksi.  Tämä tunne on kyllä jotain niin ihanaa, kun huomaa pitkästä aikaa luoneensa jotain todella herkullista. Kakun resepti tulee varmasti jäämään ahkeraan käyttöön jatkossakin. 💜

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla. 

Mustikkasoosi:
100 g mustikoita (pakaste)
0,4 dl sokeria
0,5 sitruunan mehu
0,5 rkl maissitärkkelystä 

Kakkupohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa
1 kananmuna 
3/4 dl öljyä
200 g ranskankermaa 

Juustokakkumassa:
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
100 g vaniljarahkaa 
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
1 rkl maissitärkkelystä 
1 kananmuna

Kauramuru:
25 g voita
3/4 dl kaurahiutaleita
0,4 dl fariinisokeria 
0,4 dl vehnäjauhoja 
ripaus kardemummaa
2 kpl saksanpähkinää rouhittuna

Kuorrute:
2 dl vispikermaa 
1-2 rkl tomusokeria 
100 g vaniljarahkaa 
50 g valkosuklaata

Koristelu:
pensasmustikoita

Aloita valmistamalla mustikkasoosi. Mittaa kattilaan mustikat ja sokeri. Kuumenna ja anna kiehua hetken aikaa. Purista puolikkaan sitruunan mehu ja sekoita maissitärkkelys hyvin joukkoon. Kaada seos ohuena nauhana mustikoiden joukkoon ja sekoita. Mustikkasoosi sakenee tässä vaiheessa jonkin verran. Kuumenna soosi sekoitellen ja anna sen jälkeen jäähtyä rauhassa. Jäähtymistä voi nopeuttaa siirtämällä soosi eri kulhoon ja laittaa kulho kylmään veteen. 

Pohjaa varten ota vuoka esille ja leivinpaperoi pohja ja sisäreuna. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Yhdistä ensin pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon muna, öljy ja ranskankerma - sekoita tasaiseksi massaksi. Jätä sivuun odottamaan.

Valmista juustokakkumassa. Sekoita hyvin keskenään tuorejuusto, vaniljarahka ja sokerit. Purista sitruunamehu ja lisää hyvin sekoittaen massaan. Sekoita maissitärkkelys nopeasti massan joukkoon. Lisää lopuksi kananmuna varovasti sekoittaen. 

Nyt sinulla on valmiina mustikkasoosi, kakku- ja juustokakkumassa.

Levitä vuokaan noin puolet kakkumassasta tasaiseksi kerrokseksi. Seuraavaksi lisää puolet juustokakkumassasta ja mustikkasoosista vuokaan klöntteinä sinne tänne. Marmoroi jo tässä vaiheessa massoja vähän sekaisin keskenään esim. veitsen tai jonkin muun tikun avulla. Levitä sitten loput kakkumassasta tasaisesti vuokaan. Tämän päälle tulee taas loput mustikkasoosista ja juustokakkumassasta. Marmoroi lopuksi vielä taas massoja sekaisin keskenään. 

Paista kakkua uunin keskitasolla noin 50 minuuttia. Jätä jälkilämpöön vielä noin 5-10 minuutiksi. Paistoaikaa kannattaa tarkkailla, sillä uuneissa on todella paljon eroja.  Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten peitettynä jääkaappiin useammaksi tunniksi tai yön oli. 

Valmista kakun päälle tuleva kauramuru. Sulata voi mikrossa. Lisää joukkoon loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Levitä muruseos leivinpaperoidulle pellille ja paista uunin keskitasolla, 175 asteessa noin 10-15 minuuttia kunnes muru on saanut kauniin paahteisen värin. Ole kuitenkin tarkkana, ettei muru pääse palamaan. Anna jäähtyä rauhassa pellillä.

Valmista kuorrute. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota kerma tomusokerin kanssa kevyeksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka. Lisää lopuksi varovasti sulatettu suklaa koko ajan sekoittaen sähkövatkaimella. Huom! Älä sekoita liikaa ettei kuorrute juoksetu. Vain sen verran, että se on tasaista. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. Levitä kakun päälle kuorrute tasaiseksi kerrokseksi. Murusta päälle jäähtynyt kauramuru tasaisesti. Viimeistele koristelu pensasmustikoilla. Aah, sitten vain herkuttelemaan! 


Aijai... Kakku oli siis niin hyvää, että yksi pala ei riittänyt mihinkään. 💜


En tiiä, tästä taisi tulla ihan mun lempparikakku! 😋


Hieman enemmän pitää nähdä vaivaa kakun kanssa kun pitää keitellä tuo mustikkasoosi itse mutta se on kaiken vaivan arvoista. Lupaan sen! Yllättävän nopeasti kakku kuitenkin valmistui. Tätä voin lämpimästi kyllä suositella kokeilemaan! 💜